Szívkoszorúér betegség nőknél – hátfájás, gyomorpanasz is lehet tünet

Szívkoszorúér betegség nőknél – hátfájás, gyomorpanasz is lehet tünet

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2019.04.23 08:24 Módosítva: 2019.04.23 13:26
2019-04-23 13:26:35.462612 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Szívkoszorúér betegségen a koszorúerek érelmeszesedését, illetve az ennek kapcsán kialakult kórképeket értjük. Ennek jellegzetes tünete a mellkasi fájdalom, de dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta további ritkább panaszokra is felhívja a figyelmet.

A mellkasi fájdalom a szívkoszorúér betegség legjellemzőbb tünete

Nem csak a mellkasi fájdalom utalhat szívkoszorúér betegségre.Amikor nem jut elég oxigénben dús vér a szívbe, elégtelenné válik a szív munkája. Az emiatt fellépő oxigénellátási zavar sokszor semmiféle tünetet nem okoz, de előfordul, hogy fájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Gyakori tünet a kimerültség és az úgynevezett angina pectoris, azaz szívizom-károsodással nem járó mellkasi fájdalom – ami különösen fizikai terhelés hatására jelentkezik. Ezen kívül azonban jóval súlyosabb, szívizom-elhalással járó szívinfarktus is jelentkezhet, és az oxigénhiány olyan további betegségeket is okozhat, mint a szívelégtelenség, a szívritmuszavarok, végső esetben beállhat a hirtelen szívhalál.
Érthető tehát, hogy miért olyan fontos idejében felismerni és kezelni a szívkoszorúér betegséget. Ez azonban nem mindig egyszerű, egy új kutatás szerint a nőknél gyakoribb a késői diagnózis. A National Heart, Lung, and Blood Institute által publikált tanulmány szerint ennek többek közt az lehet az oka, hogy a nőknél gyakoribbak az atipikus tünetek, esetleg a tünetek hiánya, ezért sok nő későn is fordul orvoshoz.

Milyen atipikus tünetekre kell felfigyelni?

Amikor az ember erős mellkasi fájdalmat tapasztal, amely esetleg kisugárzik a karba, a vállba, a nyakba, az állkapocsba, meglehetősen valószínű, hogy az ijedtség miatt kivizsgáltatja magát. Szerencsésebb esetben kiderül, hogy „csak” angina pectorisról volt szó, amit viszont szintén komolyan kell venni, mert ennek talaján nagyobb az esély egy későbbi szívinfarktusra is. Ugyanakkor vannak olyan kevésbé jellemző tünetek, amelyekre sokan legyintenek, mert nem gondolják, hogy kardiológusra tartozik a kivizsgálásuk. Ilyen például a nyilvánvaló ok nélküli hátfájás, a gyomorégés, a hasi diszkomfort, a hányinger – ezek valamivel nagyobb arányban jelentkeznek nőknél, akik ráadásul el is bagatellizálják azokat. Így mire orvoshoz kerülnek, gyakran az első tünetek megjelenéséhez képest jóval később, már komplexebb kezelésre lehet szükség.   

Nem csak a férfiak betegsége

Szívkoszorúér betegség gyanúja esetén elengedhetetlen a kardiológiai kivizsgálás.- A legfontosabb, hogy már az első gyanús tüneteknél szánjuk rá magunkat a kardiológiai kivizsgálásra – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ez nőknél a menopauza után különösen fontos, ugyanis ekkorra megszűnik viszonylagos védettségük a szív-érrendszeri betegségekkel szemben. A szakorvosi viziten túl a szívinfarktus megelőző vizsgálati csomagnak része kell, hogy legyen a nagylabor vizsgálat, a terheléses EKG, a szívultrahang, a boka-kar index megállapítása, a nyaki ér vizsgálata, az arteriográfia, ezen kívül pedig 24 órás Holter EKG is szükséges lehet. Ha pedig valaki szeretné csökkenteni a kardiovaszkuláris rizikófaktorok szerepét, érdemes az életmód orvoslás programjait is beiktatni az életébe, legyen szó magas vérnyomás-, koleszterin- vagy testsúlycsökkentésről.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés nyugalmi EKG vizsgálatra:

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
C3 Holter EKG

C3 Holter EKG

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!

Hypertonia valamint mitralis prolapsus miatt kezeltek 2013 óta, 2015-ig, 1,25 mg Concort szedtem, mert a 2,5 mg soknak bizonyult (ennyit írtak fel). Miután abbahagytam a dohányzást, normalizálódott a vérnyomásom és a kezelőorvossal egyeztetve elhagytuk a gyógyszert. 2016-ban kontroll kardiológiai vizsgálat során (ahol szédüléses rosszulléteket panaszoltam) a kezelőorvos már gyógyultnak minősítette a mitralis prolapsust. Decemberben azonban ismét szédüléssel, vérnyomás kiugrással járó panaszaim valamint rendetlen szívdobogásérzéseim voltak, és újabb kardiológiai vizsgálat történt, ahol ismét szív UH történt: vizsgálat közben is ES-k, rövid tachyarrythmiás futamok. Aortagyök: 25 mm. Aorta ascendens :30 mm. Az aorta billentyű nyitási amplitudója:14 mm. A jobb kamra:30-24mm. A bal pitvar:35 mm (norm. haránt) <40 mm, hossz <50 mm) A mitrális billentyű : mellső vitorlán prolapsus. MI: jelzett. E/A: 1/0,7. A bal kamra 53-31 mm. (norm <40-50 mm). EF:72%. (norm. >50%). Fs:41%. A septum és hátsó fal: 10-9 mm (norm. <12 mm. PF: nincs. Segment. falmoztásszavar nincs.
Tachycardia miatt 1x2,5 mg Concor szedését javasolták.
1,25 mg Concorral kezdtem , mivel pár éve mikor szedtem, a 2,5 mg Concortól 45-ös pulsusom lett. Most annyi panaszom volt, hogy beszedtem az 1,25 mg Concort és egész napon át tartó nehézlégésem volt. Két napig szedtem, majd a háziorvos Betaloc 10 mg -t írt, melyből 2x1 tablettát javasolt, de ebből is 2x2,5 mg-t szedek kezdetnek, mert nem akarok attól rosszul lenni, hogy nagyon leviszi a vérnyomásomat. A vérnyomásomat mérem naponta többször, eddig úgy látszik, hogy elég ez a mennyiség.
Reggel viszont ha felkelek, gyógyszer bevétel előtt, valamint este, szintén gyógyszer bevétel előtt, minden mozgásnál nehezebb a levegő vétel, egészen addig míg be nem veszem a gyógyszert.
Szeretnék valamilyen tornát végezni, mivel a súlyom 90 kg körül mozog szülés után.
Kérdésem az lenne, hogy a szív UH milyen információtartalommal bír hétköznapi nyelven? (mivel felvilágosítást nem kaptam róla, csak tényként a gyógyszerszedést) valamint milyen mozgást végezhetek, ill. normális -e hogy a gyógyszerszedés előtt (mert azt mondta a háziorvos, hogy a Betaloc nem hosszú hatóidejű), hogy mozgás hatására nehezedik a légzés, valamint, emelnem kell - e esetlegesen a Betaloc adagot, vagy maradhat -e ilyen kevés ha a vérnyomás és a pulzus jó tőle.

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Betti!

Panaszai alapján, ill. a rendszeres testmozgás elkezdése előtt mindenképpen kivizsgálás szükséges, melyet központunkban el tudunk végezni. Problémája megoldásában a vizsgálati eredmények ismeretében tudunk tanácsot adni.

Üdvözlettel.
Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Különösen jó volt Sztancsik doktornő alapos vizsgálata és körültekintő javaslatai.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat
