A csendes szívroham is veszélyes - ezért kell tudni róla

A csendes szívroham is veszélyes - ezért kell tudni róla

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2019.02.05 07:31 Módosítva: 2019.02.19 09:53
2019-02-19 09:53:27.029759 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Nem minden szívinfarktus jár mellkasi fájdalommal és más tipikus tünettel. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az úgynevezett csendes szívroham felismerésének és utókezelésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Tipikus tünetek nélkül

csendes szívroham kardiológusA szívrohamról úgy tudjuk, hogy olyan feltűnő tünetekkel jár, mint a mellkasi fájdalom, ami kisugározhat a vállba, a karokba, az állkapocsba, légszomj, zavarodottság, szédülés, izzadás, félelem. A valóságban azonban a szívinfarktusok közel fele nem produkálja ezeket a jeleket (vagy legalábbis nagy részüket), holott ugyanúgy elzáródik a szívbe jutó vér útja teljesen vagy részlegesen. A tünetek hiánya miatt pedig ezeket az eseményeket nem is fedezik fel a lezajlásukkor, jellemző, hogy csak egy későbbi EKG alapján azonosítja be az orvos a történteket.
Holott a csendes szívroham ugyanolyan veszélyes, mint a felismert, tünetekkel járó infarktus. Viszont míg ez utóbbit nyilvánvalóan kezelik, és nagy hangsúlyt helyeznek a következő esemény megelőzésére, úgy az első esetben sajnos mindezek elmaradnak. Holott – mint az Amerikában végzett Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) hosszú távú kutatásából kiderült -, közel 9500 középkorú személy 9 éves nyomon követése során 386-an éltek át tipikus tünetekkel járó szívinfarktust és 317 személynek volt csendes szívrohama! Vagyis korántsem ritka jelenségről van szó. 

Miért veszélyes a csendes szívroham?

Az amerikai szakemberek úgy találták, a csendes szívroham gyakrabban fordul elő férfiaknál, de a nőket erősebben fenyegeti a végzetes kimenetel. Ráadásul a tünetek nélküli infarktus megtriplázza a szívprobléma miatti elhalálozás esélyét a későbbiekben. Természetesen a következmények és a potenciális veszélyek erősen függnek olyan tényezőktől is, mint a dohányzás, a testsúly, a cukorbetegség megléte, a magas koleszterinszint és vérnyomás, és a szociális körülmények.
A kutatók szerint ezek a felismerések is arra kell, hogy sarkallják az orvosokat, hogy a felfedezett esetekben járjanak el fokozott óvatossággal és fektessenek nagy hangsúlyt a megfelelő, gyógyító életmód kialakítására. Ebben lehet óriási szerepe a kardiológussal együttműködő életmód orvosnak is.

Kiknek érdemes kardiológushoz fordulni?

csendes szívroham kardiológus- Az egyik legnagyobb rizikófaktor a cukorbetegség, amely az idegek bizonyos károsodását, az ún. neuropátiát okozza. Ennek tünetei lehetnek a zsibbadás, gyengeség, érzéskiesés a karokban, lábakban, de a neuropátia károsíthatja a szívbe, húgyhólyagba, erekbe vezető idegeket is. Viszont sok esetben csupán enyhén mutatkoznak meg a jelek, vagy éppen akár észrevehetetlenül áll fenn az idegkárosodás, így sokan nem is tudnak róla. Viszont ez a károsodás az, ami miatt szívroham esetén az érintett nem érzékeli a jellegzetes mellkasi, karba vagy állkapocsba sugárzó fájdalmat – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Tehát cukorbetegeknek, mozgásszegény, stresszes életmódot élőknek, elhízott személyeknek, dohányzóknak, magas vérnyomással élőknek, és azoknak, akik korábban átéltek szívbetegséget vagy a családjukban halmozódik a szív-érrendszeri betegség, évente-kétévente érdemes egy átfogó kardiológiai kivizsgálást elvégeztetni.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés  vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
Dr. Ferenczy Péter

Dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!

Hypertonia valamint mitralis prolapsus miatt kezeltek 2013 óta, 2015-ig, 1,25 mg Concort szedtem, mert a 2,5 mg soknak bizonyult (ennyit írtak fel). Miután abbahagytam a dohányzást, normalizálódott a vérnyomásom és a kezelőorvossal egyeztetve elhagytuk a gyógyszert. 2016-ban kontroll kardiológiai vizsgálat során (ahol szédüléses rosszulléteket panaszoltam) a kezelőorvos már gyógyultnak minősítette a mitralis prolapsust. Decemberben azonban ismét szédüléssel, vérnyomás kiugrással járó panaszaim valamint rendetlen szívdobogásérzéseim voltak, és újabb kardiológiai vizsgálat történt, ahol ismét szív UH történt: vizsgálat közben is ES-k, rövid tachyarrythmiás futamok. Aortagyök: 25 mm. Aorta ascendens :30 mm. Az aorta billentyű nyitási amplitudója:14 mm. A jobb kamra:30-24mm. A bal pitvar:35 mm (norm. haránt) <40 mm, hossz <50 mm) A mitrális billentyű : mellső vitorlán prolapsus. MI: jelzett. E/A: 1/0,7. A bal kamra 53-31 mm. (norm <40-50 mm). EF:72%. (norm. >50%). Fs:41%. A septum és hátsó fal: 10-9 mm (norm. <12 mm. PF: nincs. Segment. falmoztásszavar nincs.
Tachycardia miatt 1x2,5 mg Concor szedését javasolták.
1,25 mg Concorral kezdtem , mivel pár éve mikor szedtem, a 2,5 mg Concortól 45-ös pulsusom lett. Most annyi panaszom volt, hogy beszedtem az 1,25 mg Concort és egész napon át tartó nehézlégésem volt. Két napig szedtem, majd a háziorvos Betaloc 10 mg -t írt, melyből 2x1 tablettát javasolt, de ebből is 2x2,5 mg-t szedek kezdetnek, mert nem akarok attól rosszul lenni, hogy nagyon leviszi a vérnyomásomat. A vérnyomásomat mérem naponta többször, eddig úgy látszik, hogy elég ez a mennyiség.
Reggel viszont ha felkelek, gyógyszer bevétel előtt, valamint este, szintén gyógyszer bevétel előtt, minden mozgásnál nehezebb a levegő vétel, egészen addig míg be nem veszem a gyógyszert.
Szeretnék valamilyen tornát végezni, mivel a súlyom 90 kg körül mozog szülés után.
Kérdésem az lenne, hogy a szív UH milyen információtartalommal bír hétköznapi nyelven? (mivel felvilágosítást nem kaptam róla, csak tényként a gyógyszerszedést) valamint milyen mozgást végezhetek, ill. normális -e hogy a gyógyszerszedés előtt (mert azt mondta a háziorvos, hogy a Betaloc nem hosszú hatóidejű), hogy mozgás hatására nehezedik a légzés, valamint, emelnem kell - e esetlegesen a Betaloc adagot, vagy maradhat -e ilyen kevés ha a vérnyomás és a pulzus jó tőle.

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Betti!

Panaszai alapján, ill. a rendszeres testmozgás elkezdése előtt mindenképpen kivizsgálás szükséges, melyet központunkban el tudunk végezni. Problémája megoldásában a vizsgálati eredmények ismeretében tudunk tanácsot adni.

Üdvözlettel.
Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb választás

Dr.Sztancsik Ilona a lehető legjobb választás volt, ritkán tapasztalható empátiát, odafigyelést, segítséget, kedvességet kaptam a kimerítő tájékoztatás, aprólékos elemzés, maximális szakmaiság mellett!

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat