Az akut szívburokgyulladás egyik gyakori tünete az éles mellkasi fájdalom, ami jellemzően gyorsan elmúlik. De vajon mikor kell egy ilyen tünettel orvoshoz fordulnunk, és milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek a diagnózis felállításához? Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa válaszolt a kérdésekre.

A szívburokgyulladás tünetei

Az éles, szúró mellkasi fájdalom szívburokgyulladásra is utalhat.A szívburok egy kétrétegű hártya, amely a szív körül található. Ha a hártyák közé úgynevezett gyulladásos folyadék kerül, az megnehezíti a szív összehúzódását, pumpafunkciójának ellátását. A szívburokgyulladás (pericarditis) olyan betegség, amit sokszor véletlenül, egy más okból végzett vizsgálat során fedeznek fel, ugyanis többségében tünetmentes. Máskor viszont akut formában lép fel, és ekkor erős fájdalommal jár, a folyadékban pedig a vér egyes alkotóelemei is megjelennek. Ugyanakkor, ha folyadékgyülem mutatkozik a szív körül, azt enyhe tünetek mellett is komolyan kell venni, hiszen akár el is lehetetlenítheti a szív munkáját.
Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

  • Éles mellkasi fájdalom, ami a mellkas baloldalán vagy közepén jelentkezik, esetleg a vállakban is érezhető.
  • Felüléskor és előrehajláskor enyhülő fájdalom, ami azonban fekvéskor vagy mély légzéskor romlik. Sokaknál a fájdalom nyomásként érzékelhető.
  • Előfordulhat, hogy a páciens úgy érzi, erősen, gyorsan ver a szíve, esetleg repkedő érzésről számol be a mellkasában. 
  • Akut szívburokgyulladás esetén gyakran kialakul láz, gyengeség, légzés nehézség, köhögés. Krónikus szívburokgyulladásnál is jellemző lehet a kimerültség, a köhögés és a légszomj, bár ennél a formánál néha nem mutatkozik mellkasi fájdalom. Ugyanakkor alacsony vérnyomás és ödémák kialakulhatnak.
  • A fájdalom akár szívinfarktusra is emlékeztethet, ha ez a gyanú merül fel, mentőt kell hívni!

Hogyan lehet diagnosztizálni a szívburokgyulladást?

Szívburokgyulladás esetén fontos lehet a szívultrahang.- A kardiológiai vizsgálat során nagyon fontos a kikérdezés, hiszen ebből már számos hasznos információhoz juthatunk. Rákérdezünk többek közt arra, tapasztalt-e a páciens légúti tüneteket, van-e bármilyen szív-érrendszeri betegségen, esetleg átesett-e szívinfarktuson. Ha a mellkasi fájdalom is a tünetek közt van, megkérjük a beteget, írja le azt, és mondja el, mitől erősödik vagy enyhül a fájdalom – ismerteti dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha felmerül a szívburokgyulladás gyanúja, a fizikai vizsgálat során olyan jeleket keresünk a sztetoszkóppal, amelyek a mellkasban felszaporodott folyadékra utalhatnak. Mindezeken túl diagnosztikus vizsgálatokra is szükség van, mint például az EKG, a mellkasröntgen, a szívultrahang, esetleg a CT, az MRI.

A kezelés lehetőségei

Alapvetően fontos, hogy sikerüljön diagnosztizálni a szívburokgyulladás okát. Ha kiderül, hogy gyorsabb lefolyású vírusos eredetű megbetegedésről van szó, az legtöbbször kórházi kezelést igényel, ugyanis szükség van gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, fájdalomcsillapítókra és súlyosabb esetben arra, hogy a két hártya közti folyadékot egy tűvel megcsapolják. Krónikus szívburokgyulladás esetén antibiotikum rendelhető el, és az alapbetegséget kell kezelni, ami lehet például autoimmun betegség, veseelégtelenség és egyes daganattípusok. Jó esetben ez elégséges, de sajnos szövődmények is felléphetnek, amelyek további ellátást és esetleg beavatkozást igényelnek. A legfontosabb azonban, hogy tünetek esetén szükséges a kardiológiai vizsgálat, a veszélyeztetetteknek pedig akár tünetek nélkül is a hasznos lehet az általános kardiológiai ellenőrzés, ami lehetővé teszi a korai felismerést. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor Úr! 7 éves kislányom tegnap este az ágyában olvasott, mikor azt mondta, nagyon melege van, rá pár másodpercre azt mondta úgy beleszúrt itt, és a mellkasa bal részére mutatott. Azt mondta kicsit fájt. Aztán ennyi is volt, utána már nem volt semmi gond. Kérdezgettem, volt-e már ilyen, de azt mondta, hogy nem. Kicsit megijedtem. Nagyon aktív kislány, mozgékony. Kell esetleg ezzel foglalkoznom? Orvossal megnézetni? Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel
Banádi Zoltánné Zoltánné

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,

Gyermekgyógyászattal ugyan nem foglalkozom, de azt gondolom, hogy ha valamilyen kísérő tünet nem volt, pl. láz, köhögés, előzetes mellkasi sérülés pl. elesés a tornaórán, nincs bőrtünet, akkor valószínűleg nincs nagyobb baj. Ha a fenti panasz meg egyszer előfordul, akkor javaslok egy gyermekorvosi vizsgálatot a kislánynál.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy P.

Páciensek mondták

Alaposság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!

dr. Jenei Zsigmond Máté
dr. Jenei Zsigmond Máté
kardiológus, belgyógyász
Módosítás: 2023.06.21 08:33