A hosszú távú kardiológiai gondozás több mint gyógyszerfelírás

A hosszú távú kardiológiai gondozás több mint gyógyszerfelírás

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2021.08.16 08:32 Módosítva: 2021.08.27 12:59
2021-08-27 12:59:05.933886 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Szívinfarktus vagy más komoly szív-érrendszeri esemény után sokan tanácstalanok, és kissé magukra hagyatva teszik fel a kérdést: hogyan tovább? Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a segítség elérhető és a hosszú távú kardiológiai gondozás messze többet takar, mint a rendszeres gyógyszerfelírás.

Mit foglal magában a hosszú távú kardiológiai gondozás?

Szívinfarktus után különösen fontos a hosszú távú kardiológiai gondozás.A kardiológiai gondozás nem tudja megváltoztatni a múltat, de erős támasza lehet a szív egészségének a jövőben. Ez a fajta hosszú távú követés akkor nyer hatalmas jelentőséget, ha valaki szerencsésen túlesett egy szívinfarktuson, angioplasztikán, valamilyen típusú szívműtéten, például sztent beültetésen vagy szívelégtelenséggel él. Ilyen esetekben ugyanis a kórházból kikerülve nem lehet ugyanazt az életet folytatni, amit a betegség előtt. De hogyan tovább? E tekintetben sokan elbizonytalanodnak, hiszen egyrészt szeretnének biztonságban lenni, különösen, hogy az első szív-érrendszeri esemény komolyan képes megnövelni a második esemény bekövetkeztének esélyét.  Ugyanakkor senki sem szeretné betegként folytatni az életét. Éppen ezért fontos, hogy a páciensek tudják: a kardiológiai gondozás nem csupán a szükséges gyógyszerek elrendelését jelenti, jóval több annál. Milyen további alapjai vannak tehát a hosszú távú kardiológiai gondozásnak?

  • Életmód támogatás

Nagy szív-érrendszeri események után elengedhetetlen, hogy fizikailag is megerősítsük a szívet és kialakítsunk egy szívbarát életmódot. Ebben játszik döntő szerepet a rendszeres mozgás, azonban nem mindegy, milyen fizikai állapotból kell kiindulni, milyen mozgástípus, milyen intenzitás és gyakoriság az optimális. Emellett érdemes átnézni és szükség esetén megreformálni az étrendet is, és nem csak nagy vonalakban beállítani például a mediterrán diétát, hanem személyre szabottan, ízléshez, célokhoz és esetlegesen érzékenységekhez szabni az étrendet.

  • Edukáció

Ahhoz, hogy valaki megértse, miért kell gyógyszereket szednie, miért fontos rendszeresen részt vennie a kontroll vizsgálatokon, melyek az őt fenyegető rizikófaktorok, miért érdemes leszoknia a dohányzásról, miért fontos a mozgás, a táplálkozás, elengedhetetlen, hogy megfelelő információt kapjon.

  • Stresszkezelés

A kardiológiai gondozás igen fontos összetevője lehet a pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel végzett munka, amelynek célja a hatékony stresszkezelés módszereinek elsajátítása. Már csak azért is kardinális ez, mert a stressz bizonyítottan önálló rizikófaktora a szív-érrendszeri betegségeknek.

A kardiológiai gondozás csapatmunka

A hosszú távú kardiológiai gondozással megelőzhető lehet egy második infarktus.- Az első és legfontosabb annak megértése, hogy egy súlyos esemény után a páciens nincs magára hagyva – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – A következő hosszú időszakban nem csak a családjára, a barátaira számíthat, de érdemes szakértőkkel is együtt dolgoznia. És ez nem csak egy kardiológust jelent, de mozgásterapeutát, gyógytornászt, dietetikust, pszichológust és szükség esetén más szakorvost is. A hosszú távú kardiológiai gondozás ugyanis nem csak a megnövekedett rizikót hivatott csökkenteni, de mivel az életminőséget is javítja, alapja lehet a jó közérzetnek, a visszaszerzett fizikai erőnek, állóképességnek, önbizalomnak.  Ezek pedig nem csak a munkában, de a magánéletben is fontos képességek, és megerősödésükkel elérhető, hogy az egykor rettegett szív-érrendszeri eseményt utólag ne sorscsapásnak, hanem egy új lehetőségnek tekinthesse a páciens.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr!
Édesanyámat májusban hátsó fali szívinfarktus érte, de saját lábon ment be a sürgősségire. Sajnos a szivkateter során kiderült hogy nem mutheto,így hazaküldték. Rehabon 3hetet volt Balatonon. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudnánk tenni az állapota javulasaert? Mert sokszor nagyon rosszul van,gyenge. Sajnos a környéken orvos nincs aki segítene. :( Mit lehet tenni,v hív lehetne fordulni? Köszönöm! Édesanyám 63eves.

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Anita!

Édesanyja kardiológiai állapotának a megítéléséhez ismerni kellene az elvégzett vizsgálatok eredményeit (echocardiographia, coronarographia, labor, EKG) és az aktuális panaszokat (van-e mellkasi fájdalom, nehézlégzés, lábdagadás) valamint az aktuális gyógyszerelését. Gondozásba vétel céljából (is) várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, informatív

dr. Müller Gábor és az asszisztens, aki foglalkozott velem nagyon kedves és informatív volt.

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!