Szívinfarktus vagy más komoly szív-érrendszeri esemény után sokan tanácstalanok, és kissé magukra hagyatva teszik fel a kérdést: hogyan tovább? Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a segítség elérhető és a hosszú távú kardiológiai gondozás messze többet takar, mint a rendszeres gyógyszerfelírás.

Mit foglal magában a hosszú távú kardiológiai gondozás?

Szívinfarktus után különösen fontos a hosszú távú kardiológiai gondozás.A kardiológiai gondozás nem tudja megváltoztatni a múltat, de erős támasza lehet a szív egészségének a jövőben. Ez a fajta hosszú távú követés akkor nyer hatalmas jelentőséget, ha valaki szerencsésen túlesett egy szívinfarktuson, angioplasztikán, valamilyen típusú szívműtéten, például sztent beültetésen vagy szívelégtelenséggel él. Ilyen esetekben ugyanis a kórházból kikerülve nem lehet ugyanazt az életet folytatni, amit a betegség előtt. De hogyan tovább? E tekintetben sokan elbizonytalanodnak, hiszen egyrészt szeretnének biztonságban lenni, különösen, hogy az első szív-érrendszeri esemény komolyan képes megnövelni a második esemény bekövetkeztének esélyét.  Ugyanakkor senki sem szeretné betegként folytatni az életét. Éppen ezért fontos, hogy a páciensek tudják: a kardiológiai gondozás nem csupán a szükséges gyógyszerek elrendelését jelenti, jóval több annál. Milyen további alapjai vannak tehát a hosszú távú kardiológiai gondozásnak?

  • Életmód támogatás

Nagy szív-érrendszeri események után elengedhetetlen, hogy fizikailag is megerősítsük a szívet és kialakítsunk egy szívbarát életmódot. Ebben játszik döntő szerepet a rendszeres mozgás, azonban nem mindegy, milyen fizikai állapotból kell kiindulni, milyen mozgástípus, milyen intenzitás és gyakoriság az optimális. Emellett érdemes átnézni és szükség esetén megreformálni az étrendet is, és nem csak nagy vonalakban beállítani például a mediterrán diétát, hanem személyre szabottan, ízléshez, célokhoz és esetlegesen érzékenységekhez szabni az étrendet.

  • Edukáció

Ahhoz, hogy valaki megértse, miért kell gyógyszereket szednie, miért fontos rendszeresen részt vennie a kontroll vizsgálatokon, melyek az őt fenyegető rizikófaktorok, miért érdemes leszoknia a dohányzásról, miért fontos a mozgás, a táplálkozás, elengedhetetlen, hogy megfelelő információt kapjon.

  • Stresszkezelés

A kardiológiai gondozás igen fontos összetevője lehet a pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel végzett munka, amelynek célja a hatékony stresszkezelés módszereinek elsajátítása. Már csak azért is kardinális ez, mert a stressz bizonyítottan önálló rizikófaktora a szív-érrendszeri betegségeknek.

A kardiológiai gondozás csapatmunka

A hosszú távú kardiológiai gondozással megelőzhető lehet egy második infarktus.- Az első és legfontosabb annak megértése, hogy egy súlyos esemény után a páciens nincs magára hagyva – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – A következő hosszú időszakban nem csak a családjára, a barátaira számíthat, de érdemes szakértőkkel is együtt dolgoznia. És ez nem csak egy kardiológust jelent, de mozgásterapeutát, gyógytornászt, dietetikust, pszichológust és szükség esetén más szakorvost is. A hosszú távú kardiológiai gondozás ugyanis nem csak a megnövekedett rizikót hivatott csökkenteni, de mivel az életminőséget is javítja, alapja lehet a jó közérzetnek, a visszaszerzett fizikai erőnek, állóképességnek, önbizalomnak.  Ezek pedig nem csak a munkában, de a magánéletben is fontos képességek, és megerősödésükkel elérhető, hogy az egykor rettegett szív-érrendszeri eseményt utólag ne sorscsapásnak, hanem egy új lehetőségnek tekinthesse a páciens.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktorok! HOCM et diagnosztizàltak . 35mm es szivizom megnagyobodàssal. Ezt csak szivizom faragàssal.lehet műteni?Ez mennyire veszèlyes műtèt?Mik lehetnek a szövödmènyek?Mennyi a gyògyulàsi esèlyem?32 èves fèrfi vagyok. Vàlaszukat köszönöm Zsolt
Borsos Erzsébet

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Zsolt!

A hypertrophiás cardiomyopathia (HCM), egy viszonylag gyakori, genetikailag is örökölhető szívbetegség, amelynek több formája is lehet.Ezek közül az egyik a szíven belül kifolyási akadályt (obtrukciót) okoz-ezt nevezzük HOCM-nek. A lényeg minden esetben a szívizom kóros megvastagodása.A betegség többféle panaszt is okozhat a mellkasi fájdalomtól kezdve a ritmuszavarokig.Szerencsére a betegek egy része hosszú ideig stabil lehet.A kórkép kezelése gyógyszeres, válogatott esetekben beültetett defibrillátorra is szükség lehet.Súlyos formában a szívizommegvastagodás csökkentése jön szóba sebészileg, vagy katéteres úton.A betegek kezelése, nyomonkövetése mindenképpen kardiológus feladata, szükség esetén erre szakosodott centrumban. Természetesen szakvélemény tekintetében mi is szívesen állunk rendelkezésre.

Üdvözlettel:

dr Müller Gábor

Páciensek mondták

Addig magyarázott míg mindent megértettem

Nagyon elégedett vagyok az időpont betartásával. Biztonság érzetetet adott a korrekt vizsgálat, emberi hangnem, anemnézis feltárása sietség nélkül. A problémám megoldásában együtt működés ( érthető nyelven) a Doktor Úr részéről. Addig magyarázott míg mindent megértettem. Vázolta a jövőben tenni valóimat és lehetőségeimet. Köszönöm

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus
Létrehozás ideje: 2021.08.16
Utolsó módosítás: 2021.08.27