Szívinfarktus vagy más komoly szív-érrendszeri esemény után sokan tanácstalanok, és kissé magukra hagyatva teszik fel a kérdést: hogyan tovább? Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a segítség elérhető és a hosszú távú kardiológiai gondozás messze többet takar, mint a rendszeres gyógyszerfelírás.

Mit foglal magában a hosszú távú kardiológiai gondozás?

Szívinfarktus után különösen fontos a hosszú távú kardiológiai gondozás.A kardiológiai gondozás nem tudja megváltoztatni a múltat, de erős támasza lehet a szív egészségének a jövőben. Ez a fajta hosszú távú követés akkor nyer hatalmas jelentőséget, ha valaki szerencsésen túlesett egy szívinfarktuson, angioplasztikán, valamilyen típusú szívműtéten, például sztent beültetésen vagy szívelégtelenséggel él. Ilyen esetekben ugyanis a kórházból kikerülve nem lehet ugyanazt az életet folytatni, amit a betegség előtt. De hogyan tovább? E tekintetben sokan elbizonytalanodnak, hiszen egyrészt szeretnének biztonságban lenni, különösen, hogy az első szív-érrendszeri esemény komolyan képes megnövelni a második esemény bekövetkeztének esélyét.  Ugyanakkor senki sem szeretné betegként folytatni az életét. Éppen ezért fontos, hogy a páciensek tudják: a kardiológiai gondozás nem csupán a szükséges gyógyszerek elrendelését jelenti, jóval több annál. Milyen további alapjai vannak tehát a hosszú távú kardiológiai gondozásnak?

  • Életmód támogatás

Nagy szív-érrendszeri események után elengedhetetlen, hogy fizikailag is megerősítsük a szívet és kialakítsunk egy szívbarát életmódot. Ebben játszik döntő szerepet a rendszeres mozgás, azonban nem mindegy, milyen fizikai állapotból kell kiindulni, milyen mozgástípus, milyen intenzitás és gyakoriság az optimális. Emellett érdemes átnézni és szükség esetén megreformálni az étrendet is, és nem csak nagy vonalakban beállítani például a mediterrán diétát, hanem személyre szabottan, ízléshez, célokhoz és esetlegesen érzékenységekhez szabni az étrendet.

  • Edukáció

Ahhoz, hogy valaki megértse, miért kell gyógyszereket szednie, miért fontos rendszeresen részt vennie a kontroll vizsgálatokon, melyek az őt fenyegető rizikófaktorok, miért érdemes leszoknia a dohányzásról, miért fontos a mozgás, a táplálkozás, elengedhetetlen, hogy megfelelő információt kapjon.

  • Stresszkezelés

A kardiológiai gondozás igen fontos összetevője lehet a pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel végzett munka, amelynek célja a hatékony stresszkezelés módszereinek elsajátítása. Már csak azért is kardinális ez, mert a stressz bizonyítottan önálló rizikófaktora a szív-érrendszeri betegségeknek.

A kardiológiai gondozás csapatmunka

A hosszú távú kardiológiai gondozással megelőzhető lehet egy második infarktus.- Az első és legfontosabb annak megértése, hogy egy súlyos esemény után a páciens nincs magára hagyva – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – A következő hosszú időszakban nem csak a családjára, a barátaira számíthat, de érdemes szakértőkkel is együtt dolgoznia. És ez nem csak egy kardiológust jelent, de mozgásterapeutát, gyógytornászt, dietetikust, pszichológust és szükség esetén más szakorvost is. A hosszú távú kardiológiai gondozás ugyanis nem csak a megnövekedett rizikót hivatott csökkenteni, de mivel az életminőséget is javítja, alapja lehet a jó közérzetnek, a visszaszerzett fizikai erőnek, állóképességnek, önbizalomnak.  Ezek pedig nem csak a munkában, de a magánéletben is fontos képességek, és megerősödésükkel elérhető, hogy az egykor rettegett szív-érrendszeri eseményt utólag ne sorscsapásnak, hanem egy új lehetőségnek tekinthesse a páciens.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kb.1 hete vettem észre hogy magas vérnyomás,fejfájás közben orrvérzés néha szédülés!Mostanábban elkezdtem tornászni ha a lábaimat nagyon magasra probálom emelni mint aki gyertyát csinál olyan mintha a fejem szétrobbana minden vér oda todul!Gondolom ez nem jó jel igaz a súlyomal is probléma van 172cm magas vagyok és 105 kg!Segítséget vagy tanacsot szeretnék kérni!!!
Zsugonicsné Balogh Anasztázia

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Zsugonicsné Balogh Anasztázia!

A szédülés, fejfájás, orrvérzés a magasvérnyomás gyakori tünetei.A tornáról hosszabb távon semmiképp nem beszélném le, de előtte mindenképpen kivisgálás szükséges, esetlegesen gyógyszerbeállítás a mért vérnyomásértékek alapján.Néhány alapvető vizsgálatot minden hypertóniás páciensnél szükséges elvégezni .(laborvizsgálat, szemészet, hasi és szív ultrahangvizsgálat talán a legfontosabbak).A rendszeres fizikai aktivitás, testsúlycsökkentés , diéta tartása szintén elengethetetlen része az eredményes kezelésnek.Mindezekben szívesen segítünk Önnek személyes konsultációval is.

Üdvözlettel:
dr Müller Gábor

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus
Létrehozás ideje: 2021.08.16
Utolsó módosítás: 2021.08.27