A szívbetegséggel vagy magas koleszterinnel küzdők esetében a karácsonyi ételek összeállításának is érdemes ügyelni az összetevőkre.
Dietetikusunk összeállított egy egészséges, szívbarát de élvezhető menüsort, hogy megkönnyítsük az ünnepi készülődést!
Leves: Sütőtök krémleves cékla chipsszel
Hozzávalók
- 300 g sütőtök
- 4 db mandula
- 1 evőkanál light margarin
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál méz
- 80 ml rizstejszín
- késhegynyi gyömbér, só, bors
- 8 vékony karika cékla
Elkészítés
Először az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a margarinon. A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Ezt követően kevés vizet öntünk rá, ízesítjük és puhára pároljuk. Amikor elkészült botmixer segítségével a mandulával a mézzel és a tejszínnel együtt alaposan összeturmixoljuk a sütőtököt, majd adunk még hozzá vizet és még egyszer felforraljuk, szükség esetén után ízesítjük. A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és 8 nagyon vékony szeletet vágunk belőle, amelyet forró repceolajban kisütünk és tálalás előtt a levesek tetejét díszítjük vele.
Főétel: Mézes-diós harcsasült édesburgonya pürével, meggymártással
Hozzávalók
-
60 dkg harcsa
-
0,5 dcl mézes- balzsamecet
- 1 dl zabtejszín
- 20 gramm szívbarát margarin
- 2 ek méz
- 1 ek dió
- csipet só
- 1 ek csípős paprikakrém
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg fagyasztott meggy
- só, bors, szerecsendió
- 1 dl repce olaj
Öntethez
- 200 g fagyasztott meggy
- (1 dl száraz vörösbor)
- 1 evőkanál eritrit
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- fűszerek: fahéj, szegfűszeg, késhegynyi gyömbér és kardamon
Elkészítés
A harcsát vágjuk szeletekre, sózzuk, majd hagyjuk kicsit állni.
A burgonyapüréhez használjunk édesburgonyát, amit hagyományos elkészítés alapján, előbb kockára vágva megfőzünk, majd a növényi tejszínnel, margarinnal sóval és szerecsendióval összedolgozzuk.
A harcsaszeleteket miután szárazra töröltük kevés olajon kisütjük, majd megkenjük a balzsamecettel higított, mézből csípős paprikakrémből, zúzott fokhagymából és pirított-aprított dióból készült öntettel. Az egész bepácolt szeleteket sütőben 220 fokon néhány perc alatt összesütjük.
A gyümölcsmártáshoz a meggyet egy kisebb edénybe helyezzük, és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 dl száraz vörösbort is. Főzés közben hozzáadjuk az édesítőszert és a fűszereket, végül pedig az útifűmaghéjat, hogy sűrűbb állagú legyen. Tálaláskor a hal mellé frissen tálaljuk.
Desszert: Zserbó
Hozzávalók
- 150 g finomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g szívbarát margarin
- 80 g eritrit
- 1 db tojás
- fél csomag sütőpor
- 0,5 dl natúr görög joghurt
- 300 g cukormentes sárgabaracklekvár
- 150 g darált dió
- 80 g eritrit
- 100 g cukormentes étcsokoládé
- 1 tk vaj
Elkészítés
A liszteket összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal és hozzáadjuk az édesítőt és a tojást, majd összedolgozzuk a tésztát. Hozzáadjuk a joghurtot és négy részre osztjuk és 20 percig pihentetjük.
Az első részből lisztezett deszkán téglalapot nyújtunk, melyet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítunk. Megkenjük a lekvár egyharmadával és megszórjuk az édesítővel kevert dió harmad részével. Így következik további 2 réteg még ugyanebben a sorrendben. A tetejét megszurkáljuk villával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk. A csokoládémázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá egy kiskanál vajat is. A mázat a kihűlt zserbóra öntjük és egy egyenletesen elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük, ha a máz teljesen megszilárdult.