A mellkasi fájdalom olyan általános tünet, amely mögött számos – ártatlanabb, komolyabb – ok állhat. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa ezek közül a szív-érrendszeri eredetű okokra, illetve azok felismerésére, kezelésére hívta fel a figyelmet.

Jelentkezzen be 7 napos Cortrium Holter EKG-ra online vagy telefonon!

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

 

Ezek lehetnek a mellkasi fájdalom szív-érrendszeri okai

A mellkasi fájdalom ijesztő tünet, és nem ritkán valóban kardiológiai eredetű. Ugyanakkor nem feltétlenül igényel azonnali orvosi segítséget, hiszen a szívinfarktusnál kevésbé súlyos állapotok is okozhatnak ilyen tünetet.

Szívinfarktus

A mellkasi fájdalom  légszomjjal, verítékezéssel együtt szívinfarktus tünete is lehet.Ha infarktus okozza a mellkasi fájdalmat, az jellemzően a mellkas közepén, teljes egészében jelentkezik. A fájdalmon jellegét azonban másként írják le az egyes betegek, van, aki élesnek és erősnek, más inkább szorító jellegű, tompább fájdalomnak érzékeli. Az is előfordul, hogy elmúló, majd visszatérő fájdalomként jelentkezik a panasz, sőt ritkán, de megesik, hogy a szívinfarktus nem mellkasi fájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Az alábbi tünetek azonban szintén utalhatnak infarktusra:

  • légszomj,
  • hideg verítékezés,
  • zavartság, szédülés,
  • hányinger,
  • fájdalom más testrészekben, például a karokban, a hátban, a gyomorban, az állkapocsban.

Bárki, aki szívinfarktusra gyanakszik, azonnal hívjon mentőt, akkor is, ha nem jelentkezik a felsorolt tünetek mindegyike.

Aorta disszekció (aorta repedés)

Az aorta disszekció a főverőér falának hosszanti szakadása, (az ér teljes átlyukadása nélkül) amely során az ér falának középső rétege kettéválik. Ez egy életveszélyes állapot, hiszen ha a repedés túl nagy és/vagy nem jut időben orvoshoz a beteg, végzetes vérzéshez vezethet. A tünetek némileg hasonlatosak a szívinfarktushoz,(mellkasi fájdalom, gyakran hátba sugárzik) de van néhány jellegzetes további panasz, amelyek megléte esetén minél előbb mentőt kell hívni:

  • lábfájdalom vagy – bénulás,
  • a test egyik oldali bénulása,
  • beszéd- és látászavar,
  • hasi fájdalom.

Pericarditis (szívburokgyulladás)

Ha a szívet körülvevő kétrétegű hártya rétegei közé folyadék kerül, az idült vagy akut betegséget okoz. A betegség legjellemzőbb tünete a szúró mellkasi fájdalom, ami légzéskor felerősödik, és üléskor általában enyhül. A hosszú ideig tartó gyengeség mellett segít a pericarditis felismerésében a vele járó köhögés, a légszomj, a hidegrázás, az izzadás és a láz is. A kórházi kezelés elengedhetetlen.

Aorta szűkület (sztenózis)

Az aorta billentyűhiba okozta szűkülete az aorta, vagyis a szívből kivezető fő ér keresztmetszetének szűkebbé válását jelenti. Mivel ennek az oka az aortabillentyű rendellenessége, ezért aortabillentyű-szűkületnek is nevezik. Mivel a billentyű nem nyílik ki teljesen, a test vérellátásához nagyobb erővel kell, hogy pumpáljon a szív. Ez a megerőltetés pedig előbb-utóbb szívfal-megvastagodást, szívnagyobbodást és szívelégtelenséget okoz. Mindenképpen kivizsgálást igényel, ha valaki fáradékonyságot, a terhelhetőség csökkenését, nehézlégzést, légszomjat, erős szívdobogás érzést és/vagy mellkasi fájdalmat tapasztal. (Ha ájulás is bekövetkezik, az már súlyosabb állapotra utalhat, a kezelés nem halogatható.)

Kardiomiopátia (cardiomiophatia, CMP)

Ha mozgás hatására jelentkezik mellkasi fájdalom, kardiológiai vizsgálat szükséges.A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyek hátterében magának a szívizomnak a károsodása áll. A betegségnek több típusát különítik el, attól függően, milyen eredetű a károsodás. Tünetek kezdetben szinte nem is mutatkoznak, később azonban, az állapot romlásával megjelenhetnek a panaszok, amelyek kezeletlenül fokozódhatnak is. A mellkasi fájdalom különösen fizikai megterhelés vagy nagyobb étkezés után jelentkezhet, de mutatkozhat nehézlégzés a fizikai aktivitás hatására, ödéma jelenhet meg a bokán, lábfejen, lábakon, hason és a nyak vénáinál, zavarodottság, szédülés, erős vagy szabálytalan szívverés is lehet tünet.

Ezért szükséges a kardiológiai kivizsgálás

- A mellkasi fájdalom mögött természetesen más okok is állhatnak, például légzőrendszeri betegségek - COPD, tüdőgyulladás-, emésztőszervi okok - reflux, nyelőcső görcs -, csont- és izom problémák, sőt pszichés állapotok is járhatnak ilyen panasszal – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Azonban ahhoz, hogy kizárjuk, vagy éppen idejében felfedezzük a szív-érrendszeri okokat, mindenképpen ajánlatos részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr Úr/Hölgy. 2017 ben volt infarktusom. A következő gyógyszereket szedem:covarex as komb, adexor prolong, 1/2concor, trombex ezek reggel. Este:co xeter, 1/2concor, covercard, pantoprasol, asa. Eddig minden eredményem jó az lenne a kérdésem hogy ezekkel a gyógyszerekkel szedhetnék e Q10-et. A feleségem pedig autóimun beteg fogyaszthatná e ő is? Válaszukat előre is köszönöm Attila
Tarjáni attila

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Tarjáni Attila!
Önnek a válaszom igen.
Szerintem kedves felesége is, de a betegségét nem ismerem pontosan, ezért a felesége forduljon kezelő orvosához.
Üdvözlettel:
dr. Sztancsik ilona

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2021.02.10 17:36