A mellkasi fájdalom olyan általános tünet, amely mögött számos – ártatlanabb, komolyabb – ok állhat. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa ezek közül a szív-érrendszeri eredetű okokra, illetve azok felismerésére, kezelésére hívta fel a figyelmet.

Jelentkezzen be 7 napos Cortrium Holter EKG-ra online vagy telefonon!

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

 

Ezek lehetnek a mellkasi fájdalom szív-érrendszeri okai

A mellkasi fájdalom ijesztő tünet, és nem ritkán valóban kardiológiai eredetű. Ugyanakkor nem feltétlenül igényel azonnali orvosi segítséget, hiszen a szívinfarktusnál kevésbé súlyos állapotok is okozhatnak ilyen tünetet.

Szívinfarktus

A mellkasi fájdalom  légszomjjal, verítékezéssel együtt szívinfarktus tünete is lehet.Ha infarktus okozza a mellkasi fájdalmat, az jellemzően a mellkas közepén, teljes egészében jelentkezik. A fájdalmon jellegét azonban másként írják le az egyes betegek, van, aki élesnek és erősnek, más inkább szorító jellegű, tompább fájdalomnak érzékeli. Az is előfordul, hogy elmúló, majd visszatérő fájdalomként jelentkezik a panasz, sőt ritkán, de megesik, hogy a szívinfarktus nem mellkasi fájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Az alábbi tünetek azonban szintén utalhatnak infarktusra:

  • légszomj,
  • hideg verítékezés,
  • zavartság, szédülés,
  • hányinger,
  • fájdalom más testrészekben, például a karokban, a hátban, a gyomorban, az állkapocsban.

Bárki, aki szívinfarktusra gyanakszik, azonnal hívjon mentőt, akkor is, ha nem jelentkezik a felsorolt tünetek mindegyike.

Aorta disszekció (aorta repedés)

Az aorta disszekció a főverőér falának hosszanti szakadása, (az ér teljes átlyukadása nélkül) amely során az ér falának középső rétege kettéválik. Ez egy életveszélyes állapot, hiszen ha a repedés túl nagy és/vagy nem jut időben orvoshoz a beteg, végzetes vérzéshez vezethet. A tünetek némileg hasonlatosak a szívinfarktushoz,(mellkasi fájdalom, gyakran hátba sugárzik) de van néhány jellegzetes további panasz, amelyek megléte esetén minél előbb mentőt kell hívni:

  • lábfájdalom vagy – bénulás,
  • a test egyik oldali bénulása,
  • beszéd- és látászavar,
  • hasi fájdalom.

Pericarditis (szívburokgyulladás)

Ha a szívet körülvevő kétrétegű hártya rétegei közé folyadék kerül, az idült vagy akut betegséget okoz. A betegség legjellemzőbb tünete a szúró mellkasi fájdalom, ami légzéskor felerősödik, és üléskor általában enyhül. A hosszú ideig tartó gyengeség mellett segít a pericarditis felismerésében a vele járó köhögés, a légszomj, a hidegrázás, az izzadás és a láz is. A kórházi kezelés elengedhetetlen.

Aorta szűkület (sztenózis)

Az aorta billentyűhiba okozta szűkülete az aorta, vagyis a szívből kivezető fő ér keresztmetszetének szűkebbé válását jelenti. Mivel ennek az oka az aortabillentyű rendellenessége, ezért aortabillentyű-szűkületnek is nevezik. Mivel a billentyű nem nyílik ki teljesen, a test vérellátásához nagyobb erővel kell, hogy pumpáljon a szív. Ez a megerőltetés pedig előbb-utóbb szívfal-megvastagodást, szívnagyobbodást és szívelégtelenséget okoz. Mindenképpen kivizsgálást igényel, ha valaki fáradékonyságot, a terhelhetőség csökkenését, nehézlégzést, légszomjat, erős szívdobogás érzést és/vagy mellkasi fájdalmat tapasztal. (Ha ájulás is bekövetkezik, az már súlyosabb állapotra utalhat, a kezelés nem halogatható.)

Kardiomiopátia (cardiomiophatia, CMP)

Ha mozgás hatására jelentkezik mellkasi fájdalom, kardiológiai vizsgálat szükséges.A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyek hátterében magának a szívizomnak a károsodása áll. A betegségnek több típusát különítik el, attól függően, milyen eredetű a károsodás. Tünetek kezdetben szinte nem is mutatkoznak, később azonban, az állapot romlásával megjelenhetnek a panaszok, amelyek kezeletlenül fokozódhatnak is. A mellkasi fájdalom különösen fizikai megterhelés vagy nagyobb étkezés után jelentkezhet, de mutatkozhat nehézlégzés a fizikai aktivitás hatására, ödéma jelenhet meg a bokán, lábfejen, lábakon, hason és a nyak vénáinál, zavarodottság, szédülés, erős vagy szabálytalan szívverés is lehet tünet.

Ezért szükséges a kardiológiai kivizsgálás

- A mellkasi fájdalom mögött természetesen más okok is állhatnak, például légzőrendszeri betegségek - COPD, tüdőgyulladás-, emésztőszervi okok - reflux, nyelőcső görcs -, csont- és izom problémák, sőt pszichés állapotok is járhatnak ilyen panasszal – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Azonban ahhoz, hogy kizárjuk, vagy éppen idejében felfedezzük a szív-érrendszeri okokat, mindenképpen ajánlatos részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm! Jelenleg 20 éve tart, hogy szorító érzés van a mellkasomban és nehezen kapok levegőt, szívtájéki fájdalom. Mikor először kerestem fel az orvost 20 éves voltam, akkori eredményeim jók voltak és azt mondták a sok stressz. Most egy műtét előtti ekg nem lett jó és a belgyógyász szívkatéterezést ajánl. Mivel az ultrahang nem mutatott semmit a terheléses ekg pedig az utolsó fázisban egy enyhe eltérést. Érdeklődnék, hogy mennyi idő mulva lehet munkába állni, ha fizikai munkát végzek? Köszönöm
Ildiko

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Ildikó!


A kórelőzmény pontos ismerete (mellkasi fájdalom, pontosan hol, nyugalomban vagy terhelésre jelentkezik-e, modalitása, időtartama) illetve a szív-érrendszeri rizikófaktorok (súly, dohányzás, koleszterin, családi halmozódás) ismerete és esetleges társbetegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) ismerete nélkül és a vizsgálati eredmények pontos ismerete nélkül a koszorúér-betegség valószínűségét nem lehet megítélni. Ennek gyanúja esetén szívkatéterezést (coronarographia) szükséges végezni. Ennek eredményétől függ a kérdésre a válasz.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Régi problémámra talált megoldást

Évek óta tartó rejtélyes pulzus problémámra talált megoldást Müller doktor, rettenetesen hálás vagyok neki!

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.11.19
Utolsó módosítás: 2021.02.10