A szívritmuszavar alapvetően kardiológiai kezelést igényel, de sokat segíthet a tünetek csökkentésében és a szív egészségének fenntartásában a megfelelő táplálkozás is. Varga Dóra, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a szívbarát étrend messze többet jelent, mint a koffein és alkohol visszafogása.

A szívritmuszavar okát kell kideríteni

A szívritmuszavar kardiológiai kezelése mellett a táplálkozásterápia is fontos.A szívritmuszavar sokszor teljesen ártalmatlan, sok esetben még tünetet sem okoz, és csak véletlenül derül rá fény egy vizsgálat során. Más esetekben úgy érezhetjük, hogy a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást, vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk – ilyenkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. A kivizsgálás eredményeit értékelve a kardiológus eldönti, hogy az állapot mennyire komoly és vezethet-e a jövőben komplikációkhoz. Amennyiben igen, úgy egy kezelési tervet állít fel, amelyben szerepelhet többek közt gyógyszeres kezelés, pajzsmirigy-kezelés, vaspótlás, a szervezet elektrolit-háztartásának szabályozása, beültetett defibrillátor, pacemaker, kardioverzió, vagy katéteres abláció, valamint minden esetben fontos a megfelelő életmód kialakítása.
A szívritmuszavarnak számos rizikófaktora ismert, mint például a genetikai meghatározottság, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint, az alvási apnoé, és az elhízás – ezek közül többet is lehet befolyásolni a megfelelő életmóddal.

Ilyen a hatékony étrend szívritmuszavar esetén

A szívritmuszavarral élők esetében az American Heart Association alapvetően azt javasolja, hogy erősen fogják vissza a telített zsírsavak, transzzsírsavak, a só és a koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztását. Egy 2017 tanulmányban kifejezetten a növényi alapú és teljes kiőrlésű gabonákra épülő táplálkozást nevezik meg a szakemberek, mint ami képes csökkenteni a magas vérnyomást és az elhízás mértékét. Mivel pedig ezek ismert rizikófaktorai a szívritmuszavaroknak, akár annak kialakulását is megelőzhetik. Más források a mediterrán étrend szerepét hangsúlyozzák, különös tekintettel az olívaolaj pozitív hatásaira.
- A mediterrán vagy az ahhoz nagyban hasonló DASH diéta bizonyítottan pozitív hatással van a szív-érrendszerre – hangsúlyozza a szakember. – Alapvetően ugyanis képes csökkenteni a magas koleszterinszintet, ami számos kardiológiai betegség – többek közt a szívinfarktus és a stroke – rizikófaktora. Ráadásul, egy jól felépített mozgásprogram mellett a szívbarát táplálkozás akár a testsúlycsökkentés hatékony eszköze is lehet – tovább javítva ezzel a szív-érrendszeri állapotot.

Milyen élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe?

A dietetikus segít a szívritmuszavar kezelésében. Akár a mediterrán, akár a DASH diétát vesszük alapul, a táplálkozás alapját a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, az olívaolaj (esetleg más, telítetlen zsírsavakban gazdag olajok, mint a lenmagolaj, kendermag olaj, valamint az avokádó) képezik, és rendszeresen helyet kapnak benne a gyümölcsök és a hüvelyesek is. Nem mindennap, de ajánlatos beépíteni a menübe a halakat, a csirkét, a pulykát, rendszeren érdemes fogyasztani a dióféléket, a magvakat és a zsírszegény tejtermékeket. Emellett csak ritkán érdemes olyan ételeket választani, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek és a finomított szénhidrátok.
Ugyancsak általánosságban elmondható, hogy a szívbarát étrendben vannak kerülendő ételek, italok is. Ilyen például a túl sok koffeint tartalmazó italok, közülük is ki lehet emelni az energiaitalokat. Általános irányelvként el lehet mondani, hogy napi 400 mg koffein bevitelt ne lépjük túl. Egyes kutatások a napi 1-3 csésze kávé pozitív szív-érrendszeri hatásait bizonyították, az energiaitalok rendszeres fogyasztása azonban már csak mesterséges összetevőik miatt sem ajánlottak, ráadásul elég jelentős koffein tartalommal bírnak. Ugyancsak nem ajánlott a zsíros vörös húsokra, félkész és késztermékekre építeni a menüsort, előbbieket magas telített zsírsav és koleszterin tartalmuk, utóbbiakat a magas só, telített zsírsav és a bennük található különböző adalékanyagok miatt. A sóbevitel visszaszorítása egyébként is az egyik fontos cél kardiológiai betegségek esetén, ahogyan igaz ez az alkoholra is. 

Miért érdemes személyre szabott étrendet kialakítani?

- Ismert szív-érrendszeri betegeknél gyógyító, egészségeseknél pedig megelőző hatású lehet egy jól felépített étrend. A felépítés azonban nem csak egy listát jelent az ajánlott és a kerülendő élelmiszerekről, hiszen ez önmagában messze nem elégséges. A személyes konzultációk során ugyanis elsősorban az a cél, hogy a páciensnek ne csak a diagnózisát ismerjük meg, de az időbeosztását és az ízlését is, valamint például az sem mindegy, szeret-e, szokott-e főzni – hangsúlyozza Varga Dóra, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember. – Egy nagyon komplex felmérés és a célok meghatározása után születhet meg egy olyan személyre szabott táplálkozási terv, ami nem csak a szív-érrendszerre van jó hatással, de élvezhető és fenntartható is. Nem sokra mennénk egy olyan étrenddel, amit csak kínkeservesen lehetne követni. Ráadásul, ha a célok közt a fogyás is szerepel, egy jó étrenddel ez a cél is könnyebben elérhető! A dietoterápia fő erénye pedig, hogy biztonságos, nem veszélyezteti a szív-érrendszert, így a szívritmuszavarral élők is bártan alkalmazhatják.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:
  • vérnyomás-csökkentő étrend
  • koleszterin-csökkentő étrend
  • infarktus utáni étrend
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Müller Úr! Érdeklödnék, hogy az ICD "beavatkozások" után rosszabbodhat-e a szív állapota, teljesítöképessége? Nem tudom sajnos orvosi nyelven konkrétan megfogalmazni, de adott egy ICD-vel élö beteg, akinek egy év alatt két alkalommal volt szívrohama, amikor az ICD beavatkozott. A rohamok elött az ultrahang értéke a kontrollokon még 45% körül volt, de a rohamok után már csak 30-35%-ot mértek. Lehetséges, hogy az ICD az egyik oldalon megmenti az életét, de a másik oldalon ennek ára van, és valóban romlik a szív? Köszönettel: Gilicz Máté
Gilicz Máté

dr. Müller Gábor

kardiológus
Tisztelt Gilicz Máté!

Inkább az tünik valószínűnek,hogy mind a szív funkciójának romlása,mind az ICD beavatkozást kiváltó ritmuszavarok gyakoribbá válása az alapbetegség rosszabbodásának a következménye lehet.Ezek a beültethető eszközök nem károsítják a szívet, sőt vannak olyanok is ,amelyeket kifejezetten az Ön által is említett ultrahanggal mért funkció javítása céljából ültetnek be.(úgynevezett CRT készülékek).


üdvözlettel
dr.Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

KardioKözpont

Páciensek mondták

Lelkiismeretes

Minden ott dolgozó nagyon kedves volt, barátságos a környezet, ami megnyugvással töltött el. Különösen tetszett, hogy Varga Dóra szívből, lelkiismeretesen végzi a munkáját, éreztem, hogy a legjobb kezekben vagyok!

Varga Dóra
Varga Dóra
dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2025.05.13 09:17