A szív-érrendszeri események, például szívinfarktus miatt kórházi ápolásra szoruló betegek kevesebb, mint ötödénél mérhető egészséges testtömeg-index – áll egy új európai tanulmányban. A túlsúly, az elhízás pedig bizonyítottan növeli a szív-érrendszeri kockázatot, így a testsúlycsökkentés és a dietetikai útmutatás is a kardiológiai rehabilitáció fontos részét kell, hogy képezze. Az összefüggésekről Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa beszélt.

Sokaknak nincs információjuk a helyes életmódról

Az elhízás rizikófaktora a szívbetegségeknek, a dietetikus segít a fogyásban.Több, mint 10 ezer beteg adatait elemezve jutottak arra egy európai kutatásban, hogy a szív-érrendszeri események miatt kórházban ápolt személyeknek csupán ötöde rendelkezik normális, egészséges testtömeg-index-szel - áll a European Heart Jourmal című szaklap összefoglaló tanulmányában. Sőt, 16 hónappal később megismételve a felmérést, kiderült, hogy az elhízottak 86%-a továbbra is elhízott, a túlsúlyos betegek 14%-a pedig már átkerült az elhízott kategóriába! (A teljes képhez tartozik, hogy a hízás erős összefüggést mutatott a dohányzás abbahagyásával.)
Különösen az 55 év alatti nők voltak érintettek a kérdésben, akiknek közel fele elhízottként került a kórházak kardiológiai osztályára. Ugyanakkor az elhízott páciensek harmada azt mondta, semmilyen tanácsot nem kapott a mozgással és a táplálkozással kapcsolatban, és ötödük úgy nyilatkozott, hogy arról sem kapott információt, hogy ők túlsúlyosnak, elhízottnak számítanak.

A túlsúly, az elhízás komoly kockázati tényező

A súlycsökkentés minden szívbetegség esetén jelentős egészség-nyereséggel jár. Azon túlsúlyos és elhízott koszorúér betegeknek, akik csökkentették a súlyukat, bizonyíthatóan javultak a vérnyomás- és vérzsír eredményei és csökkent a 2-es típusú cukorbetegség rizikója – ezáltal visszaesett a második szív-érrendszeri esemény bekövetkezésének kockázata is. Ez az eredmény jelenik meg két, 29 országot átfogó kutatás (EUROASPIRE IV és EUROASPIRE V) következtetéseiben. A testsúlycsökkentés ráadásul nem csak a mutatókat és a kilátásokat volt képes javítani, de a páciensek beszámolói szerint a fizikai és érzelmi életminőséget is.
Az is megfigyelhető volt az eredményekben, hogy azok a páciensek, akiknek nem csak általánosságban javasoltak prevenciót és kardiológiai rehabilitációt, hajlamosabbak voltak követni a tanácsokat. Az elhízott betegek köze kétharmada követte a dietetikai ajánlásokat, és 64.2%-uk a mozgásra vonatkozó javaslatokat.

A személyre szabott étrend alapvető része a kardiológiai rehabilitációnak

A dietetikai tanácsadás része a kardiológiai rehabilitációnak. A nagyszabású kutatás készítői hangsúlyozzák, hogy az egészség szempontjából döntő jelentőségű fogyáshoz nem csak a rendszeres mozgás, de az egészséges étkezéshez alapul szolgáló szokások kialakítása is elengedhetetlen, amihez egy külön szálon – és nem feltétlenül egy időben - érdemes hozzákapcsolni a dohányzás elhagyását. Éppen ezért minden szív-érrendszeri betegnek fel kell hívni a figyelmét a túlsúly és az elhízás kockázataira, valamint a kardiológiai rehabilitáción belül megjelenő életmód orvoslás jelentőségére. Különösen fontos ez a nőknél, akik hajlamosak a család érdekei mögé helyezni a saját prioritásaikat.
- A szív-érrendszeri betegeknek kidolgozott dietoterápia a teljes körű kardiológiai rehabilitáció része – hangsúlyozza Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa. - Ez több, mint az általánosan ajánlható DASH diéta, különösen, ha testsúlycsökkentés is a cél. Ilyen esetben nem csak a zsíros húsok és feldolgozott, sós élelmiszerek visszaszorítására törekszünk, de a szív-érrendszer szempontjából fontos rostok, ásványi anyagok és vitaminok beépítésére is, a megfelelő kalóriatartalom mellett. A személyre szabott étrend nem csak a hasznosságot tartja szem előtt, de az egyéni ízlést és lehetőségeket is. Ha pedig mindez párosul egy megfelelő és rendszeres mozgásprogrammal, akkor biztosan elérhető a testsúlycsökkentést és az ezzel járó számos előny. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 


 

Módosítás: 2022.11.17 08:20