A szívdobogás érzés lehet a mitrális prolapsus tünete is

A szívdobogás érzés lehet a mitrális prolapsus tünete is

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2019.09.11 07:33 Módosítva: 2019.09.17 10:21
2019-09-17 10:21:59.364555 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Az esetek nagy részében egy más ok miatt végzett kardiológiai vizsgálat során diagnosztizálják a mitrális prolapsust, vagyis billentyű előreesést, hiszen többnyire tünetmentes. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint ugyanakkor egyes panaszok és családi hajlam esetén is fontos a kivizsgálás, a lehetséges szövődmények megelőzése miatt.

Miért probléma a mitrális billentyű előreesése?

A mitrális billentyű tulajdonképpen a szív bal pitvara és kamrája közt lévő kéthegyű billentyű, amely szelepként biztosítja a vér egyirányú, ütemes áramlását. Ha azonban a normálisnál lazább szerkezetű billentyű nem zár „rendesen”, a bal kamra összehúzódásakor túlmozdul a pitvar felé egy rövid időre, majd visszazár. A zárási rendellenesség idején ezért több-kevesebb vér visszafolyik a bal pitvarba.
Ez a probléma, vagyis a mitrális prolapsus a populáció 2-5 százalékát érinti, vagyis az egyik leggyakoribb billentyűhiba. Kialakulásának pontos oka az esetek nagy részében nem ismert, de vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek növelik rá az esélyt. Ilyen például:

  • női nem,
  • fiatalabb, 30 év alatti élekor,
  • alkati rendellenességek (például egyenes hát, tölcsér mellkas, gerincferdülés),
  • reumás szívbetegség,
  • kötőszöveti betegségek (például Marfan szindróma),
  • családi halmozódás.

Szívdobogásérzés és szokatlan mellkasi fájdalom is lehet tünet

A mitrális prolapsus gyakran öröklődik. - Bár fontos hangsúlyozni, hogy az esetek nagy részében a mitrális prolapsus nem okoz semmilyen tünetet, vannak bizonyos panaszok, amelyek hátterében ez is állhat – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Előfordulhat, hogy az atípusos mellkasi fájdalom, a szapora szívverés, szívdobogásérzés, esetleg az ájulás azok a jelek, amelyek kivizsgálása során billentyű előreesés diagnosztizálható. Súlyosabb esetben, ha már ennek talaján kialakult egy szívelégtelenség, az alsó végtagi ödéma, a kimerültség, a terhelhetőség csökkenése, a légszomj is utalhat erre a rendellenességre. Jellemzően hallgatózás során észlelünk erre utaló hangot, vagy az EKG lelet kapcsán gondolhatunk billentyű előreesésre, amelynek diagnózisát szívultrahanggal igazolhatjuk. Megfigyelések alapján, erre a rendellenességre gyakrabban gyanakszunk bizonyos alkati adottságok esetén is, mint a vékony testalkat, a fáradékonyságra való hajlam, az alacsony fizikai teherbíró képesség.

Mit lehet, és mit kell tenni mitrális prolapsus esetén?

Mitrális prolapsus diagnózisához fontos a szívultrahang.Müller doktor szerint az esetek nagyobb részében, tünetmentesség esetén nincs szükség kardiológiai kezelésre. Ugyanakkor bizonyos életmódbeli változtatásokkal – például kávé, alkohol, más izgatószerek elhagyása, rendszeres mozgás – rendezhető lehet a kísérő ritmuszavar, az enyhe mellkasi fájdalom. Azonban ha a panaszok gyakoribbak vagy súlyosabbak, sor kerülhet gyógyszerek, többnyire béta blokkolók elrendelésére. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a billentyű súlyosabb szerkezeti eltérése esetén bizonyos orvosi beavatkozások előtt, például fogászati kezelésnél szükség lehet antibiotikum szedésére, a szívbelhártya-gyulladás megelőzése miatt. Nagyon ritka, évekig romló állapot esetén billentyű műtét válhat szükségessé – de erről csakis a rendszeres kardiológiai kivizsgálások eredményeképpen lehet dönteni.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!
Bejelentkezés a Légy biztonságban csomagra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves doktor Úr! Szív Mr vizsgálatot szeretnék csináltatni, és azt szeretném megkérdezni öntől, hogy ivabradine hatóanyagú gyógyszert szedek, erre kaphatok-e kontrasztanyagot a szív mr miatt? Nem hat egymásra a kettő, nem tud rosszullétet okozni? Mitrális prolapsusom van, és kissé átereszt a billentyűm. Fiatal vagyok, 7 éve szedek gyógyszert kb. eddig senki nem kért mr vizsgálatot, most magánúton csináltatnám, mert minden nap szúr a mellkasom, és felpörög nagyon a szívem hiába szedek gyógyszert, csak szenvedek. Válaszát előre is köszönöm szépen!

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor kardiológus
Kedves Gréta!

A mitrális prolapsus enyhe eseteiben az Mr-vizsgálat nem képezi a kivisgálás kötelező részét,ennek a szív ultrahang az alapja.Természetesen az Mr-vizsgálat plusz információkat adhat a szívbillentyűkről, a szívizom állapotáról.Ritmuszavarok azonban enyhe esetekben is előfordulhatnak, ilyenkor gyógyszeres kezelés, életmódrendezés javasolt.
Ivabradin hatóanyagú gyógyszer nem akadálya a szív-MR-vizsgálatnak.A vizsgálattal kapcsolatban pontos tájékoztatót fog kapni a centrumtól, ahol a vizsgálatra majd bejelentkezik.

Üdvözlettel:

dr Müller Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Addig magyarázott míg mindent megértettem

Nagyon elégedett vagyok az időpont betartásával. Biztonság érzetetet adott a korrekt vizsgálat, emberi hangnem, anemnézis feltárása sietség nélkül. A problémám megoldásában együtt működés ( érthető nyelven) a Doktor Úr részéről. Addig magyarázott míg mindent megértettem. Vázolta a jövőben tenni valóimat és lehetőségeimet. Köszönöm

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA