Az esetek nagy részében egy más ok miatt végzett kardiológiai vizsgálat során diagnosztizálják a mitrális prolapsust, vagyis billentyű előreesést, hiszen többnyire tünetmentes. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint ugyanakkor egyes panaszok és családi hajlam esetén is fontos a kivizsgálás, a lehetséges szövődmények megelőzése miatt.

Miért probléma a mitrális billentyű előreesése?

A mitrális billentyű tulajdonképpen a szív bal pitvara és kamrája közt lévő kéthegyű billentyű, amely szelepként biztosítja a vér egyirányú, ütemes áramlását. Ha azonban a normálisnál lazább szerkezetű billentyű nem zár „rendesen”, a bal kamra összehúzódásakor túlmozdul a pitvar felé egy rövid időre, majd visszazár. A zárási rendellenesség idején ezért több-kevesebb vér visszafolyik a bal pitvarba.
Ez a probléma, vagyis a mitrális prolapsus a populáció 2-5 százalékát érinti, vagyis az egyik leggyakoribb billentyűhiba. Kialakulásának pontos oka az esetek nagy részében nem ismert, de vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek növelik rá az esélyt. Ilyen például:

  • női nem,
  • fiatalabb, 30 év alatti élekor,
  • alkati rendellenességek (például egyenes hát, tölcsér mellkas, gerincferdülés),
  • reumás szívbetegség,
  • kötőszöveti betegségek (például Marfan szindróma),
  • családi halmozódás.

Szívdobogásérzés és szokatlan mellkasi fájdalom is lehet tünet

A mitrális prolapsus gyakran öröklődik. - Bár fontos hangsúlyozni, hogy az esetek nagy részében a mitrális prolapsus nem okoz semmilyen tünetet, vannak bizonyos panaszok, amelyek hátterében ez is állhat – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Előfordulhat, hogy az atípusos mellkasi fájdalom, a szapora szívverés, szívdobogásérzés, esetleg az ájulás azok a jelek, amelyek kivizsgálása során billentyű előreesés diagnosztizálható. Súlyosabb esetben, ha már ennek talaján kialakult egy szívelégtelenség, az alsó végtagi ödéma, a kimerültség, a terhelhetőség csökkenése, a légszomj is utalhat erre a rendellenességre. Jellemzően hallgatózás során észlelünk erre utaló hangot, vagy az EKG lelet kapcsán gondolhatunk billentyű előreesésre, amelynek diagnózisát szívultrahanggal igazolhatjuk. Megfigyelések alapján, erre a rendellenességre gyakrabban gyanakszunk bizonyos alkati adottságok esetén is, mint a vékony testalkat, a fáradékonyságra való hajlam, az alacsony fizikai teherbíró képesség.

Mit lehet, és mit kell tenni mitrális prolapsus esetén?

Mitrális prolapsus diagnózisához fontos a szívultrahang.Müller doktor szerint az esetek nagyobb részében, tünetmentesség esetén nincs szükség kardiológiai kezelésre. Ugyanakkor bizonyos életmódbeli változtatásokkal – például kávé, alkohol, más izgatószerek elhagyása, rendszeres mozgás – rendezhető lehet a kísérő ritmuszavar, az enyhe mellkasi fájdalom. Azonban ha a panaszok gyakoribbak vagy súlyosabbak, sor kerülhet gyógyszerek, többnyire béta blokkolók elrendelésére. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a billentyű súlyosabb szerkezeti eltérése esetén bizonyos orvosi beavatkozások előtt, például fogászati kezelésnél szükség lehet antibiotikum szedésére, a szívbelhártya-gyulladás megelőzése miatt. Nagyon ritka, évekig romló állapot esetén billentyű műtét válhat szükségessé – de erről csakis a rendszeres kardiológiai kivizsgálások eredményeképpen lehet dönteni.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!
Bejelentkezés a Légy biztonságban csomagra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! 2 hete minden egyes nap nagyon fáj a szívem, a szívem körül is. A karom vállam hátam is. Sokszor annyira fáj hogy el ájulok. Össze esek. Azt szeretném kérdezni mitől lehet ez? Tudom orvoshoz kellene fordulnom de a gyerekektől nehéz. Félek komoly a probélma. Sokszor fáradt vagyok.túlságosan is. Már nem tudom mit csináljak a minden napos fájdalom miatt. Előre is köszönöm a válaszát. (23 éves édesanya . )
Paliga Panna

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Paliga Panna!


A leírt panaszok hátterében nagyon sok betegség állhat. Ennek kiderítése csak orvosi vizsgálatok elvégzése után lehetséges.
Ezért javaslom egy belgyógyászati, kardiológiai vizsgálat elvégzését Ambulanciánkon, amiben készséggel segítünk.

Üdvözlettel:

Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Kedves, informatív

dr. Müller Gábor és az asszisztens, aki foglalkozott velem nagyon kedves és informatív volt.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.09.11
Utolsó módosítás: 2019.09.17