Vérnyomás értékek - mennyi a magas, hogyan kell mérni?

Vérnyomás értékek - mennyi a magas, hogyan kell mérni?

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2021.07.14 12:20 Módosítva: 2021.08.10 09:31
2021-08-10 09:31:48.156983 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy létezik optimális és magas normális vérnyomás is, valamint, hogy a magas vérnyomáson belül is vannak fokozatok. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta a különböző vérnyomás értékeket helyezte el egy skálán és a helyes mérés lépéseit is ismertette.

Az amerikai társaságok levitték az értékeket

A magas vérnyomás rendszeres ellenőrzése és kezelése is feltétlenül szükséges.2017-ben szakmai körökben sokan felfigyeltek rá, hogy megváltozott a magas vérnyomás definíciójára és kezelésére vonatkozó irányelv az American Heart Association és az American College of Cardiology, a két legjelentősebb amerikai szakmai szervezet szerint. 14 éve ez volt az első jelentős változás az ajánlásokban.
Az új amerikai protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának. Ugyanakkor 2018-ban a Magyar Hypertonia Társaság sajtóközleményében úgy fogalmazott: „az amerikai ajánlásban megfogalmazottakat nem lehet azonnal az európai viszonyokra alkalmazni, azokat az európai populáció tekintetében külön kell vizsgálni.” Az európai szervezetek ezért a korábbi irányelveket felülvizsgálva szintén új ajánlást tettek közzé, de ebben a magas vérnyomás határértékét továbbra is 140/90 Hgmm felett definiálja.
- A 130-139/ 85-86 Hgmm magas normális vérnyomásnak tekintendő. Ezt azért érdemes külön hangsúlyozni, mert az amerikai ajánlások valójában csak erre az értékre helyeztek nagyobb hangsúlyt. Vagyis változtattak drasztikusan, hiszen eddig a 140/90 alatti értékeket soroltuk a normál tartományba, de már a tartományon belül is megkülönböztettünk 3 csoportot. Ebben a magas normális csoport az, amelyikre az amerikai kardiológusok ezután nagyobb figyelmet fognak szentelni – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A vérnyomásértékek fokozatai

Az első értékek a szisztolés, a második értékek a diasztolés vérnyomásértékekre vonatkoznak és Hgmm-ben értendők­.

 • Optimális vérnyomás: <120  és <80
 • Normális vérnyomás: <130 és/vagy <85
 • Magas normális vérnyomás: 130-139 és/vagy 85-89
 • I. fokozatú enyhe hypertonia: 140-159 és/vagy 90-99
 • Alcsoport - határérték hypertonia: 140-149 és/vagy 90-94
 • II. fokozatú középsúlyos hypertonia: 160-179 és/vagy 100-109
 • III. fokozatú súlyos hypertonia: >=180 és/vagy >=110
 • Izolált szisztolés hypertonia: >=140 és <90

A magas vérnyomás életmóddal és szükség esetén gyógyszerrel is kezelendő. Mára annyi változott az irányelvekben, hogy a kardiológusok úgy vélik, hogy nem feltétlenül szükséges 120/80 alá vinni a vérnyomást, mindenkinél egyéni célértéket kell meghatározni, az általános állapotot, egyéb betegségeket, életkort, stb. figyelembe véve. A magas normális tartományba eső embereknek viszont tudniuk kell, hogy a későbbiek folyamán nagyobb eséllyel válnak hypertoniássá, mint azok az emberek, akiknek az optimális és a normális tartományban vannak az értékeik. Az izolált szisztolés hypertonia pedig annyit tesz, hogy csak első érték minősül magasnak – ahogyan az gyakran megfigyelhető az idősödéssel és a súlyos érelmeszesedés okán.

Így kell helyesen mérni a vérnyomást

 • A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás történik, naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket érdemes egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak.
 • A mandzsettát a könyökhajlat fölött 1-2 cm-el kell felhelyezni. Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, hiszen itt nagyon fontos a kar pozíciója. Ezek a készülékek ráadásul nagy szórást mutatnak a mért értékekben, nem igazán ajánlottak otthoni kontrollra. 
 • A mérés előtt pár percet töltsünk nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozzunk (magas vérnyomás esetén ez egyébként is kívánatos), ne kávézzunk, ne végezzünk megerőltető mozgást!
 • Mérés közben támasszuk meg a hátat és az alkart! Ha nem támasztjuk meg a hátát, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnénk. Viszont ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg.
 • Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérjünk ismét. Mind a három értéket és a pulzusszámot jegyezzük fel. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Kapocsi Doktornő!
Több éve (évtizede) magasvérnyomás betegségben szenvedek. Rendszeresen járok szakrendelőbe ellenőrzésre. Egy-egy ilyen ellenőrzés során mindig kapok valamilyen "kiegészítő" gyógyszert.
Jelenlegi gyógyszereim:
Reggel:lisonorm 10/5mg
Talliton 6,25mg
Narva 1,5 mg
Clopidogrel 75 mg
Lucetam 1200 mg
Panangin (2021.12.30-tol)
Esomeprazol (sok a savam)
Rantudil ( 3 éve térdprotézisre várok)
Tőzegáfonya (2022.01.03.irtak fel)
DÉLBEN :
Panangin
ESTE
Narva
Amlopidin
Atorvastatin
Adenuric
Doxazosin (2022.01.04.irtak fel, 2 alkalommal bevettem, de olyan rosszul voltam, hogy nem szedem)
EZEN KÍVÜL
C vitamin 1000
D vitamin 2000
Cink, szelén
Térd fájdalomra voltaren gél, tapasz, havi 5 injekció.
Problémám : a sok gyógyszer ellenére este felmegy a vernyomasom. Kértem, nézzék át szükség van erre a sok mindenre?
Hiába szedem, ha nincs változás.
El vagyok keseredve. Még szeretnék élni,....
Kérem, legyen szíves tanácsot adni, mit csináljak, hova menjek.
Sajnos Önöktől 260 km-re lakom.
Köszönöm szépen, ha válaszol.
Tisztelettel:Szné


dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Tisztelt betegünk! Szné!

A problémája az Ön által adott információk alapján bonyolultabbnak tűnik annál, hogy így távgyógyászatban felelősségteljes választ tudjak adni.
Első olvasásra valóban soknak tűnik a szedett gyógyszer, de közvetlen találkozás, pontos tájékozódás, vizsgálat nélkül nem vállalkozhatok tisztességes tanács adására. Erre csak egy vizit keretében látok lehetőséget.

Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit

Kapcsolódó oldalak

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!