Cukorbeteg? Tudja, hogyan csökkentheti a szívbetegségek rizikóját?

Cukorbeteg? Tudja, hogyan csökkentheti a szívbetegségek rizikóját?

dr. Ferenczy Péter Létrehozva: 2022.02.02 09:39 Módosítva: 2022.02.02 09:57
2022-02-02 09:57:56.278959 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A legtöbb 2-es típusú cukorbeteg nem kezeli a szívbetegségek rizikóját – áll egy friss amerikai felmérésben. Az eredményekről, az összefüggésekről és a szívbetegségek megelőzéséről, kezeléséről dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus beszélt.

A 2-es típusú betegeknél jelentős a szív-érrendszeri betegségek kockázata

Cukorbetegeknek kiemelten fontos a kardiológiai kontroll.Azon 2-es típusú cukorbetegek közül, akik nincsenek szív-érrendszeri betegséggel diagnosztizálva, kevesebb, mint 20%-nak van egészséges vércukorszintje, vérnyomása, koleszterinszintje és dohányzásmentes életmódja. Ez egy friss amerikai felmérés eredménye, amelyről az American Heart Association szakmai lapjában, a Circulation-ben számoltak be.  
Ez a megdöbbentő adat annak fényében még jelentősebb, hogy Amerikában mintegy 34 millió 2-es típusú cukorbeteg él, akiknek szembe kellene nézniük a ténnyel, hogy körükben a rokkantság leggyakoribb oka és a vezető halálok is a szív-érrendszeri betegség. A 2-es típusú diabéteszes betegek közt kétszer valószínűbb a kardiológiai okok miatti halálozás – legyen annak konkrét oka szívinfarktus, stroke vagy szívelégtelenség -, mint a nem cukorbetegek közt.
A szakértők közt egyértelmű a következtetés: nem lehet eléggé hangsúlyozni a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek közti összefüggéseket és az életmód jelentőségét. A 2-es típusú cukorbetegeknél a legfontosabb cél a kockázat csökkentése: folyamatos ellenőrzés mellett csökkenteni kell a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet, rendszeressé tenni a testmozgást, bevezetni a kiegyensúlyozott étrendet, fenntartani vagy visszaállítani az egészséges testsúlyt, kerülni a dohányzást, mérsékelni az alkoholfogyasztást, és nem utolsó sorban rendezni a mentális-pszichés problémákat.
Természetesen mindezek mellett a megfelelő gyógyszeres kezelés is segíthet a kockázat csökkentésben.  A cukorbetegeknek rendelhető GLP-1 receptor agonisták és az SGLT-2 gátlók például redukálhatják a szív-érrendszeri rizikót is.

Cukorbetegeknek szükséges a kardiológiai kontroll

A legfontosabb, hogy ha tisztában vagyunk vele, hogy több rizikófaktor is jelen van az életünkben, rendszeresen vegyünk részt kivizsgáláson. A megelőző kezelések és az életmódváltás ugyanis jelentősen csökkentheti a katasztrófa bekövetkezésének esélyét. A cukorbetegek kardiológiai ellenőrzése és kezelése pedig elengedhetetlen.
 - A cukorbetegség mellé igen gyakran társul magas vérnyomás, valamint emelkedett koleszterinszint és elhízás is. Az úgynevezett metabolikus szindróma minden egyes eleme összefügg egymással és többszörösére növeli a súlyos kockázatok esélyét – mondja Ferenczy doktor. - A folyamatok egyfajta ördögi kört indítanak be, tehát valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények, például a szív- és érrendszeri katasztrófák.

A cukorbetegség ugyanakkora kockázat, mint egy lezajlott infarktus

A magas vérnyomás, koleszterin rendezése fontos a cukorbetegeknek.A fenyegető következmények riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel.
- A 2-es típusú cukorbetegség ugyanakkora szív-érrendszeri kockázatot jelent egy szívinfarktus szempontjából, mint egy már lezajlott szívinfarktus. Vagyis egy szívinfarktust elszenvedett, de nem diabéteszes beteg kockázata ugyanakkora, mint egy diabéteszes, de infarktuson át nem esett beteg kockázata. Ez azt jelenti, hogy a diabéteszes betegeket is az infarktuson átesett betegekre vonatkozó szakmai protokollok alapján kell kezelni, a vérzsírok, a vércukor, a vérnyomás rendezésével – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. - A szívinfarktus, más szív-érrendszeri betegségek és az agyi katasztrófa kockázatát mindenképpen egy kivizsgálással érdemes felmérni, és ha szükséges, csökkenteni. A kardiológiai viziten túl érdemes elvégeztetni egy nagylabor vizsgálatot, egy nyugalmi- és egy terheléses EKG-t, egy szívultrahangot és egy arteriográfiás érállapot felmérést. Ezekre az eredményekre már szakszerű életmódbeli iránymutatás és szükség esetén orvosi kezelés épülhet.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 
 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Ferenczy Péter Kardiológus-Diabét Főorvos Úr, aki mindkét szakterületen járatos!!

Kérdésem a következő volna: 2-es típusú diabétem van. Jelenleg napi 3X60mg Diaprelt szedek be.

Ha szabadna egy hatalmas szívességet kérnem a Doktor Úrtól, megírná válasz E-MAIL-ben, hogy milyen címjegyzékű tablettát ajánl.

Már kezdtük a próbasort: Metfogammával, Adimettel, és egy kis Metforminnel. Most a Diaprel van soron.


Mivel, sajna lehetőségem nincs felkeresésére, így nagyon szépen megkérem, hogy egy amit Ön minőségibbnek gondol, lát diabét tablettát legyen kedves részemre megírni.

Nem veleszületett, azaz genetikailag nem elörökölt, viszont erős hajlamok az édesapámtól. 1990. április 16-án születtem, jelen 32 esztendős immár, és a diabét 1 év 10 hónapja áll fenn.

A kivizsgálás azt mutatta közegészségügyben nem egy életen át tart, de inzulin gyanús.

Őszinte Hálás Köszönettel: Ördög Leonárda

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Ördög Leonárd!

A 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére alkalmazott gyógyszerek fajtájának és adagolásának megválasztása sajnos csak egy szakorvosi rendelés keretében tehető meg a következők miatt: az Ön aktuális anyagcsere állapotának felméréséhez az Ön kórelőzményének, antropometriai adatoknak (testsúly, testmagasság, testtömeg-index, haskörfogat) az esetlegesen már fennálló diabeteses szövődményeknek (szemfenék-vizsgálat) és a diabetes mellitus tekintetében fontos laborvizsgálati eredményeknek az ismerete elengedhetetlenül szükséges.
A diabetes kezelésében ezen túlmenően megvannak a szakmai előírások, hogy a fenti adatoktól függően milyen gyógyszer, milyen adagolásban szükséges, kell-e kiegészítő inzulinkezelés, stb. Sajnos a kérdés sokkal bonyolultabb annál, hogy egy emailban meg tudjam válaszolni.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Visszatérő páciensek

Minden rendben ment, köszönöm szépen, vissza fogok járni Ferenczy Péterhez.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!