Hogy működnek a vérhígítók és mit kell tudni a szedésükről?

Hogy működnek a vérhígítók és mit kell tudni a szedésükről?

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2021.08.27 08:07 Módosítva: 2021.08.27 08:22
2021-08-27 08:22:18.101254 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Az úgynevezett vérhígító gyógyszerek célja, hogy megelőzzék a veszélyes vérrögök kialakulását vagy növekedését. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta a velük kapcsolatos legfontosabb ismeretekre hívta fel a figyelmet.

Valóban hígítja a vért a vérhígító?

A véralvadásgátlók szedése szoros orvosi kontrollt igényel.A vérrögök egyfajta fenyegetésnek tűnhetnek a laikusok szemében, holott a vér „rögösödésére” van szükség ahhoz is, hogy egy sérülés kapcsán ne vérezzünk el. Ugyanakkor a vérrögök vezethetnek szívinfarktushoz, stroke-hoz, mélyvénás trombózishoz vagy tüdőembóliához is. A veszélyes vérrögök kialakulásának megakadályozását célzó gyógyszerek az antikoagulánsok, vagyis véralvadásgátlók, közismert nevükön vérhígítók. Valójában ezek a klasszikus gyógyszerek nem teszik hígabbá a vért, de csökkentik az alvadási képességét azáltal, hogy blokkolják a K-vitamin-függő alvadási faktorok kialakulását. (Az új típusú antikoagulánsok hatásmechanizmusa ettől eltér, és nagy előnyük, hogy nem igényelnek olyan szoros orvosi kontrollt, hátrányuk viszont a magasabb áruk.)
A legrégebbi, hatékony antikoagulánsok (legismertebb közülük a Warfarin) ugyanis rendszeres vérellenőrzést tesznek szükségessé, és bizonyos megszorításokkal is járnak. A kardiológus előírása szerint az esetek nagy többségében az ilyen gyógyszert szedőknél javasolt a hatáserősséget mérő, úgynevezett INR-érték 2-3 közötti tartása (kivéve a műbillentyűvel élő betegeket). Éppen ez a feltétel az, ami miatt rendszeresen vérelemzésre, és ez eredmény alapján elrendelt, akár változó dózis szedésére van szükség. Már csak ez a fajta variabilitás is szükségessé teszi a rendszeres kardiológiai kontrollt.

A vérzés jeleit ellenőriztetni kell

- Nem véletlenül vénykötelesek a véralvadásgátlók, hiszen dozírozásuk döntő jelentőségű. Ha túl alacsony a dózis, vérrögök keletkezhetnek, ha túl magas, vérzés jelentkezhet, súlyos esetben akár az emésztőrendszerben vagy az agyban is. Éppen ez utóbbi miatt kell az antikoagulánst szedőknek óvatosnak lenni, és a vérzést, esést, szokatlan véraláfutást ellenőriztetni a kezelőorvossal. Mellékhatás lehet még az fogínyvérzés, az orrvérzés, a vér megjelenése a vizeletben, a székletben. Ugyancsak orvoshoz kell fordulni, ha szokatlan, vagy a korábbiaknál erősebb fejfájás jelentkezik – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Vannak olyan jelek, amelyeknél késlekedés nélkül mentőt kell hívni: súlyos fejfájás, zavartság, gyengeség, nagy vérdarabok felköhögése, vérhányás, nem múló vérzés, fényes, piros vér a székletben, fejsérülés.  Ugyanakkor a kisebb vérzések rizikóját csökkentheti, ha például puhább fogkefét, penge helyett elektromos borotvát használunk, ha óvatosan bánunk az éles tárgyakkal, ha kerüljük az ütéssel, sérüléssel járó sportokat, helyzeteket.

Életmód véralvadásgátlás mellett

  • A vérhígítókat csakis kardiológus írhatja fel és ellenőrizheti a hatásukat.Minden orvosi beavatkozás előtt tudatni kell a kezelőorvossal, ha véralvadásgátlót szedünk. Bizonyos procedúrák, például fogászati vagy más műtétek előtt fel kell függeszteni a szedést. 
  • Ugyancsak egyeztetni kell a tervezett vagy már fennálló terhességről, ugyanis várandósan nem ajánlott véralvadásgátlót szedni.
  • Tilos önhatalmúlag megváltoztatni a gyógyszer dózisát, vagy szedését, ehhez mindenképpen kardiológiai egyeztetés szükséges. A kihagyott adagok helyett nem szabad dupla adagot bevenni legközelebb.
  • Minden egyéb gyógyszer vagy táplálék kiegészítő szedése előtt ki kell kérni a kardiológus tanácsát.
  • Véralvadásgátló szedése mellett óvakodni kell az alkoholfogyasztástól, vagy legalábbis limitálni kell azt alkalmi 1-2 pohárra. Az alkohol véralvadás csökkentő hatása még akkor is növeli a súlyos vérzés kockázatát, ha az INR a célértékek közt van.
  • A magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek csökkenthetik az antikoagulánsok hatását, ezért bizonyos ételeknél figyelni kell mennyiségekre (nem szükséges teljesen kerülni azokat). Ilyenek például a zöldleveles zöldségek, mint a brokkoli, a spenót, a saláta, a káposzta. Bizonyos fűszerek, pl. a kurkuma az alvadásgátlók hatását növelik, így természetes ellenszerei a vérrögképződésnek.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyám (81 éves) mivel folyamatosan vérhigítót kell szednie volt kontroll vizsgálaton. Az orvos a következőket írta le az ambuláns lapra Vélemény/Javaslathoz: Normotoniás, manifeszt keringési elégtelenség nics. Panaszt negál. EKG-tachyarrh., balszárblock. Mérs. csökkent balkamra functió. Ezután írta a gyógyszereit, amit idáig is szedett. Az lenne a kérdésem, hogy ez a diagnozis mit jelent, mert az orvos semmit nem mondott anyukámnak. Előre is köszönöm szíves válaszát.

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt Simon Andrea!

Normotonia: azt jelenti hogy normális a vérnyomása. Manifeszt keringési elégtelensége nincs: a szív mindkét kamrájának olyan a pumpateljesítménye, hogy nem észlelhető perifériás oedema, azaz lábdagadás nincsen, és a tüdők felett sem hallható szívelégtelenségre utaló hallgatózási lelet. Tachyarrhythmia: a "vérhígító" kezelést szükségessé tévő ritmuszavar (pitvarfibrilláció) miatt viszonylag magasabb a kamrai összehúzódások száma (ez nem feltétlenül azonos a pulzusszámmal). Balszárblock: a szív egyik fő ingerületvezető pályájának a működéskiesése (pl. korábbi szívinfarktus vagy egyéb szívizom-betegség miatt)

Tisztelettel:
Dr. Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!