A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a gyors kifáradás, a gyengeség, a mellkasi fájdalom. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen életmóddal és kezeléssel előzhetjük meg az állapotromlást. 

Ezek a kardiomiopátia fő rizikófaktorai

  • A kardiomiopátiára való hajlam mellett szívbetegségek is hajlamosíthatnak rá.Családi hajlam: rizikófaktor, ha a családban már előfordult kardiomiopátia, szívelégtelenség vagy hirtelen szív-érrendszeri esemény.
  • Olyan betegségek következményeként is kialakulhat szívizom betegség, mint a szívinfarktus, szívkoszorúér betegség, és a szív izmait érintő fertőzés, illetve a szívet károsító egyéb állapotok, mint például a sarcoidosis vagy az amyloidosis.
  • Kockázati tényező a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a magas vérzsír-szint és az alkoholfüggőség.

Ezek a tényezők azonban nem csak rizikófaktorok, de a már kialakult betegségben is szerepet játszanak, így a kezelés részét kell, hogy képezze az életmód szükségszerinti megreformálása. Ez az alábbi lépéseket foglalhatja magában:

  • Kiegyensúlyozott étrend kialakítása: ideális esetben dietetikus segítségével ajánlott személyre szabott, az alapbetegségeket és a célokat is figyelembe vevő étrendet kialakítani. Nagy vonalakban fontos a zöldség-, gyümölcsfogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonák, és a kevésbé zsíros, fehér húsok, halak előtérbe helyezése. A cukros élelmiszerek kerülésével a túlsúlyból is leadhatunk, a só mérséklésével pedig a magas vérnyomást csökkenthetjük.
  • A rendszeres testmozgás szintén hatékony eszköz a fogyáshoz, de erről különösen abban az esetben fontos egyeztetni kardiológussal, mozgásterapeutával, ha gyógyszert szedünk, ha aktuálisan zajló egészségi problémánk van, vagy ha olyan tüneteket tapasztalunk – mozgás során vagy attól függetlenül -, mint mellkasi fájdalom, légszomj vagy hideg verítékezés.
  • Ezen alapvető változtatások mellett nagyon fontos lehet a dohányzás abbahagyása, az alkohol és más tudatmódosítók kerülése, a kezeletlen betegségek (például diabétesz, magas vérnyomás) rendezése, illetve az elegendő alvás biztosítása és a stressz kezelése. 

Az orvosi kezelés céljai és lehetőségei

- Az életmódváltás a prevenció célját szolgálja, illetve a már kialakult betegség tüneteinek enyhítését – Gyengeség, mellkasi fájdalom esetén fontos a kivizsgálás.hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Más esetekben a szükségessé váló kezelést számos tényező befolyásolja: a kardiomiopátia típusa, a tünetek súlyossága, az esetleges komplikációk, az életkor és az általános állapot is. A cél mindenképpen az, hogy megállítsuk az állapotromlást, kezeljük azt az alapvető rendellenességet, ami a szívizom megbetegedését okozta, csökkentsük a súlyos szövődmények kialakulásának rizikóját és olyan normális, tünetmentes életet biztosítsunk a páciensnek, amennyire csak lehetséges. Az orvosi kezelésnek része lehet a gyógyszerelés, amellyel többek közt csökkenthetjük a vérnyomást, lassíthatjuk a túl gyors szívverést, visszaállíthatjuk a normál ritmust, egyensúlyba hozhatjuk az elektrolit háztartást, eltávolíthatjuk a felesleges vizet a testből, csökkenthetjük a gyulladást és megelőzhetjük a veszélyes vérrögök kialakulását.
Müller doktortól tudható, hogy a gyógyszeres kezelésen kívül súlyosabb esetekben szóba jöhetnek akár műtéti eljárások is, a pacemaker beültetésétől a defibrillátorig. A biztonságos megoldásig vezető első lépés azonban mindenképpen az kell, hogy legyen, hogy gyanús tünetek esetén mihamarabb, családi halmozódás esetén pedig akár tünetmentesen is részt veszünk egy kardiológiai kivizsgáláson.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!
Bejelentkezés a Légy biztonságban csomagra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Anyukám 40 éve sclerosis multiplex beteg. Az utóbbi hetekben többször előfordult, hogy hirtelen erős szúró mellkasi fájdalmat érez,csak az egyik oldalán,ami körülbelül 1 percig tart.Ilyenkor erősen izzad a tarkójánál, görcsösen összehúzza magát,majd elmúlik 1-2 perc alatt. Mit tanácsolna a probléma feltárására? Köszönöm szépen.
Falusi Andrea

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Falusi Andrea!

Nagyon nehéz így válaszolni, mivel nem láttam édesanyját, ill. a panaszait sem tusom részletesen kikérdezni.

Mindenképpen EKG-t, mellkas rtg-t készíttetnék, valamint a SM-t kezelő orvosát kellene felkeresni.Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus
Létrehozás ideje: 2019.10.22
Utolsó módosítás: 2019.10.22