Életmód és orvosi kezelés - így kezelhető a kardiomiopátia

Életmód és orvosi kezelés - így kezelhető a kardiomiopátia

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2019.10.22 07:33 Módosítva: 2019.10.22 07:56
2019-10-22 07:56:28.570258 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a gyors kifáradás, a gyengeség, a mellkasi fájdalom. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen életmóddal és kezeléssel előzhetjük meg az állapotromlást. 

Ezek a kardiomiopátia fő rizikófaktorai

  • A kardiomiopátiára való hajlam mellett szívbetegségek is hajlamosíthatnak rá.Családi hajlam: rizikófaktor, ha a családban már előfordult kardiomiopátia, szívelégtelenség vagy hirtelen szív-érrendszeri esemény.
  • Olyan betegségek következményeként is kialakulhat szívizom betegség, mint a szívinfarktus, szívkoszorúér betegség, és a szív izmait érintő fertőzés, illetve a szívet károsító egyéb állapotok, mint például a sarcoidosis vagy az amyloidosis.
  • Kockázati tényező a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a magas vérzsír-szint és az alkoholfüggőség.

Ezek a tényezők azonban nem csak rizikófaktorok, de a már kialakult betegségben is szerepet játszanak, így a kezelés részét kell, hogy képezze az életmód szükségszerinti megreformálása. Ez az alábbi lépéseket foglalhatja magában:

  • Kiegyensúlyozott étrend kialakítása: ideális esetben dietetikus segítségével ajánlott személyre szabott, az alapbetegségeket és a célokat is figyelembe vevő étrendet kialakítani. Nagy vonalakban fontos a zöldség-, gyümölcsfogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonák, és a kevésbé zsíros, fehér húsok, halak előtérbe helyezése. A cukros élelmiszerek kerülésével a túlsúlyból is leadhatunk, a só mérséklésével pedig a magas vérnyomást csökkenthetjük.
  • A rendszeres testmozgás szintén hatékony eszköz a fogyáshoz, de erről különösen abban az esetben fontos egyeztetni kardiológussal, mozgásterapeutával, ha gyógyszert szedünk, ha aktuálisan zajló egészségi problémánk van, vagy ha olyan tüneteket tapasztalunk – mozgás során vagy attól függetlenül -, mint mellkasi fájdalom, légszomj vagy hideg verítékezés.
  • Ezen alapvető változtatások mellett nagyon fontos lehet a dohányzás abbahagyása, az alkohol és más tudatmódosítók kerülése, a kezeletlen betegségek (például diabétesz, magas vérnyomás) rendezése, illetve az elegendő alvás biztosítása és a stressz kezelése. 

Az orvosi kezelés céljai és lehetőségei

- Az életmódváltás a prevenció célját szolgálja, illetve a már kialakult betegség tüneteinek enyhítését – Gyengeség, mellkasi fájdalom esetén fontos a kivizsgálás.hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Más esetekben a szükségessé váló kezelést számos tényező befolyásolja: a kardiomiopátia típusa, a tünetek súlyossága, az esetleges komplikációk, az életkor és az általános állapot is. A cél mindenképpen az, hogy megállítsuk az állapotromlást, kezeljük azt az alapvető rendellenességet, ami a szívizom megbetegedését okozta, csökkentsük a súlyos szövődmények kialakulásának rizikóját és olyan normális, tünetmentes életet biztosítsunk a páciensnek, amennyire csak lehetséges. Az orvosi kezelésnek része lehet a gyógyszerelés, amellyel többek közt csökkenthetjük a vérnyomást, lassíthatjuk a túl gyors szívverést, visszaállíthatjuk a normál ritmust, egyensúlyba hozhatjuk az elektrolit háztartást, eltávolíthatjuk a felesleges vizet a testből, csökkenthetjük a gyulladást és megelőzhetjük a veszélyes vérrögök kialakulását.
Müller doktortól tudható, hogy a gyógyszeres kezelésen kívül súlyosabb esetekben szóba jöhetnek akár műtéti eljárások is, a pacemaker beültetésétől a defibrillátorig. A biztonságos megoldásig vezető első lépés azonban mindenképpen az kell, hogy legyen, hogy gyanús tünetek esetén mihamarabb, családi halmozódás esetén pedig akár tünetmentesen is részt veszünk egy kardiológiai kivizsgáláson.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!
Bejelentkezés a Légy biztonságban csomagra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves doktor Úr! Szív Mr vizsgálatot szeretnék csináltatni, és azt szeretném megkérdezni öntől, hogy ivabradine hatóanyagú gyógyszert szedek, erre kaphatok-e kontrasztanyagot a szív mr miatt? Nem hat egymásra a kettő, nem tud rosszullétet okozni? Mitrális prolapsusom van, és kissé átereszt a billentyűm. Fiatal vagyok, 7 éve szedek gyógyszert kb. eddig senki nem kért mr vizsgálatot, most magánúton csináltatnám, mert minden nap szúr a mellkasom, és felpörög nagyon a szívem hiába szedek gyógyszert, csak szenvedek. Válaszát előre is köszönöm szépen!

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor kardiológus
Kedves Gréta!

A mitrális prolapsus enyhe eseteiben az Mr-vizsgálat nem képezi a kivisgálás kötelező részét,ennek a szív ultrahang az alapja.Természetesen az Mr-vizsgálat plusz információkat adhat a szívbillentyűkről, a szívizom állapotáról.Ritmuszavarok azonban enyhe esetekben is előfordulhatnak, ilyenkor gyógyszeres kezelés, életmódrendezés javasolt.
Ivabradin hatóanyagú gyógyszer nem akadálya a szív-MR-vizsgálatnak.A vizsgálattal kapcsolatban pontos tájékoztatót fog kapni a centrumtól, ahol a vizsgálatra majd bejelentkezik.

Üdvözlettel:

dr Müller Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Régi problémámra talált megoldást

Évek óta tartó rejtélyes pulzus problémámra talált megoldást Müller doktor, rettenetesen hálás vagyok neki!

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA