Az alacsony vérnyomás az esetek nagy többségében nem okoz érzékelhető tünetet, de kórosan alacsony értékeknél már fizikai panaszok is jelentkezhetnek. A kivizsgálás már csak azért is fontos, mert dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint bizonyos esetekben az alacsony vérnyomás betegség tünete is lehet.

Mit nevezünk alacsony vérnyomásnak?

Az alacsony vérnyomás okozhat szédülést, gyengeséget.A normál vérnyomás (120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm) alatt lévő értékeket nevezhetjük alacsony vérnyomásnak vagy hipotóniának – ami az esetek nagy részében nem okoz problémát. Kórosan alacsony vérnyomás, pl. 90/60 mellett viszont már gyakran jelentkezik szédülés, hányinger, hidegrázás, koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Sokaknál csak álló helyzetben mutatkoznak a tünetek, ez az ún. poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotónia. Ilyenkor a gyors testhelyzetváltozástól, például felállástól olyan hirtelen és jelentősen leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet. Aki erre hajlamos, annak mindenképpen ajánlatos kerülnie a gyors „felugrálást”, felállást.
- Ezek a kellemetlenségek sok embert érinthetnek, akiknek azonban ezen túl nincs más panaszuk. Esetükben az alacsony vérnyomás általában genetikailag meghatározott, vagyis valószínűleg örökölték ezt az adottságot. Ilyenkor gyógyszeres kezelésre nincs szükség – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - Ha azonban az alacsony vérnyomás további, tartós panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tüneteket számos élethelyzet is okozhat. Többek közt állhat a háttérben egy rosszul összeállított diéta, a tartós ágynyugalom, fertőzések. Bizonyos gyógyszerek is lejjebb vihetik a vérnyomást – ilyenek például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a gyógyszerelésünkről mindig tájékoztassuk a kardiológus. Ezeket kizárva az is kiderülhet, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ezekben az esetekben természetesen orvosi kezelést kell alkalmazni, amelynek szükségességére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet! 

Természetes módszerek a vérnyomás emelésére

Akiknek nem okoz gondot, és/ vagy nem kórosan alacsony a vérnyomásuk, azoknak érdemes természetes módszerekkel törekedniük arra, hogy enyhén megemeljék az értékeiket. Ilyenek lehetnek a következőek:

  • Együnk sósat!

Az alacsony vérnyomás betegség tünete is lehet.A sóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, így – bár magasvérnyomás betegeknél kerülendő – alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások.

  • Gyakrabban kevesebbet falatozzunk!

A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főként idős magasvérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni. 

  • Óvatosan bánjunk az alkohollal!

Bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akik jellemzően alacsony vérnyomással élnek, csak megfontoltan kortyolgassanak!

  • Üljünk keresztbe tett lábbal!

Ez az ülési pozíció enyhén emeli a vérnyomást, ezért is nem szabad vérnyomásméréskor így ülni. Szédülés és gyengeség esetén viszont beválhat.

  • Rendszeresen igyunk vizet!

A megfelelő vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így fontos rendszeresen kortyolni, még ha nem is érzünk szomjúságot.

  • Viselünk kompressziós zoknit!

A visszér betegség esetében kötelező kompressziós zoknik némileg csökkentik az lábszárakban keringő vér mennyiségét, így az máshová áramolhat.

  • Ne tartózkodjunk sokáig tűző napon és meleg vízben!

A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még alacsonyabbá teszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott ülni, állni.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 
 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

55 éves vagyok már régota vérnyomásgyógyszert szedek .Elkezdett összevissza járni 140 kb a 120 nál jól érzem magam .Váltani kéne gyógyszert? Mit javasol?Biciglizek rendszeresen és szinte egész nap talon vagyok! Válaszát Köszönöm!
Tisztelt Csáki Zsuzsanna!

A kérdést úgy tudom megválaszolni, ha eljön a rendelésre, és tájékozódni tudok a leletekről.
Annyit így is tudok mondani, hogy egy 24 órás ABPM (ambuláns vérnyomás monitorozás)
lenne szükség amely igen hasznos információt adna.

Üdvötlettel:
dr. Kapocsi Judit PhD

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2023.05.09 08:35