Az alacsony vérnyomás az esetek nagy többségében nem okoz érzékelhető tünetet, de kórosan alacsony értékeknél már fizikai panaszok is jelentkezhetnek. A kivizsgálás már csak azért is fontos, mert dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint bizonyos esetekben az alacsony vérnyomás betegség tünete is lehet.

Mit nevezünk alacsony vérnyomásnak?

Az alacsony vérnyomás okozhat szédülést, gyengeséget.A normál vérnyomás (120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm) alatt lévő értékeket nevezhetjük alacsony vérnyomásnak vagy hipotóniának – ami az esetek nagy részében nem okoz problémát. Kórosan alacsony vérnyomás, pl. 90/60 mellett viszont már gyakran jelentkezik szédülés, hányinger, hidegrázás, koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Sokaknál csak álló helyzetben mutatkoznak a tünetek, ez az ún. poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotónia. Ilyenkor a gyors testhelyzetváltozástól, például felállástól olyan hirtelen és jelentősen leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet. Aki erre hajlamos, annak mindenképpen ajánlatos kerülnie a gyors „felugrálást”, felállást.
- Ezek a kellemetlenségek sok embert érinthetnek, akiknek azonban ezen túl nincs más panaszuk. Esetükben az alacsony vérnyomás általában genetikailag meghatározott, vagyis valószínűleg örökölték ezt az adottságot. Ilyenkor gyógyszeres kezelésre nincs szükség – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - Ha azonban az alacsony vérnyomás további, tartós panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tüneteket számos élethelyzet is okozhat. Többek közt állhat a háttérben egy rosszul összeállított diéta, a tartós ágynyugalom, fertőzések. Bizonyos gyógyszerek is lejjebb vihetik a vérnyomást – ilyenek például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a gyógyszerelésünkről mindig tájékoztassuk a kardiológus. Ezeket kizárva az is kiderülhet, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ezekben az esetekben természetesen orvosi kezelést kell alkalmazni, amelynek szükségességére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet! 

Természetes módszerek a vérnyomás emelésére

Akiknek nem okoz gondot, és/ vagy nem kórosan alacsony a vérnyomásuk, azoknak érdemes természetes módszerekkel törekedniük arra, hogy enyhén megemeljék az értékeiket. Ilyenek lehetnek a következőek:

 • Együnk sósat!

Az alacsony vérnyomás betegség tünete is lehet.A sóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, így – bár magasvérnyomás betegeknél kerülendő – alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások.

 • Gyakrabban kevesebbet falatozzunk!

A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főként idős magasvérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni. 

 • Óvatosan bánjunk az alkohollal!

Bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akik jellemzően alacsony vérnyomással élnek, csak megfontoltan kortyolgassanak!

 • Üljünk keresztbe tett lábbal!

Ez az ülési pozíció enyhén emeli a vérnyomást, ezért is nem szabad vérnyomásméréskor így ülni. Szédülés és gyengeség esetén viszont beválhat.

 • Rendszeresen igyunk vizet!

A megfelelő vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így fontos rendszeresen kortyolni, még ha nem is érzünk szomjúságot.

 • Viselünk kompressziós zoknit!

A visszér betegség esetében kötelező kompressziós zoknik némileg csökkentik az lábszárakban keringő vér mennyiségét, így az máshová áramolhat.

 • Ne tartózkodjunk sokáig tűző napon és meleg vízben!

A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még alacsonyabbá teszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott ülni, állni.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 
 

 

 

 

 

 

Téma szakértője

Specialitások:
 • Magas vérnyomás specialista
 • Stroke utáni rehabilitáció
 • Agyi keringés
 • ABPM - szakorvosi kiértékelés
 • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves doktorno kerdesem az lenne hogy nyugalmi allapotban a vernyomasom 117/76/pulzus 55 bal karomon jobb karomon 111/73/pulzus 60 ez a vernyomas jo e 'persze keveset mozgok mert autobalesetem volt es megrepedt a csipocsontom befolyasolja e a vernyomast ez az allapot?
Delczegh Ildiko

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Delczegh Ildikó!

Kérdésére az Ön által megírt nagyon kevés adat birtokában konkrétan válaszolni nem lehet.
Általánosságban elmondható, hogy amennyiben Önnek korábban is ilyen alacsonyabb vérnyomása volt (120/70 Hgmm alatti értékek), úgy szokás mondani alkatilag alacsony a vérnyomás, és nem volt panasza, akkor a mostani értékek normálisnak tekinthetők. Pulzus száma a normális tartományban van.

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a vérnyomás és pulzus-szám értékét nagyon sok minden befolyásolja, úgy mint a mozgásszegény életmód, fizikai edzettség, a napi folyadék fogyasztás, a pajzsmirigy működése, a stressz állapot-vagy nyugalmi állapot, az aktuális fizikai terhelés, a szívbetegségek és sorolhatnám még tovább. Fontos azt is tudni, szed-e Ön gyógyszereket, ha igen, mit és mennyit, hány éves, milyen ismert betegsége van?
Korrekt vélemény mindezen kérdések megválaszolás, az Ön megvizsgálása után adható.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Kedves és körültekintő

Kedves, szakmailag magasszintű támogatást ad,körültekintő és a problémát nem zárja le csak egy találkozoval, tehát visszamérésre is kiváncsi, értékelést - tanácsot ad. Köszönöm

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD
magas vérnyomás és érkockázat specialista

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.05.09
Utolsó módosítás: 2023.05.09