A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet. Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos a nyugalmi pulzus megemelkedésének okaira és csökkentésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Milyen jelei lehetnek az emelkedett pulzusnak?

Az egészséges, normális pulzus lehetővé teszi a szívnek, hogy megfelelően reagáljon a napi aktivitás, a fizikai megterhelés vagy a betegségek támasztotta kihívásokra. Az általánosan elfogadott nyugalmi pulzusszám felnőtteknél 60-100 ütés/perc közt mozog ugyan, de egy edzett sportolónál nyugalomban a 40-50 ütés/perc is normálisnak tekinthető.
- A pulzusszám természetesen folyamatosan változik, hiszen olyan tényezők befolyásolják, mint a fizikai aktivitás, a napszak, az életkor, az időjárás, a hormonális változások és a stressz. Ezeknek a változásoknak ugyanakkor egészséges működés esetében a normál tartományon belül kell végbemennie – ismerteti Vernes doktornő.

Így csökkenthetjük a hirtelen kiugró pulzust

Ha érzelmileg megterhelő helyzet vagy egy környezeti faktor hatására hirtelen megemelkedik a pulzus, természetes módszerekkel is megpróbálhatjuk lejjebb vinni azt.

  • A magas pulzus olyan tünet, ami kivizsgálást igényel.Alkalmazzunk megfelelő légzéstechnikát, például a mély, lassú hasi légzést vagy a váltott orrlyukú légzést.
  • Próbáljunk lehunyt szemmel relaxálni vagy nyújtó gyakorlatokat végezni.
  • Tegyünk egy sétát, lehetőleg a természetben.
  • Vegyünk egy meleg fürdőt vagy zuhanyt.

10 módszer, amivel tartósan lejjebb vihetjük a pulzust

Bizonyos életmódbeli elemek hosszútávon segítenek normalizálni a magasabb pulzust és fejlesztik a szervezet azon képességét, hogy fizikai aktivitás és stressz során is fenntartsa az egészséges szívverést.

1. Rendszeres mozgás
A heti legalább 150 perc közepes kardioedzés és 2-3 súlyzós edzés a leghatékonyabb módja az általános egészség és rugalmasan alkalmazkodni képes szív-érrendszer fenntartásához.

2. Folyadékfogyasztás
Amikor a szervezet dehidrált állapotban van, a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy stabilan tartsa a vérkeringést. Ezért fontos a napi 2-2,5 liter folyadék – leginkább víz – fogyasztása.

3. Stimuláló szerek visszaszorítása
A koffein és a nikotin fenntartják a dehidráltság állapotát, tovább nehezítve a szív munkáját.

4. Alkoholfogyasztás limitálása
Az alkohol nemcsak dehidrált állapothoz vezethet, de mivel az alkohol maga egy toxin, ennek feldolgozása erősen megdolgoztatja a szervezetet.

5. Kiegyensúlyozott étrend
Megfelelő életmóddal lejjebb vihető a magas pulzus.A gyümölcsökben, zöldségekben, növényi fehérjékben, magvakban, hidegen sajtolt olajokban, zsírszegény sajtokban, halakban gazdag étrend segít fenntartani a szív egészségét is. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek a vérnyomás csökkentéséhez járulnak hozzá.

6. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás
A krónikus alváshiány nagy nyomást helyez a teljes szervezetre, így a szívre is. 7-9 óra, jó minőségű alvás minden felnőtt szervezet számára szükséges.

7. Egészséges testsúly fenntartása
Minden extra kiló további nyomást jelent a szerveknek, így a szívnek is, így megfelelő életmóddal ajánlott megszabadulni a túlsúlytól.

8. Stresszkezelés
A hosszútávon jelenlévő stressz és szorongás miatt a szívnek keményebb munkát kell végeznie, hogy fenntartsa a normális ritmust és véráramlást. Jó hatásúak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a mindfulness, a meditáció, a vizualizáció, vagy bármi más, ami segít levezetni a stresszt.

9. Pszichés, mentális egészség kialakítása
Akár egy trauma, gyász vagy valamilyen rendellenes mentális állapot képes megváltoztatni az agy kémiáját, ami tovább nehezíti a mindennapos kihívásokkal való megküzdést és az egészséges szívműködést.

10. Természetközeli élmények
Ugyancsak a stresszkezelésben van bizonyított hatása a szabadban töltött időnek, akár távol a várostól, akár csak egy parkban sétálunk, túrázunk.

Ezért fontos a kivizsgálás

- Akinél többször tapasztalható a hirtelen magas pulzus, az nagy valószínűséggel orvoshoz fordul az ijedtség miatt, hiszen sokan tartanak a szívinfarktustól, szívritmuszavartól. Amennyiben kiderül, hogy nem kardiológiai oka van a jelenségnek, hanem például pszichés, nyilván más irányban kell elindulni a kezelésben – ismerteti dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos.- A kivizsgálás azonban szervi problémákat is feltárhat, hiszen például a vashiányos vérszegénység, egyes szívbillentyű-, és más, szívet érintő problémák, pajzsmirigy eltérés, komoly vérzés vagy egyes szervek súlyos betegségei is járhatnak ilyen tünettel. A megfelelő életmód kialakítása azonban egészségeseknek és szív-érrendszeri vagy más típusú betegeknek is alapvetően fontos, és önmagában is hozzájárulhat a normál értékek kialakításához.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt.Főorvos nő! 55 éves vagyok január ota vannak ritmuszavaraim Kardiologiai kivizsgálás többször volt. Ösztrogen hiányom vannak ,állandóan szorongok és nyugtalan vagyok következő extrsystolae miatt.Ezek okozhatnak ritmuszavart?Sokat görcsöl kezem lábam.Kaptam 2 hónapja inf.ban Magneziumot utána közel másfél hónapig szinte nem volt panaszom.Ķülönben szedem a Panagint. Köszönöm megtisztelő válaszát.Judit
Judit

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Judit!

A szorongás, feszültség hozzájárulhat ritmuszavarához, de az említett végtag görcsök hátterében álló magnézium hiány, szintén kiválthat ritmuszavart.

Relaxációs gyakorlatok, meditatív jóga végzése, valamint 2x1 tabl. Magnerot ( recept nélkül kapható a gyógyszertárakban ) szedése megszüntetheti panaszait.

Amennyiben ritmuszavara nem szűnne, szívesen állunk rendelkezésére az okok feltárásában.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.03.10
Utolsó módosítás: 2022.08.23