Coarctatio aortae

Coarctatio aortae

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2019.06.17 14:51 Módosítva: 2019.06.17 15:07

A veleszületett nagyér-fejlődési rendellenesség (Coarctatio aortae) során az aorta szívhez közeli, felső szakaszán szűkület alakul ki, ami magas vérnyomás kialakulásához vezet a szűkület előtti érszakaszon. Legtöbbször fiatal felnőtteknél diagnosztizálják, általában azonnali műtéti kezelésére kerül sor, mivel a kezelhetetlen magasvérnyomás szövődményeként a beteg halálát okozhatja.

Az aorta ideiglenes szűkülete - Coarctatio aortae

A fő verőér leszálló ágának veleszületett szűkülete (avagy coarctatio aortae) az aorta bizonyos szakaszán az ér keresztmetszete hosszabb vagy rövidebb szakaszon beszűkül. A szűkület többnyire a baloldalon, a kulcscsont alatt futó ér eredete után található. A hipertóniás betegek 0,1-1 százalékában van a háttérben coarctatio aortae. Főleg a fiatal felnőttkorban lehet erre gondolni, kezeletlensége korai halálhoz is vezethet. Férfiaknál kétszer gyakrabban fordul elő, mint nőknél, általában 14 éves korig nem is okoz tüneteket.

Mik a Coarctatio aortae tünetei?

Az aorta ezen veleszületett szűkületének igen jellegzetes tünetei mutatkoznak. Előfordulhat:

 

Minden esetben jelentkezik magas vérnyomás, és mivel a szűkület miatt az alsó testfél vérellátása csökkent, az alábbi tünetek tapasztalhatóak még:

  • alsó végtagon, a lágyéknál pulzus alig tapintható
  • hűvös lábak
  • járáskor égető fájdalom a lábakban

Milyen következményei vannak a Coarctatio aortae-nek?

A fő verőér leszálló ágának veleszületett szűkülete együtt jár a magasvérnyomás betegséggel és gyakran más kardiológiai betegségekkel is:

A szív veleszületett, strukturális elváltozása miatt a magasvérnyomást nem lehet tökéletesen kezelni, ezért általában elengedhetetlen a sebészeti beavatkozás, sokszor stant beültetése. Más esetben a kezelhetetlen magasvérnyomás szövődményeként fiatal felnőttkorban a beteg halála következhet be.
 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:
Bejelentkezés Coarctatio aortae kivizsgálására:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!