Így segíthet a pszichológus, ha nincs szervi oka a szívpanaszoknak

Így segíthet a pszichológus, ha nincs szervi oka a szívpanaszoknak

Kispál Mónika Létrehozva: 2022.04.05 13:09 Módosítva: 2022.04.05 13:21
2022-04-05 13:21:37.197501 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Erős szívdobogás, mellkasi szorítás, légszomj? Ezekről a tünetekről elsősorban a szívbetegségek jutnak eszünkbe. De mi a helyzet akkor, ha a kardiológiai vizsgálatok nem mutatnak ki semmi kórosat? Okozhatnak –e „szívpanaszokat” a pszichés problémák?  Hogyan segíthet ezeken a pszichológus? Kispál Mónika, a KardioKözpont pszichológusa válaszolt a kérdésekre.

Nem csak fizikai oka lehet a szívpanaszoknak

Mellkasi fájdalom, erős szívdobogás érzés is kialakulhat pszichés okokból.Az elmúlt néhány évet azok is stresszesként élték meg, akiket közvetlenül esetleg nem érintett a Covid. Az egészségünk, a szeretteink féltése, a bizonytalanság, a munkahelyi változások és az egész világon végigsöprő „szorongás-járvány” nyilvánvalóan mindenki lelkiállapotára kihatott. Így nem csoda, ha egyre többen tapasztalnak például olyan panaszokat, mint az erős, gyors szívdobogás, a mellkasi szorítás, légszomj, kimerültség. A kardiológiai vizsgálatokon azonban kiderülhet, hogy ezeknek a tüneteknek nincs szervi, kardiológiai oka. Ebben az esetben mit lehet kezdeni ezekkel a panaszokkal?
- Nagyon fontos felismerés, ha a páciens megtudja, hogy nincs szívbetegsége. Részben megnyugtató, ugyanakkor nyugtalanító lehet, hogy ettől a panaszok még nem múlnak el. Ilyenkor érdemes a lelki okokat is számításba venni – mondja Kispál Mónika, a KardioKözpont pszichológusa. – Ebben a folyamatban jelenthet professzionális segítséget a szakemberrel történő beszélgetés. Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy miben más ez, mint egy baráttal beszélgetni? Elsősorban abban, hogy a barát, a családtag túl közel van, nem tud kívülről rátekinteni a helyzetre, és még a legjobb szándék mellett sem biztos, hogy hasznosan tud segíteni.  A szakember kívülállóként, és ez által racionálisabban látja az adott problémát. A konzultációk során ráadásul egy pszichológusnak számos eszköz van a kezében ahhoz, hogy segítsen túljutni a problémákon, szükség esetén pedig pszichiáterhez is irányíthat, ha például gyógyszeres segítségre is szükség van.

Van oka a „szívfájdalomnak”

A pszichológus szerint a magyar nyelv csodásan képes leírni az érzéseket, nem véletlenül mondjuk azt, hogy van egy kis szívfájdalmunk, megszakadt a szívünk, a szívünkre vettünk valamit.
Sok esetben a pszichológus segíthet a nem szervi eredetű szívpanaszokon.- A kardiológiai jellegű problémáknak fizikai betegség híján számos pszichés eredője lehet, a szorongástól a kezeletlen stresszig, ami akár pánikrohamig is elmehet, a sokkhatástól az érzelmek elnyomásáig. Ezek feltárására alkalmasak a konzultációk, mindenkinél addig jutva, ameddig ő szeretne, ameddig képes elmenni. Az első alkalom egyfajta ismerkedés, és 2-3 alkalom szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, tudunk-e együtt dolgozni a továbbiakban. Amennyiben igen, és a páciens is elkötelezi magát, megfogalmazunk egy célt. Mit váruk ettől a folyamattól, illetve hová szeretnénk eljutni. Ha ez „csak” a fizikai tünetek feloldása, az már óriási dolog, de ha valaki szeretné feltárni a mélyen meghúzódó okokat is és azokat feldolgozni, természetesen arra is van lehetőség.  Mindenkinél olyan módszert választunk, amelyre nyitott, amit elfogad, amivel azonosulni és dolgozni tud. Nagyon hasznos eszköz lehet például az általam is alkalmazott autogén tréning, amit otthon, egyedül is végezhet később a kliens. De ha valakinek ez túlmegy a határain, más, racionálisabb „házi feladatok” is segíthetik a folyamatot. Remek módszer például, ha valaki álom-naplót vezet, vagy éppen azt jegyzi le esténként, milyen jó dolgok történtek vele aznap. A cél, hogy a folyamat végén testileg-lelkileg megerősödve folytathassa az életét.

A pszichés támogatás minden helyzetben segíthet

Más helyzetet jelent, ha kiderül, a tünetek mögött mégis valamilyen kardiológiai probléma húzódik meg. Ilyenkor természetesen az első, legfontosabb teendő a kardiológiai kezelés megkezdése, de bizonyos esetekben jól jöhet a pszichés támogatás is.
- Előfordulhat, hogy a diagnózissal és magával a betegséggel is nehéz megbirkózni, különösen, ha valaki sérülékenyebb periódusában szembesül az állapotával – hangzik Kispál Mónika véleménye. – Ezen a krízishelyzeten is átlendíthet a pszichés támogatás, akár csak egy néhány alkalmas konzultáció is segíthet. Néha már az is segítséget jelent, ha valakinek elmondhatja, kimondhatja és megfogalmazhatja a kliens az érzéseit, a gondolatait. Az pedig közismert tény, hogy ha valaki lelkileg rendben van, a fizikai betegségek gyógyulása is eredményesebb lehet.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
C3 Holter EKG

C3 Holter EKG

dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Orvos válaszol

Joo napot kivanok dr. No . Avagy dr ur.. nekem olyan problemam van sajnos hogy erős sziv dobogas érzésem van sokszor nyom fáj szúr. Zsibbad az állam neha mint mostis a bal lábam es karom is sajnos :( izzad a tenyerem es rosszul let is van rajtam . Na vanolyan h elo jon neha de van olyan folyamatos. Sajnos mikor bemegyek az orvoshoz a surgoseggire pl nem talalnak semmi magan orvosra nemnagyon van pénzem sajnos :( mit tehetnek 3 4 honapok mire kapnek kardiologiara idő pontot . Mit tehetnék fogalmam sincs köszönöm elore is a válaszàt

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Molnár Alexandra!

A leírt panaszok/tünetek alapján nagy valószínűséggel pánikbetegségről lehet szó. Javaslom hogy háziorvosát keresse fel mielőbb, aki a további vizsgálatok szervezésében segítségére tud lenni.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jóleső gondoskodás

A kedvességgel, támogató szavakkal, mind az előzetes vizsgálatokat végző recepciós hölgy és a doktornő részéről egyaránt. Távozáskor az engem elkísérő Édesanyámmal együtt kaptunk 1-1 szál tulipánt nőnap alkalmából, ami egy nagyon jóleső meglepetés volt egy rendelőben.

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!