Erős szívdobogás érzése
Erős szívdobogás érzése

Az erős szívdobogás érzés - más néven palpitáció ijesztő jelenség lehet. Hátterében meghúzódhat billentyűelégtelenség, szívritmuszavar, pajzsmirigy betegség.

Erős szívdobogás érzés kísérő tünetei

Erős szívdobogás érzés okai

Erős szívdobogás érzés kivizsgálása

Ritmuszavar vizsgálati csomag

Erős szívdobogás érzés kezelése

Erős szívdobogás érzés kísérő tünetek

Az erős szívdobogás érzés előfordulhat önmagában, de gyakori, hogy egyéb tünetekkel együtt jár. Ilyen, erős szívdobogás érzés kísérő tünetek lehetek: szorongás, félelem, izzadás, légszomj, mellkasi fájdalom, fejfájás.

Erős szívdobogás érzés okai

Az erős szívdobogás érzést számos kórállapot kiválthat. Így erős szívdobogás érzés lehet tünete:

 • koszorúér betegségnek
 • pajzsmirigy túlműködésnek
 • billentyű elégtelenségnek
 • pitvarfibrillációnak
 • extraszisztolénak
 • magasvérnyomásnak
 • asztmának
 • COPD-nek
 • vesebetegségnek
 • vérszegénységnek
 • koffein-, alkohol-, nikotin- és egyéb drogok fogyasztásának
 • ionháztartási zavarnak (kálcium, magnézium, kálium)
 • vércukorszint-csökkenés

Az okok sokfélesége, közöttük akár életveszélyes állapotok is, mindenképpen szükségessé teszik az erős szívdobogás érzés kardiológiai kivizsgálását, az ok pontos beazonosítását, szükség esetén kezelését.

Erős szívdobogás érzés kivizsgálása

Erős szívdobogás érzés esetén a kivizsgálásnak a legsúlyosabb és leggyakoribb okok kizárásával kell indulnia, és haladnia a kevésbé veszélses, kevésbé gyakori okok felé.

Anamnézis 

Az erős szívdobogás érzés kivizsgálásának legelső és legfontosabb lépcsője az anamnézis. Az orvossal pontosan át kell beszélni az erős szívdobogás érzés tünet jelentkezésének körülményeit, időpontját, tartamát, elmúlását, gyakoriságát. Át kell beszélni a korábbi betegségeket, a családban előforduló betegségeket, szedett gyógyszereket, használt élvezeti szereket. Szót kell ejteni az életritmusról, a fizikai aktivitásról, az étkezésről.

Fizikális vizsgálat, pulzus tapintása, vérnyomás mérése, hallgatózás 

Erős szívdobogás érzés kivizsgálásában következő lépés a fizikális vizsgálat, mely kiterjed a páciens bőrének, nyálkahártyáinak megtekintésére (színe, víztartalma, rugalmassága), a pulzus tapintására (mennyire egyenletes, a melléütések mennyire szabályosak, mennyi gyors, mennyire erős), a szív és a tüdő hallgatózására (jellemző zörejek keresése), a vérnyomás mérésére.

Nyugalmi EKG 

Erős szívdobogás érzés kivizsgálásában következő lépés a 12 elvezetéses nyugalmi EKG. Ez képet ad a szív ingerületvezetéséről, a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről (megfelelő helyen keletkezik-e, megfelelő ritmusban keletkezik-e), az elektromos ingerület vezetéséről (szabályos úton halad-e vagy kitérőkkel, van-e akadály a haladásában).

Szívultrahang 

Az erős szívdobogás érzés mögött gyakran fordul elő billentyű hiba, illetve vannak olyan egyéb okok (pl szívmegnagyobbodás, kiáramlási akadály), amiket szívultrahang vizsgálattal lehet kimutatni.

Szívultrahang vizsgálatról itt olvashat bővebben: SZÍVULTRAHANG VIZSGÁLAT

24 órás Holter EKG

Előfordulhat, hogy az erős szívdobogás érzés kivizsgálásakor sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang vizsgálat nem mutat ki semmi eltérést. Ilyenkor 24 órás EKG vizsgálattal lehet olyan ritmuszavarokat felfedezni, melyek ritkábban fordulnak elő, éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek, stb.

24 órás Holter EKG vizsgálatról itt olvashat bővebben: 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT

Laborvizsgálat 

Erős szívdobogás érzés jelentkezhet típusosan pajzsmirigy túlműködésnél, ionzavaroknál, és egyéb eltéréseknél, amik kimutatásában laborvizsgálat segíthet.

Egyéb vizsgálatok 

Erős szívdobogás érzés kivizsglásában a fentiek kiegészítésére avagy ok nem találása esetén kiterjesztésére az orvos számos más vizsgálatot, más szakorvosoktól szakvizsgálatot kérhet. Ilyenek lehetnek - teljesség igénye nélkül - nyaki-pajzsmirigy illetve hasi ultrahang, rötngen, CT, MR, 24 órás vérnyomásmérés, endokrinológiai konzílium, tüdőgyógyászati konzílium, hematológiai konzílium.

Erős szívdobogás érzés kivizsgálása a Budai KardioKözpontban

Erős szívdobogás érzés kivizsgálásához az alábbi vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 • szívultrahang,
 • nyugalmi EKG,
 • 24 órás Holter EKG,
 • 24 órás vérnyomásmérés,
 • terheléses EKG,
 • teljeskörő laborvizsgálatok

Szükség esetén más szakorvosi vizsgálatokat a Prima Medica EgészségCsoporthoz tartozó többi kiemelt szakmai központban meg tudjuk szervezni, el tudjuk végezni. Így biztosítani tudjuk az alábbi szakvizsgálatokat:

 • ultrahang vizsgálat és más képalkotó vizsglatok
 • endokrinológia
 • tüdőgyógyászat
 • hematológia
 • fül-orr-gégészet
 • diabetológia

Az erős szívdobogás érzés kivizsgálására ajánljuk Ritmuszavar viszgálati csomagunkat.

Erős szívdobogás érzés - más néven palpitáció ijesztő jelenség lehet. Hátterében olyan okok húzódhatnak meg, mint billentyűelégtelenség, szívritmuszavar, pajzsmirigy betegség. Rendszeres előfordulása mindenképpen kivizsgálást igényel!

Alap esetben a szívének ütései nem érezhetőek, nem tudatosulnak. Ritkán előfordulhat egy-egy úgynevezett "mellé ütés" - erős szívdobogás érzés -, amit az ember megérez, de ez nem okoz egészségügyi problémát. Viszont ha a "mellé ütés" gyakran előfordul vagy heves, szabálytalan szívdobogást vesz észre önmagán mindenképpen kardiológiai kivizsgálás szükséges. Ha ezt a kiugrást rendelői környezetben nem tudják diagnosztizálni, szükséges lehet egy 24 órás EKG felhelyezése, amin nyomon tudják követni szívének minden ütését és értékét. Ezzel az eszközzel könnyebben megállapítható a kiváltó ok is.

Kezelés 

Amint azonosításra került az erős szívdobogás érzés oka, a kezelés célzottan megtörténhet. Így a kezelés lehet szívgyógyszerekkel, szívritmus-szabályozással, pajzsmirigy kezeléssel, vaspótlással, szervezet ion háztartásának szabályozásával, vércukorszint kezelésével. Erős szívdobogás érzés okai, teljeskörű kivizsgálása és hatékony kezelése - A Budai KardioKözpont kiemelt szakorvosi magánrendelőben.

Nagyon sokfajta ritmuszavar van (közel 100). Elkülöníteni csak ekg-val lehet.Ezek egy része jár csak szapora szívműködéssel. ( ritmuszavar a súlyosan lassú is!). Az egyik csoporjuk, amikor 1-1 erős ütést, dobbanást, vagy hosszabb szünetet észlel a beteg. Ezek általában ún. extrasystolék. Másik csoportjuk, amikor hosszabb-rövidebb ideig szapora a szívműködés ( 100/min felett). Ha ez a nagyon szapora és kellemetlen szívműködés sokáig áll fenn, akkor orvoshoz kell fordulni, vagy mentőt kell hívni.Különösen akkor, ha  más tünetek is társulnak hozzá ( hányinger, szédülés, de a fájdalom nem jellemző ilyenkor).

Bejelentkezés  Ritmuszavar vizsgálati csomagunkra!

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

FACEBOOK CSOPORTOK