A tartós nagy meleg és a változó frontok mindenkit megviselhetnek, de azokat különösen, akik szívbetegséggel élnek, középkorúak vagy idősebbek, társbetegségeik és magas a BMI-jük. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa elmondja, mire kell figyelni, hogy biztonságosan átvészelhető legyen ez az időszak.

Szívbetegeknek ilyenkor különösen fontos az orvosi felügyelet

Melegben különösen figyelni kell a mellkasi fájdalomra, gyengeségre.Ha a szívbetegek nyáron szokatlan tüneteket tapasztalnak, vagy ha éppen nyáron kezdenek el mozogni, a rendszeresen felülvizsgálatokon kívül is érdemes meglátogatniuk a kardiológust.  Azt is tudniuk kell, hogy egyes szívgyógyszerek, például a béta-blokkolók, a vízhajtók, vagy a kalciumcsatorna blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit. Ugyanakkor nem csak a gyógyszerszedőknek kell óvatosnak lenniük, az idősebbek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van, vagy csak időnként szokatlan tüneteket, például gyors vagy lassú pulzust, mellkasi panaszokat, erős kimerültséget tapasztalnak, szintén fokozott elővigyázatosságot kell, hogy tanúsítsanak.

Mire kell fokozottan figyelni a szívbetegeknek?

Fokozott napvédelem

Nyáron természetesen mindenkinek fontos a megfelelő faktorszámú napvédő termékek használata, nem csak a szívbetegeknek. Nekik ugyanakkor még inkább oda kell figyelniük a széles karimájú kalap, a napszemüveg viselésre és a könnyű, jól szellőző, nem szoros öltözékre, ami megelőzheti a túlhevülést. Ráadásul minél gyengébb egy szervezet, annál kevésbé ajánlott a legmelegebb órákat, a 11-15 óra közti időszakot a tűző napon tölteni.

Bőséges folyadékfogyasztás

Fontos a rendszeres vízivás, különösen a fizikai aktivitás alatt és után. Ebből a szempontból nem csak az edzés számít fizikai aktivitásnak, de az olyan könnyű mozgásokat is, mint a kertészkedés, az otthoni munka és a gyaloglás. Ugyanakkor a kánikulában érdemes kerülni a túl sok koffeines italt és az alkoholt! Az idősebbekre fokozott figyelmet szükséges fordítani, ők ugyanis kevésbé érzik a szomjúságot, ezért gyakrabban kell figyelmeztetni őket az ivásra, a dehidratáció elkerülése végett.

Rendszeres pihenés

A nagy meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig még több energiába kerül az adaptáció. Ezért nekik még a legkönnyebb tevékenység esetén is ajánlatos rendszeres szünetet beiktatni. Ilyenkor érdemes leülni, lehetőség esetén lefeküdni, lezuhanyozni és regenerálódni.

Szívbetegek nyáron vizsgáltassák ki magukat szédülés, rosszullét esetén.A kimerültség és a hőguta beazonosítása

Mindenkinek érdemes ismernie azokat a jeleket, amelyek a meleg miatti kimerültségre, vagy akár hőgutára utalnak. Az előbbire utaló tünetek a fejfájás, a szédülés, a gyengeség, a hányinger, a sötét színű vizelet. Ha ezek tapasztalhatóak, fontos a pihenés és a lehetőségeknek megfelelően a hideg borogatás, a ventilátor használata, esetleg légkondicionált helyiség felkeresése.  Hőgutára utalhat a gyors, gyenge pulzus és lélegzés, a zavarodottság, a kipirult, forró bőr és akár az eszméletvesztés. Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt!

Kardiológiai segítség

- A nagy melegben a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd és erősebben is izzadunk. Ez természetesen kihat a vízháztartásra és erősen megterhelheti a szívet, megnőhet a szívinfarktus, az ödémásodás és a trombózis kockázata is. A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet – hívja fel a figyelmet dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - Vagyis akár tünetet, panaszt okoz a kánikula, akár változtatni szeretne a szívbeteg a gyógyszerelésén, a legfontosabb lépés, hogy keresse fel a kardiológust! Kizárólag a kivizsgálás, majd a kontroll lehet az alapja a biztonságnak és a szövődmények kiküszöbölésének

Forrás: KardioKözpont  (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés kardiológiai vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm! A 23 éves lányomnál most derült ki, hogy ún.lyukas szívvel született, úgyhogy műtétre vár. A nőgyógyászati góckutatás alkalmával a petefészkén két darab, 26 és 27 mm-es cisztát találtak, amire Norcolut szedését írták elő. A természetgyógyász még a Hölgyi tea fogyasztását is javasolná, de nem tudjuk, hogy ezt a szívbetegsége miatt ihatja-e. Erre szeretném a válaszukat. Köszönettel: Gabriella
Gabriella

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,

Sajnos nincs tapasztalatom a Hölgyi tea alkalmazásával kapcsolatban szívbetegségek eseten. Célszerű lenne erről megkérdezni a termeszét gyógyászt ill. a szakboltot ahol a tea beszerzésre került.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Peter

Páciensek mondták

Empatikus és abszolút pozitív a kisugárzása

A recepción kedvesen foglalkoztak velem. (Nem volt szükség szakmai segítség kérésére, adására.) Dr. Vaskó Péterről csak felsőfokon lehet nyilatkozni! Nagyon körültekintően, részletesen kérdezett a panaszaimról. Nagyon kedves, figyel az emberre. Empatikus és abszolút pozitív a kisugárzása! 65 éves múltam, de ilyent eddig még soha, sehol nem tapasztaltam: egy méretarányos, rugalmas szív-maketten metszetben mutatta be a szív részeit, működését. Ezt lenyűgözőnek gondolom! Előző leleteimet figyelmesen tanulmányozta, A BENNÜK LÉVŐ ELLENTMONDÁST AZONNAL ÉSZREVETTE, "KISZÚRTA". Helyszíni méréssel ellenőrizte, hogy valóban hibát talált-e. Sajnos igen!! Összesített véleményem: 5* 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.07.09
Utolsó módosítás: 2019.08.26