Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tavaly decemberben min. plerudális folyadékgyülem a balkamra hátfala mögött. Idén ápr.3-án itthon rosszullét, vérnyomás 195/105/52!
Mentővel Honvéd Sürgősségi, ahol az EKG 2 cm-es ST-elevatiot mutatott, mellkasi elvezetésekben enyhe depressziós, lapos T hullámok!.Másnap hazaküldtek azzal, hogy menjek a kardiológushoz! Április. 5-én a mentő újból visszavitt a H.S-re, ahonnan vérvétel után a Margit Kardiológiára küldtek. 5 napig voltam bent, de a hasi diverticulitis és a vese problémákkal voltak elfoglaltak! A veséim glacirisek a hasi CT szerint.
A Honvéd S. laboreredményekben magas:
CK-MB 5.3, illetve. 1.68 %, Troponin T 17,57 ng/L, CK 313, hagymával 499
Azóta is többször, és ma is volt egy ugyanolyan éles hátulról előre szúró fájdalom a bal mellkasomban!
2017-ben mellkasi CT-n két helyen is gerincsérvet találtak, illetve rheumatoid artritist írt le az ortopéd orvos, továbbá asztmás is vagyok!
Tisztelt Doktor Úr!
A kérdésem, hogy milyen vizsgálattal lehetne kideríteni, hogy mi okozza ezeket a rosszulléteket!
Kérdésem még, hogyan tudhatnám meg hogy a szívem vagy a gerinc betegségem okozza ezeket az éles és hirtelen fájdalmakat, amihez nehézlégzés is társul!
Előre is köszönöm szépen a választ és elnézést a részletes leírást!
Üdvözlettel: Marlok Bernátné
Marlok Bernátné

dr. Ferenczy Péter

kardiológus


Kedves Marlok BertalannéA vizsgalati eredmények pontos ismerete nélkül sajnos nem lehet megválaszolni a kérdést. Az elvégzett vizsgalatok eredményeinek áttekintése (és a korelőzmény pontos ismerete) szükséges.ÜdvözlettelDr. Ferenczy Péter
T,. Doktor Asszony/Úr! 51 éves vagyok. Egy éve azt vettem észre, hogy egyre kisebb terhelést bírok, 20m futás után fulladok, ha erőltetem 1-3 km után az ájulás határáig jutok, zsibbad a nyakamtól felfelé minden, és zilálok.. Ez az erekcióm miatt is aggasztó lett már. A nyáron volt egy pár perc hogy mellkasi szorítást éreztem, friss levegőn légzéssel, erőltetett köhögéssel elmúlt. Most vettem egy okos órát, hogy időnként figyeljem az EKG-t, és a többi adatot. Ma nyugalmi helyzetben érezem szjvdobogást, ezért futtattam egy mérést és ezt kaptam: https://postimg.cc/hXZyRxW9
A mesterséges intelligencia szerint ez még jó, de én az előzmények tükrében nem hiszek neki. Ön mit gondol? Várom a megtisztelő válaszát. Köszönöm
Talán egy webbeteg

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!Az Ön által leírt panaszok, nevezetesen a csökkent fizikai terhelhetőség, a mellkasi szorítás megjelenése, a merevedési zavar mind koszorúér-betegség gyanúját kelti. Ennek kizárására kardiológiai szakvizsgálat szükséges. (A mellékelt linken látott EKG-n néhány kamrai pótütés látszik, amit Ön szívdobogás-érzésként írt le.) Várjuk rendelésünkön.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Péter
Kedves Dotrúr/Doktornő!
Körülbelül egy hónapja időnként a szíve körül szúró fájdalmat érzek, igen ritkán a másik oldalon is. Egy alkalommal nem voltak semmilyen fizikai tüneteim, ijedtség sem, csak azt éreztem, hogy nincs levegőm. Aztán lasú biciklizés közben; almát ettem volna, de abba kellett hagynom, mert nem kaptam levegőt. Tegnap ujjra megismétlődött, csak most nem volt annyira intenzív és tovább tartott. Ezekben a helyzetekben nem volt szúró fálydalom. Most pl.nemrég ébredtem és el kezdett szúrni a szívem körül. Mi tévő legyek? Van nyaki spondilózisom okozhatja a szúrásokat ez is? Allergiás vagyok sok mindenre lehet az allergia okoz ilyen tünetet, hogy nincsen levegőm? Mi tévő legyek, merre induljak?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdv: Mónika
Mónika

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Mónika!Tüneteinek leírása alapján panaszai nem kardiológiai eredetűnek tűnnek. A háttérben reflux, tüdő eredetű elváltozás, mozgásszervi panasz is állhat, de pszichés ok is lehet a háttérben .Mindenképpen keresse fel családorvosát, aki beutalóval ellátva a megfelelő szakhelyre irányíthatja.Jó egészséget kívánok!Üdvözlettel:Dr. Sztancsik Ilona
Üdvözlöm!Nekem sokszor jelentkezik ilyen hirtelen szivdobogás főleg úgy érzem hogy akkor fordúl elő amikor nyugodt állapotban vagyok és ami furcsa mintha akkor jönne amikor gondolok rá!Ez olyan félelemmel tölt el !Azt mondták hogy a stresztől van nincs semmi baja a szivemnek!Szedem a lokrent és a valsaltant de akkor is elő jönn ez a szív dobogás egy nap többször is !Miért van ez?!
Takács Rita

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Takács Rita!A hirtelen fellépő szívdobogás mögött lehet egy ritmuszavar. Ennek kiderítése csak egy kardiológiai vizsgálat és egy 24/48 órás ekg monitorozással lehetséges-Ezt Ambulanciánkon készséggel elvégezzük.Üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter
Tisztelt Dr. Úr/Nő! 22 éves vagyok 164kg és nekem az lenne a problémám, hogy már 100 méter séta után is kifulladok rohamosan akkor kezdtem el hízni amikor el kezdtem az irodai ülő munkát és azóta semmi mozgás! Sokan azt mondják,hogy a szívemmel van gond azért vagyok ilyen fáradékony! De én 3 évvel ezelőtt még intenzíven sportoltam rengeteget fociztam és kosaraztam és semmi probléma nem volt akkor még a szívemmel!
A panaszaim nagyjából: Napközbe is sokszor majdnem el alszom, néha úgy érzem mintha 1-2 szívdobbanás erőteljesebb lenne (mióta meghíztam)
És ez a séta hogy hamar kifulladok..ezelőtt napi 5-6 órát le fociztam! És néha felmegy a vérnyomásom egész magasra! Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!
Német László

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Német Úr,A leírt panaszok és tünetek alapján (3 év alatti jelentős súlygyarapodás és magasvérnyomás) mellékvesekéreg-betegség gyanúja merül fel, endokrinológiai kivizsgálás szükséges: Dr. Iványi Tibor, endokrinkozpont.huÜdvözlettelDr.Ferenczy Péter
Jó napot! 2 hete minden egyes nap nagyon fáj a szívem, a szívem körül is. A karom vállam hátam is. Sokszor annyira fáj hogy el ájulok. Össze esek.
Azt szeretném kérdezni mitől lehet ez? Tudom orvoshoz kellene fordulnom de a gyerekektől nehéz. Félek komoly a probélma. Sokszor fáradt vagyok.túlságosan is. Már nem tudom mit csináljak a minden napos fájdalom miatt.
Előre is köszönöm a válaszát. (23 éves édesanya . )
Paliga Panna

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Paliga Panna!

A leírt panaszok hátterében nagyon sok betegség állhat. Ennek kiderítése csak orvosi vizsgálatok elvégzése után lehetséges.

Ezért javaslom egy belgyógyászati, kardiológiai vizsgálat elvégzését Ambulanciánkon, amiben készséggel segítünk.Üdvözlettel:Dr. Vaskó Péter
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
24 órás Holter Ekg leletemen a QT 467, QTC 527. Máskor nyugalmi Ekg alkalmával 468 volt a QT. A kérdésem az lenne, hogy ez az érték nem magas-e, van-e valamilyen teendő? Kardiológián annyit mondtak, hogy emelt dózisú magnéziumot szedjek.

Válaszát köszönöm!
Tisztelettel
Huszár Kinga
Huszár Kinga

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Kinga !A hosszú QT lehet veleszületett, ill. szerzett. A szerzett hosszú QT kialakulása különböző okokra vezethető vissza, melyek részletes kardiológiai vizsgálattal tárhatók fel.Mindenképpen részletes kardiológiai kivizsgálást javasolok. Amennyiben igényli, készséggel állunk rendelkezésére Kardiológiai Központunkban.Tisztelettel:Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Dr.! Akkor is vehetek be 0.25-ös frontint ha 128/75 a pulzusom, de nyom a fejem este, nem tudok aludni, kicsit szédelgek? Nem viszi még lejjebb a pulzust? Köszönöm!
Dominika

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Dominika!A Frontin (alprazolam) szorongáscsökkentő gyógyszer, melynek alkalmazása pszichés feszültség, nyugtalanság esetén jön szóba elsősorban. A fejfájás, alvászavar, szédülékenység miatt neurológiai vizsgálat javasolt. A gyógyszer hatására egyébként enyhén csökkenhet a vérnyomás (a megadott paraméter 128/75 egy vérnyomás-érték) és a pulzus is.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Péter
Tisztelt Kardio Központ!
59 éves vagyok, sportolói háttérrel rendelkezem, jelenleg is testmozgásban aktív életet élek.
2 éve egy EKG vizsgálatomon szapora szívveréssel együtt járó ritmuszavart diagnosztizáltak nálam, ami pár óra múlva aztán magától megszűnt. Vérhígítót írtak fel, majd pár nap múlva ismét EKG-ra mentem és szívultrahang vizsgálatom is volt. Kiderült, hogy szívem jó állapotban van, különösebb rendellenesség nem tapasztalható. Ablációt javasoltak, melyet pár hét múlva sikeresen el is végeztek rajtam. Napi 2,5mg bisoblock szedését írták elő és 300mg Rytmonorm egyszeri beszedését, amint a ritmuszavar ismét előjön. A bisoblock szedése óta a nyugalmi pulzusom (ami egyébként is alacsony volt a sportolói háttér miatt) 50 bpm alá csökkent, orvosaim azt mondták, ha nincs panaszom, ez nem probléma.
3 hónapig panasz mentes voltam, a 24 órás EKG-m is negatív volt, de később aztán fokozatosan újra és újra előjött a probléma.
Jelenleg napi 1x2,5mg Bisoblock és napi 2x150mg Rytmonorm szedése mellett is kb. 2 hetente előjön a szapora szívveréssel járó ritmuszavar, mely 600mg rytmonorm egyszeri beszedésével 12 órán belül elmúlik. Félévente járok kardiólógiai vizsgálatra, a szívem semmilyen szervi problémát nem mutat, de a gyógyszerek szedése miatt általában sinus bradikardiám van. A bradikardia általában napról napra fokozódik, amint a nyugalmi pulzusom 40bpm körüli értékre csökken (általában 2 hét alatt), a szapora szívverés ismét beindul. Ez általában váratlanul történik, nincs semmilyen tevékenységemmel összefüggésben. Olyan ez, mint egy ördögi kör, mintha a szívem be akarná hozni a lassú szívverés miatti lemaradást, ezért időnként beindul, hogy pótolja az oxigén bevitelt?
Vajon van ebben valami igazság?
Van olyan gyógyszer a Bisoblock és a Rytmonorm helyett erre a problémára, ami nem okoz bradikardiát?
Válaszukat előre is köszönöm,
Tamás
Liptay Tamás

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Tamás!Azok alapján amit leírt,én az abláció megismétlését javasolnám.Az első abláció után az esetek egy részében újra előjön a ritmuszavar.Megismételt beavatkozás után erre kisebb az esély.Ez az Ön esetében annál inkább így van,mert ideális gyógyszerbeállítás nehezen tűnik kivitelezhetőnek a néha lassú,néha gyors szívműködés miatt.(ilyenkor néha végleges pacemaker beültetésre is szükség lehet,de ebben az esetben ezt vs.el lehet kerülni).üdvözlettel dr.Müller Gábor
Üdvözlöm, Kérdésem a Covarex - AS 5 mg-os filmtablettával kapcsolatos.
Januárban elkezdtem hányni, szédülni és nagyon magas lett a vérnyomásom, 200-ig is felment, utána visszazuhant 90-ig. Volt, hogy pár percen belül és magától, naponta többször megismétlődött.
Februárban ez megismétlődött, voltam kivizsgálásokon, de semmit nem állapítottak meg, mindent rendben találtak, csak a vérnyomást nem.
A háziorvos covarexet írt fel, napi 1 szemet.
Nekem nyáron elég volt fél szem is, ezt egyeztettem az orvossal, most is ennyit szedek.
Szeptemberben ismét rosszul lettem, hánytam szédültem, többszöri székletem is volt, ami hígabb, de nem hasmenés formájában jelentkezett és látás problémáim is lettek.
A szédülés mai napig megmaradt. Hol azért szédülök, mert nagyon alacsony a vérnyomásom, hol azért, mert elkezd emelkedni és estére 150-170-ig is felmegy a pulzus is sokszor ingadozik.
Kérdésem, amikor reggelente nagyon alacsony a vérnyomásom, 90-105 között van, akkor beszedhetem a covarexet?
Ilyenkor meg szoktam várni, hogy kicsit feljebb menjen 115- 125 közé és 11-13 óra között veszem be. Nem tudom, mennyi idő alatt kezd hatni és milyen hosszan tart a hatása? Ha, így veszem be, akkor este 130-140 között van a vérnyomásom.
Reggel, azért nem merem bevenni, mert 90-100 körül van, akkor is nagyon szédülök, a szívemnél nyom és többször előfordult már szívritmuszavar is, de soha nem tudták még EKG-val kimutatni. Kettő napja, a nyakam alatt középen, többször olyan, mintha valamit rátettek volna a mellkasomra. Vesesüllyedésem is van., a vesevezeték ezért meg van törve.
Mikor, nagyon felugrott a vérnyomásom, utána napokban nehezen ment a gondolkodás, és nagyon fáradt lettem, ez kicsit megijeszt és az is, hogy kb 3 hete /azóta, amióta rosszul lettem/ sokat szédülök, hol azért mert alacsony, hol azért, mert magas vagy emelkedik a vérnyomásom.
Ha, kisebb stressz ér, vagy izgulok valamiért, de a számítógép előtt is felmegy a vérnyomásom, ha dolgozom, vagy ha olvasok, akkor is. Súlyom megfelel a magasságomhoz, 158 cm/ 53 kg, korom 59. éves vagyok. Megfelelő mennyiségű vizet iszok, és igyekszem egészségesebben és vegyesen táplálkozni. Mellékvesét még nem vizsgálták. Koponya ct volt, labor, szemvizsgálat, kardiológia, neurológia.
A leírtak, ismeretében mit javasolnak, hogyan szedjem a Covarexet?
Erika

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Erika!A gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés hatásának ellenőrzéséhez szükséges lenne egy 24 órás vérnyomásmérő készülék felhelyezése és a mérési eredmények kiértékelése. Ezek ismeretében lehet a gyógyszer adagjáról és napi elosztásáról is nyilatkozni.Tisztelettel:

Dr. Ferenczy Péter

Prima Medica Egészségközpontok