Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Üdvözlöm Dr Müller úr.nagyon szèpen köszönöm az elöző válaszát.15ève szedek valsacort,ès nebibetát.èdesapám 16ève meghalt ,a 3 szívinfarktusban.1honapja a lábamban èreztem húzódó èrzèst,szèdültem annyira hogy nem bírtam felkelni, utána jött a mellkasi nyilaló fájdalom, a vèrnyomásom az 1hete jó akkor voltam kardiológián az orvos átmenetileg panangint fortèt javasolt ,de a pulzusom továbbra is alacsony 44-55nèha 60.arra lennèk kíváncsi hogy ez mind ennek a megvastagodásnak tudható be? Nagyon szèpen köszönöm a választ
Tisztelt Czuczku János!

Alapos vizsgálat nélkül nehezen lehet minden kérdésre válaszolni.ha nemrégen vizsgálta kardiológus,lehet hasznosabb lenne Őt kérdezni.Annyit elmondhatok,hogy az esetleges megvastagodás(úgy gondolom bal kamra megvastagodásra gondol) nem jár együtt törvényszerűen alacsony pulzussal.A Nebibeta gyógyszer viszont csökkentheti a pulzusszámot.

üdvözlettel:
dr Müller Gábor
dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor kardiológus
Tisztelt Doktornő!
12.Hetes terhes kismama vagyok, 19 éves koromtól az első terhességig metoprolol gyógyszert szedtem magas pulzus & vérnyomás miatt! Azóta dopegytet szedek de ez a pulzusomat nem kontrolallja! Ma a nőgyógyászom bisoprolt (2,5mg) irt fel de a patikában rám szóltak h ezt terhesség alatt tilos ill ezek után utána olvastam és a betegtájékoztatásban valóban ez szerepel! Mit gondol ön ?
Tisztelt Nikolett Hegedűs-Imre !

Valóban nem ajánlott a bétablokkoló szedése terhesség alatt.

3x1 tabl Magnerot szedését, valamint rendszeres kismama torna végzését javasolnám.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik ilona
dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy

Panaszom két hete kezdődött. Erős fáradság, lábamon alig tudtam állni. Pihentem, de azóta is fáradt vagyok, szédülök, a fejem kótyagos kissé, végtagjaimat enyhén nehéznek érzem. Szívemet érzem, soha nem figyeli az ember most mintha rosszalkodna úgy érzem, de vérnyomásom jó. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen tünetek mellett jó vérnyomással lehet e baj a szívemmel vagy csak idegi alapon lehetek kimerült? Van egy Bpm nevű mérési lehetőség annál 44es az értékem, elvileg 60-80 ig az elfogadható. Kell e ekg, szív ultrahang vizsgálat esetleg az mutathat e valamit? Köszönöm
Tisztelt K. Ádám!

Az Ön által leírt panaszok alapján lehetetlen értékelhető véleményt adni. A tünetek mögött szinte "bármi" lehet.
Értékelésük függ az Ön előző betegségeitől, az életkorától, a jelenlegi vizsgálati eredményeitől.
Például a Bpm rövidítésről nem lehet beazonosítani, hogy mit takar, és ebben a megadott normál tartomány (60-80) sem segít.
Az "Úgy érzem a vérnyomásom jó", teljesen félrevezető lehet, hiszen a tünetek nagyrészt azonosan kórosan alacsony illetve emelkedett vérnyomás esetén.
Hogy milyen a vérnyomás valójában, azt akkor tudhatjuk, ha szabályosan megmértük.
Ilyenkor, ha felelősségteljes valaki, azt tanácsolja a betegnek, hogy "lássa orvos", végezze el a szakma szabályai szerinti vizsgálatokat, és akkor lehet használható tanácsot adni.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Tisztelt Dr Ur/Nő
Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy tavaly októberben átestem a Covid-betegségben, nem kerültem ugyan kórházba, de pokoli 3 hetet éltem át, szörnyű fájdalmakkal és nem túl magas lázzal.. A felepules meg eltartott néhány hétig, de úgy éreztem hogy helyrejottem, egészen idén januárig amikor is arra lettem figyelmes, hogy bármilyen fizikai dolog amit csinálok megterhelove vált, nehezen kaptam levegőt, elfáradtam és a szívem hirtelen felgyorsult és alig kaptam levegőt, ilyen azelőtt soha nem fordult velem elő, kereskedelemben dolgozok és nem is nagyon engedhetem meg magamnak az elfáradtam szo kijelentését 37 évesen..
Felkerestem a háziorvosmat aki azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele biztos csak egy kis szivritmus zavar majd elmulik, meg amúgy is hónapokat kell várni mire időpontot kapok a kardiológia addigra meg úgyis megszunki a panaszom.. Hát bele is torodtem a dologba, viszont azóta sokat romlottak a tünetek már erős szuro és feszítő érzések vannak a szívem körül és éjszaka többször ébredek fel arra mintha valaki a melkasomon ülne és aztán jön ez a szuro fájdalom. A segítséget szeretném kérni, hogy hova fordulhatok a problémámmal mert a háziorvosom elzarkozik.. Előre is köszönöm válaszát..
Tisztelt Muráth Norbertné!

Mindenképpen orvoshoz kellene fordulnia, akár sürgősségi osztályra. Feltétlenül szükséges, kardiológiai vizsgálat mellett EKG, Holter EKG, valamint mellkas rtg, esetleg tüdőgyógyászati vizsgálat, tüdő CT.

Tisztelettel:

Dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Doktornő! Anyukám 40 éve sclerosis multiplex beteg. Az utóbbi hetekben többször előfordult, hogy hirtelen erős szúró mellkasi fájdalmat érez,csak az egyik oldalán,ami körülbelül 1 percig tart.Ilyenkor erősen izzad a tarkójánál, görcsösen összehúzza magát,majd elmúlik 1-2 perc alatt. Mit tanácsolna a probléma feltárására? Köszönöm szépen.
Tisztelt Falusi Andrea!

Nagyon nehéz így válaszolni, mivel nem láttam édesanyját, ill. a panaszait sem tusom részletesen kikérdezni.

Mindenképpen EKG-t, mellkas rtg-t készíttetnék, valamint a SM-t kezelő orvosát kellene felkeresni.Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Jó napot Dr úr.Kardiologiai kivizsgálásra járok ,ès az eddigi vizsgálat septum asszimetrikusan vaskosabb HCM re gyanús vagyok.ez mire utal ès a kèsöbbiekben lehet e belőle valami egèszsègügyi problèmám.köszönöm a válaszát
Kedves Czuczku János!

A hypertrophiás cardiomyopathia (HCM) egy genetikailag is örökölhető szívbetegség, amelynek több formája is lehet.Ezek közül az egyik a szíven belül kifolyási akadályt (obtrukciót) okoz-ezt nevezzük HOCM-nek. A lényeg minden esetben a szívizom kóros megvastagodása.A betegség többféle panaszt is okozhat a mellkasi fájdalomtól kezdve a ritmuszavarokig.Szerencsére a betegek egy része hosszú ideig stabil lehet.A kórkép kezelése gyógyszeres, válogatott esetekben beültetett defibrillátorra is szükség lehet.Súlyos formában a szívizommegvastagodás csökkentése jön szóba sebészileg, vagy katéteres úton.A betegek kezelése, nyomonkövetése mindenképpen kardiológus feladata, szükség esetén erre szakosodott centrumban.

Üdvözlettel:

dr Müller Gábor
dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor kardiológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Emelkedett pulzusom miatt mentem kardiológia vizsgálatra, ahogy kaptam eg, 24 órás Holter EKG-t, alvás közbeni értékek: minimum 68, átlag 88, maximum 173. Ébrenléti értékek: minimum 76, átlag 113, maximum 195 (itt a maximumnál kerékpároztam, de erre is azt mondta az orvos, hogy nem túl jó). Tovább küldött arritmia szakrendelésre. A leletemen ez áll: kamrai események összesen 26, ebből 22 egyedülálló ütés, 2 couplet. A beutalómra azt írta, hogy inappropiate sinus tachykardia miatt kéri vizsgálatomat. Bisoprolol 2,5mg-ot írta fel, fél szemet kell szednem belőle, de az egy hét alatt, amióta szedem azt érzem, hogy kicsit a terhelhetőségem csökkent.

Kérdéseim:

Ez az eredmény mit jelent? Sajnos ezt nem magyarázta el a doki.

Mire számíthatok az arritmia szakrendelésen, milyen vizsgálatokra?

Megfelelő lehet számomra ez a gyógyszer, vagy esetleg kezdetben lehetnek ilyen gondok vele?

Előre is köszönöm!
Tisztelt Németh Alexandra!

Az inappropriate (indokolatlan) sinus tachycardia diagnosztikája tulajdonképpen kizárásos alapon történik: ha nincsen olyan szervi szívbetegség vagy egyéb belgyógyászati betegség (pl. pajzsmirigy-túlműködés vagy vérszegénység) ami az indokolatlanul magas pulzust magyarázza és a Holter vizsgálat során utóbbi igazolódik, akkor a kezelés lehetőségeit kell átgondolni - gyógyszeres vagy intervencionális. Utóbbit csak a gyógyszeres kezelés nem megfelelő hatékonysága esetén szokták javasolni. Az aritmia szakrendelésen ennek konzultálása történik.

Üdvözlettel: dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves doktorno kerdesem az lenne hogy nyugalmi allapotban a vernyomasom 117/76/pulzus 55 bal karomon jobb karomon 111/73/pulzus 60 ez a vernyomas jo e 'persze keveset mozgok mert autobalesetem volt es megrepedt a csipocsontom befolyasolja e a vernyomast ez az allapot?
Tisztelt Delczegh Ildikó!

Kérdésére az Ön által megírt nagyon kevés adat birtokában konkrétan válaszolni nem lehet.
Általánosságban elmondható, hogy amennyiben Önnek korábban is ilyen alacsonyabb vérnyomása volt (120/70 Hgmm alatti értékek), úgy szokás mondani alkatilag alacsony a vérnyomás, és nem volt panasza, akkor a mostani értékek normálisnak tekinthetők. Pulzus száma a normális tartományban van.

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a vérnyomás és pulzus-szám értékét nagyon sok minden befolyásolja, úgy mint a mozgásszegény életmód, fizikai edzettség, a napi folyadék fogyasztás, a pajzsmirigy működése, a stressz állapot-vagy nyugalmi állapot, az aktuális fizikai terhelés, a szívbetegségek és sorolhatnám még tovább. Fontos azt is tudni, szed-e Ön gyógyszereket, ha igen, mit és mennyit, hány éves, milyen ismert betegsége van?
Korrekt vélemény mindezen kérdések megválaszolás, az Ön megvizsgálása után adható.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit
dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
T. Doktor! 60 éves vagyok. Ritkán a vérnyomás felmegy 160-170/99-108 -ig.amit erős fejfájás kísér. Általában 110-130/65-94 közötti értékeket mérek. Tegnap azonban az értékek folyamatossan emelkedtek le és fel. Ma nem ugrálnak az értékek. (133/75/77) szedek. Tavalyi holter vizsgálat eredménye alapján nem szedek gyógyszert. Ön szerint szükséges lenne állandóan befolyásolni a vérnyomásomat? Köszönettel Kekeszné
Tisztelt Kekeszné!

Az "ugráló vérnyomás" mögött több ok rejtőzhet, mint rapszódikus , nem elégséges folyadék fogyasztás, pajzsmirigy túlműködés, pánik szindróma, mellékvese betegség és sorolhatnám tovább. Ahhoz, hogy értékelhető véleményt és önnek hasznos tanácsot tudjak adni, ahhoz pontosabb diagnózis szükséges. Ennek a megoldása a személyes találkozás, az Ön eddigi adatának áttekintése, fizikális vizsgálata, szükség esetén kiegészítő vizsgálat végzése.

Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit
dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
A bisoprololt reggel szedtem 2.5mg-ot. Kb 1 hete már este is be kell vennem. Azt tapasztalom, hogy már kora délutánra gyakran felmegy 95 fölé, akár 100ig a pulzusom. Szívultrahang,?ekg rendben volt. Növeljem az adagot vagy bevehetem délután is a bisoprololt? Köszönöm szépen!
Tisztelt Boróczki Bea!

Mindkét megoldás lehetséges, lehet emelni a Bisoprolol adagját és lehet délután is bevenni a második adagot.

Üdvözlettel:
Vaskó Péter dr.
dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!