Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr! A vérnyomásom nyugalmi állapotban 130/90 néha 133/95, ritkábban 145/105. Pulzusom nyugalmi állapotban 100 és 120 közötti. Éjszaka 70-80 közötti. Ilyen adatokkal kellene már a rendszeres gyógyszeres kezelés? A háziorvostól azt a választ kaptam, hogy többet kell mozogni, akkor majd lemegy. Szeretek biciklizni, szoktam is, de az eredmények változatlanok. Köszönöm előre is a válaszát!
Renáta

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Renáta!

Nagyon nehéz a leírtak alapján pontos véleményt mondani.A probléma tisztázására készséggel állunk rendelkezésére Kardio Központunkban.Üdvözlettel:Dr. Sztancsik Ilona
Üdv.
Pár napja 5 óra után pár óráig azt érzem, hogy ki hagy a szívem egymás után elég sokszor.
Van pulzusmero kis gépem ami mutassa a sziv működést is és jól látszik amikor azt érzem, hogy ki hagy egy nagy szünet is látszik a képen.
A bal lapocka közt érzek fájdalmat és mintha a nyelvem hegye zsibbadna.
A pulzusom 60 alatt van legtöbbször nyugalmi állapotban 55 ez a trandante Labetalol vernyomas gyogyszertől van azt mondta itt az orvos angluaba.
Aggódok, mi lehet az oka és mit kellene tegyek ez nagy probléma?
Hova forduljak ezzel?
Köszönöm Erika
Erika Reka Ungur-Fazakas

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Erika!24-72 órás EKG (Holter monitor) felhelyezése lenne célszerű.

A fenti vizsgálatot Ambulanciánkon készséggel elvégezzük.Üdvözlettel:Dr. Vaskó Péter
Üdvözlöm Doktor Nő / Úr !

Tavasszal hajnalban arra ébredtem, hogy ki kell mennem a mosdóba, mikor kiértem elkezdtem szédülni, hátam nagyon fájt és a következő pillanatban elvesztettem az eszméletem kb. 4-5 másodpercre. Hidegveríték a tarkómon... Nagyon gyenge voltam utána a hátfájás, 2-3 napig tartott. Kórházba minden vizsgálatot megcsináltak, de semilyen lényeges eltérést nem találtak. Most mai nap tehát rá félévre megint ugyanez történt csak eszméletvesztés nélkül. Szeretném megkérdezni lehet e ez csendes infarktus? A vérnyomásom mindig alacsony, semilyen gyógyszert nem szedek, sportolok minden másnap.
Hilda

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Hilda!Az un. silent azaz tünetmentes infarktus ritka jelenség. A leírt rosszullétek okainak tisztázásához egy átfogó (kardiológiai) diagnosztika javasolt.Üdvözlettel:Dr. Ferenczy Péter
Szép napot! 23 éves vagyok, 15 éves korom óta élek mechanikus aorta mű szívbillentyűvel. Jó állapotban van a szívem ezt félretéve. Az volna a kérdésem, hogy egy ilyen billentyűvel meddig lehet élni attól eltekintve, hogy a billentyű kibír akár 100-300évet? Egy angol tanulmányban 9-15év az átlag élettartam ez mennyire reális?
Ádám

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Ádám!A mechanikus műbillentyű élettartama korlátlan. Amire Ön gondol, az a biológiai műbillentyű, mely bizonyos idő után elhasználódik és cserélni kell.Üdvözlettel:Dr. Ferenczy Péter
Szép napot.
A kérdésem annyi lenne hogy az elmúlt 3-4 hónapban elkezdtem egy véletlenszerű belenyílaló/fájdalmas érzés érezni a ball mellkasomnál és sokszor zsibbad a bal karom is, illetve néha a lábam is. Voltam orvosnál, csináltak EKG-t, ultrahangot és vérképet, és elvileg minden normális, viszont mégis vissza jönnek a problémák. Ön mit tanácsol?
Válaszát előre is köszönöm.
Bence Kovacs

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Kovács Bence!Az Ön által jelzett mellkasi fajdalomnak több oka is lehet - a lehetséges okok egymástól való elkülönítése a kórelőzmény pontos ismeretet igényli és egy fizikális vizsgalatot valamint az eddig elvégzett vizsgalatok eredményének áttekintését.Üdvözlettel:Dr. Ferenczy Péter
Tisztelt Kardio Központ.

Fizikálisan Kompenzált Keringés, Normális vérnyomás. Szívultrahang vizsgálat nem kórjelző, organikus szívbetegség nem igazolható. Vérszegénységre, vagy pajzsmirigy túlműködés-es gyanús vagyok.
Magas Pulzus-szám miatt. Betaloc szedése javasolt. -KÉRDÉSEM- vény nélkül kapható gyógyszer szedhető e erre a problémára?
Napközben elvagyok a magas pulzussal, gondot inkább este okoz, mert félek elaludni, hogy ne, hogy szívrohamom legyen. -Szívizom betegség, szívritmuszavartól is RETTEGEK.
Remélem tudnak segítő választ adni.
Üdvözlő-Köszönettel- Vivi
Vivi

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Vivi!Kérdésére a rövid válaszom, hogy nem. A Betaloc és hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek csak receptre kaphatók. Leírása alapján a ritmuszavar a fő panasza, melyhez mind a vérszegénység, mind a pajzsmirigy betegség hozzájárulhat. A javasolt gyógyszerek mellett nem tartom valószínűnek a szívroham kialakulását. Nyugodjon meg, a javasolt gyógyszer rendszeres szedése segíteni fog.Amennyiben panaszai továbbra is fennállak, kardiológiai vizsgálat indokolt.Tisztelettel:Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt doktor Úr/Hölgy
Én 32éves Férfi vagyok kb 2és fél hónapja voltam 1pfizer oltáson rá 4ik napjára mellkasi nyomás fajdalmaim lettek kórházba voltam 4napig feküdtem bent ahol csináltak ekg-t vér vételt sziv ultrahangot később sziv mri vizsgálatot miben egyik doktor azt megállapitotta oltástol szívizomgyulladásom van nekem nem voltak olyan gondjaim,h fulladás vagy lábvizesedés csak mellkasi fájdalom a házi orvosom erre azt mondta nekem ez nem lehet negatív mehetek dolgozni úgy,h nem várta meg mri eredményeit vissza küldött dolgozni én fizikai munkát végzek 2és fél hetet tudtam dolgozni mert annyira fájt mellkasom,h már nem bírtam vissza mentem orvoshoz nagy nehezen vissza irt betegszabadságra elmentem kardiológushoz vissza mentem munka után rögtön már erős sziv dobogás érzéssel mire kardiológus azt mondta mit csináljak önnel nem lát semmit azt felkerestem egy magán kardiológust aki csinált nekem ekgt amin látta,h nem teljesen jó ezután csinált szivultrahangot miben megállapitotta sziv megnagyobbodás nincs van 3mm kisebb elváltozás később meg annyit mondott kicsit vissza felé áramlik vér,de nem veszélyes azt vért vettek tőlem ami aránylag jó lett így mondta azt jött 24orás ekg azon a doktor azt mondta alig talált bizonyos eltéréseket,de viszont voltak,h éjszaka szivverés lement 42re napi folyamatokba is 52-58-65 mikor,hogy ő erre azt nem kell félnem mert szivem edzett mivel én pfizer oltás előtt jártam futni súlyzós edzéseket csináltam és,h edzett a szivem!Most az a helyzet,h doktor kiirt nekem prestarium tablettát magas vérnyomásra,h attól majd jobb lesz semmi mást,sajnos azóta se érzek javulást!sziv dobogás érzés megmaradt és Épp úgy fáj mellkasom hol erősebben hol gyengébben szegycsontal fáj nyomás érzések vannak valamikor hátba vetíti lapockához lassan 3om hónapja szenvedek ezekkel tünetekkel félek,h lesz velem valami mikor mulhatnak el ezek érzések illetve mit tehetnék meg azért,h meggyógyulhassak kérem válaszoljanak mindenféle segítséget elfogadnék köszönöm
Németh Zoltán

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Német Zoltán!A konkrét vizsgálati eredmények ismeretének hiányában a panaszok hátteréről nyilatkozni nem lehet, ehhez a vizsgálatok dokumentációjának az áttekintése szükséges.Üdvözlettel:

Dr. Ferenczy Péter
Páromnak nyugodt környezetben, pihenés közben is gyakran hirtelen felmegy a pulzusa akár 140-150 közé is, amit nagyon heves, erős szívdobogás kísér. EKG nem mutat rendellenességet, labor szintén tökéletes. Házi orvos szerint stressz, de ez nem valószínű. Milyen vizsgálat kellene még hogy ki tudjuk zárni a szervi rendellenességet, megbetegedést? Hová tudunk fordulni?
Ferkó Adrienn

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Ferkó Adrienn!Az EKG felvétel csak abban az esetben ad felvilágosítást a szapora szívverés mibenlétét illetően, ha éppen a panasz idején készül. A panaszmentes állapotban készült nyugalmi EKG nem feltétlenül informativ. Erre tekintettel hosszabb időtartamú EKG vizsgálat (Holter vizsgálat) javasolt, melynek időtartama a panaszok gyakoriságától függően határozható meg (24 óra - 1 hét). Ezt rendelőnkben szívesen elvégezzük. Esetleges további kardiológiai diagnosztika a Holter lelettől függően jön szóba.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Péter
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Harmincegy éves nő vagyok. Kb. 8 évvel ezelőtt volt egy komoly pánikrohamom, aminek következtében kardiofób lettem és előhívta az édesapámtól öröklött extraszisztoléimat. Azóta rendszeresen járok kardiológiai vizsgálatokra, viszont ez az utóbbi időben a vírus helyzet miatt elmaradt. (Legutoljára 2019 októberében voltam.) Az utóbbi napokban többször tapasztaltam hirtelen jött szédülést, mely egy-két másodpercen belül el is múlik, de naponta többször ismétlődik. Ez elég heves, amolyan “fejbekólintós” érzés. A legutolsó kardiológiai vizsgálatom során mindent rendben találtak. Mi a véleménye? Lehet mégis szívinfarktus tünete ez a szédülés? Olvastam a kardiokozpont.hu-n, hogy akár visszatérő szédülés is lehet infarktus jele, mely nem jár feltétlenül mellkasi fájdalommal. Válaszát előre is köszönöm!

Maradok tisztelettel, Őszikese
Őszikese

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt ŐszikeseA leírt panaszokra tekintettel kardiológiai szempontból Holter-EKG vizsgálatot javaslok, figyelembe véve a kórelőzményben szereplő ismert extrasystoliát. Több egymás utáni (ún. kapcsolt) extrasystole esetleg okozhat olyan (átmeneti) hemodinamikai zavart, mely akár pillanatnyi szédüléshez vezethet. A Holter vizsgálat során folyamatosan EKG készül, mely felvételen látható, hogy a panaszok idején volt-e a paciensnek érdemi EKG eltérése/ritmuszavara. Az Ön által írt panaszok hátterében szívinfarktus extrem valószínűtlen.ÜdvözlettelDr.Ferenczy PéterT.Doktornő!75 éves vagyok.Régóta van rimuszavarom.24 órás holter is kimutatta a ritmuszavart.Az igen tisztelt kardiológus RYTMONORM 300mg gyógyszert irt fel.Elovastam a tájékoztatót hát nem mertem elkezdeni szedni.Sinus bradykardia mellett 1.fokú av blokk.Néhol WENCKEBACH PERIODICITÁS.SINUS PAUZÁK 2624 ms. voltak 10 napja.Most mit csináljak,szedjem vagy nem.Kérem a tisztelt véleményét ez ügyben.Üdvözlettel:Sutta Ödön nyugdíjas.bp.2021.09.22.
Sutta  Ődőn

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Sutta Ödön Úr!Azt gondolom, jó, hogy nem kezdte el a Rythmonorm szedését. Két ok miatt. Amennyiben jól értette a holter EKG leletét, ezt valóban át kell gondolni. Ha a beteg bármi miatt aggódik attól, hogy a javasolt gyógyszer árthat neki, akkor mindenképpen újra kell konzultálni a kezelést az azt javasoló orvossal.

Ezek általános megfontolások részemről, mivel az Ön részletes adatainak ismerete nélkül szakmailag korrekt vélemény nem adható.

Amennyiben az Ön panasza elsősorban a ritmus zavar (ennek nagyon sok formája van) akkor javasolom, hogy kardiológushoz forduljon, akár úgy is, hogy un. második véleményt kér , az eddigi orvosa mellett egy másik kardiológustól. Erre én nem vagyok megfelelő, mivel nem vagyok kardiológus szakorvos.Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!