Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Jó napot Dr úr.Kardiologiai kivizsgálásra járok ,ès az eddigi vizsgálat septum asszimetrikusan vaskosabb HCM re gyanús vagyok.ez mire utal ès a kèsöbbiekben lehet e belőle valami egèszsègügyi problèmám.köszönöm a válaszát
Czuczku János

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Czuczku János!



A hypertrophiás cardiomyopathia (HCM) egy genetikailag is örökölhető szívbetegség, amelynek több formája is lehet.Ezek közül az egyik a szíven belül kifolyási akadályt (obtrukciót) okoz-ezt nevezzük HOCM-nek. A lényeg minden esetben a szívizom kóros megvastagodása.A betegség többféle panaszt is okozhat a mellkasi fájdalomtól kezdve a ritmuszavarokig.Szerencsére a betegek egy része hosszú ideig stabil lehet.A kórkép kezelése gyógyszeres, válogatott esetekben beültetett defibrillátorra is szükség lehet.Súlyos formában a szívizommegvastagodás csökkentése jön szóba sebészileg, vagy katéteres úton.A betegek kezelése, nyomonkövetése mindenképpen kardiológus feladata, szükség esetén erre szakosodott centrumban.



Üdvözlettel:



dr Müller Gábor
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Emelkedett pulzusom miatt mentem kardiológia vizsgálatra, ahogy kaptam eg, 24 órás Holter EKG-t, alvás közbeni értékek: minimum 68, átlag 88, maximum 173. Ébrenléti értékek: minimum 76, átlag 113, maximum 195 (itt a maximumnál kerékpároztam, de erre is azt mondta az orvos, hogy nem túl jó). Tovább küldött arritmia szakrendelésre. A leletemen ez áll: kamrai események összesen 26, ebből 22 egyedülálló ütés, 2 couplet. A beutalómra azt írta, hogy inappropiate sinus tachykardia miatt kéri vizsgálatomat. Bisoprolol 2,5mg-ot írta fel, fél szemet kell szednem belőle, de az egy hét alatt, amióta szedem azt érzem, hogy kicsit a terhelhetőségem csökkent.

Kérdéseim:

Ez az eredmény mit jelent? Sajnos ezt nem magyarázta el a doki.

Mire számíthatok az arritmia szakrendelésen, milyen vizsgálatokra?

Megfelelő lehet számomra ez a gyógyszer, vagy esetleg kezdetben lehetnek ilyen gondok vele?

Előre is köszönöm!
Németh Alexandra

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Németh Alexandra!



Az inappropriate (indokolatlan) sinus tachycardia diagnosztikája tulajdonképpen kizárásos alapon történik: ha nincsen olyan szervi szívbetegség vagy egyéb belgyógyászati betegség (pl. pajzsmirigy-túlműködés vagy vérszegénység) ami az indokolatlanul magas pulzust magyarázza és a Holter vizsgálat során utóbbi igazolódik, akkor a kezelés lehetőségeit kell átgondolni - gyógyszeres vagy intervencionális. Utóbbit csak a gyógyszeres kezelés nem megfelelő hatékonysága esetén szokták javasolni. Az aritmia szakrendelésen ennek konzultálása történik.



Üdvözlettel: dr. Ferenczy Péter
Kedves doktorno kerdesem az lenne hogy nyugalmi allapotban a vernyomasom 117/76/pulzus 55 bal karomon jobb karomon 111/73/pulzus 60 ez a vernyomas jo e 'persze keveset mozgok mert autobalesetem volt es megrepedt a csipocsontom befolyasolja e a vernyomast ez az allapot?
Tisztelt Delczegh Ildikó!



Kérdésére az Ön által megírt nagyon kevés adat birtokában konkrétan válaszolni nem lehet.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben Önnek korábban is ilyen alacsonyabb vérnyomása volt (120/70 Hgmm alatti értékek), úgy szokás mondani alkatilag alacsony a vérnyomás, és nem volt panasza, akkor a mostani értékek normálisnak tekinthetők. Pulzus száma a normális tartományban van.



Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a vérnyomás és pulzus-szám értékét nagyon sok minden befolyásolja, úgy mint a mozgásszegény életmód, fizikai edzettség, a napi folyadék fogyasztás, a pajzsmirigy működése, a stressz állapot-vagy nyugalmi állapot, az aktuális fizikai terhelés, a szívbetegségek és sorolhatnám még tovább. Fontos azt is tudni, szed-e Ön gyógyszereket, ha igen, mit és mennyit, hány éves, milyen ismert betegsége van?

Korrekt vélemény mindezen kérdések megválaszolás, az Ön megvizsgálása után adható.



Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit
T. Doktor! 60 éves vagyok. Ritkán a vérnyomás felmegy 160-170/99-108 -ig.amit erős fejfájás kísér. Általában 110-130/65-94 közötti értékeket mérek. Tegnap azonban az értékek folyamatossan emelkedtek le és fel. Ma nem ugrálnak az értékek. (133/75/77) szedek. Tavalyi holter vizsgálat eredménye alapján nem szedek gyógyszert. Ön szerint szükséges lenne állandóan befolyásolni a vérnyomásomat? Köszönettel Kekeszné
Tisztelt Kekeszné!



Az "ugráló vérnyomás" mögött több ok rejtőzhet, mint rapszódikus , nem elégséges folyadék fogyasztás, pajzsmirigy túlműködés, pánik szindróma, mellékvese betegség és sorolhatnám tovább. Ahhoz, hogy értékelhető véleményt és önnek hasznos tanácsot tudjak adni, ahhoz pontosabb diagnózis szükséges. Ennek a megoldása a személyes találkozás, az Ön eddigi adatának áttekintése, fizikális vizsgálata, szükség esetén kiegészítő vizsgálat végzése.



Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit
A bisoprololt reggel szedtem 2.5mg-ot. Kb 1 hete már este is be kell vennem. Azt tapasztalom, hogy már kora délutánra gyakran felmegy 95 fölé, akár 100ig a pulzusom. Szívultrahang,?ekg rendben volt. Növeljem az adagot vagy bevehetem délután is a bisoprololt? Köszönöm szépen!
Boróczki Bea

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Boróczki Bea!



Mindkét megoldás lehetséges, lehet emelni a Bisoprolol adagját és lehet délután is bevenni a második adagot.



Üdvözlettel:

Vaskó Péter dr.
Tisztel Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni ,hogy szívritmuszavar ,amit nem érzek ,okozhatja -e az alacsony vérnyomást mint 113/ 43 vagy 84/55,97/51 vagy 89/ 40 is volt. Olyan vagyok napközben is mintha ébren aludnék .Mondennapossá vált ez nálam, ezek a bealváshoz hasonló tünetek szinte egész nap. Volt egy 5 perces mérés eltéréssel ,hogy 98/ 51 ből ugrott 150/79 108 -as pulzusra, aztán szépen visszament alacsony értékre .2016- ban ablatio volt nekem ,ingervezetési zavartól 200- al ment a szivem.Gyógyszert nem szedek sikeres volt a beavatkozás.Kiújult egy inger, amit nem is éreztem ,az Ekg - n volt látható ,de közel az av- blokkhoz ,ezért az nem ablalható. Veszélyes- e ha ennyire alacsony lett a véfnyomásom? Sajnos befolyásolja a munkaképességemet ,gyengeséget érzek .Válaszát köszönöm szépen.
Kovács Éva

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Kovács Éva!



Igen, okozhatja a ritmuszavara az alacsony vérnyomást. Mindenképpen ajánlom, hogy minél előbb keresse fel az ablációt végző orvosát, ui. ki kell vizsgálni, hogy milyen ritmuszavar áll a háttérben. Lehet, hogy újabb abláció, esetleg pacemaker beültetése szükséges.



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktor Úr; Nő!
Pacemakerem mellett hetente 2-3 alkalommal futok 30-40 percet (3-4 km).
Indulás után a pulzusszámom felugrik 150-re, majd kb. 500 m után visszatér 90-re és onnan emelkedik egyenletesen a mozgás végéig kb. 130-ig.
Mi lehet az oka a kezdeti kiugrásnak?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel:
Tamás
Csóka Tamás

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Csóka Tamás!



Nem tudom, hogy futás előtt szokott -e bemelegíteni, mert ez nagyon fontos. Azt sem tudom, hogy végez – e erősítő gyakorlatokat vagy csak fut. Ezen kívül az időjárás változás is befolyásolja a szív frekvenciáját a PM mellett. Tanácsom: Amennyiben nagyon gyorsan emelkedik a pulzusa, váltson lassabb futásra, esetleg sétára. Sajnos egyéb betegségét, a gyógyszerek szedését nem ismerem, így a pontos ok tisztázása nem könnyű. Szívesen állok rendelkezésére, akár telefonos konzultációval is a megfelelő mozgás kialakítására, a gyógyszeres kezelését is figyelembe véve.



Üdvözlettel: Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktornő!

Március otta fáj a fejem ingadozik a vérnyomásom pullzussom 120 -130
Fulladok heves szivdobogás melkassi fajdalom mi lehet a probléma? Has fájás

Üdvözlettel
Tisztelt Horváth Zsanett!



Túl kevés az információ ahhoz, hogy használható tanácsot adhassak Önnek.

Nagyon sok betegség esetén fordulnak elő ilyen tünetek: a pánik szindrómától a pajzsmirigy, valamint szívbetegségeken keresztül a magas vérnyomásig.

Ennél többet, pontosabb véleményt személyes találkozás, vizsgálat után tudok adni.



Üdvözlettel:



Dr. Kapocsi Judit
Tisztelt doktor úr!
Két hete estem át szív infarktuson.
Elkezdték a rehabot 20 perc bicigli és napi 1,5 km (nem egyszerre) séta volt mikor haza engedtek. Itthon mennyit és milyen munkát végezhetek. (Pl. Fünyirás, stb? )
Köszönöm ha válaszát! László
László

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves László!



Konkrét leletek állapotfelmérés,életkor,terheléses ekg nélkül nehéz pontosan megmondani milyen terhelés javasolt a paciensnek.Általánosságban elmondható,hogy fokozatosan emelkedő dózisban és időtartamban kell megkezdeni a testmozgást,ha nincsen panasz akkor lehet emelni az intenzítást tovább.Hasznos lehet pl okosórával ellenőrizni,hogy mennyire emelkedik meg a szívfrekvencia.Szerintem a fűnyírást már elkezdheti.



Üdvözlettel:



Dr. Müller Gábor
Tisztelt Doktor úr! Arra lennék kiváncsi,hogy a Valsartan Sandoz 160 mg ill. a Lercaton 10 mg tabletták párosítása jó e.Napi adag 2*1 db.A hatóanyagok miatt kérdezem.Köszönöm a válaszát.
Endrődi József

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Endrődi József!



Igen, megfelelő a Valsartan Sandoz 160 mg ill. a Lercaton 10 mg tabletták párosítása.



Üdvözlettel:



Dr. Vaskó Péter

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK