Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Kedves Doktornő!Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,édesanyám közel 70 éves.Szinte soha nem volt beteg.De most már legalább 3.hete alacsony a vérnyomása 110 magas a sziverésszama 109-112 és folyamatos köhögés rohamai vannak és ha terheli magát kimerül elfárad és legszomja van.Mi lehet a probléma ?Nagy lehet a baj?Volt a körzeti orvosánál és meg csak meg sem vizsgálta és labor vizsgálatra sem küldte el. (azt tanácsolta szedjen ambroxolt)de ennek semmi köze a megfázáshoz.Kérem szépen tessék nekem tanácsot adni hogy mi lenne a leghelyesebb lépés vagy milyen betegség lehet a legvalószínűbb ezekkel a tünetekkel.Elore is köszönöm a segítséget.Nagyon aggódom anyukám egészségéért és szeretnek valami konkrétabbat megtudni és hogy esetleg mitől lehetne kicsit jobb az állapota.Nagyon köszönöm megegyszer kedvességét.Tisztelettel Sarkadi Krisztina Ui:Édesanyámnak semmilyen jellegű szív problémája nem volt és genetikailag sem ötökölhette a családja részéről.
Sarkadi Krisztina

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Sarkadi Krisztina!

Bár részletesen leírta édesanyja panaszait, így nagyon nehéz véleményt mondani.Tüdőgyógyászati vizsgálatot, mellkas rtg-t, részletes kardiológiai vizsgálatot javasolnék.

Üdvözlettel:Dr. Sztancsik Ilona
Tisztel Doktor,Doktornő!
Lajos Károlynak hívnak és azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy magas vérnyomással kezelnek.Amit felírtak gyógyszereket a következő:Prenessa 4mg 2X1 és Rilmenidin-Teva 1mg 2X1.Reggel 7 óra után veszem be őket és sajnos azt tapasztalom hogy nem bírja ki este 7-ig.Írtak még fel Nebibetát reggelre,de ha eggyütt beveszem nagyon lehúzza a vérnyomásom kb úgy 11 óra magasságáig.Kérném a tanácsukat!Köszönöm előre is a válaszukat!
Üdvözlettel:Lajos Károly
Lajos Károly

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Lajos Károly Úr!Az Ön részletes adatainak, előtörtének, jelen fizikai állapotának, leleteinek , aktuális vérnyomás értékeinek ismerete nélkül csak korlátozott értékű tanács adható.

A felírt gyógyszerek mindegyike korszerű, jól használható. A betegekben a hatás egyedi lehet, ami az adag megválasztásánál rendkívül fontos. Ha jól értem, jelentős ingadozást tapasztalt a mért vérnyomás értékek között. Egy 24 órás ABPM (vérnyomás monitorozás) fontos információkat adhat arról, valójában hogyan alakul napi szinten az Ön vérnyomása napi szinten, ez segíthet a terápia megválasztásában is.

Ennél részletesebb vélemény egy vizit lebonyolítása után adható.Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit
Üdvözlöm Dr Müller úr.nagyon szèpen köszönöm az elöző válaszát.15ève szedek valsacort,ès nebibetát.èdesapám 16ève meghalt ,a 3 szívinfarktusban.1honapja a lábamban èreztem húzódó èrzèst,szèdültem annyira hogy nem bírtam felkelni, utána jött a mellkasi nyilaló fájdalom, a vèrnyomásom az 1hete jó akkor voltam kardiológián az orvos átmenetileg panangint fortèt javasolt ,de a pulzusom továbbra is alacsony 44-55nèha 60.arra lennèk kíváncsi hogy ez mind ennek a megvastagodásnak tudható be? Nagyon szèpen köszönöm a választ
Czuczku János

dr. Müller Gábor

kardiológus
Tisztelt Czuczku János!Alapos vizsgálat nélkül nehezen lehet minden kérdésre válaszolni.ha nemrégen vizsgálta kardiológus,lehet hasznosabb lenne Őt kérdezni.Annyit elmondhatok,hogy az esetleges megvastagodás(úgy gondolom bal kamra megvastagodásra gondol) nem jár együtt törvényszerűen alacsony pulzussal.A Nebibeta gyógyszer viszont csökkentheti a pulzusszámot.üdvözlettel:

dr Müller Gábor
Tisztelt Doktornő!
12.Hetes terhes kismama vagyok, 19 éves koromtól az első terhességig metoprolol gyógyszert szedtem magas pulzus & vérnyomás miatt! Azóta dopegytet szedek de ez a pulzusomat nem kontrolallja! Ma a nőgyógyászom bisoprolt (2,5mg) irt fel de a patikában rám szóltak h ezt terhesség alatt tilos ill ezek után utána olvastam és a betegtájékoztatásban valóban ez szerepel! Mit gondol ön ?
Nikolett Hegedűs-Imre

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Nikolett Hegedűs-Imre !Valóban nem ajánlott a bétablokkoló szedése terhesség alatt.3x1 tabl Magnerot szedését, valamint rendszeres kismama torna végzését javasolnám.Üdvözlettel:Dr. Sztancsik ilona
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy

Panaszom két hete kezdődött. Erős fáradság, lábamon alig tudtam állni. Pihentem, de azóta is fáradt vagyok, szédülök, a fejem kótyagos kissé, végtagjaimat enyhén nehéznek érzem. Szívemet érzem, soha nem figyeli az ember most mintha rosszalkodna úgy érzem, de vérnyomásom jó. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen tünetek mellett jó vérnyomással lehet e baj a szívemmel vagy csak idegi alapon lehetek kimerült? Van egy Bpm nevű mérési lehetőség annál 44es az értékem, elvileg 60-80 ig az elfogadható. Kell e ekg, szív ultrahang vizsgálat esetleg az mutathat e valamit? Köszönöm
K. Ádám

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt K. Ádám!Az Ön által leírt panaszok alapján lehetetlen értékelhető véleményt adni. A tünetek mögött szinte "bármi" lehet.

Értékelésük függ az Ön előző betegségeitől, az életkorától, a jelenlegi vizsgálati eredményeitől.

Például a Bpm rövidítésről nem lehet beazonosítani, hogy mit takar, és ebben a megadott normál tartomány (60-80) sem segít.

Az "Úgy érzem a vérnyomásom jó", teljesen félrevezető lehet, hiszen a tünetek nagyrészt azonosan kórosan alacsony illetve emelkedett vérnyomás esetén.

Hogy milyen a vérnyomás valójában, azt akkor tudhatjuk, ha szabályosan megmértük.

Ilyenkor, ha felelősségteljes valaki, azt tanácsolja a betegnek, hogy "lássa orvos", végezze el a szakma szabályai szerinti vizsgálatokat, és akkor lehet használható tanácsot adni.Üdvözlettel: Dr Kapocsi JuditTisztelt Dr Ur/Nő
Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy tavaly októberben átestem a Covid-betegségben, nem kerültem ugyan kórházba, de pokoli 3 hetet éltem át, szörnyű fájdalmakkal és nem túl magas lázzal.. A felepules meg eltartott néhány hétig, de úgy éreztem hogy helyrejottem, egészen idén januárig amikor is arra lettem figyelmes, hogy bármilyen fizikai dolog amit csinálok megterhelove vált, nehezen kaptam levegőt, elfáradtam és a szívem hirtelen felgyorsult és alig kaptam levegőt, ilyen azelőtt soha nem fordult velem elő, kereskedelemben dolgozok és nem is nagyon engedhetem meg magamnak az elfáradtam szo kijelentését 37 évesen..
Felkerestem a háziorvosmat aki azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele biztos csak egy kis szivritmus zavar majd elmulik, meg amúgy is hónapokat kell várni mire időpontot kapok a kardiológia addigra meg úgyis megszunki a panaszom.. Hát bele is torodtem a dologba, viszont azóta sokat romlottak a tünetek már erős szuro és feszítő érzések vannak a szívem körül és éjszaka többször ébredek fel arra mintha valaki a melkasomon ülne és aztán jön ez a szuro fájdalom. A segítséget szeretném kérni, hogy hova fordulhatok a problémámmal mert a háziorvosom elzarkozik.. Előre is köszönöm válaszát..
Muráth Norbertné

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Muráth Norbertné!Mindenképpen orvoshoz kellene fordulnia, akár sürgősségi osztályra. Feltétlenül szükséges, kardiológiai vizsgálat mellett EKG, Holter EKG, valamint mellkas rtg, esetleg tüdőgyógyászati vizsgálat, tüdő CT.Tisztelettel:Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktornő! Anyukám 40 éve sclerosis multiplex beteg. Az utóbbi hetekben többször előfordult, hogy hirtelen erős szúró mellkasi fájdalmat érez,csak az egyik oldalán,ami körülbelül 1 percig tart.Ilyenkor erősen izzad a tarkójánál, görcsösen összehúzza magát,majd elmúlik 1-2 perc alatt. Mit tanácsolna a probléma feltárására? Köszönöm szépen.
Falusi Andrea

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Falusi Andrea!Nagyon nehéz így válaszolni, mivel nem láttam édesanyját, ill. a panaszait sem tusom részletesen kikérdezni.Mindenképpen EKG-t, mellkas rtg-t készíttetnék, valamint a SM-t kezelő orvosát kellene felkeresni.Üdvözlettel:Dr. Sztancsik Ilona
Jó napot Dr úr.Kardiologiai kivizsgálásra járok ,ès az eddigi vizsgálat septum asszimetrikusan vaskosabb HCM re gyanús vagyok.ez mire utal ès a kèsöbbiekben lehet e belőle valami egèszsègügyi problèmám.köszönöm a válaszát
Czuczku János

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Czuczku János!A hypertrophiás cardiomyopathia (HCM) egy genetikailag is örökölhető szívbetegség, amelynek több formája is lehet.Ezek közül az egyik a szíven belül kifolyási akadályt (obtrukciót) okoz-ezt nevezzük HOCM-nek. A lényeg minden esetben a szívizom kóros megvastagodása.A betegség többféle panaszt is okozhat a mellkasi fájdalomtól kezdve a ritmuszavarokig.Szerencsére a betegek egy része hosszú ideig stabil lehet.A kórkép kezelése gyógyszeres, válogatott esetekben beültetett defibrillátorra is szükség lehet.Súlyos formában a szívizommegvastagodás csökkentése jön szóba sebészileg, vagy katéteres úton.A betegek kezelése, nyomonkövetése mindenképpen kardiológus feladata, szükség esetén erre szakosodott centrumban.Üdvözlettel:dr Müller Gábor
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Emelkedett pulzusom miatt mentem kardiológia vizsgálatra, ahogy kaptam eg, 24 órás Holter EKG-t, alvás közbeni értékek: minimum 68, átlag 88, maximum 173. Ébrenléti értékek: minimum 76, átlag 113, maximum 195 (itt a maximumnál kerékpároztam, de erre is azt mondta az orvos, hogy nem túl jó). Tovább küldött arritmia szakrendelésre. A leletemen ez áll: kamrai események összesen 26, ebből 22 egyedülálló ütés, 2 couplet. A beutalómra azt írta, hogy inappropiate sinus tachykardia miatt kéri vizsgálatomat. Bisoprolol 2,5mg-ot írta fel, fél szemet kell szednem belőle, de az egy hét alatt, amióta szedem azt érzem, hogy kicsit a terhelhetőségem csökkent.

Kérdéseim:

Ez az eredmény mit jelent? Sajnos ezt nem magyarázta el a doki.

Mire számíthatok az arritmia szakrendelésen, milyen vizsgálatokra?

Megfelelő lehet számomra ez a gyógyszer, vagy esetleg kezdetben lehetnek ilyen gondok vele?

Előre is köszönöm!
Németh Alexandra

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Németh Alexandra!Az inappropriate (indokolatlan) sinus tachycardia diagnosztikája tulajdonképpen kizárásos alapon történik: ha nincsen olyan szervi szívbetegség vagy egyéb belgyógyászati betegség (pl. pajzsmirigy-túlműködés vagy vérszegénység) ami az indokolatlanul magas pulzust magyarázza és a Holter vizsgálat során utóbbi igazolódik, akkor a kezelés lehetőségeit kell átgondolni - gyógyszeres vagy intervencionális. Utóbbit csak a gyógyszeres kezelés nem megfelelő hatékonysága esetén szokták javasolni. Az aritmia szakrendelésen ennek konzultálása történik.Üdvözlettel: dr. Ferenczy Péter
Kedves doktorno kerdesem az lenne hogy nyugalmi allapotban a vernyomasom 117/76/pulzus 55 bal karomon jobb karomon 111/73/pulzus 60 ez a vernyomas jo e 'persze keveset mozgok mert autobalesetem volt es megrepedt a csipocsontom befolyasolja e a vernyomast ez az allapot?
Delczegh Ildiko

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Delczegh Ildikó!Kérdésére az Ön által megírt nagyon kevés adat birtokában konkrétan válaszolni nem lehet.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben Önnek korábban is ilyen alacsonyabb vérnyomása volt (120/70 Hgmm alatti értékek), úgy szokás mondani alkatilag alacsony a vérnyomás, és nem volt panasza, akkor a mostani értékek normálisnak tekinthetők. Pulzus száma a normális tartományban van.Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a vérnyomás és pulzus-szám értékét nagyon sok minden befolyásolja, úgy mint a mozgásszegény életmód, fizikai edzettség, a napi folyadék fogyasztás, a pajzsmirigy működése, a stressz állapot-vagy nyugalmi állapot, az aktuális fizikai terhelés, a szívbetegségek és sorolhatnám még tovább. Fontos azt is tudni, szed-e Ön gyógyszereket, ha igen, mit és mennyit, hány éves, milyen ismert betegsége van?

Korrekt vélemény mindezen kérdések megválaszolás, az Ön megvizsgálása után adható.Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!