Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Kardio Központ!
59 éves vagyok, sportolói háttérrel rendelkezem, jelenleg is testmozgásban aktív életet élek.
2 éve egy EKG vizsgálatomon szapora szívveréssel együtt járó ritmuszavart diagnosztizáltak nálam, ami pár óra múlva aztán magától megszűnt. Vérhígítót írtak fel, majd pár nap múlva ismét EKG-ra mentem és szívultrahang vizsgálatom is volt. Kiderült, hogy szívem jó állapotban van, különösebb rendellenesség nem tapasztalható. Ablációt javasoltak, melyet pár hét múlva sikeresen el is végeztek rajtam. Napi 2,5mg bisoblock szedését írták elő és 300mg Rytmonorm egyszeri beszedését, amint a ritmuszavar ismét előjön. A bisoblock szedése óta a nyugalmi pulzusom (ami egyébként is alacsony volt a sportolói háttér miatt) 50 bpm alá csökkent, orvosaim azt mondták, ha nincs panaszom, ez nem probléma.
3 hónapig panasz mentes voltam, a 24 órás EKG-m is negatív volt, de később aztán fokozatosan újra és újra előjött a probléma.
Jelenleg napi 1x2,5mg Bisoblock és napi 2x150mg Rytmonorm szedése mellett is kb. 2 hetente előjön a szapora szívveréssel járó ritmuszavar, mely 600mg rytmonorm egyszeri beszedésével 12 órán belül elmúlik. Félévente járok kardiólógiai vizsgálatra, a szívem semmilyen szervi problémát nem mutat, de a gyógyszerek szedése miatt általában sinus bradikardiám van. A bradikardia általában napról napra fokozódik, amint a nyugalmi pulzusom 40bpm körüli értékre csökken (általában 2 hét alatt), a szapora szívverés ismét beindul. Ez általában váratlanul történik, nincs semmilyen tevékenységemmel összefüggésben. Olyan ez, mint egy ördögi kör, mintha a szívem be akarná hozni a lassú szívverés miatti lemaradást, ezért időnként beindul, hogy pótolja az oxigén bevitelt?
Vajon van ebben valami igazság?
Van olyan gyógyszer a Bisoblock és a Rytmonorm helyett erre a problémára, ami nem okoz bradikardiát?
Válaszukat előre is köszönöm,
Tamás
Liptay Tamás

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Tamás!Azok alapján amit leírt,én az abláció megismétlését javasolnám.Az első abláció után az esetek egy részében újra előjön a ritmuszavar.Megismételt beavatkozás után erre kisebb az esély.Ez az Ön esetében annál inkább így van,mert ideális gyógyszerbeállítás nehezen tűnik kivitelezhetőnek a néha lassú,néha gyors szívműködés miatt.(ilyenkor néha végleges pacemaker beültetésre is szükség lehet,de ebben az esetben ezt vs.el lehet kerülni).üdvözlettel dr.Müller Gábor
Üdvözlöm, Kérdésem a Covarex - AS 5 mg-os filmtablettával kapcsolatos.
Januárban elkezdtem hányni, szédülni és nagyon magas lett a vérnyomásom, 200-ig is felment, utána visszazuhant 90-ig. Volt, hogy pár percen belül és magától, naponta többször megismétlődött.
Februárban ez megismétlődött, voltam kivizsgálásokon, de semmit nem állapítottak meg, mindent rendben találtak, csak a vérnyomást nem.
A háziorvos covarexet írt fel, napi 1 szemet.
Nekem nyáron elég volt fél szem is, ezt egyeztettem az orvossal, most is ennyit szedek.
Szeptemberben ismét rosszul lettem, hánytam szédültem, többszöri székletem is volt, ami hígabb, de nem hasmenés formájában jelentkezett és látás problémáim is lettek.
A szédülés mai napig megmaradt. Hol azért szédülök, mert nagyon alacsony a vérnyomásom, hol azért, mert elkezd emelkedni és estére 150-170-ig is felmegy a pulzus is sokszor ingadozik.
Kérdésem, amikor reggelente nagyon alacsony a vérnyomásom, 90-105 között van, akkor beszedhetem a covarexet?
Ilyenkor meg szoktam várni, hogy kicsit feljebb menjen 115- 125 közé és 11-13 óra között veszem be. Nem tudom, mennyi idő alatt kezd hatni és milyen hosszan tart a hatása? Ha, így veszem be, akkor este 130-140 között van a vérnyomásom.
Reggel, azért nem merem bevenni, mert 90-100 körül van, akkor is nagyon szédülök, a szívemnél nyom és többször előfordult már szívritmuszavar is, de soha nem tudták még EKG-val kimutatni. Kettő napja, a nyakam alatt középen, többször olyan, mintha valamit rátettek volna a mellkasomra. Vesesüllyedésem is van., a vesevezeték ezért meg van törve.
Mikor, nagyon felugrott a vérnyomásom, utána napokban nehezen ment a gondolkodás, és nagyon fáradt lettem, ez kicsit megijeszt és az is, hogy kb 3 hete /azóta, amióta rosszul lettem/ sokat szédülök, hol azért mert alacsony, hol azért, mert magas vagy emelkedik a vérnyomásom.
Ha, kisebb stressz ér, vagy izgulok valamiért, de a számítógép előtt is felmegy a vérnyomásom, ha dolgozom, vagy ha olvasok, akkor is. Súlyom megfelel a magasságomhoz, 158 cm/ 53 kg, korom 59. éves vagyok. Megfelelő mennyiségű vizet iszok, és igyekszem egészségesebben és vegyesen táplálkozni. Mellékvesét még nem vizsgálták. Koponya ct volt, labor, szemvizsgálat, kardiológia, neurológia.
A leírtak, ismeretében mit javasolnak, hogyan szedjem a Covarexet?
Erika

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Erika!A gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés hatásának ellenőrzéséhez szükséges lenne egy 24 órás vérnyomásmérő készülék felhelyezése és a mérési eredmények kiértékelése. Ezek ismeretében lehet a gyógyszer adagjáról és napi elosztásáról is nyilatkozni.Tisztelettel:

Dr. Ferenczy Péter
Tisztelt Doktor Úr!
Édesanyám (81 éves) mivel folyamatosan vérhigítót kell szednie volt kontroll vizsgálaton. Az orvos a következőket írta le az ambuláns lapra Vélemény/Javaslathoz: Normotoniás, manifeszt keringési elégtelenség nics. Panaszt negál. EKG-tachyarrh., balszárblock. Mérs. csökkent balkamra functió. Ezután írta a gyógyszereit, amit idáig is szedett. Az lenne a kérdésem, hogy ez a diagnozis mit jelent, mert az orvos semmit nem mondott anyukámnak. Előre is köszönöm szíves válaszát.
Simon Andrea

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Simon Andrea!Normotonia: azt jelenti hogy normális a vérnyomása. Manifeszt keringési elégtelensége nincs: a szív mindkét kamrájának olyan a pumpateljesítménye, hogy nem észlelhető perifériás oedema, azaz lábdagadás nincsen, és a tüdők felett sem hallható szívelégtelenségre utaló hallgatózási lelet. Tachyarrhythmia: a "vérhígító" kezelést szükségessé tévő ritmuszavar (pitvarfibrilláció) miatt viszonylag magasabb a kamrai összehúzódások száma (ez nem feltétlenül azonos a pulzusszámmal). Balszárblock: a szív egyik fő ingerületvezető pályájának a működéskiesése (pl. korábbi szívinfarktus vagy egyéb szívizom-betegség miatt)Tisztelettel:

Dr. Ferenczy Péter
Üdvözlöm!
Ct vizsgálat kimutatta, hogy a pericardiumban, a jobb szívfél mellett 3-4 mm vastag pleuralis folyadék látható. Nem mondtak ezzel kapcsolatban semmit. Laikuskénk nem tudom, hogy forduljak-e orvoshoz, vagy csak ellenőrizni kell pár havonta. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Fné Anita
Fábiánné Anita

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Fábiánné Anita!A 3-4 mm pericardiális folyadék még nem jelent betegséget.Tisztelettel:

Dr. Vaskó Péter
Üdvözlöm!
Munkahelyemen rossz volt az EKG-m. Elküldött a háziorvosom belgyógyászatra meg laborba. Nincs baj a vérképemmel, viszont még mindig ott van a plusz szívverés az EKG-men. Napi 2 energiaitalt fogyasztottam, most leálltam vele mert azt mondják attól van....Mennyi idő még helyre áll a szívem ha az okozta a problémát? Mert ha várok annyit és nem áll helyre visszamennék, bár nem mondták, hogy mennyek. Még azt is mondták, hogy szedjek B6-ot elkezdtem szedni azt is.
26 éves nő.
Danyi Nikolett

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Danyi Nikolett!A jelzett panasz az energiaital-fogyasztással (magas koffein-bevitellel) állhat összefüggésben. Az Ön által írt "plusz szívverés" ún. extrasystolia. Az energiaital elhagyása után általában néhány napon belül megszűnnek a panaszok. Napi 400 mg Magnesium segithet. Ha tartósnak bizonyul a panasz akkor kardiológiai vizsgálat javasolt.Tisztelettel:

Dr. Ferenczy Péter
Tisztelt Doktor Úr!
14 éves lányom anorexiás. Holter vizsgálat éjszakai 32 frekvenciát mutatott ki. Napközben is 45-50 a max. Vérnyomása is alacsony 96/60 közül mozog. Jelenleg 178 cm magas 46 kg. Néha szédül. Ájulása eszmélet vesztése nem volt. Sokat kell noszogatni, hogy egyen. Az elmúlt napokban többet evett mint előzőleg. A héten nem csökkent a súlya. Folyadék fogyasztása is alacsony. Mindig is egy edzett szuper csaj volt. Jelenleg le van tiltva minden mozgasról. Gyerek kardiológus elmondása szerint már nem csak a vazizmaból veszít hanem a szivizmaból is. Holnap reggel viszem gasztroenterologiara. Vérvétel is lesz, sokretűbb mint amit a gyerekorvos tud kérni.A szívével milyen rövid és hosszú távú problémák lehetnek? Szövődmények? Jelenleg az országban hol foglalkoznak mind mentálisan mind testileg érdemben ilyen problémával rendelkező gyermekekkel? Sajnos a városunkban ahol élünk nem. A Vadaskertben volt már, de ha csökkennek az értékei oda nem mehet. Mit javasol ? Meddig várhatok? Rendszeresen jár járunk pszichológushoz, család terápiára. Kineziológushoz. Aggódom érte. Segítségét előre is köszönöm! Anyuka
Bea

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Bea!Az anorexia nervosa hatékony kezelés nélkül progressziv lefolyású és sajnos rossz prognózisú betegség. Véleményem szerint nem a szövődményként jelentkező szervi érintettség vizsgálatai (kardiológus, gasztroenterológus, vérvétel, stb) az elsődlegesek, hanem egy sürgős pszichiátriai vizsgálat és kezelés.

Javaslom hogy keressék fel sürgősséggel valamelyik egyetemi központban a pszichiátriai klinikát (gyermek-pszichiatriat) ahol evészavarokkal foglalkoznak és a kislány mielőbb hatékony kezelésben részesülhet.Tisztelettel:

Dr. Ferenczy Péter
Tisztelt Cím !
2019 decemberben, volt infarktusom, és katéteres műtétem volt.
Kaptam , 4 db gyógyszerkibocsájtó Stentet.
2db Xience Sierra
1 db Cer8Evo
1db Orsiro ... típusú
Ezek a Stentek, milyen anyagból készültek?
Fém, mágnesezhető, vagy műanyag ?
Azért kérdezem, mert becsípődött, a derekam, ( lumbágó, isiász ),
Már két hete szenvedek, mert zsibbad a jobb lábam, nem bírok kiegyenesedni, stb.
A Neurológus, elküldött CT-re, de, szóba jött, az MR , MRI vizsgálat is .
Tehát, lehet- e nekem, ezekkel a Stentekkel, CT, vagy MR vizsgálaton részt venni ?
Kiírtak, még , 10 nap Fizioterápiát is.
Szóval, lesz- e , valami bajom, ezeken a vizsgálatokon , és terápián ?
Válaszukat, nagyon várom !
Tisztelettel: Csaba
Boros Csaba

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Boros Csaba!A koszorúerekbe beültetett stentek nem képezik sem CT, sem MRI vizsgálatok ellenjavallatát, mindkettő elvégezhető, és fiziotherapia is alkalmazható.Tisztelettel:

Dr. Ferenczy Péter
Üdvözlöm!
Olyan kerdesem lenne hogy mi okozhatja páromnál az alábbi tüneteket?
Hirtelen megemelkedett vérnyomás ,ezzel egyidejűleg
Szédülés
Egyfolytában mintha gombóc lenne a torkába es úgy érzékeli mintha nem kapna levegőt
Van hogy sok a sava
Voltunk orvosnál de nem mondanak semmit
Írtak fel Tensiomint és ennyi
Csak mióta ez fenn áll neki azóta mintha más ember is lenne
Sajnos nem tudjuk hogy mit csináljunk

Tisztelt Laura!A férje panaszai mögött több lehetséges probléma állhat,. a küldött adatokból azt biztonsággal megmondani nem lehet, mi a valós ok.

A kivizsgálás során tájékozódunk a beteg jelenleg meglevő szubjektív panaszairól, a korábbi betegségeiről, kivizsgálásának dokumentációjában található eredményekről, a családi betegségtörténetéről, az aktuálisan mérhető vérnyomás értekéről, a gyógyszerszedésről , fizikális állapotáról. Ezt követően lehet korrekt diagnózishoz jutni, használható tanácsot adni.

Arra, hogy ez megtörténjen, egy vizit keretében van mód.Tisztelettel: Dr Kapocsi Judit
Tisztelt Doktor Úr! A vérnyomásom nyugalmi állapotban 130/90 néha 133/95, ritkábban 145/105. Pulzusom nyugalmi állapotban 100 és 120 közötti. Éjszaka 70-80 közötti. Ilyen adatokkal kellene már a rendszeres gyógyszeres kezelés? A háziorvostól azt a választ kaptam, hogy többet kell mozogni, akkor majd lemegy. Szeretek biciklizni, szoktam is, de az eredmények változatlanok. Köszönöm előre is a válaszát!
Renáta

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Renáta!

Nagyon nehéz a leírtak alapján pontos véleményt mondani.A probléma tisztázására készséggel állunk rendelkezésére Kardio Központunkban.Üdvözlettel:Dr. Sztancsik Ilona
Üdv.
Pár napja 5 óra után pár óráig azt érzem, hogy ki hagy a szívem egymás után elég sokszor.
Van pulzusmero kis gépem ami mutassa a sziv működést is és jól látszik amikor azt érzem, hogy ki hagy egy nagy szünet is látszik a képen.
A bal lapocka közt érzek fájdalmat és mintha a nyelvem hegye zsibbadna.
A pulzusom 60 alatt van legtöbbször nyugalmi állapotban 55 ez a trandante Labetalol vernyomas gyogyszertől van azt mondta itt az orvos angluaba.
Aggódok, mi lehet az oka és mit kellene tegyek ez nagy probléma?
Hova forduljak ezzel?
Köszönöm Erika
Erika Reka Ungur-Fazakas

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Erika!24-72 órás EKG (Holter monitor) felhelyezése lenne célszerű.

A fenti vizsgálatot Ambulanciánkon készséggel elvégezzük.Üdvözlettel:Dr. Vaskó Péter

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK