Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Szép napot.
A kérdésem annyi lenne hogy az elmúlt 3-4 hónapban elkezdtem egy véletlenszerű belenyílaló/fájdalmas érzés érezni a ball mellkasomnál és sokszor zsibbad a bal karom is, illetve néha a lábam is. Voltam orvosnál, csináltak EKG-t, ultrahangot és vérképet, és elvileg minden normális, viszont mégis vissza jönnek a problémák. Ön mit tanácsol?
Válaszát előre is köszönöm.
Bence Kovacs

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Kovács Bence!



Az Ön által jelzett mellkasi fajdalomnak több oka is lehet - a lehetséges okok egymástól való elkülönítése a kórelőzmény pontos ismeretet igényli és egy fizikális vizsgalatot valamint az eddig elvégzett vizsgalatok eredményének áttekintését.



Üdvözlettel:



Dr. Ferenczy Péter
Tisztelt Kardio Központ.

Fizikálisan Kompenzált Keringés, Normális vérnyomás. Szívultrahang vizsgálat nem kórjelző, organikus szívbetegség nem igazolható. Vérszegénységre, vagy pajzsmirigy túlműködés-es gyanús vagyok.
Magas Pulzus-szám miatt. Betaloc szedése javasolt. -KÉRDÉSEM- vény nélkül kapható gyógyszer szedhető e erre a problémára?
Napközben elvagyok a magas pulzussal, gondot inkább este okoz, mert félek elaludni, hogy ne, hogy szívrohamom legyen. -Szívizom betegség, szívritmuszavartól is RETTEGEK.
Remélem tudnak segítő választ adni.
Üdvözlő-Köszönettel- Vivi
Vivi

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Vivi!



Kérdésére a rövid válaszom, hogy nem. A Betaloc és hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek csak receptre kaphatók. Leírása alapján a ritmuszavar a fő panasza, melyhez mind a vérszegénység, mind a pajzsmirigy betegség hozzájárulhat. A javasolt gyógyszerek mellett nem tartom valószínűnek a szívroham kialakulását. Nyugodjon meg, a javasolt gyógyszer rendszeres szedése segíteni fog.



Amennyiben panaszai továbbra is fennállak, kardiológiai vizsgálat indokolt.



Tisztelettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt doktor Úr/Hölgy
Én 32éves Férfi vagyok kb 2és fél hónapja voltam 1pfizer oltáson rá 4ik napjára mellkasi nyomás fajdalmaim lettek kórházba voltam 4napig feküdtem bent ahol csináltak ekg-t vér vételt sziv ultrahangot később sziv mri vizsgálatot miben egyik doktor azt megállapitotta oltástol szívizomgyulladásom van nekem nem voltak olyan gondjaim,h fulladás vagy lábvizesedés csak mellkasi fájdalom a házi orvosom erre azt mondta nekem ez nem lehet negatív mehetek dolgozni úgy,h nem várta meg mri eredményeit vissza küldött dolgozni én fizikai munkát végzek 2és fél hetet tudtam dolgozni mert annyira fájt mellkasom,h már nem bírtam vissza mentem orvoshoz nagy nehezen vissza irt betegszabadságra elmentem kardiológushoz vissza mentem munka után rögtön már erős sziv dobogás érzéssel mire kardiológus azt mondta mit csináljak önnel nem lát semmit azt felkerestem egy magán kardiológust aki csinált nekem ekgt amin látta,h nem teljesen jó ezután csinált szivultrahangot miben megállapitotta sziv megnagyobbodás nincs van 3mm kisebb elváltozás később meg annyit mondott kicsit vissza felé áramlik vér,de nem veszélyes azt vért vettek tőlem ami aránylag jó lett így mondta azt jött 24orás ekg azon a doktor azt mondta alig talált bizonyos eltéréseket,de viszont voltak,h éjszaka szivverés lement 42re napi folyamatokba is 52-58-65 mikor,hogy ő erre azt nem kell félnem mert szivem edzett mivel én pfizer oltás előtt jártam futni súlyzós edzéseket csináltam és,h edzett a szivem!Most az a helyzet,h doktor kiirt nekem prestarium tablettát magas vérnyomásra,h attól majd jobb lesz semmi mást,sajnos azóta se érzek javulást!sziv dobogás érzés megmaradt és Épp úgy fáj mellkasom hol erősebben hol gyengébben szegycsontal fáj nyomás érzések vannak valamikor hátba vetíti lapockához lassan 3om hónapja szenvedek ezekkel tünetekkel félek,h lesz velem valami mikor mulhatnak el ezek érzések illetve mit tehetnék meg azért,h meggyógyulhassak kérem válaszoljanak mindenféle segítséget elfogadnék köszönöm
Németh Zoltán

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Német Zoltán!



A konkrét vizsgálati eredmények ismeretének hiányában a panaszok hátteréről nyilatkozni nem lehet, ehhez a vizsgálatok dokumentációjának az áttekintése szükséges.



Üdvözlettel:

Dr. Ferenczy Péter
Páromnak nyugodt környezetben, pihenés közben is gyakran hirtelen felmegy a pulzusa akár 140-150 közé is, amit nagyon heves, erős szívdobogás kísér. EKG nem mutat rendellenességet, labor szintén tökéletes. Házi orvos szerint stressz, de ez nem valószínű. Milyen vizsgálat kellene még hogy ki tudjuk zárni a szervi rendellenességet, megbetegedést? Hová tudunk fordulni?
Ferkó Adrienn

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Ferkó Adrienn!



Az EKG felvétel csak abban az esetben ad felvilágosítást a szapora szívverés mibenlétét illetően, ha éppen a panasz idején készül. A panaszmentes állapotban készült nyugalmi EKG nem feltétlenül informativ. Erre tekintettel hosszabb időtartamú EKG vizsgálat (Holter vizsgálat) javasolt, melynek időtartama a panaszok gyakoriságától függően határozható meg (24 óra - 1 hét). Ezt rendelőnkben szívesen elvégezzük. Esetleges további kardiológiai diagnosztika a Holter lelettől függően jön szóba.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Harmincegy éves nő vagyok. Kb. 8 évvel ezelőtt volt egy komoly pánikrohamom, aminek következtében kardiofób lettem és előhívta az édesapámtól öröklött extraszisztoléimat. Azóta rendszeresen járok kardiológiai vizsgálatokra, viszont ez az utóbbi időben a vírus helyzet miatt elmaradt. (Legutoljára 2019 októberében voltam.) Az utóbbi napokban többször tapasztaltam hirtelen jött szédülést, mely egy-két másodpercen belül el is múlik, de naponta többször ismétlődik. Ez elég heves, amolyan “fejbekólintós” érzés. A legutolsó kardiológiai vizsgálatom során mindent rendben találtak. Mi a véleménye? Lehet mégis szívinfarktus tünete ez a szédülés? Olvastam a kardiokozpont.hu-n, hogy akár visszatérő szédülés is lehet infarktus jele, mely nem jár feltétlenül mellkasi fájdalommal. Válaszát előre is köszönöm!

Maradok tisztelettel, Őszikese
Őszikese

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Őszikese



A leírt panaszokra tekintettel kardiológiai szempontból Holter-EKG vizsgálatot javaslok, figyelembe véve a kórelőzményben szereplő ismert extrasystoliát. Több egymás utáni (ún. kapcsolt) extrasystole esetleg okozhat olyan (átmeneti) hemodinamikai zavart, mely akár pillanatnyi szédüléshez vezethet. A Holter vizsgálat során folyamatosan EKG készül, mely felvételen látható, hogy a panaszok idején volt-e a paciensnek érdemi EKG eltérése/ritmuszavara. Az Ön által írt panaszok hátterében szívinfarktus extrem valószínűtlen.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter



T.Doktornő!75 éves vagyok.Régóta van rimuszavarom.24 órás holter is kimutatta a ritmuszavart.Az igen tisztelt kardiológus RYTMONORM 300mg gyógyszert irt fel.Elovastam a tájékoztatót hát nem mertem elkezdeni szedni.Sinus bradykardia mellett 1.fokú av blokk.Néhol WENCKEBACH PERIODICITÁS.SINUS PAUZÁK 2624 ms. voltak 10 napja.Most mit csináljak,szedjem vagy nem.Kérem a tisztelt véleményét ez ügyben.Üdvözlettel:Sutta Ödön nyugdíjas.bp.2021.09.22.
Tisztelt Sutta Ödön Úr!



Azt gondolom, jó, hogy nem kezdte el a Rythmonorm szedését. Két ok miatt. Amennyiben jól értette a holter EKG leletét, ezt valóban át kell gondolni. Ha a beteg bármi miatt aggódik attól, hogy a javasolt gyógyszer árthat neki, akkor mindenképpen újra kell konzultálni a kezelést az azt javasoló orvossal.

Ezek általános megfontolások részemről, mivel az Ön részletes adatainak ismerete nélkül szakmailag korrekt vélemény nem adható.

Amennyiben az Ön panasza elsősorban a ritmus zavar (ennek nagyon sok formája van) akkor javasolom, hogy kardiológushoz forduljon, akár úgy is, hogy un. második véleményt kér , az eddigi orvosa mellett egy másik kardiológustól. Erre én nem vagyok megfelelő, mivel nem vagyok kardiológus szakorvos.



Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit
Kedves Doktornő!Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,édesanyám közel 70 éves.Szinte soha nem volt beteg.De most már legalább 3.hete alacsony a vérnyomása 110 magas a sziverésszama 109-112 és folyamatos köhögés rohamai vannak és ha terheli magát kimerül elfárad és legszomja van.Mi lehet a probléma ?Nagy lehet a baj?Volt a körzeti orvosánál és meg csak meg sem vizsgálta és labor vizsgálatra sem küldte el. (azt tanácsolta szedjen ambroxolt)de ennek semmi köze a megfázáshoz.Kérem szépen tessék nekem tanácsot adni hogy mi lenne a leghelyesebb lépés vagy milyen betegség lehet a legvalószínűbb ezekkel a tünetekkel.Elore is köszönöm a segítséget.Nagyon aggódom anyukám egészségéért és szeretnek valami konkrétabbat megtudni és hogy esetleg mitől lehetne kicsit jobb az állapota.Nagyon köszönöm megegyszer kedvességét.Tisztelettel Sarkadi Krisztina Ui:Édesanyámnak semmilyen jellegű szív problémája nem volt és genetikailag sem ötökölhette a családja részéről.
Sarkadi Krisztina

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Sarkadi Krisztina!





Bár részletesen leírta édesanyja panaszait, így nagyon nehéz véleményt mondani.



Tüdőgyógyászati vizsgálatot, mellkas rtg-t, részletes kardiológiai vizsgálatot javasolnék.





Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Tisztel Doktor,Doktornő!
Lajos Károlynak hívnak és azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy magas vérnyomással kezelnek.Amit felírtak gyógyszereket a következő:Prenessa 4mg 2X1 és Rilmenidin-Teva 1mg 2X1.Reggel 7 óra után veszem be őket és sajnos azt tapasztalom hogy nem bírja ki este 7-ig.Írtak még fel Nebibetát reggelre,de ha eggyütt beveszem nagyon lehúzza a vérnyomásom kb úgy 11 óra magasságáig.Kérném a tanácsukat!Köszönöm előre is a válaszukat!
Üdvözlettel:Lajos Károly
Tisztelt Lajos Károly Úr!



Az Ön részletes adatainak, előtörtének, jelen fizikai állapotának, leleteinek , aktuális vérnyomás értékeinek ismerete nélkül csak korlátozott értékű tanács adható.

A felírt gyógyszerek mindegyike korszerű, jól használható. A betegekben a hatás egyedi lehet, ami az adag megválasztásánál rendkívül fontos. Ha jól értem, jelentős ingadozást tapasztalt a mért vérnyomás értékek között. Egy 24 órás ABPM (vérnyomás monitorozás) fontos információkat adhat arról, valójában hogyan alakul napi szinten az Ön vérnyomása napi szinten, ez segíthet a terápia megválasztásában is.

Ennél részletesebb vélemény egy vizit lebonyolítása után adható.



Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit
Üdvözlöm Dr Müller úr.nagyon szèpen köszönöm az elöző válaszát.15ève szedek valsacort,ès nebibetát.èdesapám 16ève meghalt ,a 3 szívinfarktusban.1honapja a lábamban èreztem húzódó èrzèst,szèdültem annyira hogy nem bírtam felkelni, utána jött a mellkasi nyilaló fájdalom, a vèrnyomásom az 1hete jó akkor voltam kardiológián az orvos átmenetileg panangint fortèt javasolt ,de a pulzusom továbbra is alacsony 44-55nèha 60.arra lennèk kíváncsi hogy ez mind ennek a megvastagodásnak tudható be? Nagyon szèpen köszönöm a választ
Czuczku János

dr. Müller Gábor

kardiológus
Tisztelt Czuczku János!



Alapos vizsgálat nélkül nehezen lehet minden kérdésre válaszolni.ha nemrégen vizsgálta kardiológus,lehet hasznosabb lenne Őt kérdezni.Annyit elmondhatok,hogy az esetleges megvastagodás(úgy gondolom bal kamra megvastagodásra gondol) nem jár együtt törvényszerűen alacsony pulzussal.A Nebibeta gyógyszer viszont csökkentheti a pulzusszámot.



üdvözlettel:

dr Müller Gábor
Tisztelt Doktornő!
12.Hetes terhes kismama vagyok, 19 éves koromtól az első terhességig metoprolol gyógyszert szedtem magas pulzus & vérnyomás miatt! Azóta dopegytet szedek de ez a pulzusomat nem kontrolallja! Ma a nőgyógyászom bisoprolt (2,5mg) irt fel de a patikában rám szóltak h ezt terhesség alatt tilos ill ezek után utána olvastam és a betegtájékoztatásban valóban ez szerepel! Mit gondol ön ?
Nikolett Hegedűs-Imre

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Nikolett Hegedűs-Imre !



Valóban nem ajánlott a bétablokkoló szedése terhesség alatt.



3x1 tabl Magnerot szedését, valamint rendszeres kismama torna végzését javasolnám.



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik ilona

Prima Medica Egészségközpontok
