Az életmód orvoslás jelentősen képes gyógyítani a különböző civilizációs betegségeket (mint például az elhízás, cukorbetegség és a magas vérnyomás), elsősorban a táplálkozás- és mozgásterápia eszközeivel, a gyógyszeres kezelésekkel és más gyógyító eljárásokkal együttműködve. Az akár több éves, követéses vizsgálatok eredményeként ma már mind a nemzetközi (European Society of Hypertension, European Society of Cardiology), mind a hazai (Magyar Hypertónia Társaság) szakmai társaságok ajánlásában szerepel hatékony kezelésként a magasvérnyomás-betegség kezelésében.

Hogyan jelentkezik a magas vérnyomás?

Az esetek többségében a magas vérnyomás értékek semmilyen tünetet nem okoznak, sokszor csak a stroke, a szívinfarktus, vagy éppen a veseelégtelenség hívja fel a figyelmet az eltérésre. Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved, és egyre többen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé.

Gyakran kezdődik 40 év körül, jellemzően magas pulzusszám kíséretében - amely egyértelmű szimpatikus túlsúlyt (fokozott stresszt) jelez. Ilyenkor a rendszeres mozgás elkezdése nagyon fontos, a kedvező hatásokhoz ajánlott a közepes intenzitású, főként állóképességi, kardio edzés legalább 150 percig hetente. Fontos a közepes intenzitás: kerülni kell a túl intenzív sportolást, hiszen az csak tovább növeli a szimpatikus túlsúlyt.

A táplálkozás szempontjából a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta javallott elsősorban, ami nem egy fogyókúrás étrend, hanem elsősorban a magasvérnyomással küzdők számára kidolgozott táplálkozási irányelveket foglal magába. Szerencsére itt nem egy szélsőséges, sok megszorítást tartalmazó diétáról van szó, hanem sokkal inkább egy változatos, kiegyensúlyozott, egész életen át tartható étrendről. Külön pozitívum, hogy amellett, hogy alkalmazásával csökkenthetjük a vérnyomásunkat, segít a csontritkulás, a szív-és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség megelőzésében is. 

Életmód terápia, mint kezelés

Nemzetközi szakmai irányelvek szerint az emelkedett vagy első fokozatú (140-159/90-99 Hgmm) magas vérnyomásnál az életmód megváltoztatása önmagában is tartós csökkenéssel jár már 3 hónap után is. Fontos a testmozgás mellett az étkezési szokásokon is változtatni: DASH diéta bevezetése, a sófogyasztás csökkentése, az alkoholfogyasztás és a telített zsírbevitel mérséklése, és a rendszeres, napi szintű gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Orvosi ellenőrzés mellett, ha így sem változnak az értékek, indokolt lehet a gyógyszeres kezelés is.

Egy korábbi tanulmányban (Premier Clinical Trial – 2003) 810 fő I. stádiumú magas vérnyomású (120-159 Hgmm szisztolés és 80-95 Hgmm diasztolés) beteg vett részt, ahol a 6 hónapos időszak alatt:

  • DASH diétát követték
  • hetente 180 perc közepes intenzitású mozgást végeztek
  • jelentősen csökkentették a sófogyasztást
  • korlátozták az alkoholfogyasztást.

Az életmódváltás hatása nem is maradt el, hiszen vérnyomásuk 14,2 / 7,4 Hgmm-el, míg testsúlyuk 5,8 kg-mal csökkent átlagosan, és mellette jelentősen javult kardiovaszkuláris fittségük is.

Gyakorlati tanácsok

A mozgásterápia elkezdésekor fontosak a rendszeres mérések: vérnyomás 180/110 nyugalmi értéke felett nem szabad elkezdeni a sportolást, és terhelés közben nem érheti el a 220/120 értéket, mert az inkább árt, mint használ az egészségnek. Érdemes a megfelelő intenzitáshoz pulzusmérőt használni, így könnyű betartani a közepes intenzitást, a maximális pulzus 60-65%-át.

Az étrend kialakításának fő irányvonala a só fogyasztás csökkentése, illetve a kálium, kalcium, magnézium bevitel fokozása.  Ennek megvalósítása érdekében az étrend gerincét a sok zöldség, gyümölcs, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, zsírszegény húsok, teljes kiőrlésű gabonák alkotják. Így az étrend rostban gazdag, telített zsírokban szegény, így minden egészséges ember számára is ajánlható táplálkozási tanácsokat tartalmaz.

Fontos, hogy magas vérnyomással is lehet izomerő növelő, akár súlyzós edzéseket is végezni a kardioedzések mellett, de úgy kell megválasztani az intenzitást, hogy mellette még nem szabad a lélegzetet visszatartani, préselni, folyamatosan kell lélegezni. Ezért inkább a kisebb súlyok ajánlottak 10-15 ismétlésig, 3 szettben. Mindenképpen ajnlott szakember bevonása a gyakorlatok kilakításához. 

Bővebben a magas vérnyomás kezeléséről itt olvashat. >>

Módosítás: 2022.08.25 11:05