Magas vérnyomás kezelése

Magas vérnyomás kezelése

Létrehozva: 2018.11.05 20:15 Módosítva: 2018.12.21 11:34
Magyarországon a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több mint fele szenved magasvérnyomás betegségben. A "néma gyilkosnak" is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat, ám a szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni.

A magasvérnyomás betegség velejárója, hogy a páciensnek egy életen át figyelni kell a vérnyomására. Ezt azonban kényelmetlenség helyett érdemes egy lehetőségnek tekinteni, ugyaniis az így kialakított tudatossággal akár az egészségi állapot egésze is javulhat és nem csupán a vérnyomás rendeződhet.

Hipertónia kezelésének alapja az életmód-terápia, amelyet szükség esetén gyógyszeres kezeléssel egészítünk ki.

Természetes, nem-gyógyszeres kezelés

Kapcsolódó cikkünk

Befolyásolja-e a testsúlycsökkenés a vérnyomást?

A súlytöbblet erősen befolyásolja és a vérnyomást, valamint a koleszterinszintet. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos szerint az elhízás önmagában is növeli az értékeket, a jó hír azonban, hogy a többlet csökkentésével a vérnyomás és koleszterinszint is csökkenthető.

 A magas vérnyomás kezelésének 160 Hgmm szisztole érték alatt első lépése az önállóan alkalmazott életmód terápia. Amennyiben ez 3-6 hónapon múlva nem hoz eredményt, úgy gyógyszeres kezeléssel kell kiegészítni. Magasabb vérnyomás esetén a gyógyszeres kezelést mindig ki kell egészíteni életmód-kezeléssel.

Az életmód kezelés részei:

  • testsúly csökkentése
  • sóbevitel mérséklése
  • DASH diéta
  • rendszeres testmozgás
  • alkohol-fogyasztás mérséklése

A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. A sikeres kezeléshez pedig a pontosan beállított gyógyszerek szedésén kívül az életmódon is változtatni kell, az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy a testsúly normalizálása, a sóbevitel, az alkoholfogyasztás mérséklése és a fizika aktivitás fokozása, a dohányzás elhagyása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. Sokan ajánlják a DASH-diétát, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, a rendszeres halevés, és a fehér húsok előtérbe helyezése. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli.

Cikkek, amiket mindenképp olvasson el!

Gyógyszeres kezelés

Amennyiben az életmód-kezelés nem vezetett sikerre, vagy a vérnyomás szisztolés értéke 160 Hgmm felett van, esetleg egyéb okok állnak fent, a magas vérnyomást gyógyszeresen is kell kezelni. Gyógyszerek között megtalálható a renin-angiotenzin rendszerre ható gyógyszerek, a béteblokkolók, a vízhajtók és egyéb gyógyszerek.

A hipertóniás betegek, több, mint 70%-ban kombinációs kezelés javasolt a célvérnyomás elérésére. A lehetséges kombinációk kiválasztása minden esetben orvosi feladat.

Szekunder hipertóniában, mely a populáció <10%-át érinti a terápia függ a kórelőzményektől, vérvizsgálattól, a vérnyomás előzetes jó beállításától, illetve a megválasztott gyógyszerek hatékonyságától. Szekunder hipertónia esetén a társbetegségek megjelenése, - mint az alvási apnoe, cushing-szindrómapajzsmirigybetegség, vesebetegségek stb.- is előfordulhat.

A magas vérnyomás kezelésében és a gyógyszerszedésben is a következetesség a legfontosabb. Ezen kívül kimondottan nagy hangsúlyt kell helyezni az orvos-beteg együttműködésre. Megfelelő életmóddal és szükség esetén gyógyszerekkel kivédhetők a magas vérnyomással összefüggő esetleges súlyosabb következmények.

Amerikai ajánlásmagas vérnyomás kezelése

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) és az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology; ACC) új iránymutatása szerint a korábban feltételezettnél egyre több embert veszélyeztet a magas vérnyomás betegség, mely jelentősen megnöveli a szívbetegség és a stroke rizikóját.

A magas vérnyomás, amelyet korábban ≥140 / 90 mmHg-ban határoztak meg, mostantól ≥130 / 80 mmHg. A változtatás tükrözi a legfrissebb kutatásokat, amelyek azt mutatják, hogy már alacsonyabb szinteken is egészségügyi problémákat okozhat a betegség. A szívinfarktus, stroke és egyéb kardiológiai megbetegedések kockázata 120 mmHg-nél (szisztolés) kezdődik, és 130 mmHg-nál a kockázat megduplázódik a 120 alatti szinthez képest. Ez az alacsonyabb küszöb megnövelte a 20 évnél idősebb amerikai felnőttek magas vérnyomásának kockázatát 32 százalékról 46 százalékra. A felnőttek vérnyomása lehet normál, emelkedett, 1. fokozatú hipertónia vagy 2. fokozatú hipertónia. Az ajánlás

A magas vérnyomást nem mindig könnyű felismerni, ugyanis az extrém kiugrásoktól eltekintve, jellemzően nem okoz panaszt. Amennyiben tehát bárki a legkisebb tünetet érzékeli magán – mint például gyengeség, légszomj, mellkasi szorítás, vagy akár csak diszkomfort, szédülés, „rendetlenkedő” szívverés -, vagy többször mér emelkedett vérnyomás értéket, vegye komolyan a jeleket és forduljon kardiológushoz!
Magas vérnyomás csomagunkról bővebben itt olvashat. >>

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!