Erős szívdobogás ébredés után

Erős szívdobogás ébredés után

Dr. Ferenczy Péter Létrehozva: 2021.10.06 08:36 Módosítva: 2021.10.06 09:01
2021-10-06 09:01:39.858995 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Arra ébredni, hogy zakatol a szívünk, meglehetősen ijesztő érzés! De vajon csak szívbetegség okozhatja az erős szívdobogás érzést? Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus a gyakori okokat összegezte, és azokra az esetekre hívta fel a figyelmet, amikor szükséges a kivizsgálás. 

Ilyen gyakori okai lehetnek a reggeli erős szívdobogásnak

A reggeli erős szívdobogás érzés sokakban keltheti a szívritmuszavar, esetleg akár szívinfarktus gyanúját, ami nyilván félelmetes érzés. Holott az esetek többségében ártatlanabb okok, esetleg más betegségek állnak a háttérben. Íme, a leggyakoribbak:

  • Kezeletlen stressz és szorongás

Az erős szívdobogás érzés olyan tünet, aminél fontos a kardiológiai vizsgálat.A stressz, a szorongás sajnos egyre jelentősebb része a mindennapoknak, ahogyan ez a KardioKözpont kutatásából is kiderült. Éppen ezért nem is csoda, hogy sokan a kezeletlen, fel nem dolgozott stressz miatt ébrednek zakatoló szívvel. Bizonyos esetekben kifejezetten a pánikbetegség okozza ezt a panaszt. Ilyenkor tapasztalható lehet még mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is. Ilyen esetben mindenképpen fontos a kivizsgálás, hiszen mind a pánikbetegséget, mind az esetleges szívproblémát kezelni kell.

  • Étkezési szokások

Az étkezés nem csak az alvás minőségét befolyásolja, de a bizonyos élelmiszerek esti fogyasztása akár a reggeli szívdobogás okozója is lehet. Ilyen például az elalvás előtt evett édesség, magas cukortartalmú ételek, a koffein, az alkohol. Ugyancsak gondot jelenthet a dehidráltság, ami szájszárazság, szomjúság mellett súlyosabb esetben akár szabálytalan szívdobogást, felgyorsult légvételt és alacsony vérnyomást is okozhat.

  • Anémia

Az anémia (közkeletű nevén vérszegénység) azt jelenti, hogy nincs elegendő vörösvérsejt a szervezetben. Ez az állapot fejfájás, fáradtság, légszomj, koncentrációs nehézségek mellett akár erős szívdobogást is okozhat.

  • Alvászavarok

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás bizonyítottan növeli számos betegség, így a szív-érrendszeri problémák kockázatát is. A krónikus alváshiány például nem csak a szabálytalan szívdobogás érzésével járhat, de koncentrációs nehézséget, teljesítménycsökkenést, kimerültséget is okozhat. Nem ritka jelenség, hogy a rémálmok ébresztik erős szívdobogással az alvót, és az úgynevezett alvási paralízis is okozhat pánikhoz hasonló érzést, hiszen a beteg felébred ugyan, de nem tud mozogni. Az alvási apnoé egyik tünete is lehet, ha a beteg horkolás utáni légzéskimaradása után levegőt kapkodva, erős szívdobogásra ébred. Ráadásul a hirtelen légzéskimaradás csökkenti az oxigénszintet és extra stressz jelent a szívnek. Ilyen panaszokkal tehát mindenképpen fontos a szomnológiai kivizsgálás és kezelés.

  • Hipoglikémia

Cukorbetegek tapasztalhatják az úgynevezett hipoglikémia jelenségét, amikor is erősen leesik a vércukorszintjük. Ilyenkor nem csak erős szívdobogás, de szorongás, izzadás is mutatkozhat. Mivel az ingadozó vércukorszint a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, mindenképpen elengedhetetlen a diabetológia kezelés. 

Mikor szükséges a kivizsgálás?

Erős szívdobogás érzésnél fontos lehet az ekg, a terheléses ekg, a szívultrahang.- Ha valakivel egyszer-egyszer előfordul, hogy erős szívdobogásra ébred, és esetleg tudja is, hogy például egy rossz álom okozta azt, nem szükséges a sürgős kivizsgálás – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – Azonban, ha többször is jelentkezik ez a tünet, tulajdonképpen bármelyik napszakban, mindenképpen érdemes utánajárni az okának. A fentieken túl ugyanis számos más ok is állhat a háttérben, a menopauzától a gyógyszer mellékhatásokig, és természetesen a szívbetegségekig. Különösen akkor fontos ez, ha más kardiológiai jellegű tünetek is megfigyelhetők. Ilyen lehet például a mellkasi fájdalom, a szapora, szabálytalan pulzus, a légszomj, fulladás és akár például a bizonytalan, repkedő érzés a mellkasban. Ezekben az esetekben a kivizsgálás során a nyugalmi EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg további, például elektrofiziológiai vizsgálatokra. Minél előbb felfedezünk egy szív-érrendszeri betegséget, annál hatékonyabb és egyszerűbb lehet a kezelés.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot! 2 hete minden egyes nap nagyon fáj a szívem, a szívem körül is. A karom vállam hátam is. Sokszor annyira fáj hogy el ájulok. Össze esek.
Azt szeretném kérdezni mitől lehet ez? Tudom orvoshoz kellene fordulnom de a gyerekektől nehéz. Félek komoly a probélma. Sokszor fáradt vagyok.túlságosan is. Már nem tudom mit csináljak a minden napos fájdalom miatt.
Előre is köszönöm a válaszát. (23 éves édesanya . )

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Kedves Paliga Panna!


A leírt panaszok hátterében nagyon sok betegség állhat. Ennek kiderítése csak orvosi vizsgálatok elvégzése után lehetséges.
Ezért javaslom egy belgyógyászati, kardiológiai vizsgálat elvégzését Ambulanciánkon, amiben készséggel segítünk.

Üdvözlettel:

Dr. Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Visszatérő páciensek

Minden rendben ment, köszönöm szépen, vissza fogok járni Ferenczy Péterhez.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat