4 fontos tanács szívinfarktus után

4 fontos tanács szívinfarktus után

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2022.03.10 09:49 Módosítva: 2022.03.10 10:03
2022-03-10 10:03:25.426569 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Egy szívinfarktus mindenképpen sorsfordító jelentőségű esemény egy ember életében, teljesen természetes, hogy a legtöbben mindent megtennének azért, ne kelljen újból átélniük. De vajon tudjuk-e, mi az a „minden”, amit valóban megtehetünk, hogy megelőzzünk egy újabb infarktust? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Csökkenteni kell az újabb infarktus rizikóját!

Az első szívinfarktus után csökkenteni kell a második kockázatát.A szívinfarktus után minden beteg részt vesz egy rövidebb-hosszabb rehabilitáción, de arra már kevesebben gondolnak, hogy mekkora jelentősége lehet az infarktus utáni hosszú távú kardiológiai gondozásnak. Ugyanakkor abban is a sok bizonytalanság, esetleg téves elképzelés, hogyan lehet, hogyan érdemes élnie ezek után egy személynek. Már csak azért is fontos ismerni az alapvető szabályokat, mert bár az első szívinfarktus után az emberek többsége teljes és hosszú életet élhet, de a 45 évnél idősebb páciensek 20 százalékánál nagy kockázata van egy újabb szívinfarktus bekövetkezésének a következő öt évben.   
De mielőtt bárki megrettenne a veszélyeztetettség miatt, fontos tudni, hogy a mai hatékony terápiák olyan nagy mennyiségű vizsgálat eredményeire épülnek, hogy mára nyolcszor kevesebb az infarktus miatt bekövetkező halálozás, mint 25 évvel ezelőtt!

Mi a 4 legfontosabb szabály, amit érdemes betartani?

  • Úgy kell szedni a gyógyszereket, ahogyan azt az orvos rendelte!

Az elrendelt gyógyszerek jelentősen csökkentik egy újabb szív-érrendszeri esemény bekövetkeztét, a jó értékek fenntartását. Fontos megérteni, mit miért kell szedni, még akkor is, ha nincsenek érezhető tünetek, és a páciens alapvetően jól érzi magát. A rendszeresség záloga lehet, ha mindig ugyanabban az időpontban vesszük be a gyógyszereket - ebben segítség lehet egy napokra beosztott gyógyszeradagoló, egy napló vagy akár egy mobiltelefonos applikáció.

  • Rendszeresen részt kell venni a kardiológiai felülvizsgálatokon

A rendszeres kontrollvizsgálatok lehetőséget adnak a kezelőorvosnak, hogy ellenőrizze a páciens állapotát, és az esetleges képalkotás és laborvizsgálatok után meggyőződjön róla, megfelelően hatnak-e a gyógyszerek. Szükség esetén lehetőség van a módosításra, váltásra, vagy akár a megnyugtató tudatra, hogy minden rendben. A tévhitekkel szemben, a felülvizsgálat akkor is kihagyhatatlan, ha nem jelentkezik konkrét panasz!

  • Minimalizálni kell a rizikófaktorokat

Annak, aki már átesett egy infarktuson, még inkább oda kell figyelnie a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésére, a cukorbetegség kezelésére, az dohányzás elhagyására, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás bevezetésére. Ebben a kardiológus és más szakemberek együttesen adhatnak támogatást, közreműködésükkel jó eséllyel kialakítható egy olyan életmód, ami jelentősen csökkenti a második infarktus kialakulásának esélyét. Ebben a folyamatban játszhat nagy szerepet a pszichológus is, aki abban is segít, hogyan lehet akár új, egészségesebb, biztonságosabb alapokra építeni az életünket.

  • Figyelni kell a hosszú távú kardiológiai gondozásra

A hosszú távú kardiológiai gondozás megelőzhet egy második infarktust.- Szívinfarktus után már a kórházban elkezdődik a rehabilitáció a gyógytornász és az orvos irányítása mellett, majd szanatóriumban vagy járóbeteg szakambulancián folytatódik az. Amikor azonban ennek a szakasznak is vége, a páciensre van bízva, hogyan folytatja az életét. Mivel infarktus után nagyon gondosan és biztonságosan ajánlatos beépíteni a mindennapokba a mozgást, kialakítani az étkezést, esetleg leadni a plusz kilókat (amelyek szív-érrendszeri kockázati tényezőnek számítanak) és kezelni a minket érő stresszt, érdemes ebben szakemberekre bízni magunkat – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A hosszú távú kardiológiai gondozás keretein belül elsősorban kardiológus, igény esetén pedig dietetikus, mozgásterapeuta és más szakorvosok csapatként segít a megfelelő életmód kialakításában – természetesen a megfelelő vizsgálatok, tesztek eredményeire építve.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértői

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus

Orvos válaszol

Kedves Doktor Úr!
Édesanyámat májusban hátsó fali szívinfarktus érte, de saját lábon ment be a sürgősségire. Sajnos a szivkateter során kiderült hogy nem mutheto,így hazaküldték. Rehabon 3hetet volt Balatonon. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudnánk tenni az állapota javulasaert? Mert sokszor nagyon rosszul van,gyenge. Sajnos a környéken orvos nincs aki segítene. :( Mit lehet tenni,v hív lehetne fordulni? Köszönöm! Édesanyám 63eves.

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Anita!

Édesanyja kardiológiai állapotának a megítéléséhez ismerni kellene az elvégzett vizsgálatok eredményeit (echocardiographia, coronarographia, labor, EKG) és az aktuális panaszokat (van-e mellkasi fájdalom, nehézlégzés, lábdagadás) valamint az aktuális gyógyszerelését. Gondozásba vétel céljából (is) várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Célirányos és hatékony vizsgálatok

Kellemes, megnyugtató hangulat, nagyon célirányos és hatékony vizsgálatok, preciz és teljesörű tájékoztatás.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!