A szívinfarktuson átesett fiatalabb nőknek valamivel rosszabbak a kilátásaik, mint a hasonló korú férfiaknak – állítják a kutatások. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetnek a nők a szívük védelmében? Miért fontos a nőknek tudniuk a rehabilitáció kiemelt jelentőségéről? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Miért vannak veszélyben a fiatalabb nők?

A szívinfarktus utáni rehabilitáció a fiatalabb nőknél is döntő jelentőségű.A fiatalabb nők rosszabb kilátásokkal számolhatnak szívinfarktus után, mint a fiatal férfiak, nagyobb esélyük van az infarktus utáni évben is kórházba kerülni, és még a konkrét tünetek kapcsán is többet várnak a segítségkéréssel – ezek a megállapítások szerepelnek egy tanulmányban, amely a Journal of the American College of Cardiology.című szaklapban jelent meg. Ezek az eredmények egy közel 3000 fős minta adatait vizsgálva születettek meg, amely mintában az átlagéletkor 47 év volt.
Az eredmények szerint a kutatásban szereplő nők több társbetegséggel is rendelkeztek a férfiaknál, többek közt szívelégtelenséggel, elhízással, vesebetegséggel, és többeknek volt már stroke-juk is. Ennek ellenére a vizsgált nők tovább vártak a mentők kihívásával még akkor is, amikor erős mellkasi fájdalmat tapasztaltak – átlagosan 6 óra telt el az első tünetek és a kórházba kerülés közt. Ennek a megdöbbentő adatnak valószínűleg több oka is lehet, többek közt az, hogy míg a nők nagy figyelmet fordítanak a férjük, a családjuk egészségére, addig a sajátjukat hajlamosak kevésbé komolyan venni.

A nők és a szívbetegség

Amerikai adatok szerint a nők közt immár vezető halálok a szív-érrendszeri betegség. Hiszen bár a tipikus rizikófaktorok – mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás – jellemzően később jelennek meg a nőknél, de akkor komolyabb problémákat okozhatnak. Más kockázati tényezők eleve nagyobb arányban vannak jelen a nőknél, mint például az autoimmun betegségek és bizonyos érbetegségek. Egyes rizikófaktorok pedig csak nőket érinthetnek, mint a terhességi problémák (terhességi cukorbetegség, preeclampsia, terhességi magas vérnyomás, koraszülés), a korai menopauza és a PCOS (policisztás ovárium szindróma). 
Mindezek talaján a szív-érrendszeri betegségek három típusa érinti leggyakrabban a hölgyeket:

  • koszorúér-betegség (ennek rizikója különösen a menopauza után nő meg),
  • szívritmuszavarok,
  • szívelégtelenség.

A megelőzést és a rehabilitációt is komolyan kell venni

A kardiológiai rehabilitáció szívinfarktus után kivédheti a második infarktust. - A nőknek többet kell törődniük a saját egészségükkel, már csak azért is, hogy tovább tudjanak a családtagjaikéra vigyázni. Optimális esetben már a megelőzés lehetőségeiről is minél többet kell beszélni – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ide tartozik a magas vérnyomás kezelése, a vérzsírszintek kordában tartása, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges testsúly megőrzése, a rendszeres mozgás, a dohányzásról való lemondás, a kielégítő alvás és a stresszkezelés. Mindezekben összehangoltan képes segíteni az életmód orvoslás.
Ha pedig már bekövetkezett egy súlyos esemény, például egy szívinfarktus, nagy szükség van a kardiológiai rehabilitációra. Ez a hosszú távú gondozás többet jelent a kórházi kezelésnél. A kardiológiai rehabilitáció célja ugyanis nem csak az esemény utáni felépülés támogatása, de az is, hogy az élet hátralévő része jó minőségű legyen és jelentősen visszaszoruljanak azok a kockázati tényezők, amelyek a szív-érrendszeri betegséghez és esetleg a műtéthez vezettek. Éppen ezért a hosszú távú gondozás elemei közé tartozik a kardiológiai és életmódbeli felmérés, kivizsgálás, a rendszeres orvosi kontroll, a gondosan felépített mozgásprogram, a dietoterápia, valamint a szakértői támogatás, ellenőrzés. Mindezeket szem előtt tartva a nők is sokkal jobb esélyekkel kezdhetnek egy új, egészségesebb életet még egy szívinfarktus után is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor Úr! Édesanyámat májusban hátsó fali szívinfarktus érte, de saját lábon ment be a sürgősségire. Sajnos a szivkateter során kiderült hogy nem mutheto,így hazaküldték. Rehabon 3hetet volt Balatonon. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudnánk tenni az állapota javulasaert? Mert sokszor nagyon rosszul van,gyenge. Sajnos a környéken orvos nincs aki segítene. :( Mit lehet tenni,v hív lehetne fordulni? Köszönöm! Édesanyám 63eves.
Anita

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Anita!

Édesanyja kardiológiai állapotának a megítéléséhez ismerni kellene az elvégzett vizsgálatok eredményeit (echocardiographia, coronarographia, labor, EKG) és az aktuális panaszokat (van-e mellkasi fájdalom, nehézlégzés, lábdagadás) valamint az aktuális gyógyszerelését. Gondozásba vétel céljából (is) várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2023.06.01 08:29