Szív-vérellátás zavar

Szív-vérellátás zavar

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2017.07.10 13:43 Módosítva: 2020.03.20 17:15

 

A szív-vérellátás zavarának tünetei

Szervezetünk a tápanyag és oxigén hiányt fájdalommal tudatja velünk. Szorító, markoló jellegű, és bizonyos esetekben elöl, a szegycsont mögött jelentkező fájdalom biztos tünete valamilyen szívbetegségnek. Rossz közérzet, gyengeség, izgatottság, hányinger, légszomj és verejtékezés is kísérhetik. Sokszor kisugározhat azonban a nyak, a váll, a gyomor és a kezek irányába is, nemegyszer előfordul, hogy csak ezekre panaszkodik a beteg. 

A szívinfarktus és a vérellátási zavar közötti nagy különbség, hogy a szív-vérellátási zavar nem okoz maradandó, illetve visszafordíthatatlan elváltozást a szívben, míg a szívinfarktus visszafordíthatatlan szívizom elhaláshoz vezet.

A szív-vérellátás zavarának diagnosztizálása

Kezelés első lépése egy teljes kardiológia kivizsgálás, hog ypontos képet kaphassunk a páciens állapotáról. 

  1. Nyugalmi EKG készítése, szükség esetén terheléses EKG-val kiegészítve. Ezzel megállapítható sok esetben, hogy megfelelő-e a koronárai keringés.

  2. Egyes betegeknél a kardiológiai panaszok időszakosan lépnek fel így a szakorvos javasolhat 24 órás EKG (Holter EKG) monitorozást.

  3. Izotópos vizsgálat ahol a radioktív anyagot juttatnak a keringésbe és nézik meg annak eloszlását. Ahova kevesebb anyag jut ott elzáródás fedezhető fel.

  4. A koszorúér szűkületet egyértelműen érfestéses vizsgálattal lehet igazolni. Egy vékony csövet juttatnak az ér kiindulásába, és röntgenárnyékot adó anyagot fecskendeznek annak üregébe. Az esetleges szűkület területén értelemszerűen kontrasztanyaghiány látható a röntgenfelvételen.

Koszorúér-betegség utánkövető csomag

Koszorúér-betegség utánkövető csomagunkat nem csak azoknak ajánljuk, akiknek már meglévő kardiológiai betegsége van, hanem versenysportolók, cukorbetegek, dohányosok számára is, illetve akiknek a családjában előfordult koszorúér betegség.

A szív-vérellátás zavarának kezelése

Fontos megállapítani, hogy a beteg megfelelően gondoskodik-e a folyadék bevitelről, hiszen a kevés folyadék fogyasztás hatására a vér sűrűbb lesz, nehezen jut el a mikor keringésbe, zavart okozhat a vérellátásban. 

A keringési elégtelenség az esetek egy részében a kiváltó ok megszüntetésével visszafordítható. Az okok a következőek lehetnek:

Ezen problémák megoldását mindig a páciens állapota alapján a szakorvos fogja eldönteni. Így kaphatja meg a páciens a számára legmegfelelőbb kezelést.

Téma szakértői

Dr. Vernes Réka

Dr. Vernes Réka

háziorvos, hipertonológus, sportorvos, életmód orvos
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!