Szerző: KardioKözpont

 

A szív-vérellátás zavarának tünetei

Szervezetünk a tápanyag és oxigén hiányt fájdalommal tudatja velünk. Szorító, markoló jellegű, és bizonyos esetekben elöl, a szegycsont mögött jelentkező fájdalom biztos tünete valamilyen szívbetegségnek. Rossz közérzet, gyengeség, izgatottság, hányinger, légszomj és verejtékezés is kísérhetik. Sokszor kisugározhat azonban a nyak, a váll, a gyomor és a kezek irányába is, nemegyszer előfordul, hogy csak ezekre panaszkodik a beteg. 

A szívinfarktus és a vérellátási zavar közötti nagy különbség, hogy a szív-vérellátási zavar nem okoz maradandó, illetve visszafordíthatatlan elváltozást a szívben, míg a szívinfarktus visszafordíthatatlan szívizom elhaláshoz vezet.

A szív-vérellátás zavarának diagnosztizálása

Kezelés első lépése egy teljes kardiológia kivizsgálás, hog ypontos képet kaphassunk a páciens állapotáról. 

  1. Nyugalmi EKG készítése, szükség esetén terheléses EKG-val kiegészítve. Ezzel megállapítható sok esetben, hogy megfelelő-e a koronárai keringés.

  2. Egyes betegeknél a kardiológiai panaszok időszakosan lépnek fel így a szakorvos javasolhat 24 órás EKG (Holter EKG) monitorozást.

  3. Izotópos vizsgálat ahol a radioktív anyagot juttatnak a keringésbe és nézik meg annak eloszlását. Ahova kevesebb anyag jut ott elzáródás fedezhető fel.

  4. A koszorúér szűkületet egyértelműen érfestéses vizsgálattal lehet igazolni. Egy vékony csövet juttatnak az ér kiindulásába, és röntgenárnyékot adó anyagot fecskendeznek annak üregébe. Az esetleges szűkület területén értelemszerűen kontrasztanyaghiány látható a röntgenfelvételen.

Koszorúér-betegség utánkövető csomag

Koszorúér-betegség utánkövető csomagunkat nem csak azoknak ajánljuk, akiknek már meglévő kardiológiai betegsége van, hanem versenysportolók, cukorbetegek, dohányosok számára is, illetve akiknek a családjában előfordult koszorúér betegség.

A szív-vérellátás zavarának kezelése

Fontos megállapítani, hogy a beteg megfelelően gondoskodik-e a folyadék bevitelről, hiszen a kevés folyadék fogyasztás hatására a vér sűrűbb lesz, nehezen jut el a mikor keringésbe, zavart okozhat a vérellátásban. 

A keringési elégtelenség az esetek egy részében a kiváltó ok megszüntetésével visszafordítható. Az okok a következőek lehetnek:

Ezen problémák megoldását mindig a páciens állapota alapján a szakorvos fogja eldönteni. Így kaphatja meg a páciens a számára legmegfelelőbb kezelést.

Módosítás: 2020.03.20 17:15