A koronavírus járvány okozta stressz sokaknál jelentkezik akár szabálytalan, gyors pulzus, akár emelkedő vérnyomás formájában. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint nem biztos, hogy minden esetben csak a szorongás okozza a tüneteket, épp ezért lehet most kiemelten fontos a távorvoslás lehetősége!

Távorvoslással akár 168 óráig is ellenőrizhető a szív munkája

Az akár egy hetes EKG-val távorvoslással is monitorozható a szív munkája.Sokakat megijeszthet, ha erős bedobbanásokat, majd „kihagyást” érzékelnek a szívverésükben, leginkább a szívritmuszavar gyanúja lehet szorongást keltő. Holott tisztában kell lenni azzal, hogy a gyors szívverés és a szívritmuszavar két különböző fogalom. Amire az úgynevezett kihagyás utalhat, az többnyire az extraszisztolé, vagyis a soron kívüli szívverés, amelyet sok esetben igen rövid szívmegállás, úgynevezett kompenzációs szünet követ, ezt lehet kimaradó dobbanásként, esetleg mellkasi fájdalomként érzékelni. Az is megtörténhet, hogy a soron kívüli szívverés utáni első dobbanás túl gyenge ahhoz, hogy elég vért juttasson a szívbe, így ezt kimaradásnak érzékeljük, az utána következőt pedig túl erős dobbanásnak.
Ez a jelenség azonban nem feltétlenül figyelhető meg egy egyszerű EKG vizsgálatnál, hiszen nem biztos, hogy a szabálytalanság a vizsgálat néhány perce alatt bekövetkezik. Ilyenkor lehet fontos a 24, 48 órás, vagy akár egyhetes EKG, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel lezajlik a vizsgálni kívánt esemény.
- A hosszú távú EKG nagyszerű lehetőség arra, hogy napokon, akár egy héten keresztül figyeljük a szív munkáját – távolról történő kivizsgálással. A páciensnek mindössze annyit kell tennie, hogy befárad a rendelőbe, maximális védelem mellett felhelyezzük rá a speciális műszert, ami az egyeztetett 24, 48 vagy 72 órában monitorozza a szívet. A napok során az eszköz elvégzi a mérést, majd a megbeszélt időpontban visszatérve, levesszük a mérőműszert. A mérésről készült eredmények, és a későbbi orvosi értékelés is feltölthető egy online felületre, amely mind a páciens, mint a szakorvos számára bármikor elérhető és visszakereshető, elemezhető, és szükség esetén megkezdődhet akár az esetleges szívritmuszavar kezelése is – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A vérnyomás is ellenőrizhető távorvoslással

A vérnyomás problémák is vizsgálhatók távmonitorozással.Sztancsik doktornő külön felhívja a figyelmet a vérnyomás problémákra. Az egészséges szervezet ugyanis alkalmazkodik az őt érő külső hatásokhoz, és azok rendeződése után visszaáll a normális működésre. Ez így van a vérnyomásnál is: a magas vérnyomás abban az esetben alakul ki, amikor a vérnyomást szabályzó rendszerek károsodnak a szervezetet ért hatások, így többek közt a stressz által, és emiatt a vérnyomás nem áll vissza a normális értékre. A járvány miatt érzett folyamatos stressz hatására pedig fokozódik a szimpatikus idegrendszer aktivitása, ezáltal megnövekszik a szervezetben az érszűkítő anyagok termelődése, ami magas vérnyomáshoz vezethet, de a jól beállított vérnyomásnál is okozhat eltérést, ami a gyógyszerek módosítását teszi szükségessé.
- Aki vérnyomás problémára gyanakszik, vagy eleve diagnosztizált magasvérnyomás beteg, érdemes kivizsgáltatnia magát. Jelen helyzetben távorvoslással úgy oldható meg a vizsgálat, hogy a páciensek otthonukban elvégzik az orvos által javasolt méréseket és a mérési eredményeket rögzítik egy-egy online letölthető naplóba. Ezt a mérési naplót aztán egy megadott online felületre tölti fel a páciens, amit a szakorvos is elérhet – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Azoknak is igyekszünk segíteni, akik csak most érzékelték a problémát és még nincs vérnyomásmérő készülékük, szakorvosaink segítenek személyre szabott eszközök kiválasztásában, melyek megvásárolhatók, a vérnyomásmérőkön túl akár EKG-val kombinált készülékek is. Így gyakorlatilag a lehető legkevesebb személyes kontaktussal vizsgálhatók, szükség esetén kezelhetők a szívritmus- és vérnyomásproblémák.
Lehetőség van 24 órás vérnyomásmérésre is, ebben az esetben csak az eszköz felvétele és levétel céljából kell bejönni a rendelőbe. Az ABPM eszköz előre beállított időpontokban elvégzi a méréseket, rögzíti azok eredményeit, melyek alapján a szakorvos távolból is el tudja készíteni a szükséges értékelést.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Kezelt magasvérnyomásom van, évente járok kivizsgálásra.Az uh. eredményéről szeretném kérdezni! Tágult aorta 44 mm ( két éve 42), tágult bal kamra dd:57mm, ds:36mm ( két éve dd:55, ds:36), bal kamrai funkció ef:66%. Azt szeretném tudni, mennyire rosszak ezek a tágult értékek, illetve növekedésük mértéke? Illetve azeretném tudni elég-e az évenkénti vizsgálat az aorta tágulat miatt? És milyen mértékű aorta tágulatnál kell lépni, és mit kell tenni?Aggódom, mert sokszor hallottam az aortarepedésről amit ritkán szoktak túlélni. Magamról még annyit 195 cm magas és 95 kg súlyú vagyok. Köszönöm válaszát!
László 73

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt László!

Ezekről az eredményekről a kezelő orvosát, ill. a vizsgálatot végző orvost kérdezze.

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

Sztancsik doktornő szaktudása, kedvessége, türelme megnyugtatóan hatott, valamint a recepciós hölgyek segítőkészségével vagyok nagyon megelégedve.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.04.27
Utolsó módosítás: 2020.04.27