A koronavírus járvány okozta stressz sokaknál jelentkezik akár szabálytalan, gyors pulzus, akár emelkedő vérnyomás formájában. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint nem biztos, hogy minden esetben csak a szorongás okozza a tüneteket, épp ezért lehet most kiemelten fontos a távorvoslás lehetősége!

Távorvoslással akár 168 óráig is ellenőrizhető a szív munkája

Az akár egy hetes EKG-val távorvoslással is monitorozható a szív munkája.Sokakat megijeszthet, ha erős bedobbanásokat, majd „kihagyást” érzékelnek a szívverésükben, leginkább a szívritmuszavar gyanúja lehet szorongást keltő. Holott tisztában kell lenni azzal, hogy a gyors szívverés és a szívritmuszavar két különböző fogalom. Amire az úgynevezett kihagyás utalhat, az többnyire az extraszisztolé, vagyis a soron kívüli szívverés, amelyet sok esetben igen rövid szívmegállás, úgynevezett kompenzációs szünet követ, ezt lehet kimaradó dobbanásként, esetleg mellkasi fájdalomként érzékelni. Az is megtörténhet, hogy a soron kívüli szívverés utáni első dobbanás túl gyenge ahhoz, hogy elég vért juttasson a szívbe, így ezt kimaradásnak érzékeljük, az utána következőt pedig túl erős dobbanásnak.
Ez a jelenség azonban nem feltétlenül figyelhető meg egy egyszerű EKG vizsgálatnál, hiszen nem biztos, hogy a szabálytalanság a vizsgálat néhány perce alatt bekövetkezik. Ilyenkor lehet fontos a 24, 48 órás, vagy akár egyhetes EKG, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel lezajlik a vizsgálni kívánt esemény.
- A hosszú távú EKG nagyszerű lehetőség arra, hogy napokon, akár egy héten keresztül figyeljük a szív munkáját – távolról történő kivizsgálással. A páciensnek mindössze annyit kell tennie, hogy befárad a rendelőbe, maximális védelem mellett felhelyezzük rá a speciális műszert, ami az egyeztetett 24, 48 vagy 72 órában monitorozza a szívet. A napok során az eszköz elvégzi a mérést, majd a megbeszélt időpontban visszatérve, levesszük a mérőműszert. A mérésről készült eredmények, és a későbbi orvosi értékelés is feltölthető egy online felületre, amely mind a páciens, mint a szakorvos számára bármikor elérhető és visszakereshető, elemezhető, és szükség esetén megkezdődhet akár az esetleges szívritmuszavar kezelése is – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A vérnyomás is ellenőrizhető távorvoslással

A vérnyomás problémák is vizsgálhatók távmonitorozással.Sztancsik doktornő külön felhívja a figyelmet a vérnyomás problémákra. Az egészséges szervezet ugyanis alkalmazkodik az őt érő külső hatásokhoz, és azok rendeződése után visszaáll a normális működésre. Ez így van a vérnyomásnál is: a magas vérnyomás abban az esetben alakul ki, amikor a vérnyomást szabályzó rendszerek károsodnak a szervezetet ért hatások, így többek közt a stressz által, és emiatt a vérnyomás nem áll vissza a normális értékre. A járvány miatt érzett folyamatos stressz hatására pedig fokozódik a szimpatikus idegrendszer aktivitása, ezáltal megnövekszik a szervezetben az érszűkítő anyagok termelődése, ami magas vérnyomáshoz vezethet, de a jól beállított vérnyomásnál is okozhat eltérést, ami a gyógyszerek módosítását teszi szükségessé.
- Aki vérnyomás problémára gyanakszik, vagy eleve diagnosztizált magasvérnyomás beteg, érdemes kivizsgáltatnia magát. Jelen helyzetben távorvoslással úgy oldható meg a vizsgálat, hogy a páciensek otthonukban elvégzik az orvos által javasolt méréseket és a mérési eredményeket rögzítik egy-egy online letölthető naplóba. Ezt a mérési naplót aztán egy megadott online felületre tölti fel a páciens, amit a szakorvos is elérhet – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Azoknak is igyekszünk segíteni, akik csak most érzékelték a problémát és még nincs vérnyomásmérő készülékük, szakorvosaink segítenek személyre szabott eszközök kiválasztásában, melyek megvásárolhatók, a vérnyomásmérőkön túl akár EKG-val kombinált készülékek is. Így gyakorlatilag a lehető legkevesebb személyes kontaktussal vizsgálhatók, szükség esetén kezelhetők a szívritmus- és vérnyomásproblémák.
Lehetőség van 24 órás vérnyomásmérésre is, ebben az esetben csak az eszköz felvétele és levétel céljából kell bejönni a rendelőbe. Az ABPM eszköz előre beállított időpontokban elvégzi a méréseket, rögzíti azok eredményeit, melyek alapján a szakorvos távolból is el tudja készíteni a szükséges értékelést.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Napok óta tartó ájulás érzet és gyors szívverés miatt jelentkeztem kardiológusnál a mai napon. Eredmény a következő: pulzus :120 Ekg: sinustachikardia, kp.tengelyállás, PQ 137ms, QRS 90 ms, izoel. ST-k, III-bqn kis neg., aVFben neg-pou, mashol pozitív T-k. Az orvosom Raenom 5mgot irt fel 2*1et, illetve 0.25os Frontint. Korábban is sok kivizsgáláson voltak az uh minimális mitralis prolapsust allapitott meg. Érdekelne a véleménye a Raenomrol? Nem veszélyes beszednem? Néha beremegéseket érzek. Köszönöm
Zsófia

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Zsófia!

Nem tudom milyen vizsgálati eredmény alapján rendelték ezt a gyógyszert. Pontos választ csak a kezelőorvosa tud adni. Kérem hogy őt keresse fel problémájával. Amennyiben panaszai a konzultációt követően is fennállnak, várjuk vizsgálatra Kardiológiai Központunkban.

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Alapos, figyelmes

A doktornő alapos volt: figyelt rám, meghallgatott, megvizsgált, és további vizsgálati lépéseket határozott meg.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2020.04.27 13:08