A magas vérnyomásra rendelt gyógyszereket jellemzően egy életen át kell szedni, bár változtatásokat természetesen elrendelhet a kezelő orvos. Éppen ezért érdemes tisztában lenni a gyógyszerszedés szabályaival, amelyekről dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája beszélt.

A gyógyszerek mellett az életmód is döntő

Magas vérnyomásnál az életmód orvoslás és a gyógyszeres kezelés is fontos.Aki magasvérnyomás diagnózissal szembesül, el kell fogadnia, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomására, és tudatosnak kell lennie az életmódját illetően is. Ugyanis fontos azt látni, hogy 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában az első lépés az életmódkezelés. Az e fölötti vérnyomásnál is alapvető szerepe van az életmódkezelésnek – a gyógyszeres kezelés mellett. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és/vagy szövődmények megléte esetén.
Az életmódkezelés egyik alapköve a mozgásterápia, amely magas vérnyomás esetén a lehetőleg minden nap végzett közepes intenzitású kardiomozgásra (intenzív sétára, futásra, kerékpározásra, úszásra) épül. Legalább ugyanilyen fontos elem a táplálkozás. Optimális lehet a DASH-diéta vagy a mediterrán diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. Mind a mozgás, mind a táplálkozás rendszerének optimális kialakításában szakszerű segítséget adhat az életmód orvoslás

Ezek a gyógyszerszedés szabályai magas vérnyomásnál

 • A magas vérnyomás gyógyszereket állandó időpontokban kell szedni.A páciensnek is tudni kell a gyógyszerek nevét. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerelés pontos részleteit érdemes leírva magunknál tartani.
 • Minden kezelőorvost (bármilyen szakorvosról legyen is szó) fel kell világosítani a szedett gyógyszereinkről, illetve arról, ha bármi változott a magas vérnyomás kezelésében. Különösen igaz ez, ha érzéstelenítéssel vagy altatással járó műtétre készülünk, beleértve a fogászati beavatkozásokat is. Előfordulhat, hogy előzetes antibiotikum szedésre lesz szükség.
 • A gyógyszereket nem alkalomszerűen, hanem szinte órarendszerűen kell szedni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. Ne változtassunk semmin, ne hagyjuk abba a gyógyszerszedést, csak ha ezt az orvosunk is támogatja. Akkor sem lehet megszakítani a gyógyszerelést, ha jól érezzük magunkat, mert a hirtelen leállás ronthat az állapoton.
 • Alakítsunk ki egy rutint a gyógyszerszedésben. Hasznos beszerezni egy hétrekeszes gyógyszeres dobozt, és egy hétre előre bekészíteni a szükséges dózisokat a megfelelő rekeszekbe. 
 • Egy naptárban vagy online naplóban érdemes vezetni a gyógyszerelésünk részleteit. Menet közben ugyanis az orvos megváltoztathatja a gyógyszereket és/vagy az adagolásokat a szervezet reakcióit figyelembe véve. Ezzel a módszerrel nyomon követhetővé válnak a folyamatok. 
 • Vény nélküli készítményekről és táplálék kiegészítőkről is fontos egyeztetni a kezelőorvossal. Egyes hatóanyagok interakcióba léphetnek egymással, ami nemkívánatos hatássokkal járhat.
 • Ha elfelejtettük bevenni az aktuális adagot, pótoljuk minél előbb. Ha viszont már nagyon közel vagyunk a következő adag időpontjához, hagyjuk ki a kimaradt adagot és folytassuk az eredeti ritmust, nem szabad két adagot bevenni a kimaradó pótlására.
 • Ne kockáztassuk, hogy kifogyunk a gyógyszerekből, mindig idejében írassunk új receptet.  
 • Utazáskor mindig tartsuk magunknál a megfelelő mennyiségben magunkkal vitt gyógyszereket és ne térjünk el az órarendtől.
 • Legyünk tisztában az esetleges mellékhatásokkal! Egyes gyógyszerek kihathatnak a szívritmusra, ezért rendszeresen ellenőrizzük a pulzusunkat és a változásokról számoljunk be a kezelőorvosunknak. A szűk ereket lazító gyógyszerek szédülést okozhatnak. Ha felálláskor vagy az ágyból való kikeléskor ezt tapasztaljuk, üljünk vagy feküdjünk le, várjunk pár percet és szép lassan álljunk fel ismét.

- A magas vérnyomás kezelésében és magában a gyógyszerszedésben is a következetesség és az orvos-beteg együttműködés a legfontosabb – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.- Ha megvan ez az erős alap, megfelelő életmóddal és szükség esetén gyógyszerekkel kivédhetők a magas vérnyomással összefüggő esetleges súlyosabb következmények. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)


 

Téma szakértője

Specialitások:
 • Magas vérnyomás specialista
 • Stroke utáni rehabilitáció
 • Agyi keringés
 • ABPM - szakorvosi kiértékelés
 • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm, Kérdésem a Covarex - AS 5 mg-os filmtablettával kapcsolatos. Januárban elkezdtem hányni, szédülni és nagyon magas lett a vérnyomásom, 200-ig is felment, utána visszazuhant 90-ig. Volt, hogy pár percen belül és magától, naponta többször megismétlődött. Februárban ez megismétlődött, voltam kivizsgálásokon, de semmit nem állapítottak meg, mindent rendben találtak, csak a vérnyomást nem. A háziorvos covarexet írt fel, napi 1 szemet. Nekem nyáron elég volt fél szem is, ezt egyeztettem az orvossal, most is ennyit szedek. Szeptemberben ismét rosszul lettem, hánytam szédültem, többszöri székletem is volt, ami hígabb, de nem hasmenés formájában jelentkezett és látás problémáim is lettek. A szédülés mai napig megmaradt. Hol azért szédülök, mert nagyon alacsony a vérnyomásom, hol azért, mert elkezd emelkedni és estére 150-170-ig is felmegy a pulzus is sokszor ingadozik. Kérdésem, amikor reggelente nagyon alacsony a vérnyomásom, 90-105 között van, akkor beszedhetem a covarexet? Ilyenkor meg szoktam várni, hogy kicsit feljebb menjen 115- 125 közé és 11-13 óra között veszem be. Nem tudom, mennyi idő alatt kezd hatni és milyen hosszan tart a hatása? Ha, így veszem be, akkor este 130-140 között van a vérnyomásom. Reggel, azért nem merem bevenni, mert 90-100 körül van, akkor is nagyon szédülök, a szívemnél nyom és többször előfordult már szívritmuszavar is, de soha nem tudták még EKG-val kimutatni. Kettő napja, a nyakam alatt középen, többször olyan, mintha valamit rátettek volna a mellkasomra. Vesesüllyedésem is van., a vesevezeték ezért meg van törve. Mikor, nagyon felugrott a vérnyomásom, utána napokban nehezen ment a gondolkodás, és nagyon fáradt lettem, ez kicsit megijeszt és az is, hogy kb 3 hete /azóta, amióta rosszul lettem/ sokat szédülök, hol azért mert alacsony, hol azért, mert magas vagy emelkedik a vérnyomásom. Ha, kisebb stressz ér, vagy izgulok valamiért, de a számítógép előtt is felmegy a vérnyomásom, ha dolgozom, vagy ha olvasok, akkor is. Súlyom megfelel a magasságomhoz, 158 cm/ 53 kg, korom 59. éves vagyok. Megfelelő mennyiségű vizet iszok, és igyekszem egészségesebben és vegyesen táplálkozni. Mellékvesét még nem vizsgálták. Koponya ct volt, labor, szemvizsgálat, kardiológia, neurológia. A leírtak, ismeretében mit javasolnak, hogyan szedjem a Covarexet?
Erika

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Erika!

A gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés hatásának ellenőrzéséhez szükséges lenne egy 24 órás vérnyomásmérő készülék felhelyezése és a mérési eredmények kiértékelése. Ezek ismeretében lehet a gyógyszer adagjáról és napi elosztásáról is nyilatkozni.

Tisztelettel:
Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Végtelen türelmes, figyelmes

A Doktornő foglalkozott az aktuális betegséggel, mellette tanított, alapos volt, bármilyen kérdésemre választ kaphattam. Végtelen türelmes, kedves, figyelmes határozott volt. És ami a legfontosabb bízhatok benne!

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD
magas vérnyomás és érkockázat specialista
Létrehozás ideje: 2023.02.17
Utolsó módosítás: 2023.02.17