Amikor olyan panaszt szeretne kivizsgálni a kardiológus, amelyhez nem elég a néhány percig tartó EKG vizsgálat, szükség lehet a szív munkájának 24 órás megfigyelésére. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, milyen tüneteknél alkalmazható, és hogyan zajlik a 24 órás Holter EKG monitorozás. 

Erre jó a nyugalmi és a terheléses EKG

Az EKG vizsgálat során a készülék a szív elektromos tevékenységét ábrázolja egy papírszalagon. Ezzel a módszerrel megfigyelhető a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése és - vezetése, esetleges károsodása, a szívritmus. Információt ad többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól, vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is. Ezen kívül alkalmazható a nyugalmi EKG a veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, szívritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezésére is. Egy komoly kivizsgálásnál a 12 elvezetéses EKG-t érdemes alkalmazni, ugyanis pontos képet mutat a szív aktuális állapotáról, de léteznek speciális elvezetések, amelyek még jobban segítik a pontos diagnózi felállítását. Vannak azonban helyzetek, amikor a nyugalmi EKG nem elégséges, hiszen például a terhelés során és után jelentkező panaszokat kell kivizsgálni.
Ilyenkor alkalmazzák a terheléses EKG-t, ami a szív vérellátását ellenőrzi, vagyis azt, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés során, tehát megnövekedett oxigénigény mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve terheléssel provokálhatók e ritmuszavarok. Tehát a pontos diagnózis felállításánál segítséget nyújt annak megfigyelésében, hogy oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál, ami lehet például fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.

Milyen panaszok esetén lehet fontos a 24 órás Holter EKG?

Mellkasi fájdalom, erős szívdobogás esetén is fontos a 24 órás ekg. Vannak olyan tünetek, állapotok, amelyek nem feltétlenül jelentkeznek a nyugalmi EKG néhány perces alkalmazása során. Ilyen például:

  • a szédülés,
  • az ájulás,
  • a mellkasi fájdalom,
  • szapora-, lassú- vagy szabálytalan szívdobogás érzete.

Ezeket a jelenségeket lehet megfigyelni a Holter EKG vizsgálattal, amely általában 24 órán keresztül rögzíti a szív elektromos tevékenységét.
- Ez a vizsgálat elengedhetetlen akkor is, ha a szív tevékenységét alvás vagy mozgás közben, a mindennapi tevékenység során szeretnénk vizsgálni vagy a már szedett gyógyszerek hatását szeretnénk ellenőrizni– hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Egyre többen úgy vélik, hogy a szívfrekvenciájuk mérésére teljesen megfelelnek a divatos okosórák vagy fitneszkarkötők. Ezekről azonban tudni kell, hogy bár egyes darabok hirdetésében az áll, hogy EKG pontossággal mérnek, jelenleg azonban hivatalosan nem minősülnek elég megbízhatónak és bár tájékoztató információként hasznosak, semmiképpen sem váltható ki velük a kardiológiai kivizsgálás.

Egész nap magamon kell viselni egy készüléket?

A 24 órás holter ekg számos betegségre fényt deríthet.- A Holter-vizsgálat 24 órája alatt a páciens egy kis készüléket akaszt a nyakába vagy csatol az övére. A készülékből kijövő 5 vezetéket a mellkason levő elektródákhoz rögzítjük, ami gyakorlatilag nem okoz kellemetlenséget, a napi teendők zavartalanul elvégezhetők – hangsúlyozza Sztancsik doktornő. – Van azonban néhány szabály, amit a vizsgálat alatt be kell tartani.

  • A vizsgálat alatt nem szabad fürödni vagy zuhanyozni, mert a készüléket nem érheti víz.
  • A Holter EKG mellett melltartót természetesen lehet viselni és a sportolás is megengedett, de csak olyan módon, ami nem veszélyezteti a készülék épségét.
  • Ha a Holter csipog, az azt jelzi, hogy az elemek merülnek, ilyenkor csere szükséges.
  • Az eszköz viselése mellett a páciensnek egy naplót kell vezetnie a 24 óra alatt észlelt tünetekről. Sok esetben a szubjektív tünetek jelentenek fontos információt az adatok kiértékelésekor. 
  • A készüléket nem szabad otthon levenni, mert ez meghiúsítja a vizsgálatot. A 24 óra leteltével a szakrendelésen veszik le a Holter EKG-t és az adatokat számítógép segítségével a kardiológus szakorvos értékeli ki.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés 24 órás holter EKG vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztel Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni ,hogy szívritmuszavar ,amit nem érzek ,okozhatja -e az alacsony vérnyomást mint 113/ 43 vagy 84/55,97/51 vagy 89/ 40 is volt. Olyan vagyok napközben is mintha ébren aludnék .Mondennapossá vált ez nálam, ezek a bealváshoz hasonló tünetek szinte egész nap. Volt egy 5 perces mérés eltéréssel ,hogy 98/ 51 ből ugrott 150/79 108 -as pulzusra, aztán szépen visszament alacsony értékre .2016- ban ablatio volt nekem ,ingervezetési zavartól 200- al ment a szivem.Gyógyszert nem szedek sikeres volt a beavatkozás.Kiújult egy inger, amit nem is éreztem ,az Ekg - n volt látható ,de közel az av- blokkhoz ,ezért az nem ablalható. Veszélyes- e ha ennyire alacsony lett a véfnyomásom? Sajnos befolyásolja a munkaképességemet ,gyengeséget érzek .Válaszát köszönöm szépen.
Kovács Éva

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Kovács Éva!

Igen, okozhatja a ritmuszavara az alacsony vérnyomást. Mindenképpen ajánlom, hogy minél előbb keresse fel az ablációt végző orvosát, ui. ki kell vizsgálni, hogy milyen ritmuszavar áll a háttérben. Lehet, hogy újabb abláció, esetleg pacemaker beültetése szükséges.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Kiemelkedő szakmai tudás

Dr. Sztancsik Ilonánál jártam, aki egy nagyon kedves, alapos és nagy szaktudású Doktornő. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.08.16
Utolsó módosítás: 2019.09.02