Híreink
Fájhat a fejünk a magas vérnyomástól?

Fájhat a fejünk a magas vérnyomástól?
dr. Kapocsi Judit PhD
Létrehozva: 2018.09.27 11:06 Módosítva: 2018.12.21 12:32
2018-12-21 12:32:24.331829 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A magas vérnyomást nem mindig könnyű felismerni, ugyanis az extrém kiugrásoktól eltekintve, jellemzően nem okoz panaszt. Ha azonban komoly fejfájás jelentkezik, érdemes a vérnyomásértékeket is ellenőrizni. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája elmondja, miért. 

Mit mond a tudomány?

A szakemberek véleménye megoszlik abban a kérdésben, okozhat-e a magas vérnyomás fejfájást vagy sem.

  • Érvek a támogató oldalról

Az Iranian Journal of Neurology című szaklapban publikált cikk szerzői szerint a magas vérnyomás által kiváltott fejfájás jellemzően mindkét oldalon jelentkezik, pulzáló jellegű és fizikai aktivitás hatására erősödik. Az ilyenkor jelentkező  hirtelen érösszehúzódás és/vagy értágulat (mindegyik előfordulhat, akár egymást követve) eredményeként (egyéb más, nem pontosan ismert tényezők mellett) agyödéma alakulhat ki. 

  • Érvek az ellenző oldalról

Az American Heart Association állásfoglalásában ugyanakkor az szerepel, hogy az emberek általában nem tapasztalnak fejfájást, amikor magas a vérnyomásuk, hacsak nem megy 180/120 fölé. Ennek igazolására többek közt olyan kutatásokra hivatkozik a szervezet, mint az American Journal of Hypertension című lapban publikált tanulmány, amely 30 éven keresztül követett 1914 magasvérnyomás beteget és nem talált összefüggést a rendszeres fejfájás és a szív-érrendszeri eredetű halálozások közt.

Magasvérnyomásos krízisben mentőt kell hívni

magas vérnyomás fejfájás- Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy a magas vérnyomás csak ritkán okoz fejfájást, kivéve az ún. hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek. Ebben az esetben nem a mért vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés történik. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, akár fejfájást is, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki. Tehát amennyiben a vérnyomás kiugrik és emellett orrvérzés, rossz közérzet, látás- és /vagy beszédzavar és fejfájás jelentkezik, 2 percet várjon a beteg, majd mérje újra a vérnyomását, és ha a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc után mérje meg harmadszor is a vérnyomást. Amennyiben a harmadik mért érték is 160/100 Hgmm felett van, és a beteg panaszai nem enyhülnek, vagy még fokozódnak is,  orvost kell hívni.  Különösen akkor, ha hányás, mozgás, beszédzavar is komplikálja a képet. A beteg lehetősége, hogy önmagán segítsen, 25 mg Tenziomin elrágása lehet, ha nem hány - hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - Ha azonban nem köthető ilyen krízishez a fejfájás, a kivizsgálás több szakterületet is érinthet, ugyanis a kiváltó okok is különbözőek lehetnek, az izomgörcstől, a fogászati-, és vércukor problémákon, a pajzsmirigy betegségen át a fül-orr-gégészeti gyulladásig, a neurológiai problémákig. A kardiológiai kivizsgálás azonban lehet egy olyan biztos alap, amelyre ráépülve a megfelelő irányba lehet elindulni a diagnózis felé.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Bejelentkezés  vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Varga Dóra

Ostrom u. 16.

Tiszteltem!

47 éves nő vagyok, kb. 10 éve van enyhe vérnyomás problémám. Ez eddig rendben is volt tartva, eddig szedtem: reggel 50 mg lavestra és egy 5 mg nebibeta. 20 napja volt 180, 190-es kiugrásom. Kaptam még gyógyszereket: reggel 100 mg. lavestra, 5 mg. nebibeta és estére kaptam 10 mg. lecalpint. Ezt 17 napja szedem. a kérdésem az lenne, hogy okozhat-e a lecalpin palpitáció érzést és szaporább szivműködést. A gyógyszert este 7-kor veszem be és 8,30 után olyan rossz mellkasi érzésem van. szapora és olyan erősen ver....Köszönöm a választ előre is.
Tisztelt Varga Dóra!

Nagyon ritkán, de előfordulhat , hogy szapora szívműködést okozhat a Lecalpin. Gyógyszermódosítást illetően kezelőorvosával kellene konzultálnia.

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Kedves és körültekintő

Kedves, szakmailag magasszintű támogatást ad,körültekintő és a problémát nem zárja le csak egy találkozoval, tehát visszamérésre is kiváncsi, értékelést - tanácsot ad. Köszönöm

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

FACEBOOK CSOPORTOK