Magas vérnyomás? Ezzel a 6 élelmiszertípussal vigyázzon!

Magas vérnyomás? Ezzel a 6 élelmiszertípussal vigyázzon!

dr. Kapocsi Judit PhD Létrehozva: 2017.10.19 07:54 Módosítva: 2018.12.21 12:13
2018-12-21 12:13:00.337479 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a vérnyomást emelő élelmiszertípusokra hívta fel a figyelmet.

Miért fontos a magas értékek csökkentése?

- A magas vérnyomás csökkentése nem csupán önmagáért való cél, de a kezeléssel elkerülhetővé válhatnak a komoly szövődmények is. Mindazonáltal a betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos elfogadni és betartani. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - Kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása a vérnyomás jelentős csökkenését eredményezi. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. Hasznos a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

Élelmiszertípusok, amelyektől ajánlatos óvakodni

magas vérnyomás vizsgálati csomagSajnos, van néhány élelmiszertípus, amely megakadályozza a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom okán. A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást, ezáltal közvetve hozzájárul a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatának növeléséhez.  A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti.  A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Mit érdemes kerülni?

- Felvágottak
A felvágottak és a szalámik valóságos nátrium-bombák, hiszen gyakran sóval, vagy nátrium-nitrittel kezeltek, fűszerezettek és tartósítottak. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az ún. löncshúsoknak magas a sótartalma.

- Mirelit pizza
Bármelyik pizza rendelkezhet magas sótartalommal, amelyiken felvágott, sós sajt (például feta vagy márványsajt) és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomás betegek számára. Ezekhez a termékekhez ugyanis több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.   

- Savanyúság
A tartósítás maga meglehetősen sok sót igényel, ugyanis ez az anyag tovább tartja ehetően a tartósított élelmiszereket. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátrium-raktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erőspaprika, hiszen 100 grammjában 3,3 gramm só is megbújhat.

- Zacskós leves
Bár valóban percek alatt elkészülnek és melegek, a zacskós levesek jellemzően rendkívül magas nátrium tartalmúak. Van olyan brokkolikrémleves, amelynek 100 grammjában 13,7 gramm só lapul, bizonyos gombakrémleves pedig 11,7 grammot tartalmaz. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.

- Paradicsom készítmények
Talán meglepő, de a feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás betegség esetén, ugyanis legyen szó konzervről, tésztaszószról vagy paradicsomléről, a magas sótartalom majdnem bizonyos. 100 grammnyi paradicsomos tésztaszósz alap akár 11,9 gramm sót is magában foglalhat.

- Vörös hús, csirkebőr és készételek
A magas vérnyomással élőknek a són kívül ajánlatos kerülniük a telített- és transz-zsírsavakat is. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transz-zsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.

Forrás: Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Bejelentkezés  vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

online bejelentkezés kardioközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Olyan kerdesem lenne hogy mi okozhatja páromnál az alábbi tüneteket?
Hirtelen megemelkedett vérnyomás ,ezzel egyidejűleg
Szédülés
Egyfolytában mintha gombóc lenne a torkába es úgy érzékeli mintha nem kapna levegőt
Van hogy sok a sava
Voltunk orvosnál de nem mondanak semmit
Írtak fel Tensiomint és ennyi
Csak mióta ez fenn áll neki azóta mintha más ember is lenne
Sajnos nem tudjuk hogy mit csináljunk


dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Tisztelt Laura!

A férje panaszai mögött több lehetséges probléma állhat,. a küldött adatokból azt biztonsággal megmondani nem lehet, mi a valós ok.
A kivizsgálás során tájékozódunk a beteg jelenleg meglevő szubjektív panaszairól, a korábbi betegségeiről, kivizsgálásának dokumentációjában található eredményekről, a családi betegségtörténetéről, az aktuálisan mérhető vérnyomás értekéről, a gyógyszerszedésről , fizikális állapotáról. Ezt követően lehet korrekt diagnózishoz jutni, használható tanácsot adni.
Arra, hogy ez megtörténjen, egy vizit keretében van mód.

Tisztelettel: Dr Kapocsi Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, precíz

A doktornő a vizsgálat során rendkívül alapos, precíz, türelmes és segítőkész volt. Rendkívüli szakértelme, személyisége garancia a mielőbbi gyógyulásra. 

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!