A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a vérnyomást emelő élelmiszertípusokra hívta fel a figyelmet.

Miért fontos a magas értékek csökkentése?

- A magas vérnyomás csökkentése nem csupán önmagáért való cél, de a kezeléssel elkerülhetővé válhatnak a komoly szövődmények is. Mindazonáltal a betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos elfogadni és betartani. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - Kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása a vérnyomás jelentős csökkenését eredményezi. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. Hasznos a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

Élelmiszertípusok, amelyektől ajánlatos óvakodni

magas vérnyomás vizsgálati csomagSajnos, van néhány élelmiszertípus, amely megakadályozza a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom okán. A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást, ezáltal közvetve hozzájárul a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatának növeléséhez.  A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti.  A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Mit érdemes kerülni?

- Felvágottak
A felvágottak és a szalámik valóságos nátrium-bombák, hiszen gyakran sóval, vagy nátrium-nitrittel kezeltek, fűszerezettek és tartósítottak. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az ún. löncshúsoknak magas a sótartalma.

- Mirelit pizza
Bármelyik pizza rendelkezhet magas sótartalommal, amelyiken felvágott, sós sajt (például feta vagy márványsajt) és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomás betegek számára. Ezekhez a termékekhez ugyanis több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.   

- Savanyúság
A tartósítás maga meglehetősen sok sót igényel, ugyanis ez az anyag tovább tartja ehetően a tartósított élelmiszereket. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátrium-raktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erőspaprika, hiszen 100 grammjában 3,3 gramm só is megbújhat.

- Zacskós leves
Bár valóban percek alatt elkészülnek és melegek, a zacskós levesek jellemzően rendkívül magas nátrium tartalmúak. Van olyan brokkolikrémleves, amelynek 100 grammjában 13,7 gramm só lapul, bizonyos gombakrémleves pedig 11,7 grammot tartalmaz. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.

- Paradicsom készítmények
Talán meglepő, de a feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás betegség esetén, ugyanis legyen szó konzervről, tésztaszószról vagy paradicsomléről, a magas sótartalom majdnem bizonyos. 100 grammnyi paradicsomos tésztaszósz alap akár 11,9 gramm sót is magában foglalhat.

- Vörös hús, csirkebőr és készételek
A magas vérnyomással élőknek a són kívül ajánlatos kerülniük a telített- és transz-zsírsavakat is. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transz-zsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.

Forrás: Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok. 53 éves férfi vagyok. Magas vérnyomásra szedek már jó ideje gyógyszereket. Reggel:Portiron hct, amlodipin, bisoprolol. Este: Portiron, tenaxum . Azt szeretném kérdezni, miért van az,hogy reggel ébredés után mérek 140/ 85-öt,majd beveszem a gyógyszereket utána 2 órával még mindig 140/ 90-et? Nem lefelé kellene menni a vérnyomásnak? Csak akkor tudok normális értékeket mérni ha több napig itthon vagyok nyugalomban. Amúgy is mindentől szorongok szinte gyerekkorom óta. Orvosi vizsgálatnál meg végképp. Voltak már kisebb nagyobb pánikrohamok is régebben. De érdekes hogy ebben az irányban egyik orvos sem indult el. Csak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. 25 éve egy szemmel kezdtem. Most 5 féle. Volt 24 órás vérnyomásmérés is amiből 12 óra lett mert este nagyon zavart így is amikor rám tették egyből 150 lett az első mérés. 2 óra múlva ment le 130-ra ami maradt is akkor. Szív ultrahang sokszor. Nyeletéses is. Állítólag erős szívem van.(így mondták) De úgy 3 éve volt olyan is hogy 170-as vérnyomást mértem itthon. Akkor még csak 1-1 szem portiron volt a napi adagom.Felhívtam a háziorvost. Azt mondta vegyem be duplán az esti adagot. Nem használt. Hétvége ügyelet. Ott azt mondták menjek haza vegyem be a reggelit is duplán. Maradt 170 ,de akkor már tiszta stresszben voltam. Sürgősségire mentem. Elmondtam mi van. Fogták a fejüket és fél napig mosatták belőlem a gyógyszereket.Akkor írták ott ezt az öt féle gyógyszert. Vagyis hármat,mert a portironokat előtte is szedtem. Mégis ha napközben mérem,vagy ha munka után itthon akkor is 140 de sokszor 150 a vérnyomásom. Ha egy hetet itthon vagyok akkor 3-4 nap alatt lemegy 120/70-re is. Nem tudom miért van ez. Némelyik kollégámnak a 200-as vérnyomását 1 szem gyógyszer leviszi úgy hogy szédeleg és kávét kell inni. Nekem sosem volt 200 és ez a marék gyógyszer sem igazán használ. Olvastam van olyan is hogy túl van kezelve és az sem jó. Tudna valami tanácsot adni így látatlanba kedves Dr Nő? Szóval nem lehetséges hogy nekem pszichiáter kellene? Bocsánat ha kicsit zavaros,de próbáltam röviden a leglényegesebbet írni.
Tisztelt Uram!

Próbálok a kérdéseire, amennyiben lehetséges válaszolni.
Mindenek előtt azt szeretném előre venni, hogy a vérnyomás egy folyamatosan (pillanatonként) változó, mérhető élettani adatunk, és ez így van rendjén, mivel mindig az adott pillanatban végzett tevékenységünk, állapotunk határozza meg, hogy melyik szervünknek mennyi vérre van szüksége. A 140/85-140/90 Hgmm-es érték azonosnak tekinthető, és nem aggasztó. Kérdés, hogy milyen módon mérte a vérnyomást.
Az ajánlott módszer a mérésre: 5-10 perc nyugalmi állapot után, kényelmes helyzetben együltő helyében minimum két mérést kell végezni ("egy mérés nem mérés", amennyiben a mért értékek között a különbség nagyobb 4 Hgmm-nél, akkor 3. mérés is kell, és a mérések között kb. 2 perc időnek kell eltelni. Gyakori, hogy a második és/vagy 3 mérés eredménye lényegesen alacsonyabb, mint az első érték. A mért értékeket le kell jegyezni, hogy áttekintő képet kaphassunk a trendekről.

A szorongás a vérnyomás emelése irányába hat, és a mért értékek is szélsőségesebben "ingadoznak".
Mindenképpen ajánlatos psychiáter tanácsának kikérése. Szükség esetén nyugtató adása, de mindenképpen reláxációs gyakorlatok tanulása, végzése jó hatással lehet.

Az Ön által felsorolt gyógyszer mennyisége valóban soknak tűnik. Ahhoz, hogy ezt pontosan megítélhessem, és annak alapján módosítást javasoljak, alapvizsgálatok elvégzése, és azok eredményeinek értékelése szükséges (labor, un "nagy rutin", TSH, EKG, Szemészeti konzílium, 24 h ABPM).

Az, hogy más betegnél (kollégánál) milyen gyógyszer, hogyan hat, az az Ön vérnyomását nem befolyásolja. Ilyen összehasonlítás nem visz előbbre.

Ennél többet, és pontosabb tanácsokat a leletek birtokában, egy vizit kapcsán tudok mondattani.

Tisztelettel: Dr Kapocsi Judit
Módosítás: 2022.09.01 11:32