Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája válaszol a kérdésre és elmondja, mit lehet tenni a fehér-köpeny szindróma esetén és a korrekt mérésért. 

Valóban magasabb a vérnyomás, ha orvos méri?

Az orvosi rendelőben sokaknak ténylegesen magasabb a vérnyomásértéke az otthon mértnél.  Ennek oka lehet az úgynevezett fehérköpeny-szindróma, ami azt jelenti, hogy a beteg vérnyomása az orvosok, a rendelő miatt érzett stressz miatt megemelkedik. Ez pedig egyfajta ördögi körként is működhet, hiszen akinél egyszer előfordult már ez a jelenség, legközelebb eleve szorongva lép be a rendelőbe, tehát már magasabb értékről indul – mondhatni a rendelő küszöbénél. Ezzel a diagnózissal azonban óvatosan kell bánni: csak akkor szabad kimondani, ha az otthoni vérnyomásértékek igazoltan a normál tartományban vannak.

Miért nem elég, ha csak néha mérjük a vérnyomást?

fehérköpeny magas vérnyomás- Aki otthon – akár rendszeresen – méri a vérnyomását, számos tényezővel nem számolhat. Elsősorban azzal, hogy a vérnyomás gyakran csak időszakosan emelkedik meg, tehát lehet, hogy éppen a mérés pillanatában normális, máskor viszont kiugrások tapasztalhatók. Az is előfordulhat, hogy éjszaka magasabbak a vérnyomásértékek, amiről természetesen a nappali egy-két mérés nem tájékoztat. Ráadásul, ha valaki már gyógyszert szed a magas vérnyomására, annak hatását sem lehet kizárólag egyetlen, nyugalmi méréssel kontrollálni. A fehérköpeny-szindróma hatásait természetesen szintén bele kell számítani a korrekt mérésbe és a diagnózisba. Vagyis mindezek ellenőrzésére, és a minél átfogóbb eredmények miatt az esetek többségében fontos lehet a 24 órás vérnyomásmérés, az úgynevezett ABPM. Ezzel a vizsgálattal ugyanis választ kaphatunk az olyan kérdésekre, mint hogy milyen vérnyomásértékei vannak a páciensnek a munkahelyén, az egyes napszakokban, fizikai aktivitás során, alvás közben és a fehérköpeny-szindrómától függetlenül. Ezek az eredmények pedig – a nyugalmi vérnyomásmérést kiegészítve - sokkal pontosabban diagnózist eredményezhetnek – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.
A 24 órás vérnyomásmérés fájdalommentesen zajlik, hiszen csupán annyit jelent, hogy a páciens karján elhelyezett vérnyomásmérőt összekötik egy kis övtáska méretű eszközzel, amit 24 órán keresztül viselnie kell. A műszer 15-30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet és fény derülhet akár az álcázott hipertóniára is.

A kezelés nem csak az értékek leszorításáról szól

Kapocsi doktornőtől tudható, hogy a magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz zavaró tünetet, nem is igényel kezelést. Sokan csak a következményes problémák, megbetegedések miatt fordulnak orvoshoz, holott a kezeletlen magas vérnyomás alattomosan károsíthatja a szívet, az agyat, a vesét, a szemet, a végtagok keringését, a férfiaknál erektilis diszfunkciót, a nőknél terhességi szövődményeket okozhat. Tehát kiemelten fontos az orvos által elrendelt kezelés, azonban tudni kell, hogy ez 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában kifejezetten életmódkezelés, e fölötti vérnyomásnál életmódkezelés is – a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén.

 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

 

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot 81 éves édesapámnak egy ideje átlagba 80/50 a vérnyomása de nem egyszer mértem neki 70/60- ast illetve ettöl alacsonyabbak Kérdésem, hogy mennyire normàlis vérnyomás ez és az hogy ilyen alacsony vérnyomásra rendszeresen kell vérnyomàs csökkentőt szednie a házi orvos utasitására már nem egyszer megszédült és elesett Várom mielőbbi válaszát
Lakatos Ildikó

Dr. Petróczy Natália

belgyógyász
Kedves Kérdező!
Egyáltalán nem jó a 70-80/50 Hgmm értékű vérnyomás. Nem csoda, hogy olyan vérnyomás értékek mellett megszédül az édesapja, vagy el is esik, ami olyan korban veszélyes is.
A hypertonia kezelésnél nem cél a 120/70 Hgmm alatti vérnyomás értékek, de 65 év felettieknek elég, ha épp 140/90 Hgmm alatt, vagy akörül van a vérnyomása. Nem tetszett említeni milyen gyógyszereket és milyen adagban szedi az édesapja. Amennyiben csak egyfajta vérnyomáscsökkentő gyógyszert naponta 1x kap, akkor azt lehet elhagyni (kivétel úgynevezett béta blokkoló, pl. metoprolol, bisoprolol, nevibolol..., ezeket érdemes felezni-negyedelni 1-2 naponta és aztán elhagyni). Amennyiben több fajtát kap, akkor mindegyiknek adagját kéne csökkenteni 2-3 naponta szoros vérnyomás kontroll mellett. Fontos emellett a megfelelő folyadék pótlás. Érdemes ellenőrizni, hogy nem lázas e az édesapja, mert fertőzések esetén is alacsony lehet a vérnyomása.
Tisztelettel Dr. Petróczy Natália
Módosítás: 2018.08.24 10:38