A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében az egészséges táplálkozás köztudottan nagy szerepet játszik.
Hozzávalók 1 főre
- 50 g quinoa (száraz)
- 50 g vörösbab (konzerv)
- 30 g csemegekukorica
- 80 g paradicsom
- 80 g kígyóuborka
- 50 g kaliforniai paprika
- 20 g lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk. extraszűz olívaolaj
- 1 ek. friss citromlé
- só, bors, szárított bazsalikom, oregánó, rozmaring
- friss bazsalikom díszítésnek
Elkészítés
- A quinoát a térfogatának 2x-es mennyiségű forrásban lévő vízbe öntsd és lefedve teljesen főzd meg. Amikor elkészült, vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni.
- A lilahagymát tisztítsd meg és vágd apró kockákra, majd a paradicsomot és a kígyóuborkát is kockázd fel. A vörösbabról és a csemegekukoricáról öntsd le a levét.
- Készítsd el az olívás-citromos öntetet: egy kistányérban keverd össze az extraszűz olívaolajat, a citromlevet, az összenyomott/lereszelt fokhagymát és a fűszereket.
- Állítsd össze a salátát: egy nagy tálban keverd össze a quinoát, a zöldségeket (kígyóuborka,paradicsom, paprika, kukorica, vörösbab), majd az egészet forgasd át az öntettel. Fogyasztásig tárold hűtőben, majd díszítsd friss bazsalikomlevéllel.
A recept tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátforrást és rostot, növényi eredetű fehérjeforrást, a szív- ér érrendszer szempontjából fontos zsírokat, ezen felül bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban is. Mindezek mellett a recept gluténmentes álgabonát, quinoát tartalmaz, így azok is fogyaszthatják, akiknél a glutén problémákat okoz.
Jó étvágyat!
Bejelentkezés dietetikushoz!
Téma szakértője
- testsúlycsökkentés
- koleszterin-csökkentő étrend
- vérnyomás-csökkentő étrend
- kizárólag felnőtt ellátás