A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében az egészséges táplálkozás köztudottan nagy szerepet játszik.  

Hozzávalók 1 főre

  • 50 g quinoa (száraz)
  • 50 g vörösbab (konzerv)
  • 30 g csemegekukorica
  • 80 g paradicsom
  • 80 g kígyóuborka
  • 50 g kaliforniai paprika
  • 20 g lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. extraszűz olívaolaj
  • 1 ek. friss citromlé
  • só, bors, szárított bazsalikom, oregánó, rozmaring
  • friss bazsalikom díszítésnek

Elkészítés

  1. A quinoát a térfogatának 2x-es mennyiségű forrásban lévő vízbe öntsd és lefedve teljesen főzd meg. Amikor elkészült, vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni.
  2. A lilahagymát tisztítsd meg és vágd apró kockákra, majd a paradicsomot és a kígyóuborkát is kockázd fel. A vörösbabról és a csemegekukoricáról öntsd le a levét.
  3. Készítsd el az olívás-citromos öntetet: egy kistányérban keverd össze az extraszűz olívaolajat, a citromlevet, az összenyomott/lereszelt fokhagymát és a fűszereket.
  4. Állítsd össze a salátát: egy nagy tálban keverd össze a quinoát, a zöldségeket (kígyóuborka,paradicsom, paprika, kukorica, vörösbab), majd az egészet forgasd át az öntettel. Fogyasztásig tárold hűtőben, majd díszítsd friss bazsalikomlevéllel.

A recept tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátforrást és rostot, növényi eredetű fehérjeforrást, a szív- ér érrendszer szempontjából fontos zsírokat, ezen felül bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban is. Mindezek mellett a recept gluténmentes álgabonát, quinoát tartalmaz, így azok is fogyaszthatják, akiknél a glutén problémákat okoz.

Jó étvágyat!

Téma szakértője

Specialitások:
  • testsúlycsökkentés
  • koleszterin-csökkentő étrend
  • vérnyomás-csökkentő étrend
  • kizárólag felnőtt ellátás
Létrehozás ideje: 2023.04.21
Utolsó módosítás: 2023.04.21