A szívelégtelenség nem csak a lábon okozhat ödémát

A szívelégtelenség nem csak a lábon okozhat ödémát

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2021.06.03 08:47 Módosítva: 2021.06.03 09:05
2021-06-03 09:05:45.678818 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A szívelégtelenség egyik közismert tünete a lábon megjelenő duzzanat, ödéma. Ez a jelenség azonban nem korlátozódik kizárólag erre a testrészre, akár még a gyomrot is érintheti. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az ödéma okaira és a szívelégtelenség további tüneteire hívta fel a figyelmet. 

Miért jelenik meg az ödéma?

A szívelégtelenség nem csak a lábon, de a belső szervekben is okozhat ödémát.Ödéma, vagyis szövetközti vizenyő akkor alakul ki, ha felbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya, és emiatt a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel. Ezt a szívelégtelenségen kívül természetesen számos más állapot is indokolhatja, például terhesség, hosszú ülés, májcirrózis, vesebetegség. Amennyiben mégis szívelégtelenség okozza az ödémát, az azért történik, mert a szervezet adrenalin és noradrenalin hormont szabadít fel, amelyek növelik a pulzusszámot. Erre azért van szükség, mert az elégtelen teljesítmény miatt a szív egyszeri pumpálásával csak kevesebb vért tud a szervezetbe juttatni, ezért a szervezet kompenzál: megpróbálja növelni a szívverések számát. Ezen kívül a vesék is elkezdik visszatartani a sót és a vizet. Ez utóbbi növeli a keringő vér mennyiségét, vagyis némileg javítja a megromlott keringést, ezzel együtt azonban terhet is ró a szívre. A fokozott munka egyre romló szívelégtelenséghez vezet, ami miatt pedig a felesleges folyadék kilép a keringés rendszeréből és összegyűlik az egyes testrészekben. Először csak a bokák dagadnak be, később a lábszárak, súlyos esetben akár az egész láb.
Ez tehát már egy nyilvánvaló jele annak, hogy a szívnek segítségre van szüksége, hiszen később ödéma alakulhat ki a tüdőben, a májban, a gyomor-és bélrendszerben is.

A szívelégtelenség további tünetei

Mindenképpen orvosi ellenőrzést igényel, ha valaki az alábbi tüneteket tapasztalja:

  • csökkenő terhelhetőség, egyre nehezebbé váló mindennapi fizikai feladatok,
  • megmagyarázhatatlan kimerültség, fáradtság, még jó alvás mellett is,
  • a gyomor felső részében, a bordák alatt jelentkező fájdalom,
  • ok nélküli súlygyarapodás,
  • erős szívdobogás érzés.

Ami az ödémát illeti, gyakori, hogy a szívelégtelenség miatt kialakuló ödémák hosszú ideig fennmaradnak, bár az is előfordul, hogy elmúlásuk után ki-kiújulnak. A láb akár hirtelen is felpuffadhat, bevizesedhet, fájhat, nehézkessé válhat a járás. Jellemző panasz, hogy a páciensnek délután, este már nem fér be a lába a korábban hordott cipőjébe, és az ödéma bármely más testrészen is megjelenhet.

Hogyan kezelhető a szívelégtelenség?

Szívelégtelenség elengedhetetlen a rendszeres kardiológiai kontroll.- Ha szívelégtelenséget diagnosztizálunk, elsősorban az alapproblémát kell kezelni, így az általa okozott tünetek is enyhülnek. Pangásos szívelégtelenségben többnyire vízhajtókat adunk az ödéma csökkentésére és a magas vérnyomás kezelésére is. A betegség későbbi, súlyosabb fázisában előfordulhat, hogy szükség lesz beültethető eszközökre, bypass műtétre, végső soron szívátültetésre, de már a kezelés kezdetétől elengedhetetlen bevezetni bizonyos életmódbeli változásokat – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Elsősorban csökkenteni kell a sófogyasztást és biztonságos módon növelni a fizikai aktivitást. E tekintetben mindenképpen követni kell a kardiológus útmutatását, hiszen bár a rendszeres mozgás hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, a túlzásba vitt edzés veszélyes lehet. Ezen kívül érdemes megismerkedni a stresszkezelés módszereivel és szívelégtelenség esetén a rendszeres orvosi kontrollnak is döntő szerepe van – nem csak új vagy fokozódó tünetek esetén, hanem az állapot követése miatt is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Joo napot kivanok dr. No . Avagy dr ur.. nekem olyan problemam van sajnos hogy erős sziv dobogas érzésem van sokszor nyom fáj szúr. Zsibbad az állam neha mint mostis a bal lábam es karom is sajnos :( izzad a tenyerem es rosszul let is van rajtam . Na vanolyan h elo jon neha de van olyan folyamatos. Sajnos mikor bemegyek az orvoshoz a surgoseggire pl nem talalnak semmi magan orvosra nemnagyon van pénzem sajnos :( mit tehetnek 3 4 honapok mire kapnek kardiologiara idő pontot . Mit tehetnék fogalmam sincs köszönöm elore is a válaszàt

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Molnár Alexandra!

A leírt panaszok/tünetek alapján nagy valószínűséggel pánikbetegségről lehet szó. Javaslom hogy háziorvosát keresse fel mielőbb, aki a további vizsgálatok szervezésében segítségére tud lenni.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!