Egy új kutatás szerint a vérnyomást még a visszatartott vizelet is növelheti, más tényezők mellett. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, mit érdemes számításba venni a mérésnél.

Nem érdemes tartogatni

Nemrégiben koreai kutatók tettek közzé egy kutatást, amelybe 172, 40 és 60 év közötti nőt vontak be. Egyikük sem szedett magas vérnyomás gyógyszert és nem voltak urológiai betegségeik, valamennyien normál BMI-vel rendelkeztek. Náluk a kutatók a vese telítettségét és a vérnyomást mérték, előbbit hasi ultrahanggal, utóbbit vérnyomásmérővel.   Az eredményekből kiderült, hogy a legalább 3 órán át visszatartott vizelet felvitte a vérnyomásértékeket. Vizelés előtt átlagosan 124.2 ± 20.8 Hgmm volt a szisztolés érték és 78.3 ± 13.3 Hgmm a diasztolés, míg ürítés után mindkét érték csökkent. A szisztolés érték 120.0 ± 21.0 Hgmm-re, a diasztolés érték pedig 75.4 ± 12.3 Hgmm-re.
A szakértők szerint tehát a vérnyomást érdemes mindig vizeletürítés után mérni, amikor a vese üres.

Hogyan hat egymásra a vese és a szív működése?

Különösen a vesebetegeknek és a családjuknak érdemes tisztán látni, hogy a vesék működése hatással van a szív munkájára is. A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában.
A vese a keringési rendszer létfontosságú részeként a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja vérnyomásunk kiegyenlítettségét. Ezért tehát bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül hat a szív funkcióira. Ugyanakkor az összefüggés kétirányú: a keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, ugyanis a szív-érrendszeri betegségek amellett, hogy elősegítik a vesebetegség kialakulását, a vesebetegeknél sokszorosára emelik az olyan betegségek kockázatát, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke.

Mire figyeljünk a vérnyomásmérésnél?

magas vérnyomás mérés- A vérnyomás mérésére érdemes kiemelt figyelmet szentelni, különösen, ha problémára gyanakszunk, esetleg a már kialakult magasvérnyomás betegséget kontrolláljuk – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - A mérés előtt pár percet töltsünk nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozzunk, ne kávézzunk, ne végezzünk megerőltető mozgást és menjünk el előtte vécére! Mérés közben támasszuk meg a hátat és az alkart! Ugyanis ha nem támasztjuk meg a hátát, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnénk. Viszont ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg. Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérjünk ismét. Mind a három értéket és a pulzus számot is jegyezzük fel. 
A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt állunk, és van mód a mérésre, akkor naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak. Megfelelő életmóddal és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel a vérnyomás normál tartományban tartható, és megelőzhető számos komoly következmény, mint például az infarktus, az agyvérzés, a szívelégtelenség vagy akár a más szerveket érintő szövődmények.

 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/Úr! Hypertonia valamint mitralis prolapsus miatt kezeltek 2013 óta, 2015-ig, 1,25 mg Concort szedtem, mert a 2,5 mg soknak bizonyult (ennyit írtak fel). Miután abbahagytam a dohányzást, normalizálódott a vérnyomásom és a kezelőorvossal egyeztetve elhagytuk a gyógyszert. 2016-ban kontroll kardiológiai vizsgálat során (ahol szédüléses rosszulléteket panaszoltam) a kezelőorvos már gyógyultnak minősítette a mitralis prolapsust. Decemberben azonban ismét szédüléssel, vérnyomás kiugrással járó panaszaim valamint rendetlen szívdobogásérzéseim voltak, és újabb kardiológiai vizsgálat történt, ahol ismét szív UH történt: vizsgálat közben is ES-k, rövid tachyarrythmiás futamok. Aortagyök: 25 mm. Aorta ascendens :30 mm. Az aorta billentyű nyitási amplitudója:14 mm. A jobb kamra:30-24mm. A bal pitvar:35 mm (norm. haránt) <40 mm, hossz <50 mm) A mitrális billentyű : mellső vitorlán prolapsus. MI: jelzett. E/A: 1/0,7. A bal kamra 53-31 mm. (norm <40-50 mm). EF:72%. (norm. >50%). Fs:41%. A septum és hátsó fal: 10-9 mm (norm. <12 mm. PF: nincs. Segment. falmoztásszavar nincs. Tachycardia miatt 1x2,5 mg Concor szedését javasolták. 1,25 mg Concorral kezdtem , mivel pár éve mikor szedtem, a 2,5 mg Concortól 45-ös pulsusom lett. Most annyi panaszom volt, hogy beszedtem az 1,25 mg Concort és egész napon át tartó nehézlégésem volt. Két napig szedtem, majd a háziorvos Betaloc 10 mg -t írt, melyből 2x1 tablettát javasolt, de ebből is 2x2,5 mg-t szedek kezdetnek, mert nem akarok attól rosszul lenni, hogy nagyon leviszi a vérnyomásomat. A vérnyomásomat mérem naponta többször, eddig úgy látszik, hogy elég ez a mennyiség. Reggel viszont ha felkelek, gyógyszer bevétel előtt, valamint este, szintén gyógyszer bevétel előtt, minden mozgásnál nehezebb a levegő vétel, egészen addig míg be nem veszem a gyógyszert. Szeretnék valamilyen tornát végezni, mivel a súlyom 90 kg körül mozog szülés után. Kérdésem az lenne, hogy a szív UH milyen információtartalommal bír hétköznapi nyelven? (mivel felvilágosítást nem kaptam róla, csak tényként a gyógyszerszedést) valamint milyen mozgást végezhetek, ill. normális -e hogy a gyógyszerszedés előtt (mert azt mondta a háziorvos, hogy a Betaloc nem hosszú hatóidejű), hogy mozgás hatására nehezedik a légzés, valamint, emelnem kell - e esetlegesen a Betaloc adagot, vagy maradhat -e ilyen kevés ha a vérnyomás és a pulzus jó tőle. Válaszát előre is köszönöm!
Betti

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Betti!

Panaszai alapján, ill. a rendszeres testmozgás elkezdése előtt mindenképpen kivizsgálás szükséges, melyet központunkban el tudunk végezni. Problémája megoldásában a vizsgálati eredmények ismeretében tudunk tanácsot adni.

Üdvözlettel.
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Emberi

Sztancsik doktornőnél kedvesebb, hozzáértőbb, emberibb orvossal még nem találkoztam. Nagyon hálás vagyok, hogy hozzá kerültem és ezután is csak hozzá fogok járni.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2018.08.22
Utolsó módosítás: 2018.08.23