Nyilvánvaló, hogy egy kardiológiai kivizsgálás szakorvos nélkül elképzelhetetlen, de számos olyan eszközös vizsgálat létezik, amely elvégezhető távkivizsgálással is. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta arra hívta fel a figyelmet, hogy az így született eredmények kiértékelése lehet az első lépés a hatékony kezelés felé.

Mit jelent a távorvoslás a kardiológiában?

A 24 órás ekg és a 24 órás vérnyomásmérés is lehet a távkivizsgálás eszköze.A távorvoslás a hivatalos gyógyításban egy olyan metódus, amely során az orvos távolról, valamiféle telekommunikációs eszközön keresztül kommunikálva, diagnosztikai eszközök segítségével kap lehetőséget arra, hogy diagnosztizáljon, szükség esetén megkezdődhessen a kezelés. Természetesen a távorvoslás nem helyettesíthet egy komplett kivizsgálást, de megtörténhetnek olyan elsődleges eszközös vizsgálatok, amelyek orvosi kiértékelése már olyan fontos lépés, ami közelebb vihet a diagnózishoz. 
- A távorvoslás idő- és pénztakarékos megoldás, amelynek számos lépésében nem szükséges az orvos-beteg fizikai kontaktus – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – A tapasztalataink azt mutatják, hogy ez a módszer hosszútávon, járványtól függetlenül is működőképes, hiszen – különösen a krónikus betegeknél – az állapot követése, monitorozása folyamatosan történhet ilyen módon.  

Ilyen eszközökkel történhet a távkivizsgálás

A távkivizsgálás első lépése igényli a személyes jelenlétet, hiszen ekkor egy képzett egészségügyi szakember felhelyezi a kivizsgáláshoz szükséges, előre egyeztetett eszközt a páciensre. Ezekek az eszközök a beállított időtartamon keresztül monitorozzák az adatokat, minimum 24 órán, maximum 168 órán keresztül. Melyek lehetnek ezek?

  • Holter EKG

A Holter EKG 24, 48 vagy 72 órás ambuláns EKG-monitorozást jelent. A betegnek csupán egy pici készüléket kell övtáskában hordania, a napi normális tevékenységei mellett. A készülék ez idő alatt képes rögzíteni a szívműködést, ami óriási segítség a diagnosztizáláshoz.

  • Cortium Holter EKG

A Cortin EKG akár 168 órás monitorozásra is képes.Ez egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG, ami akár 7 napon át viselhető. A 32 grammos eszköz mindkét nem anatómiájához illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható.  A monitorozást elrendelő orvos élőben is hozzáfér az adatokhoz, a Cortium alkalmazás ugyanis iOS eszközökön keresztül működik. Mesterséges intelligencia segítségével, egy Cardiomatics nevű alkalmazás jelentősen támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.   

  • ABPM

Az ABPM (Ambulatory Blood Pressure Monitoring) vizsgálat egy 24 órás vérnyomásmérés - segít a magas vérnyomás diagnosztikájában, súlyosságának megállapításában, a terápia kialakításában és a már diagnosztizált betegek utánkövetésében. Egy készüléket kell magunkon viselni 24 órán keresztül, amely a beállításnak megfelelően, legalább óránként méri a vérnyomást és tárolja az eredményeket.

A mérések végeztével előre egyeztetett időpontban a szakszemélyzet leveszi az eszközt a páciensről, a kardiológus szakorvos pedig értékelést készít a mérési eredmények ismeretében, amely egy online platformon elérhető. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a szakorvosi értékelés nem helyettesíti a szakorvosi konzultációt. Ha tehát ez eredmények betegség gyanúját vetik fel, mindenképpen javasolt kardiológus szakorvos felkeresése – akár távkonzultáció keretében.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

T.Doktornő!75 éves vagyok.Régóta van rimuszavarom.24 órás holter is kimutatta a ritmuszavart.Az igen tisztelt kardiológus RYTMONORM 300mg gyógyszert irt fel.Elovastam a tájékoztatót hát nem mertem elkezdeni szedni.Sinus bradykardia mellett 1.fokú av blokk.Néhol WENCKEBACH PERIODICITÁS.SINUS PAUZÁK 2624 ms. voltak 10 napja.Most mit csináljak,szedjem vagy nem.Kérem a tisztelt véleményét ez ügyben.Üdvözlettel:Sutta Ödön nyugdíjas.bp.2021.09.22.
Sutta  Ődőn

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Sutta Ödön Úr!

Azt gondolom, jó, hogy nem kezdte el a Rythmonorm szedését. Két ok miatt. Amennyiben jól értette a holter EKG leletét, ezt valóban át kell gondolni. Ha a beteg bármi miatt aggódik attól, hogy a javasolt gyógyszer árthat neki, akkor mindenképpen újra kell konzultálni a kezelést az azt javasoló orvossal.
Ezek általános megfontolások részemről, mivel az Ön részletes adatainak ismerete nélkül szakmailag korrekt vélemény nem adható.
Amennyiben az Ön panasza elsősorban a ritmus zavar (ennek nagyon sok formája van) akkor javasolom, hogy kardiológushoz forduljon, akár úgy is, hogy un. második véleményt kér , az eddigi orvosa mellett egy másik kardiológustól. Erre én nem vagyok megfelelő, mivel nem vagyok kardiológus szakorvos.

Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.03.28
Utolsó módosítás: 2022.03.28