Gyakran kimerült? Lelassult szívverés is lehet az oka

Gyakran kimerült? Lelassult szívverés is lehet az oka

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2019.02.08 07:32 Módosítva: 2019.10.17 16:31
2019-10-17 16:31:14.955036 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A kor előrehaladtával és pihenés közben természetes módon lelassul a szívverésünk, ahogyan az edzett sportolóké is lassabb. Ha azonban fáradtságot, indokolatlan kimerültséget és más tüneteket tapasztalunk, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint érdemes utánajárni, nem bradycardia áll-e a háttérben. 

Mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat?

kimerültség lassú szívverés ritmuszavarEgy egészséges felnőtt embernek átlagosan 60-at ver a szíve percenként (ezt az értéket bpm-nek rövidítik, a „beat per minute” után). Edzett embereknél és alvás közben ez ennél alacsonyabb is lehet, de ha egyik eset sem áll fenn, és más tünetek is jelentkeznek, ajánlatos utánajárni, miért is lehet ennél alacsonyabb a bpm. Milyen tünetekre érdemes felfigyelni?

  • Kimerültség, ólmos fáradtság érzés,
  • zavartság, szédülés, ájulás,
  • légszomj,
  • fizikai aktivitás közben jelentkező légzési nehézség.

A lelassult szívverés, vagyis a bradycardia ugyanakkor az esetek egy részében semmiféle kellemetlen tünetet nem okoz. Ha viszont olyan panaszok kapcsolódnak mellé, mint mellkasi fájdalom, izzadás, hidegrázás, karokba, vállakba, állkapocsba sugárzó fájdalom, minél gyorsabban segítséget kell hívni.

Mi okozhatja a szívverés lelassulását?

Sok esetben enyhének vagy természetesnek mondható a bradycardia, ami azt jelenti, hogy nem okoz zavaró tüneteket, nem áll mögötte betegség. Ilyenkor természetesen – ha fény is derül a lassabb szívműködésre – nincs szükség kezelésre. Előfordul azonban, hogy valamilyen betegség okozza a bradycardiát, mint például az alábbiak.

Probléma a szív elektromos jeleinek továbbításával

A szabályos sinus ritmus az ún. sinus csomóban keletkező impulzus következtében eljut  az ingervezető rendszerébe, ez a szív sövényében futó jobb és bal Tawara szár, ami elvezeti az ingerületet a szívizomhoz és így összehúzódik. A leggyakoribb eset, hogy  a sinus csomó nagyon lassan adja le a "parancsot", ilyenkor egy alacsonyabb szintű központ  aktiválódhat és adhat parancsot. Másik mechanizmus, hogy  a fenti ingervezető nyaláb (Tawara szár) sérül, és nem tudja elvezetni az ingerületet.

Endokrin betegség

Leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködés lassítja a szívverést. Ennek a betegségnek további jellemzője lehet, hogy felviszi a vérnyomás alsó, diasztolés értékét. 

A kivizsgálás alapján dől el a kezelés

ritmuszavar terheléses ekg- A szívritmuszavarok, így a bradycardia kivizsgálása is elsődlegesen a páciens panaszaira és az előzmények megismerésére épül. Meg kell tudnunk többek közt, mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen aktív életet él, milyen gyógyszereket szed az illető. Ez utóbbi igen fontos információ, hiszen egyes szívbetegségekre vagy magas vérnyomásra rendelt gyógyszerek szintén lassíthatják a szívverést. A kapott információk alapján dől el, milyen eszközös vizsgálattal kaphatunk pontos diagnózist – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – A nyugalmi EKG-n túl szükség lehet a nyaki verőér kompressziója során végzett EKG-ra, 24 órás Holter monitorozásra,  laborvizsgálatokra és szívultrahang vizsgálatra. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, megkezdődhet a célzott kezelés. Ez történhet pajzsmirigy-kezeléssel, ha ez okozza a problémát és szükség esetén pacemakerrel. Ha nincs szervi ok, elég lehet az életmódváltás is személyre szabott mozgásprogrammal, szerencsés esetben életmód orvos vezetésével.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés nyugalmi EKG vizsgálatra:

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor Úr!
47 éves nő vagyok.4,5 éve tachyardia miatt reggel 2,5 mg Nebivololt kaptam. A kezelőorvosom szerint a krónikus kégzőrendszeri betegségem okozta.
Kb. szűk egy év múlva a gyógyszer mellett ismét tachycardiam lett. A th.ki lett egészítve déli 2,5mg nebivolollal. Jelenleg a reggelit szedem csak.
Tavaly július óta a myasthenia kezelésem ki lett egészítve steroiddal. Ez után változó lett a vérnyomásom, hol magasabb, főként a dyastoles értek; hol alacsony. Február óta viszont alacsony. Február 15-26-ig többlépcsős strokem volt. A jobb agyféltekén elég nagy területen lett agyi infarctusom. TTE vizsgálattal a pitvarok között PFO-t láttak, az átolyás jobbról balra lett megállapítva. A shunt felett kiboltosulást láttak. A neurológusom szerint a shunt miatt kaptam többlépcsős stroket, ezért ragaszkodott a TEE vizsgálathoz. A vizsálattal meg lett erősítve a PFO,alatta az aneurysma közel 2cm-es. E mellett a bal/jobb (nem tudom hol, mert egyik helyen egyik másik helyen másik lett leírva. Valószínűbb a bal oldalon a pitvar fülcséjében 6 mmm-esen tapadó 0,4x1,7mm-es egyetlen felszínű mixomat láttak, melyen fehéres felrakódás volt. Majd még azt is mondták a szivbe tapadva fityeget a daganat. A kontroll vizsgálaton nem látták a mixomat, de első körben a többi eltérést sem. Azt mondták valószínű vérrög kehetett. Ennek örülök is. A két vizsgálatot nem egy intézményben végezték, ezért a szívsebész orvos újabb vizsgálatot kért ugyanott ahol első alkalommal csinálták. A vizsgálat után azt mondták, hogy a fülcsébe a septum domborodik be, s ezt látták mixomának. Ez szemölcsszerűnek látszik.
Nem értem, hogy kehetetett egy szemölcsméretű dolgot néhány centisnek látni, de még fiyegni is. Fehéres felrakódást is hogy káttak rajta.
1./Ön szerint mi lehetett, tudom lelet nélkül nehéz nyilatkozni?
Azóta felmerült a PFO zárása, ezért buborék tesztet végeztek, mellyel azt vizsgálták, hogy a shunton keresztül az embolus az agyba fel tud e jutni. Vizsgálatkor sóoldatot összekeverve jutattak a vénába doppler vizsgálattal nézték az agyi ereket. A teszt akkor pozitív ha 15 vagy a feletti buborékot számolnak meg. Nekem 50 felettit számoltak meg. 2./ A műtéthez kell e több vizsgálat, indikáció?
Az osztályos orvosomban, aki kardiológus végzettségű) felmerült, hogy amit miomának láttak az vérrög volt, s a vérhígítók hatásara feloldódott. Viszont akkor a fülcse okozta a strokat. Felmerült részéről a fülcse bezárása is. 3./ Önnek erről mi a véleménye, valamint itt is milyen vizsgálat, indikáció szükséges a műtéthez? 4. A két műtétet egy alkalommal el lehet végezni, vagy csak külön-külön?
Előre is köszönöm válaszát!



dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt Maja!

Sajnos a pitvari myómának és a thrombusnak lehet hasonló a képe az ultrahang vizsgálatnál. A műtét indikációját, annak idejét és módjait csak a szívsebész tudja megmondani.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos

Dr. Vaskó Péternél 2x jártam Intézményükben. Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos. Betegségemről kikérdezett, megvizsgált. Rám szánta az időt, válaszolt kérdéseimre, elmagyarázta, hogy mit "talált" Mindezt közérthetően, türelmesen. Nagyon örülök, hogy hozzá kerültem!!! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat
