A kor előrehaladtával és pihenés közben természetes módon lelassul a szívverésünk, ahogyan az edzett sportolóké is lassabb. Ha azonban fáradtságot, indokolatlan kimerültséget és más tüneteket tapasztalunk, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint érdemes utánajárni, nem bradycardia áll-e a háttérben. 

Mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat?

kimerültség lassú szívverés ritmuszavarEgy egészséges felnőtt embernek átlagosan 60-at ver a szíve percenként (ezt az értéket bpm-nek rövidítik, a „beat per minute” után). Edzett embereknél és alvás közben ez ennél alacsonyabb is lehet, de ha egyik eset sem áll fenn, és más tünetek is jelentkeznek, ajánlatos utánajárni, miért is lehet ennél alacsonyabb a bpm. Milyen tünetekre érdemes felfigyelni?

  • Kimerültség, ólmos fáradtság érzés,
  • zavartság, szédülés, ájulás,
  • légszomj,
  • fizikai aktivitás közben jelentkező légzési nehézség.

A lelassult szívverés, vagyis a bradycardia ugyanakkor az esetek egy részében semmiféle kellemetlen tünetet nem okoz. Ha viszont olyan panaszok kapcsolódnak mellé, mint mellkasi fájdalom, izzadás, hidegrázás, karokba, vállakba, állkapocsba sugárzó fájdalom, minél gyorsabban segítséget kell hívni.

Mi okozhatja a szívverés lelassulását?

Sok esetben enyhének vagy természetesnek mondható a bradycardia, ami azt jelenti, hogy nem okoz zavaró tüneteket, nem áll mögötte betegség. Ilyenkor természetesen – ha fény is derül a lassabb szívműködésre – nincs szükség kezelésre. Előfordul azonban, hogy valamilyen betegség okozza a bradycardiát, mint például az alábbiak.

Probléma a szív elektromos jeleinek továbbításával

A szabályos sinus ritmus az ún. sinus csomóban keletkező impulzus következtében eljut  az ingervezető rendszerébe, ez a szív sövényében futó jobb és bal Tawara szár, ami elvezeti az ingerületet a szívizomhoz és így összehúzódik. A leggyakoribb eset, hogy  a sinus csomó nagyon lassan adja le a "parancsot", ilyenkor egy alacsonyabb szintű központ  aktiválódhat és adhat parancsot. Másik mechanizmus, hogy  a fenti ingervezető nyaláb (Tawara szár) sérül, és nem tudja elvezetni az ingerületet.

Endokrin betegség

Leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködés lassítja a szívverést. Ennek a betegségnek további jellemzője lehet, hogy felviszi a vérnyomás alsó, diasztolés értékét. 

A kivizsgálás alapján dől el a kezelés

ritmuszavar terheléses ekg- A szívritmuszavarok, így a bradycardia kivizsgálása is elsődlegesen a páciens panaszaira és az előzmények megismerésére épül. Meg kell tudnunk többek közt, mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen aktív életet él, milyen gyógyszereket szed az illető. Ez utóbbi igen fontos információ, hiszen egyes szívbetegségekre vagy magas vérnyomásra rendelt gyógyszerek szintén lassíthatják a szívverést. A kapott információk alapján dől el, milyen eszközös vizsgálattal kaphatunk pontos diagnózist – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – A nyugalmi EKG-n túl szükség lehet a nyaki verőér kompressziója során végzett EKG-ra, 24 órás Holter monitorozásra,  laborvizsgálatokra és szívultrahang vizsgálatra. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, megkezdődhet a célzott kezelés. Ez történhet pajzsmirigy-kezeléssel, ha ez okozza a problémát és szükség esetén pacemakerrel. Ha nincs szervi ok, elég lehet az életmódváltás is személyre szabott mozgásprogrammal, szerencsés esetben életmód orvos vezetésével.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés nyugalmi EKG vizsgálatra:

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Kardio Központ! 59 éves vagyok, sportolói háttérrel rendelkezem, jelenleg is testmozgásban aktív életet élek. 2 éve egy EKG vizsgálatomon szapora szívveréssel együtt járó ritmuszavart diagnosztizáltak nálam, ami pár óra múlva aztán magától megszűnt. Vérhígítót írtak fel, majd pár nap múlva ismét EKG-ra mentem és szívultrahang vizsgálatom is volt. Kiderült, hogy szívem jó állapotban van, különösebb rendellenesség nem tapasztalható. Ablációt javasoltak, melyet pár hét múlva sikeresen el is végeztek rajtam. Napi 2,5mg bisoblock szedését írták elő és 300mg Rytmonorm egyszeri beszedését, amint a ritmuszavar ismét előjön. A bisoblock szedése óta a nyugalmi pulzusom (ami egyébként is alacsony volt a sportolói háttér miatt) 50 bpm alá csökkent, orvosaim azt mondták, ha nincs panaszom, ez nem probléma. 3 hónapig panasz mentes voltam, a 24 órás EKG-m is negatív volt, de később aztán fokozatosan újra és újra előjött a probléma. Jelenleg napi 1x2,5mg Bisoblock és napi 2x150mg Rytmonorm szedése mellett is kb. 2 hetente előjön a szapora szívveréssel járó ritmuszavar, mely 600mg rytmonorm egyszeri beszedésével 12 órán belül elmúlik. Félévente járok kardiólógiai vizsgálatra, a szívem semmilyen szervi problémát nem mutat, de a gyógyszerek szedése miatt általában sinus bradikardiám van. A bradikardia általában napról napra fokozódik, amint a nyugalmi pulzusom 40bpm körüli értékre csökken (általában 2 hét alatt), a szapora szívverés ismét beindul. Ez általában váratlanul történik, nincs semmilyen tevékenységemmel összefüggésben. Olyan ez, mint egy ördögi kör, mintha a szívem be akarná hozni a lassú szívverés miatti lemaradást, ezért időnként beindul, hogy pótolja az oxigén bevitelt? Vajon van ebben valami igazság? Van olyan gyógyszer a Bisoblock és a Rytmonorm helyett erre a problémára, ami nem okoz bradikardiát? Válaszukat előre is köszönöm, Tamás
Liptay Tamás

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Tamás!

Azok alapján amit leírt,én az abláció megismétlését javasolnám.Az első abláció után az esetek egy részében újra előjön a ritmuszavar.Megismételt beavatkozás után erre kisebb az esély.Ez az Ön esetében annál inkább így van,mert ideális gyógyszerbeállítás nehezen tűnik kivitelezhetőnek a néha lassú,néha gyors szívműködés miatt.(ilyenkor néha végleges pacemaker beültetésre is szükség lehet,de ebben az esetben ezt vs.el lehet kerülni).

üdvözlettel dr.Müller Gábor

Páciensek mondták

Hatalmas szaktudás

Alapos vizsgálat. Hatalmas szaktudás. Kedvesség. Emberségesség. Az asszisztens Katát is nagy nagy dicséret illeti, szakmailag és emberileg is. 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.02.08
Utolsó módosítás: 2019.10.17