Szapora pulzus, mellkasi fájdalom is lehet a hosszú COVID tünete

Szapora pulzus, mellkasi fájdalom is lehet a hosszú COVID tünete

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2022.02.17 19:46 Módosítva: 2022.07.18 14:04
2022-07-18 14:04:04.522908 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Ahogyan azt a kétéves tapasztalatok mutatják, a COVID-19 pandémiánál sok esetben számolni kell kardiológiai panaszokkal. A panaszok  jelentkezhetnek már közvetlenül a fertőzés közben, a fertőzés után (negatív PCR teszt  mellett) ún. post-COVID tünetegyüttesként, vagy akár hónapokkal később, ún. long-COVID szindrómaként.  Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint sok esetben éppen a szív-és keringési rendszer az érintett, és olyan panaszok esetén, mint például a szapora pulzus, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, mindenképpen érdemes részt venni egy kiterjesztett kardiológiai vizsgálaton.

A COVID szerteágazó  kardiológiai panaszokat okozhat

A világban sok szakember foglalkozik a hosszú COVID jelenségével, és bár még sok kérdés megválaszolatlan, van előrelépés az okok és összefüggések megértésében. Ebben nyilván nagy szerepet játszik, immár lassan két éve diagnosztizálnak és látnak el long COVID-ban szenvedő pácienseket, egyre több helyen elérhetőek a COVID-19 fertőzés utáni vizsgálati csomagok, akár post-COVID, long-COVID osztályok. Ez azért is szükséges, mert nem csak légzőrendszeri és szív-érrendszeri panaszokat okozhat hosszú távon a fertőzés, de bármilyen szervrendszert érinthet. Általánosságban elmondható, hogy a kardiológiai tünetek jellemzően nem életveszélyesek az akut fázis lezajlása után, de  rendkívüli módon befolyásolják a páciensek életminőségét, és lassan javulnak.

Jellemző  tünetek a COVID lezajlása után

Az eddigi kutatási eredményekből az rajzolódik ki, hogy a koronavírus fertőzésen átesett betegek 10-25%-a tapasztal legalább egy, az életminőségét befolyásoló tünetet 6 hónappal az akut fertőzés után. Az amerikai Cedars-Sinai klinika long-COVID osztályán több, mint 500 ilyen pácienst láttak el 2020 óta, akiknél az alábbi tünetek voltak a leggyakoribbak:

A tapasztalatok szerint az is gyakori, hogy ezek a páciensek szorongást, depressziót élnek meg, nem kis részben a nem múló panaszok miatt. A betegek egy részénél szívburokgyulladást vagy szívizomgyulladást is diagnosztizáltak, jellemzően az akut fertőzéstől számított két héten belül.

Szívritmuszavar is gyakran előfordul

Ha ritmuszavarra gondolunk, akkor fontos feltérképezni, hogy milyen ritmuszavar áll fenn, mert nagyon sokféle szívritmuszavart ismerünk. Ennek diagnosztizálásához sokszor több napos  folyamatos EKG megfigyelés, ún. Holter-monitorozás szükséges. A szapora szívműködés  hátterében azonban nemcsak szívbetegség állhat, hanem más ok is (például vérszegénység, pajzsmirigy működés zavara, stb.). Megjegyzendő, hogy nem csak az alapbetegséggel rendelkezőknek fontos a kivizsgálás.

  • Bár vannak arra utaló tanulmányok, miszerint azoknál, akiknél korábban is jelen volt valamilyen szív-érrendszeri betegség, könnyebben kialakulhatnak ilyen panaszok a COVID miatt, de azt is észrevesszük, hogy a fiatalabb, egészséges páciensek is küzdenek a koronavírus ilyen jellegű következményeivel. Vagyis bár ismerünk bizonyos rizikófaktorokat, e téren nem mondhatjuk, hogy vannak biztosan védett személyek – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Tehát mindazoknak, akik átestek a koronavírus fertőzésen és még hetek, hónapok múlva is tüneteket tapasztalnak – és ezek lehetnek enyhék is -, ajánlott részt venni egy COVID-19 utáni kiterjesztett kardiológiai vizsgálaton. Így ki tudjuk zárni a súlyosabb következményeket, illetve ha szervi problémát fedezünk fel, idejében megkezdődhet a kezelés. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt dr. Úr/Nő!

25 éves férfi vagyok és (számomra) óriási problémával küzdök, amire még ésszerű magyarázatot nem kaptam.
2016. szeptemberében volt egy spontán PTX-em. 22 napig feküdtem kórházban, ez idő alatt 2-szer csöveztek be, 3-ik alkalommal tüdő rezekciós műtétet hajtottak végre.
Miután kiengedtek a kórházból nyugalmi állapotban (fekvés) közben hirtelen nagyokat dobbant a szívem és felgyorsult a pulzusom (a kiérkező ügyeletes orvos 180-at mért), emellett rázott a hideg, remegtem, légszomjam volt.
Többször jártam kardiológusnál, Nebilet 5mg és Panangin tablettát szedtem. Utolsó kontroll vizsgálatnál a kardiológus javasolta a Nebilet elhagyását, mert túlzottan visszaesett a pulzusszámom (50-60 közé). Minden vizsgálatot elvégeztek rajtam (Holter, szív ultrahang, terhelés) semmilyen eredményre nem vezetett, viszont a tünetek mai napig fenn állnak, hogy egyik pillanatról a másikra hevesen kezd dobogni a szívem, nagyokat dobban és érzem a mellkasomban a fájdalmat, nehezen veszek levegőt és csak a gyógyszer segít (Nebiletet veszek be ilyenkor).
A kérdésem a következő lenne: mi lehet ennek a szapora szívverésnek és nagy dobbanásoknak az oka? A kardiológus aki kezel azt mondta, hogy pszichés alapon is jelentkezhet ez a dolog és túl pánikolom az egészet.
Szóval kérem Önt/Önöket, a leírtak alapján állítsanak fel egy diagnózist, továbbá segítséget szeretnék kérni, hogy milyen további lépéseket/vizsgálatokat lenne szükséges elvégezni annak érdekében, hogy végre kiderüljön, mi is a baj valójában!

Válaszát/válaszukat várom és köszönöm!

Üdvözlettel,

Felleg István

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztel Felleg István Úr!

Az elkészített ekg-t, a Holter monitorozás leleteit látni kellene, hogy véleményt tudjak mondani.
Ha ezek megismételve is negatív eredményűek voltak, akkor nehéz gyógyszert adni. De én semmi estere sem adnék Nebiletet, mert az nem elsősorban ritmuszavarra való.
A fenti vizsgálatokat esetenként többször meg kell ismételni. Személyes konzultációra szerda délután és csütörtök délelőtt van lehetőség. Bejelentkezés és bővebb információ: 70-6103847es telefonszámon.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hihetetlenül türelmes

 A doktor úr hihetetlenül türelmes, készségesen és kedvesen válaszol minden kérdésre. Érződik, hogy tényleg szívből akar segíteni a problémán, és a szakmai felkészültsége erre maximálisan alkalmassá is teszi. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!