A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

Az együttes jelenlét veszélyes

Egy új tanulmány az enyhén emelkedett vércukorszint és a magas vérnyomás összefüggéseit vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a prediabétesz önmagában nem emeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Ellenben ha az emelkedett vércukorszint mellé magas vérnyomás is társul, jelentős növekedés következik be a súlyos szívkoszorúér-betegségek és a szív-érrendszeri történések terén.
A kutatást vezető kínai Dr. Jian-Jun Li professzor a Hypertension c. szaklapban megjelent publikációjában megmagyarázza, hogyan eredményezhetnek az egyes állapotok együttesen sokkal rosszabb eredményt. Az szakértők szerint olyan ez, mint egy repedés az úttesten: sem egy nagy vihar nem teszi túlzottan veszélyessé, sem az, ha nehéz járművek haladnak át rajta. De ha a nehéz járművek áthaladása és a nagy vihar együttesen történik – ez már komoly kockázatot jelenthet arra, hogy egyszer csak hatalmas lyuk keletkezik a repedésből.   
A két egészségi állapot pedig a tekintetben függ össze, hogy mindkettő erősen befolyásolja az erek állapotát. Ráadásul a prediabétesz és a hipertónia is növeli a stroke kialakulásának esélyét, ami világszerte a második vezető halálok.

Honnantól magas a vérnyomás, hol a cukorbetegség előszobája?

Az új amerikai protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A Magyar Hypertonia Társaság magas normális vérnyomásnak nevezi a 130-139 közti szisztolés vagy a 85-89 közti diasztolés értéket. Állásfoglalásuk szerint I. fokozatú enyhe hipertóniáról beszélünk, ha 140-159 vagy 90-99 hgmm-t mérünk.
magas vérnyomás cukorbetegségA prediabétesz egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. Viszont ha a több éves túlműködés során kimerül a hasnyálmirigy, megjelenik a II.-es típusú diabétesz. Ezért is fontos időben észrevenni ezt az állapotot, hiszen megfelelő életmódváltással megelőzhető, de legalábbis kitolható a szerv kimerülése. Bár a prediabétesz legtöbbször nem jár tünettel, meddőség, elhízás, száraz bőr, gyakori fertőzések, fáradékonyság esetén ajánlott a kivizsgálás.

Az összefüggés több irányú

A cukorbetegségről közismert, hogy emeli a vérnyomást. Ennek oka többek közt, hogy a diabétesz növeli a testben lévő folyadékmennyiséget, megváltoztatja az inzulinháztartást és csökkenti az erek rugalmasságát. Ez utóbbival összefüggésben az érelmeszesedés kialakulását, fokozódását is elősegíti, kis- és nagyér károsodást okoz, és ezzel a magas vérnyomás kialakulásának is rizikófaktora. Ráadásul a prediabéteszt /diabéteszt és a magas vérnyomás megjelenését is ugyanazok a rizikófaktorok segítik elő, mint például elhízás, mozgáshiány, egészségtelen szokások.
Kutatások és az orvosi tapasztalat szerint is a két betegség együttes jelenléte ráadásul megsokszorozza olyan, súlyos szövődmények kialakulásának esélyét, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke. Ha pedig a diabétesz és a magas vérnyomás mellé örökölt vagy életmódbeli tényezők is társulnak, jelentősen megnő az akár végzetes kimenetelű szív-érrendszeri történések kockázata. Ezen tényezők a mozgásszegénység, az elhízás, a családban halmozódó szívbetegség-hajlam, a stressz, a túlzott zsír- és sóbevitel, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és más, meglévő betegségek, mint alvási apnoé, vesebetegség vagy gyulladásos ízületi betegség.

Mit lehet tenni?

- A prediabéteszben és a magas vérnyomásban van egy közös vonás: sokáig nem okoznak panaszt, így rejtve maradhatnak. Ezért aztán – bár esetleg már tudnak róla – sokan nem szednek gyógyszert, nem változtatnak az életformájukon – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa.- Különösen veszélyes lehet ez már kialakult cukorbetegség esetén, hiszen itt már nem csak a diabétesz kezelése, de a vérnyomás rendezése is döntő jelentőségű. Az ilyen esetekben a gyógyszerelésnek is különösen körültekintőnek kell lennie, tekintetbe véve az alapbetegséget, az életkort, a nemet, a fizikai állapotot és esetleg más, jelenlévő rizikófaktorokat. Csakis az ilyen módon meghatározott és rendszeresen kontrollált kezeléssel lehet ugyanis a fenyegető kockázatokat mérsékelni, és megelőzni a súlyos, akár végzetes betegségeket.


Forrás: Budai Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)
 

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20-as éveim elején járó lány vagyok. Utóbbi időszakom elég stesszes volt. Kb 1,5 hónapja kezdtem el érezni kellemetlen nyilaló,szúró érzést bal oldalt a szívem környékén. A nap minden szakában előfordul. Mozgáskor, illetve pihenéskor is jelentkezik. Először 'nem vettem úgymond annyira komolyan', gondoltam az elmúlt időszakom idegeskedése most jön ki rajtam, de azért csak el mentem a házi orvoshoz, aki a panaszom végig hallgatása után, közölte mivel még fiatal vagyok a szívemnek biztos nincs semmi baja, nyugodjak meg. Szedjek vitaminokat, és próbáljak meg 'ne stresszelni' annyit. Azóta az alvásom is felborult.Mikor vízszintesbe teszem magam, és próbálnék aludni, rögtön eluralkodik rajtam a bal oldali mellkasi szúró érzés. Ez idő alatt rengeteget fogytam, gondolom amiatt hogy a nap 24 órájában ez a kellemetlen érzés játszik szerepet az életemben, és mostanra már tartok tőle nehogy valami komolyabb baj legyen belőle. Gondolom ha lelki eredetű lenne, azóta már kellett volna valami javulást mutatnia, hiszen azóta próbálom minél nyugodtabban élni a mindennapjaim. Am de mivel még 1 hónap elteltével is fenn állt a panasz, így kaptam a kardiológiára beutalót, rám tették a 24 órás EKG Holter-t. Meg állapították olykor gyorsabban ver a szívem a kelleténél. Diagnózisnak: Tachycardiát állapítottak meg, ami elvileg nem okozhat ilyen jellegű panaszt. Erre most szedek Concort, viszont az eredeti problémám még a mai napig is tart. Már-már kilátástalannak tűnik a helyzetem. Az okára sem derült fény, további kivizsgálásra egyenlőre nem küldtek. Az lenne a kérdésem a panaszok alapján milyen probléma okozhatja ezt? Köszönöm válaszát!
D.B.Blanka

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt D.B. Blanka!

Valóban, további kivizsgálás szükséges. Ezek nélkül nem lehet segíteni a problémán (Labor vizsgálat, terhelés, ultrahang, stb.).
Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 0670/ 610-3847 telefonszámon, kardiológiai kivizsgálásra.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Hihetetlenül türelmes

 A doktor úr hihetetlenül türelmes, készségesen és kedvesen válaszol minden kérdésre. Érződik, hogy tényleg szívből akar segíteni a problémán, és a szakmai felkészültsége erre maximálisan alkalmassá is teszi. 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2018.07.11 07:39