A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében az egészséges táplálkozás köztudottan nagy szerepet játszik.  

Hozzávalók

  • 500 g sütőtök
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. étolaj
  • 600ml víz vagy alaplé
  • 1dl kókusztejszín (zab, vagy rizsből készült növényi tejszínnel is készíthető)
  • só, bors
  • szerecsendió
  • friss gyömbér
  • 1 mokkáskanál méz
  • díszítésnek pirított tökmag

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és légkeveréses fokozatra állítjuk. A sütőtököt kimagozzuk, majd kisebb szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük kb. fél óra alatt, de mindig ellenőrizzük, megpuhult-e már. 
  2. A felaprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és átfuttatjuk az olajon. 
  3. Mikor a sütőtök megsült, előbb megvárjuk míg kicsit kihűl, majd kikaparjuk a belsejét a héjából.
  4. Egy nagyobb lábasban összekeverjük a kész sütőtök pürénket az üvegesre párolt hagymával, kókuszkrémmel, és hozzáadjuk a vizet is. Reszeljük bele a gyömbért, és ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, pici mézzel és forraljuk össze.
  5. Majd az egészet egy botmixer segítségével pürésítsük simává.
  6. Egy kevés pirított tökmaggal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Módosítás: 2023.04.21 09:45