A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében az egészséges táplálkozás köztudottan nagy szerepet játszik.  

Hozzávalók

  • 500 g sütőtök
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. étolaj
  • 600ml víz vagy alaplé
  • 1dl kókusztejszín (zab, vagy rizsből készült növényi tejszínnel is készíthető)
  • só, bors
  • szerecsendió
  • friss gyömbér
  • 1 mokkáskanál méz
  • díszítésnek pirított tökmag

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és légkeveréses fokozatra állítjuk. A sütőtököt kimagozzuk, majd kisebb szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük kb. fél óra alatt, de mindig ellenőrizzük, megpuhult-e már. 
  2. A felaprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és átfuttatjuk az olajon. 
  3. Mikor a sütőtök megsült, előbb megvárjuk míg kicsit kihűl, majd kikaparjuk a belsejét a héjából.
  4. Egy nagyobb lábasban összekeverjük a kész sütőtök pürénket az üvegesre párolt hagymával, kókuszkrémmel, és hozzáadjuk a vizet is. Reszeljük bele a gyömbért, és ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, pici mézzel és forraljuk össze.
  5. Majd az egészet egy botmixer segítségével pürésítsük simává.
  6. Egy kevés pirított tökmaggal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Létrehozás ideje: 2022.12.07
Utolsó módosítás: 2023.04.21