A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében az egészséges táplálkozás köztudottan nagy szerepet játszik.
Hozzávalók
- 500 g sütőtök
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. étolaj
- 600ml víz vagy alaplé
- 1dl kókusztejszín (zab, vagy rizsből készült növényi tejszínnel is készíthető)
- só, bors
- szerecsendió
- friss gyömbér
- 1 mokkáskanál méz
- díszítésnek pirított tökmag
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra és légkeveréses fokozatra állítjuk. A sütőtököt kimagozzuk, majd kisebb szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük kb. fél óra alatt, de mindig ellenőrizzük, megpuhult-e már.
- A felaprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és átfuttatjuk az olajon.
- Mikor a sütőtök megsült, előbb megvárjuk míg kicsit kihűl, majd kikaparjuk a belsejét a héjából.
- Egy nagyobb lábasban összekeverjük a kész sütőtök pürénket az üvegesre párolt hagymával, kókuszkrémmel, és hozzáadjuk a vizet is. Reszeljük bele a gyömbért, és ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, pici mézzel és forraljuk össze.
- Majd az egészet egy botmixer segítségével pürésítsük simává.
- Egy kevés pirított tökmaggal tálaljuk.