Híreink
„Intelligens sportolással” a hirtelen szívhalál megelőzhető

„Intelligens sportolással” a hirtelen szívhalál megelőzhető
Létrehozva: 2017.04.25 09:02 Módosítva: 2017.07.27 13:29
2017-07-27 13:29:22.221878 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Egy-egy sportoló hirtelen szívhalála után újra és újra felmerül a kérdés, megelőzhető lett volna-e a tragédia. Dr. Matusovits Andrea, a Budai KardioKözpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a megoldás a „intelligens sportolás” és a megfelelő kardiológiai szűrés lehetne.

Veszélyes lehet a tünetmentesség

A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért és ezzel biztosítsa a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat és oxigént. Ez a funkció az életben maradás alapja, így a benne keletkezett legkisebb zavar is súlyos következményekkel járhat. Az úgynevezett hirtelen szívhalálnál leáll a szív pumpaműködése azonosítható vagy idiópátiás okok miatt, a vérkeringés hirtelen leállása pedig bevezető tünetek nélküli eszméletvesztéshez, majd halálhoz vezet. Ilyen esetekben csak az újraélesztés mielőbbi megkezdése lehet az egyetlen segítség, aminek a sikere a kiváltó ok mellett elsősorban az azt végzők gyors beavatkozásán, majd a szakemberek felkészültségétől függ.
A hirtelen szívhalál ugyanakkor nem egy konkrét betegség megnevezése, hanem több lehetséges kórfolyamat legsúlyosabb következménye. Számos veleszületett vagy szerzett szívbetegség végződhet a keringés hirtelen leállásával. A hirtelen szívhalál tehát nem sorsszerű, minden esetben áll mögötte olyan megbetegedés, amely korábban lehet, hogy csak egészen enyhe tüneteket okozott, vagy teljes panaszmentesség mellett „néma, de kockázattal járó" kórkép formájában alakult ki. Épp ezért lenne feltétlenül szükséges az alapos kardiológiai szűrés az amatőr és profi sportolók esetében is – hangsúlyozza dr. Matusovits Andrea, a Budai KardioKözpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.  

A megelőzés a megoldás kulcsa

kardiológia terheléses ekgMegelőzni mindig könnyebb a bajt, mint egy kiélezett helyzetet azonnal jól megoldani. Éppen ezért fontos, hogy azok a hobbi vagy professzionális sportolók, akiknél a családban már előfordult hirtelen haláleset vagy saját határaikhoz képest nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, időnként panaszmentesség esetén is vegyenek részt kardiológiai szűrővizsgálaton.
Ugyanígy fontos felfigyelni a sokszor aprónak tűnő panaszokra is, mint pl. a fáradékonyság, a csökkent teljesítőképesség. Természetesen az ismert, jellegzetesebb panaszokkal is feltétlenül szükséges a kivizsgálás, mint például a terhelés során jelentkező mellkasi nyomó, szorító fájdalom (ez jelentkezhet a torokban, a gyomortájon is), légszomj, szívdobogásérzés, bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés. Gyanúra adhat okot, ha a panaszok pihenésre enyhülnek.

A sportolókat alaposan ki kell vizsgálni

Egy alapos kardiológiai szűrővizsgálat során az általános kivizsgálás mellett az anatómiai eltérések felderítése szívultrahang vizsgálattal történik. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül. A sportolóknak különösen érdemes komolyan venni a kivizsgálást, különösen azért, mert a sportorvosi gyakorlatnak nem feltétlenül része a szívultrahang és a terheléses EKG, amelyek nélkül számos eltérés rejtve maradhat. A nyugalmi EKG eredményei alapján a szív falvastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, nagy erek működéséhez szinte semmilyen támpontot nem ad. Ugyanígy nem alkalmas a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására.
- A teljes körű kardiológiai kivizsgálás során a nyugalmi EKG mellett a terheléses EKG és a szívultrahang vizsgálat adhat teljes képet a szív állapotáról. Csak ezen vizsgálati eredmények birtokában zárhatunk ki minden olyan szív-és érrendszeri elváltozást, amely a sportoló életét veszélyeztetné, csakis ilyen biztos alapokra épülhet „intelligens sportolás” – ismerteti dr. Matusovits Andrea, a Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Ezt követően, ha szükséges, időben megtehető minden óvintézkedés a hirtelen szívhalál megelőzése érdekében. A betegségek idejében felfedezve gyógyíthatók, vagy gyógyszeresen, esetleg műtétileg kezelhetők. Szükség esetén életvédő műszerek beültetésével (pacemaker, defibrillátor) szívleállás esetén biztosítható az azonnali újraélesztés műszeres feltétele, illetve szinte észrevétlenül megállítható a veszélyes folyamat.

 

Forrás: Budai KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

 

 

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Chingsin Yii Tang

Időpont kérés

Tisztelt kórház!

Január 23-án lenne egy általános kardiológiai vizsgálatom,amihez kötelező az előzetes vérvétel.
Többbszöri próbálkozásom ellenére se sikerült elérnem a kórházat, egy nappal a vizsgálat előtt vérvételre kell mennem. Kérem mondják meg,hogy Január 22-én mikor jöhetnék a vérvételre.

Várom a válaszukat!
Üdvözlettel:

Chingsin Yii Tang
Tisztelt Chingsin Yii Tang!

Köszönjük szépen a megkeresést, elnézést kérünk a kellemetlenség miatt. A laborvizsgálatot január 22-én 08:45 rögzítettem. A csomagban szereplő nagyrutin vizsgálatot éhgyomorra kell elvégezni. A nagyrutinban szerepel vizelet vizsgálat is. Legyen kedves készüljön aznap reggel egy első vizelettel. Otthonról is hozhat magával mintát.

Üdvözlettel:
KardioKözpont

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

FACEBOOK CSOPORTOK