A koronavíruson átesett betegeknél nagyobb az esélye a végzetes kimenetelű szív-érrendszeri eseménynek, állítja egy friss kutatás. Különösen a nők veszélyeztettek ebből a szempontból, de dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindkét nemnek fontos a kardiológiai utánkövetés a COVID fertőzés után.

További részletek

A merevedési zavar és a szív-érrendszeri problémák közt több ponton lehet összefüggést találni, sok esetben éppen az erektilis diszfunkció lehet az egyik első jele a kardiovaszkuláris betegségnek. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus járta körbe a szexuálkardiológiát, ezt a férfiakat érintő témát.

További részletek

Egyre gyakoribb kérdés, hogy melyik COVID-19 elleni vakcinát válasszuk krónikus megbetegedés esetén. Készítettünk egy összesítő táblázatot, amit az oltások hivatalos alkalmazási előírásából írtunk meg.

Fontos, hogy MINDEN ESETBEN az a mérvadó, amit az oltást beadó orvos mond, így kérjük, hogy forduljanak az orvos felé bizalommal.

A táblázat általános információkat tartalmaz, minden oltás beadása előtt egyénileg bírál el az adott orvos.

Minden esetben orvosi kompetencia annak eldöntése, hogy mit jelent "a krónikus betegség akut fellángolása", illetve, hogy "a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban"

További részletek

Tíz parancsolatnak is nevezik azt a sportkardiológiában alkalmazott iránymutatást, amely a szív-érrendszeri betegeknek ajánlható fizikai aktivitására vonatkozik. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta a nemzetközi szakmai szervezet ajánlásait mutatta be és a sportkardiológia feladatairól beszélt.

További részletek

Az olyan tüneteknél, mint a légszomj, a mellkasi fájdalom vagy erős szívdobogás érzés, a szakorvos szükségesnek láthatja egy szívultrahang elvégzését. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa erről a speciális és nagyon hasznos vizsgálati módszerről beszélt.

További részletek

Túlsúlyos, magas a vérnyomása, emelkedett a vérzsír- és a vércukorszintje is? Ha a válasza mind a négy kérdésre igen, akkor metabolikus szindrómával küzd, amely számtalan súlyos betegség előszobája. A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. 

További részletek

A szív-érrendszeri betegségekre szedett gyógyszerek közül a legtöbbet igen hosszan, akár egy életen át kell szedni, hogy segítségükkel kivédhetők legyenek a súlyos következmények. Az esetleges gyógyszer mellékhatások megszüntetéséhez, a hatásos és biztonságos dózis elrendeléséhez és a változtatásához azonban a rendszeres orvosi kontroll is szükséges. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos a lehetséges mellékhatásokról és az ellenőrzés jelentőségéről beszélt.

További részletek

Nem csak a koronavírus járvány teszi megkerülhetetlenné a távorvoslás módszerének terjedését, de bizonyos esetekben, főként szívritmuszavar gyanújánál szükséges is a többnapos kivizsgálás – távolról. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen jelentősége van a korszerű, akár 168 órás mérésre is alkalmas Holter EKG-nak. 

További részletek

A koronavírus fertőzés után sokan tapasztalnak zavaró maradványtüneteket, mint például az állandó fáradtság, a nehezebb gondolkodás, a légszomj, a köhögés. Mivel azonban ezek a tünetek akár szívelégtelenségre is utalhatnak, mindenképpen ajánlott a kivizsgálás. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azokra a panaszokra hívta fel a figyelmet, amelyek fokozott figyelmet érdemelnek.

További részletek

Arra a kérdésre, megkaphatják-e a szívbetegek a COVID-19 elleni oltást, a válasz egyértelműen igen. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa összefoglalta az szakmai ajánlások lényeges pontjait.

További részletek

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!