A sportkardiológiával biztonságosan és eredményesen sportolhat

A sportkardiológiával biztonságosan és eredményesen sportolhat

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2022.06.01 10:48 Módosítva: 2022.06.01 11:03
2022-06-01 11:03:59.342163 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A sportolókat érintő szív-érrendszeri kockázatokra leginkább csak az időnként előforduló hirtelen szívhalál esetek hívják fel a figyelmet, holott már jóval enyhébb tünetek esetén is fontos lenne a kivizsgálás. Ugyanakkor dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta arra is felhívta a figyelmet, hogy a sportkardiológiai vizsgálatokkal nem csak a biztonság növelhető, de a teljesítmény is.

Sok szívbetegség nem okoz tünetet

A sportkardiológiai vizsgálatokkal kiderülhetnek a rejtett problémák is.- A sportkardiológiai vizsgálatok célja, hogy kiszűrje az összes olyan tényezőt, ami sportolás közben szív-érrendszeri szempontból veszélyt jelenthet az egészségre. E tekintetben tévedés azt gondolni, hogy akinél fennáll bizonyos kockázat, az minden bizonnyal tüneteket is tapasztal magán. Számos öröklött vagy szerzett szívbetegség gyakran nem okoz tüneteket mindaddig, amíg intenzív terhelésnek nem tesszük ki szervezetünket! Ilyen például a koszorúér-betegség, a szívizom-elfajulás, a billentyűbetegségek, a kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességek, szívritmuszavarok, vezetési zavarok – ismerteti Sztancsik doktornő.
Mindemellett természetesen a tünetek, a panaszok sokkal határozottabb jelzések arra nézve, hogy fontos lenne a kivizsgálás. Fontos felfigyelni a sokszor jelentéktelennek tűnő panaszokra is! Ilyen tünetekkel ajánlott orvoshoz fordulni:

  • mellkasi fájdalom, szorítás,
  • erős szívdobogás érzés (akár terheléskor, akár attól függetlenül jelentkezik),
  • szorongás érzése,
  • családban korábban már jelen lévő szív –érrendszeri betegségek,
  • csökkenő, vagy nem növekvő teljesítmény,
  • egyre hosszabb regenerációs idő,
  • edzés közbeni bármilyen szív-érrendszeri eredetre utaló panasz.

Miben tér el a sportkardiológia a hagyományos kardiológiától?

A hobbi- és élsportolóknak is ajánlott a sportkardiológiai kivizsgálás.A sportkardiológiával foglalkozó szakemberek tisztában vannak a sportolók és nem sportolók közt létező különbségekkel – szív-érrendszeri tekintetben. Felkészültek arra, hogy egy edzett személy az átlagostól esetleg eltérő értékeket is produkálhat például a pulzusszám tekintetében vagy az EKG vizsgálatnál – és ez nála normálisnak tekinthető. A sportkardiológusok felismerik az ún. sportszívet is, amely az intenzív testedzés miatt alakulhat ki. Normál esetben ugyanis rendszeres fizikai terhelés mellett nő a szív tömege, javul a pumpafunkciója, a szívizomban pedig olyan kis hajszálerek nyílnak meg, melyek növelik a szív oxigén ellátottságát. Ugyanakkor a túl intenzív terhelés hatására bekövetkezhet az is, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így a korábbi érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ennek következtében még ép koszorúér-rendszernél is kialakulhat szívinfarktus, renyhén működő szívizomzat vagy mindezek talaján életveszélyes ritmuszavar. Megelőzni pedig mindig könnyebb a bajt, mint például egy szívinfarktus okozta nehéz helyzetet visszafordítani!

Milyen sportkardiológiai vizsgálatok lehetnek fontosak?

- Az így összegyűlt eredmények birtokában teljes képet kaphatunk a sportoló állapotáról, és kizárhatunk vagy kezelhetünk minden olyan szív-érrendszeri elváltozást, amely hátráltatná a teljesítményét, esetleg az életét veszélyeztetné – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Mivel a versenyengedélyhez hazánkban ma még nem előírás a kardiológiai szűrés vagy a rendszeres kontrollvizsgálat, fontos, hogy a hobbi- és élsportolók tájékozódjanak a sportkardiológiai lehetőségekről!

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Orvos válaszol

Tisztelt Sztancsik Doktornő!

Mellkasi fájdalommal, bal alkar zsibbadásával járó panaszaim vannak. Ezen tünetek fizikai terhelés hatására, sportolás esetén (futás, úszás) erősödnek, és a terhelés befejezése után is sokáig megmaradnak. Rengeteg kardiológiai vizsgálatot (normál EKG, terheléses EKG, Holter, ultrahang, cardio CT, szívkatéter) elvégeztettem már, de egyik vizsgálat sem mutatott ki problémát, panaszaim mégsem szűnnek. Ezen kívül orvosi javaslatra neurológiai, gasztroenterológiai (gyomortükrözés) kivizsgálásokon is átestem. Doktornő véleménye szerint, lehet-e ennek ellenére kardiológiai gondom, illetve van-e még bármilyen vizsgálat, amelyet érdemes lenne elvégeztetnem?

Köszönettel:
András

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Kedves András!
Köszönöm megtisztelő bizalmát.
Az Ön által leírtak alapján nem valószínű, hogy kardiológiai probléma állhat a háttérben. ( Az elvégzett vizsgálatok is ezt igazolják. )
Pontosabb véleményt személyes konzultáció után tudnék mondani.
Érdemes lenne egy sportorvosi terheléses vizsgálatot végezni ( ergospirometria ).
Amennyiben gondolja mind a konzultációban, mind a vizsgálat elvégzésében tudok segíteni.
Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, barátságos

A Doktornő körültekintően átnézte a korábbi leleteimet, megvizsgált, nagyon meg voltam elégedve. Türelmes, barátságos volt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!