A menopauza jellemzően 45-55 éves kor közt következik be, tehát ha természetesen módon ennél fiatalabb korban jelentkezik, korai menopauzáról beszélünk. Mára az is bebizonyosodott, hogy a korai menopauza bizonyos mértékben növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, és az összefüggés fordítva is igaz: a szívinfarktus és a stroke hajlamosíthat a korai klimaxra. A témáról dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa beszélt.

A korai klimax növeli a szív-érrendszert érintő kockázatot

A menopauza növeli a szívbetegségek kockázatát, ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás.Bizonyos reprodukcióval összefüggő tényezők a nőknél növelhetik egyes kardiovaszkuláris betegségek kockázatát – ezt már számos kutatás bizonyította. Ide sorolható többek közt a 12 éves kor előtt jelentkező menstruáció, az átlagosnál fiatalabb korban történő első szülés és a korai menopauza. A petefészek- és méheltávolítás egyesen megduplázhatja ezt a rizikót. Az összefüggések még így sem tisztázottak, de a szakemberek azt feltételezik, hogy a női reproduktív rendszerben jelentkező rendellenességeket ugyanazok az okok váltják ki, mint a szív-érrendszeri betegségeket, nevezetesen a gyulladások és az erekben jelentkező diszfunkciók, zavarok. Egyértelmű következtetéseket egyelőre még nem lehet levonni a kutatások eredményeiből, de azt mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy a fenti problémákkal rendelkező nőknél fokozottan fontos a kardiológiai ellenőrzés, akár tünetek nélkül is.

A szívinfarktus és a stroke is vezethet korai menopauzához

A kutatások szerint az összefüggések két irányúak: a 35 éves kor előtt bekövetkező szív-érrendszeri események megduplázzák a korai klimax bekövetkeztének esélyét. (A 40 éves kornál idősebb korban jelentkező szív-érrendszeri események nem befolyásolják a menopauza időpontját.)
Ez egy több, mint 177.000 nő adatait összevető adatelemzésből derült ki, amelyben megállapították, hogy a szívinfarktus, a stroke és az angina is okozhat korai menopauzát. Ez az eredmény is csak megerősíti azt az összefüggést, amely már rég ismert a női hormonok szintje és a szív—érrendszer állapota közt.
- Bizonyos szempontból még ma is védettebbnek tekintjük a menopauzát még át nem élt nőket a szív-érrendszeri események és betegségek szempontjából, ugyanis a női nemi hormonok egyfajta védelmet adnak e tekintetben – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ezt azonban nem szabad készpénznek venni, hiszen például a korai menopauza és más rizikófaktorok, mint például a túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a magas koleszterinszint, a magas vércukorszint, a cukorbetegség és bizonyos más betegségek ugyanúgy rizikófaktort jelentenek a nőknek, mint a férfiaknak. Tehát akár tünetek, akár az ismert kockázati tényezők jelenléte esetén a nőknek is nagyon ajánlott a kardiológiai kivizsgálás

Cél a szív-érrendszeri betegségek, események megelőzése

A rendszeres kardiológiai kivizsgálás fontos a klimax során és utána is.- A nőknek többet kell törődniük a saját egészségükkel is, ha már rájuk tekintünk a család egészségének őrzőjeként – hangsúlyozza Vaskó doktor. - Ideális esetben már a megelőzés lehetőségeiről is minél többet kell beszélni, különösen, ha olyan rizikófaktor is fennáll, mint a korai menopauza. A megelőzés összetevőihez tartozik a magas vérnyomás kezelése, a vérzsírszintek kordában tartása, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges testsúly megőrzése, a rendszeres mozgás, a dohányzásról való lemondás, a kielégítő alvás és a stresszkezelés. Ha tehát megfelelő orvosi kezeléssel és életmódváltással sikerül csökkenteni és stabilizálni a vérnyomást, kezelni a véralvadási problémákat, valamint normalizálni a vércukorszintet és koleszterinszintet, rengeteget tehetünk a stroke, a szívinfarktus és más szív-érrendszeri betegség megelőzéséért.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor Úr! Édesanyámat májusban hátsó fali szívinfarktus érte, de saját lábon ment be a sürgősségire. Sajnos a szivkateter során kiderült hogy nem mutheto,így hazaküldték. Rehabon 3hetet volt Balatonon. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudnánk tenni az állapota javulasaert? Mert sokszor nagyon rosszul van,gyenge. Sajnos a környéken orvos nincs aki segítene. :( Mit lehet tenni,v hív lehetne fordulni? Köszönöm! Édesanyám 63eves.
Anita

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Anita!

Édesanyja kardiológiai állapotának a megítéléséhez ismerni kellene az elvégzett vizsgálatok eredményeit (echocardiographia, coronarographia, labor, EKG) és az aktuális panaszokat (van-e mellkasi fájdalom, nehézlégzés, lábdagadás) valamint az aktuális gyógyszerelését. Gondozásba vétel céljából (is) várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Célirányos és hatékony vizsgálatok

Kellemes, megnyugtató hangulat, nagyon célirányos és hatékony vizsgálatok, preciz és teljesörű tájékoztatás.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.06.16
Utolsó módosítás: 2023.06.16