Híreink
A traumákat szó szerint a szívünkre vehetjük - fontos a kivizsgálás

A traumákat szó szerint a szívünkre vehetjük - fontos a kivizsgálás
dr. Sztancsik Ilona
Létrehozva: 2019.01.25 07:48 Módosítva: 2019.01.30 13:23
2019-01-30 13:23:54.315394 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Sokan érezték már, hogy egy-egy trauma után „megszakad a szívük”, és egy tanulmány bizonyos értelemben igazolta is ezt az állítást. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekről és a kivizsgálandó tünetekről, állapotokról beszélt.

Nem csak az alattomos stressz lehet veszélyes

stressz szívbetegség kardiológusA nőknél különösen a menopauza után nő meg az esélye annak, hogy a traumatikus események szívbetegségek kialakulásához vezessenek. Korábban már lefolytattak kutatásokat, amelyek a tartós stressz és az az endothel funkció összefüggéseit vizsgálták, de csak kevés szakember foglalkozott a traumák ezirányú hatásával. Az amerikai University of Pittsburgh School of Medicine kutatói viszont úgy találták, hogy azok a nők, akik legalább három nagy traumát átéltek életük folyamán, gyengébb endothel funkciót produkáltak, mint azok, akiknek nem volt ennyi megrázkódtatásban részük. Az endothelium az erek belsejét borító egyrétegű laphám, amely hozzájárul az erek összehúzódásának és elernyedésének szabályozásához. A romló endothel funkció pedig úgy tűnik, a kulcs az érelmeszesedés előrejelzéséhez. A kezeletlen érelmeszesedés pedig olyan komoly kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet, mint a szívinfarktus, szívelégtelenség vagy stroke.

A fizikai mellett a lelki rizikófaktorok is fontosak

- A szív-érrendszeri betegségek Magyarországon is vezetik a halálozási statisztikákat.  Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, de ma – a menopauza utáni életkorban - a nők ugyanolyan stressz szívbetegség kardiológusarányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfal-védő, antioxidáns -, és lipid-csökkentő hatása elégtelenné válik és a csontritkulás mellett felgyorsul az érelmeszesedés és az Alzheimer kór kifejlődése is – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
Ugyanakkor tudni kell, hogy az endothel diszfunkció valóban összefüggést mutat a megváltozott hormonszinttel, de a stroke és az infarktus egy ún. "vulnerábilis" meszes plakk érelzáró hatása következtében alakul ki. Tény, hogy az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szöröse, 70 éveseknél 10-szerese a menopauza előttinek. Ráadásul ezen betegségek nem csak külön-külön, hanem egymással összefüggően, akár egymást előidézve is felléphetnek. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is megfigyelhető számos közös elem. Ilyen az életkor, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, és az amerikai kutatás tanúsága szerint egyes pszichoszociális tényezők is.
- Ez a vizsgálat is alátámasztja régi megfigyelésünket, hogy igenis komolyan kell venni, ha egy páciens úgy érzi, „valami nyomja a szívét”. Ilyen esetekben sokszor valóban jelen van olyan tünet is – például mellkasi szorítás, a légszomj, a gyengeség, a szédülés, a fejfájás -, amely akár konkrét szív-érrendszeri betegségre is utalhat. Vagyis nagyon fontos, hogy a páciens testi-lelki-szellemi egységét próbáljuk megismerni és mindezt figyelembe venni a megfelelő kezelés kiválasztásakor – hangsúlyozza Sztancsik doktornő.     

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés  vizsgálatra:

KardioKözpont 

+36 70 610 3847

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Betti

Ostrom u. 16.

Tisztelt Doktornő/Úr!

Hypertonia valamint mitralis prolapsus miatt kezeltek 2013 óta, 2015-ig, 1,25 mg Concort szedtem, mert a 2,5 mg soknak bizonyult (ennyit írtak fel). Miután abbahagytam a dohányzást, normalizálódott a vérnyomásom és a kezelőorvossal egyeztetve elhagytuk a gyógyszert. 2016-ban kontroll kardiológiai vizsgálat során (ahol szédüléses rosszulléteket panaszoltam) a kezelőorvos már gyógyultnak minősítette a mitralis prolapsust. Decemberben azonban ismét szédüléssel, vérnyomás kiugrással járó panaszaim valamint rendetlen szívdobogásérzéseim voltak, és újabb kardiológiai vizsgálat történt, ahol ismét szív UH történt: vizsgálat közben is ES-k, rövid tachyarrythmiás futamok. Aortagyök: 25 mm. Aorta ascendens :30 mm. Az aorta billentyű nyitási amplitudója:14 mm. A jobb kamra:30-24mm. A bal pitvar:35 mm (norm. haránt) <40 mm, hossz <50 mm) A mitrális billentyű : mellső vitorlán prolapsus. MI: jelzett. E/A: 1/0,7. A bal kamra 53-31 mm. (norm <40-50 mm). EF:72%. (norm. >50%). Fs:41%. A septum és hátsó fal: 10-9 mm (norm. <12 mm. PF: nincs. Segment. falmoztásszavar nincs.
Tachycardia miatt 1x2,5 mg Concor szedését javasolták.
1,25 mg Concorral kezdtem , mivel pár éve mikor szedtem, a 2,5 mg Concortól 45-ös pulsusom lett. Most annyi panaszom volt, hogy beszedtem az 1,25 mg Concort és egész napon át tartó nehézlégésem volt. Két napig szedtem, majd a háziorvos Betaloc 10 mg -t írt, melyből 2x1 tablettát javasolt, de ebből is 2x2,5 mg-t szedek kezdetnek, mert nem akarok attól rosszul lenni, hogy nagyon leviszi a vérnyomásomat. A vérnyomásomat mérem naponta többször, eddig úgy látszik, hogy elég ez a mennyiség.
Reggel viszont ha felkelek, gyógyszer bevétel előtt, valamint este, szintén gyógyszer bevétel előtt, minden mozgásnál nehezebb a levegő vétel, egészen addig míg be nem veszem a gyógyszert.
Szeretnék valamilyen tornát végezni, mivel a súlyom 90 kg körül mozog szülés után.
Kérdésem az lenne, hogy a szív UH milyen információtartalommal bír hétköznapi nyelven? (mivel felvilágosítást nem kaptam róla, csak tényként a gyógyszerszedést) valamint milyen mozgást végezhetek, ill. normális -e hogy a gyógyszerszedés előtt (mert azt mondta a háziorvos, hogy a Betaloc nem hosszú hatóidejű), hogy mozgás hatására nehezedik a légzés, valamint, emelnem kell - e esetlegesen a Betaloc adagot, vagy maradhat -e ilyen kevés ha a vérnyomás és a pulzus jó tőle.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Betti!

Panaszai alapján, ill. a rendszeres testmozgás elkezdése előtt mindenképpen kivizsgálás szükséges, melyet központunkban el tudunk végezni. Problémája megoldásában a vizsgálati eredmények ismeretében tudunk tanácsot adni.

Üdvözlettel.
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Részletes tájékoztatás

Kellemes környezet, hangulatos váró. Asszisztensek időben tájékoztattak az esetleges csúszásról. A doktornő valamennyi leletemet türelmesen áttekintette, megtudtuk beszélni a további teendőket, Részletes tájékoztatást kaptam az eredményeimmel kapcsolatban. 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

FACEBOOK CSOPORTOK