Mintha szívinfarktus lenne? Lehet, hogy megtört szív szindróma

Mintha szívinfarktus lenne? Lehet, hogy megtört szív szindróma

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2019.03.08 07:27 Módosítva: 2019.03.12 10:30

Elsősorban a nőket érinti az úgynevezett megtört szív szindróma, vagyis a takotsubo cardiomyopathia. A főként nagy megrázkódtatások után jelentkező, szívinfarktusra hasonlító eseményre dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa hívta fel a figyelmet.

Ijesztő tünetek – mintha szívinfarktus lenne

A polipok elfogására használt lyukas edényről, a takotsubo-ról kapta a nevét a takotsubo cardiomyopathia, ugyanis a röntgenvizsgálaton sokszor erre az edényre hasonlított az érintettek szíve. Először 1990-ben Japánban írták le ezt a jelenséget, amelyet főként 58-75 éves nők körében tapasztaltak, az alábbi, szívinfarktusra emlékeztető tünetekkel:A gyász okozhat szívinfarktushoz hasonló mellkasi fájdalmat.

A megtört szív szindróma tulajdonképpen a szív bal kamrájának a meggyengülése, ami miatt jelentősen gyengül a szív pumpafunkciója is. A szindróma elnevezése arra utal, hogy ez a jelenség elsősorban nagy megrázkódtatások után fordul elő, mint például

  • egy szeretett személy elvesztése,
  • komoly baleset, támadás,
  • váratlan betegség,
  • felkavaró életesemény (pl.: munka elvesztése, nyilvános szereplés, rossz hírrel való szembesülés),
  • bizonyos, félelmet keltő egészségi állapotok (pl.: asztmás roham, hirtelen vérnyomásesés, nagy fájdalom),
  • gyógyszer (például bétablokkoló) megvonása.

A stressz lehet a kulcs

Szívinfarktushoz hasonló tünetekkel fontos a kivizsgálás.A szindróma kialakulásának oka pontosan nem ismert, de szakértők szerint a stresszhormonok lehetnek olyan hatással a szívizomsejtekre és a koszorúerekre, amely megakadályozza a bal kamra hatékony működését. A kutatók úgy vélik, hogy a menopauzán átesett nők a csökkenő ösztrogéntermelődés miatt e tekintetben sérülékenyebbek.
A takotsubo cardiomyopathia tünetei azért is ijesztőek, mert megegyeznek a szívinfarktus tüneteivel, ráadásul az EKG is mutathat hasonló eltéréseket a két esemény kivizsgálásakor. Ez azt jelenti, hogy más vizsgálatok – többek közt szívultrahang, érfestés, laborvizsgálatok - is szükségesek lehetnek ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a szimptómákat.
- Az akut infarktusra jellemző tünetek megtévesztőek lehetnek, ezért a kivizsgálás során ki kell zárni az infarktust, a coronaria elzáródását szívkatéterezés során, hiszen minden detektálható jel - típusos fájdalom, szív falmozgásának zavara, emelkedő enzimemelkedés, stb. –erre mutatott.  A következő lépés, amennyiben  az infarktus kizárható,  a szív MR-vizsgálat, amely a jellemző elváltozást mutatja-hangsúlyozza Vaskó doktor.

A kezelés célja a megelőzés is

- Nincs egységesen ajánlott kezelés a megtört szív szindróma esetén – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. – Jellemzően a szívelégtelenségben használatos gyógyszerek válhatnak be, mint a bétablokkolók, az ACE-gátlók és a vízhajtók, az érszűkületes pácienseknek adható aszpirin is. A kivizsgálás és a kezelés nem csak a megnyugtatás miatt fontos, de azért is, mert az esetek közel ötödében valóban szívelégtelenség alakulhat ki, cél tehát ennek megelőzése, illetve ha már jelen van, a kezelése. Természetesen a pácienseknek ebben a helyzetben a fizikai kezelésen túl nagy segítséget jelenthet a pszichés-mentális támogatás is, akár életvezetési tréning keretében.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés vizsgálatra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor úr!
Pitvarfibrillációra és flutterre 6 évig sotalexet szedtem, napi 2x 80 mg.-t.A sotalexet most kivonták a forgalomból,és kezelőorvosom concor szedését írta elő napi 2.5 mg-ot. megemlítem még,hogy 77 éves vagyok.Azt szeretném megkérdezni Öntől,hogy egyik napról a másikra átállhatok-e a concorra,vagy fokozatosan hagyjam-e el a sotalexet?Van még ugyanis kb.30 db belőle.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt Pálhegyi Ferenc!

Áttérhet a Concorra, de kérdés, hogy erre valóban szükség van e, és milyen véralvadásgátlót szed?
Az áttérés előtt és után ekg-ra lenne szükség.
Javaslom mindenképpen keresse fel kezelő orvosát.

Üdvözlettel:
dr. Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hihetetlenül türelmes

 A doktor úr hihetetlenül türelmes, készségesen és kedvesen válaszol minden kérdésre. Érződik, hogy tényleg szívből akar segíteni a problémán, és a szakmai felkészültsége erre maximálisan alkalmassá is teszi. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA