Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr!
Magas vérnyomásra reggelente az alábbi gyógyszereket kell szednem:
Bravadin, Moxonidin, Doxazosin,
Egiramlon.
Este csak Bravadint és Xetert szedek.
Ön szerint reggel ez a négy fajta gyógyszer szedhető egyszerre?
Nagy Liza
Nagy Liza

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Nagy Liza!



Elvileg szedhető. Bár nem ismert pontosan a betegsége és a beállítás folyamata.



Üdvözlettel:

Dr. Vaskó Péter
Kedves Doktornő,

A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Évente járok kardiológiai felülvizsgálatra magas vérnyomás miatt, amire lavestra 50-et szedek. Idén extrasystole érzések miatt kértem, hogy a 24 órás vérnyomávizsgálatnál olyan készüléket rakjanak fel ami az EKG-t is nézi (8 órán át). A vérnyomásom rendben és az ultrahang sem mutatot elváltozásokat, a vérnyomás okozta enyhe terhelés jele is megszűnt. Azonban az EKG-n 3 sinus arrest jelent meg 20 perc intervallum alatt (2mp, 2mp, 3,4mp), p jel nem látható (vagy nagyon nehezen, valami kis eltérés látható, de minimális), tehát nagy valószínűséggel sinus arrestről van szó, illetve VES 0.02% és SVES 0.54%., Ezek után elküldtek terheléses tesztre ami negatív illetve felraktak egy 24 órás holtert is. A Holter eredménye azonban már számomra aggasztó volt, mivel egy -alvás közbeni- QRS komple kihagyást mutatott előtte kivehető p-jellel. PR intervallumok egyenletesek előtte és utána is (talán utána minimálisan kisebb), a visszatérő ütem időben tér vissza, a kihagyás előtti p kicsit később. Mivel ez a jelenség gyanúsan Mobitz 2-re utal, szeretnék érdeklődni, hogy ez valós lehet-e? A Mobitz 2 AV blokk mindenképpen kezelendő és súlyos tudtommal, azonban mivel itt csak egy QRS kihagyás volt nyugalmi állapotban 24 óra alatt, nem tudom szükséges-e aggódnom, avagy nem. Apnea elvileg nem igazolt, voltam bentalvós klinikán. 28 éves férfi, 85kg. Köszönöm!
Cs. Péter

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Péter!



Az AV blokk a szív ingerületvezető rendszerének károsodása miatt jöhet létre. A másodfokú AV blokk Mobitz II. típusában az ingerületterjedés akadályozott a pitvarokról a kamrákra egyes ütéseknél. Amennyiben súlyosabb vezetési zavarba megy át ( III. fokú AV blokk ) és eszméletvesztés is kíséri, pacemaker beültetés szóba jön. Nem tudom, hogy szed-e gyógyszert, mert bizonyos gyógyszerek is okozhatnak ingerületvezetési zavart. Javaslom, hogy a vizsgálatokat végző kardiológus kollégával konzultáljon az elváltozásokról!



Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
2017 októberében EKG vizsgálatot kértem, mert gyakran szaporán ver a szívem, illetve sok az extra ütés percenként. A kezelőlapon ez áll: Card.comp. Szaporább, ritm.szívhangok, a bázison telesyst.click, rövid syst.zörej. 83/min sin ingerképzés. PQ: 0,16 sec. Kp.Rv.Repol.ép. Diagnózis: A kéthegyű billentyű prolapsusa. Az orvos azt mondta, hogy nem lát semmi különöset, de én aggódom. Nagyon zavaró a sok extra ütés. Káros szenvedélyektől mentes vagyok,illetve nagyon stresszes is. Kálciumot és magnéziumot szedek. Szeretném tudni, hogy van-e okom aggódni? Lehet ennek súlyosabb következménye? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kata
Kata

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Kata !



Aggódni nem kell. Amennyiben kellemetlen élményként éli meg a ritmuszavart, béta blokkoló segíthet, de nagyon fontos a stressz oldás is. Mentálhigiénikus segítségét ajánlom.



Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Dr.nő
34 éves férfi vagyok olyan problémám van .hogy kb 1 hónapja már mindennap szegycsont mögötti nyomás testhelyzettel összefüggően ha nem mozgok akkor szokott előjönni ilyenkor gyengeség is jelen van a lábaimban térdtől lefele néha a hátam is fáj bal oldalon a bordatájon de nehézlégzés verejtékezés nincs viszont alkalmanként gyengének érzem a bal karom is ezzel elmentem háziorvoshoz még 2017 decemberben megvizsgált készült egy ekg is ami rendben volt utána elmentem mellkas rtg re az is rendben volt és kb 5 éve teljes kardio vizsgálat hasonlo panaszok miatt az is negativ volt .mellesleg a tünetek mellett kedvtelenség is társul.Tervezem az ujbóli kardio vizsgálatot.
De az ön véleménye is sokat jelenthet számomra amit előre is megköszönök
Attila

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Attila!



Leírása alapján nem valószínű, hogy szív eredetű a panasza, de mindenképpen szükséges egy teljes kardiológiai kivizsgálás ( szív UH, terheléses EKG ).Az eredmények ismeretében lehet dönteni a továbbiakról. Mindenképpen fontos a stressz kezelés szakember ( mentálhigiénikus ) segítségével.



Jó egészséget kívánok!



Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktornő ! 52 éves vagyok, és egy vérnyomás mérés alkalmával a munka alkalmassági vizsgálaton, magas vérnyomás érték került diagnosztizálásra, majd kardiológus segítségével kaptam egy 24 órás vérnyomásmérő készüléket, aminek az eredménye átlagban 145/85 lett. Megállapították, hogy a stresszhelyzetekben fokozottabban reagál a szervezetem, és a Nebivolol Teva 5 mg-os gyógyszert kaptam. Nagyon nem éreztem jól magam , többszöri konzultáció, és próba után, oda jutottunk, hogy 1/4 tablettát szedek, és azóta , rendszeresen mérem , 120/80 alatti értékeket, és a pulzusom is jó, és jól is érzem magam. Igyekszem sportolni is, és a súlyomat tartani, illetve 5 kg tól megszabadulni, kb ennyi felesleg van rajtam , nem dohányzom. Kérdésem, hogy Ön szerint hosszú távon van e valamilyen káros hatása a gyógyszernek, és hogy idővel elhagyható lenne-e ?
Nagyon szépen köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel : Éva
Éva

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Éva!



Amennyiben a 1/4 tabl. Nebivolol mellett jól érzi magát, pulzusa, vérnyomása rendben, akkor ezt a gyógyszert kell folytatni rendszeres vérnyomás ellenőrzés mellett. Életmódváltás, sport megfelelő stressz kezelés hatására előfordulhat, hogy tovább csökkenthető, ill. elhagyható lesz a tabletta. Rendszeres vérnyomás ellenőrzés, kezelőorvosával történt konzultáció alapján változtatható a gyógyszeres terápia.



Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktornő! Betegségeim: ISZB. MPS. MI II. hypertónia, GERD, KES, VES., asztma. Januárban a Spiolto-t kaptam asztmára, de mivel QT megnyúlást, ST depressiót, az ISZB súlyosbodását és mindenféle szívproblémát okoz, nem merem alkalmazni. A decemberi QTc eredmény 476 ms volt. Meddig emelkedhet ez az érték, hogy ne rettegjek a hirtelen haláltól? Köszönöm válaszát.
Dobronyi Imréné

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Dobronyi Imréné!



Ebben az esetben más asthma elleni szert kellene használnia, a gyógyszerelését a kardiológus és tüdőgyógyász együttes véleménye alapján kell eldönteni.



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktor Nő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy nemrégiben voltam teljes kardiológiai kivizsgáláson magas pulzus miatt. Orvosom teljes labort, szív UH-t, pajzsmirigy UH-t, 24 órás Holter EKG-t végzett. Minden eredményem negatív lett, Holter eredményem szerint napközben emelkedett a pulzusom, legmagasabb értékeim 110-130 között voltak napközben, legalacsonyabb napközben 69-80 között, éjszaka 54/ perc. Átlagot számolva 90/perc eredmény lett. Ritmuszavar szervi eltérés nem látható, vérnyomásom rendben van. (100/70-120/70-ig kb.) Orvosom nem javasol gyógyszeres kezelést, véleménye szerint a stressz és a dohányzás okozza, életmódváltást javasolt. Ön szerint van esély arra, hogy életmódváltással rendeződjön ez az állapot? Illetve milyen sportot javasol? Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Eszter!



Köszönöm megtisztelő bizalmát. Negatív eredményei valóban nem adnak okot az aggodalomra. Kezelőorvosa helyesen döntött, amikor gyógyszeres kezelés helyett életmódváltást javasolt. A választandó sportok: úszás séta, kocogás, nordic walking. Amennyiben igényli, személyesen is szívesen állok rendelkezésére.



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Èdesapám 78èves.Masvèrnyomása van amire,több fèle gyógyszert szed.Sajnos a vèrnyomása így is magas ez mellett a szive is gyenge.Volt kórházba is vele,hogy beállítsák neki,meg jártunk renszeresen a kardiológiára is de nem tudták beállítani .A kardiológián azt mondta a doktornő ne vigyem többet apukám,mert nem tud vele mit kezdeni.Hiába szedi a gyógyszereket reggel 180/90 190/90 dèlbe 170 este 170 a vèrnyomása.Ritkán előfordul,hogy lentebb megy neki 150/80Gyógyszer bevètele után lemegy a vèrnyomása valamennyire de mire bekellene venni a következő adagot megint magas a vèrnyomása.Ne marad neki szintben.Kèrdèsem az lehetsèges- e,hogy nem lehet beállítani a vèrnyomását?
Hajdú Mihálynè

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztel Hajdú Mihályné !



Vannak nehezen beállítható magas vérnyomások. Az alapbetegségek ismeretében és bizonyos vérnyomáscsökkentő kombinációk azért hatásosak lehetnek.



Amennyiben igényli, szívesen várjuk konzultációra.



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Dr. Nő v. Úr!
43 éves sportos testalkatú férfi vagyok. Foglalkozásom tűzoltó. Rendszeresen mozgok nem dohányzom és nem is iszom alkoholt, még alkalomszerűen sem. Normálisan étkezem kerülöm a zsíros ételeket, nem fűszerek túlzottan. Nem érzem, hogy stresszelnék bármitől is. Viszont a vérnyomásom 130/99 125/102 stb. tehát a második értéket magasnak találom. A pulzusom 60 körüli. Mi okozhatja a magas második értéket? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Bogár Tivadar
Bogár Tivadar

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Bogár Tivadar!



Mindenképpen kardiológiai kivizsgálás szükséges. Amennyiben igényli szívesen állunk rendelkezésére.



Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona



Tisztelt Doktornő!
7 éves kisfiamnál a minap a sportorvos szívzörejt hallott!Nagyon megijedtem sajnos kardiológushoz időpontot csak 2 hét elteltével kapunk!
A kérdésem az volna hogy mi okozhatja?milyen tünetekre kell odafigyelnem....?És ha súlyosabb betegség okozza....mit kelett volna észrevennem? Nagyon várom válaszát! Tisztelettel:Siposne Renáta
Siposné Renáta

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Sipos Renáta!



Több oka lehet a zörejnek ( pl. vérszegénység, billentyűprobléma ), mindenképpen kardiológiai kivizsgálás szükséges. Amennyiben súlyos betegség lenne a kiváltó ok, egyéb tünet is jelentkezett volna ( pl. terhelésre jelentkező nehézlégzés, fáradékonyság, szívritmuszavar ).



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK